Antioxidanții și prevenirea cancerului

 

Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?

Antioxidanții și prevenirea cancerului Radicalii liberi sunt compuși chimici foarte reactivi care pot deteriora celulele. Radicalii liberi apar atunci când un atom sau o moleculă (un compus chimic care are doi sau mai mulți atomi) câștigă sau pierd un electron (o particulă mică având încărcătură negativă și care se găsește în atomi). Radicalii liberi se formează în mod natural în corp și au o funcție importantă în multe procese normale din celule.

 Totuși, dacă sunt în concentrații ridicate, radicalii liberi pot fi periculoși pentru corp și pot deteriora toate componentelor principale ale celulelor, inclusiv ADN-ul, proteinele și membranele celulare. Deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi, în special deteriorarea ADN-ului, poate avea un rol în apariția cancerului și a altor tulburări de sănătate.

 Concentrațiile anormal de ridicate de radicali liberi în corp pot fi cauzate de expunerea la radiația ionizantă și la alte toxine din mediul înconjurător. Atunci când radiația ionizantă afectează un atom sau o moleculă dintr-o celulă, se poate pierde un electron, ceea ce determină formarea unui radical liber. Producerea unor concentrații anormal de ridicate de radicali liberi este mecanismul prin care radiația ionizantă distruge celulele. În plus, unele toxine din mediul înconjurător, precum fumul de țigară, metalele grele și atmosfera cu o concentrație ridicată de oxigen, pot conține mari cantități de radicali liberi sau pot stimula celulele din corp ca acestea să producă mai mulți radicali liberi.

 Radicalii liberi care conțin elementul oxigen sunt tipul cel mai comun de radicali liberi produși în țesuturile vii. Aceștia se mai numesc "specii reactive la oxigen" sau "ROS".

 

Ce sunt antioxidanții?

 Antioxidanții sunt compuși chimici care interacționează cu radicalii liberi și îi neutralizează, ceea ce îi împiedică să mai cauzeze deteriorări celulare.
Corpul produce câțiva antioxidanți pe care îi folosește pentru a neutraliza radicalii liberi. Acești antioxidanții se numesc antioxidanți endogeni.

 Totuși, corpul depinde de surse externe (exogene), în principal de dietă, pentru a obține și ceilalți antioxidanți de care are nevoie. Acești antioxidanți exogeni se numesc antioxidanți alimentari. Fructele și legumele proaspete, precum și cerealele integrale sunt surse bogate de antioxidanți alimentari. Unii antioxidanți alimentari sunt disponibili și sub formă de suplimente alimentare.

 Exemple de antioxidanți alimentari sunt betacarotenul, licopenul și vitamina A, vitamina C și E (alfatocoferol).  Se consideră în mod frecvent că elementul mineral seleniu este un antioxidant alimentar, însă efectele antioxidante ale seleniului se datorează cel mai probabil activității antioxidante a proteinelor, în cazul cărora seleniul este un compus esențial (adică, proteinele care conțin seleniu) și nu a seleniului însuși.

 

Pot suplimentele cu antioxidanți să ajute la prevenirea cancerului?

 În cadrul studiilor de laborator și în studiile realizate pe animale, s-a indicat faptul că prezența unor mari concentrații de antioxidanți exogeni împiedică apariția deteriorărilor celulare cauzate de radicali liberi și care au fost asociate cu prezența cancerului.   Din acest motiv, cercetătorii au studiat dacă folosirea suplimentelor cu antioxidanți alimentari poate ajuta la reducerea riscului de a suferi sau de deces din cauza cancerului în cazul oamenilor.

 Au fost realizate multe studii de observație, inclusiv studii de caz și control pentru a se cerceta dacă folosirea suplimentelor cu antioxidanți alimentari este asociată cu riscuri mai mici de cancer la oameni. În general, aceste studii au oferit rezultate mixte. Deoarece studiile de observație nu pot controla în mod adecvat riscurile care ar putea influența rezultatele acestor studii, este necesar să se analizeze cu precauție rezultatele oricărui studiu individual de observație.

 Tocmai de aceea, se consideră că studiile aleatorii oferă o dovadă mai puternică și mai validă atât a beneficiilor, cât și a daunelor unei intervenții relaționate cu sănătatea. Până în prezent, s-au realizat câteva studii aleatorii controlate cu suplimente cu antioxidanți alimentari pentru prevenirea cancerului. Multe dintre aceste studii medicale au fost conduse de Institutul Național de cercetare a cancerului din Statele Unite. Iată în continuare concluziile unora dintre aceste studii realizate:    

1. Studiu demografic general din Linxian (China) despre Intervenția în Nutriție:  Acesta a fost primul studiu aleatorii realizat pe scară mare pentru a se cerceta efectele suplimentelor cu antioxidanți asupra riscului de cancer. În cadrul acestui studiu, mai mulți bărbați și femei de naționalitate chineză, având o stare bună de sănătate, însă având un risc mai mare de apariție a cancerului de esofag și de stomac, au primit o combinație de 15 miligrame (mg) de betacaroten, 30 mg de alfatocoferol și 50 micrograme (µg) de seleniu timp de 5 ani. Rezultatele inițiale ale acestui studiu au indicat faptul că în cazul persoanele care luaseră suplimente cu antioxidanți s-a înregistrat un risc mult mai mic de deces din cauza cancerului de stomac. În anul 2009, s-a oferit un raport asupra rezultatelor acestui studiu care a durat în total 15 ani (5 ani în care s-au luat suplimente cu antioxidanți și alți 10 ani în care nu s-au mai luat suplimente cu antioxidanți).

2. Studiul I asupra sănătății medicilor (PHS I): Acest studiu a examinat efectele suplimentelor cu betacaroten de-a lungul timpului asupra incidenței cancerului, asupra mortalității din cauza cancerului și asupra mortalității din cauze generale la bărbații medici din Statele Unite. Rezultatele acestui studiu, publicate în anul 1996, au indicat faptul că suplimentele cu betacaroten (50 mg din trei în trei zile timp de 12 ani) nu a avut efecte majore în niciunul dintre aceste rezultate.

3. Studiu asupra suplimentelor de vitamine și minerale antioxidante (SU.VI.MAX): Acest studiu a cercetat efectele suplimentelor zilnice cu o combinație de antioxidanți și de minerale asupra incidenței cancerului și asupra bolilor cardiovasculare în cazul unor pacienți (bărbați și femei) din Franța. Rezultatele inițiale ale acestui studiu, publicate în 2004, au arătat că suplimentele zilnice de vitamina C (120 mg), vitamina E (30 mg), betacaroten (6 mg) și mineralele seleniu (100 μg) și zinc (20 mg) timp de 7 ani jumătate au avut efecte minore asupra incidenței cancerului sau asupra bolilor cardiovasculare. Totuși, atunci când s-au analizat separat datele atât a bărbaților, cât și a femeilor, s-a constatat că suplimentele antioxidante și minerale erau asociate cu o incidență totală mai scăzută de cancer și de mortalitate din cauza cancerului în cazul bărbaților. În cazul bărbaților, efectele benefice ale suplimentelor au dispărut după aproximativ 5 ani după ce s-a întrerupt consumul acestor suplimente alimentare.  

4. Studiu asupra Seleniului și Vitaminei E pentru prevenirea cancerului (SELECT): Acest studiu efectuat în Statele Unite a cercetat dacă suplimentele zilnice de seleniu (200 μg) și de vitamina E (400 UI) sau ambele ar reduce incidența cancerului de prostată în cazul bărbaților având vârsta de 50 ani sau mai mult. Studiul respectiv a început în anul 2001 și a fost încheiat în 2008, cu aproape 5 ani înainte de planul original. Rezultatele publicate la finalul lui 2008 au indicat că folosirea acestor suplimente timp de aproximativ 5 ani jumătate nu a redus foarte mult incidența cancerului de prostată sau a altor cancere. Rezultatele actualizate ale studiului, publicate în 2011, au indicat că, după o medie de 7 ani (5,5 ani de suplimente și 1,5 ani după ce nu s-au mai luat suplimente), nu s-a observat o creștere a riscului de cancer de prostată la bărbații care luaseră seleniu sau vitamina E cu seleniu, în comparație cu bărbații care luaseră un placebo.

 În concluzie, cercetări mai complete referitoare la conținutul de antioxidanți din alimente specifice, precum și la modalitatea în care diverși antioxidanți și alte substanțe interacționează între ele în corp pentru prevenirea cancerului - sunt în prezent în curs de desfășurare.

Sursa: Ayurvedic Medica

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...