6 motive pentru a consumă ouă la micul-dejun

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți

6 motive pentru a consumă ouă la micul-dejun Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține 6 grame de proteine, 4 grame de grăsimi totale și 165 miligrame de colesterol, pe lângă multe vitamine și minerale, conform USDA. În general, o persoană sănătoasă medie poate mânca ouă cu moderație ca parte a unei alimentații echilibrate sănătoase.

 De fapt, consumul unui ou pe zi nu crește riscul de boli de inimă, conform dieteticienilor din Canada. Dacă aveți colesterol în sânge, diabet sau boli de inimă, dieteticienii vă recomandă să limitați aportul de ouă întregi (inclusiv albul și gălbenușul) la două sau mai puține pe săptămână. În plus, dacă alegeți să consumați omletă, pâine prăjită în ou și ouă ochiuri la micul dejun, veți dori să limitați consumul altor alimente care conțin grăsimi saturate.

 Un ou conține 1 microgram de vitamina D, care înseamnă aproximativ 5% din necesarul zilnic al majorității oamenilor. Adesea numită vitamina solară, vitamina D este un hormon steroid pe care pielea îl produce atunci când este expusă la lumina soarelui - dar puteți obține nutrienți și prin intermediul dietei. Vitamina D ajută intestinul să absoarbă calciu și fosfor și este crucială pentru sănătatea oaselor, funcția imunitară, semnalizarea celulelor și multe altele, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate.

 Experții din domeniul sănătății au devenit din ce în ce mai conștienți de importanța vitaminei D pentru sănătatea umană, afirmă Valerie Agyeman, RD, fondatoarea Flourish Heights. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt, de asemenea, asociate cu diverse boli cronice, inclusiv cancer, diabet, osteoporoză, boli de inimă și mortalitate, spune ea. Și în ciuda importanței vitaminei D, este posibil ca majoritatea oamenilor să nu consume suficient. De fapt, Ghidul dietetic 2015 pentru americani indică faptul că aporturile de vitamina D sunt suficient de scăzute pentru a fi considerate un nutrient de îngrijorare pentru sănătatea publică pentru toate vârstele. Un ou poate furniza o cantitate foarte mare de vitamina D.

 Să vedem în continuare care sunt cele 6 motive pentru a consuma ouă la micul-dejun:

1. Ouăle sunt bogate în antioxidanți

 Ouăle sunt o sursă bogată în antioxidanții numiți luteină și zeaxantină. Antioxidanții ajută la reducerea daunelor celulare și sunt considerați ca fiind o parte crucială a unei diete sănătoase. În special, acești doi antioxidanți se acumulează în retină și contribuie la sănătatea ochilor, afirmă Jerlyn Jones, MPA, RDN și proprietarul revistei de nutriție Lifestyle.

 Mai mult, obținerea unor cantități adecvate din acești nutrienți poate reduce riscul de a dezvolta cataractă și este legată de încetinirea progresiei degenerescenței maculare legate de vârstă, două tulburări oculare foarte frecvente care duc la orbire, arată o analiză din februarie 2017 în revista Nutrients. Antioxidanții ar putea ajuta, de asemenea, să vă protejați împotriva luminii albastre dăunătoare de lumina soarelui, a televizorului și a ecranelor computerului, a adăugat Jones.

2. Ouăle sunt o sursă naturală de Omega-3

 Este posibil să fi văzut ouă la supermarket care au reclama că provin de la găini care sunt hrănite cu semințe de in sau alge. Dieta găinilor este menită să crească conținutul de acizi grași polinesaturați omega-3 din ouă. Asociat în mod obișnuit cu peștii grași, acizii de tip omega-3 se găsesc, de asemenea, în mod natural în ouă și au fost asociați cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv cu reducerea riscului de apariție a problemelor cardiace și a markerilor inflamatori. Un studiu realizat în iunie 2018 a analizat 161 de adulți care au consumat cel puțin trei porții de ouă îmbogățite pe săptămână pe o perioadă de 6 luni și au constatat că nivelurile de omega-3 din sângele participantului au crescut, a constatat studiul respectiv.

3. Ouăle sunt bogate în proteine

 Dacă obișnuiți să consumați omlete din albuș de ou, este posibil să nu aveți parte de proteine prețioase. De fapt, în timp ce albușul conține 3,6 grame de macro, gălbenușul conține 2,7 grame. Organismul folosește proteine alimentare pentru a construi și repara țesuturi, precum și pentru a produce hormoni și enzime. O persoană obișnuită are nevoie de 0,8 grame de proteine per kilogram de greutate corporală pentru a îndeplini funcțiile de bază. Deci, o persoană de 150 de kilograme are nevoie de aproximativ 55 de grame de proteine. Ouăle sunt o sursă ieftină de proteine de înaltă calitate care furnizează organismului toți cei nouă aminoacizi esențiali.

4. Ouăle conțin colină

 Colina este un nutrient esențial pentru memorie și funcția cognitivă, motiv pentru care este important să obținem suficientă prin dieta noastră. În timp ce ficatul produce o cantitate mică de colină, nu este suficient pentru a satisface cerințele noastre zilnice. Ouăle sunt unul dintre puținele alimente bogate în colină, iar un ou mare asigură 27% din cantitatea zilnică recomandată din acest nutrient. De asemenea, colina este importantă în timpul sarcinii, deoarece joacă un rol esențial în dezvoltarea creierului fătului.

5. Ouăle conțin colesterol bun

 Consumul echilibrat de ouă pare, de asemenea, să crească nivelul de lipoproteine de înaltă densitate (HDL), numit și colesterolul „bun”. HDL ajută la transportarea grăsimilor la ficat și diferă de lipoproteinele cu densitate mică (LDL), ceea ce poate duce la excesul de artere înfundate. O revizuire din aprilie 2018 și publicată în jurnalul Nutrients (Nutrienți) a descoperit că consumul de ouă pare să ajute HDL să își facă treaba mai bine. În plus, nivelurile crescute de HDL sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă.

6. Ouăle sunt asociate cu beneficii pentru creier

 Ouăle conțin o serie de substanțe nutritive asociate cu păstrarea creierului într-o formă foarte bună, în special vitaminele din grupul B și colina menționată anterior. O revizuire din februarie 2016 a revistei Nutrienți a examinat rolul vitaminelor B12, B6 și a folatului și a concluzionat că acești nutrienți sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului. Mai mult, un studiu a investigat relația dintre aportul alimentar de colină și demență și a găsit rezultate promițătoare.

 Cercetătorii au analizat aproape 2.500 de bărbați fără demență cu vârste cuprinse între 42 și 60 de ani de peste cinci ani și au observat că participanții care au consumat cele mai mari doze de colină și fosfatidilcolină (un nutrient aferent) aveau un risc cu 28 de procente mai mic de demență, potrivit cercetărilor din luna iulie din 2019 publicate în The American Journal of Clinical Nutrition (Revista americană de nutriție clinică).

Beneficiile ouălor organice

 Avantajele ouălor ecologice merită fără îndoială costurile lor suplimentare. Aceștia provin de la puii cărora li s-a oferit hrană organică 100%, fără reziduuri chimice agricole. Puii sunt, de asemenea, tratați bine, cu acces la spațiul exterior. În plus, ouăle în sine conțin aminoacizi esențiali, vitamine și minerale necesare pentru menținerea sănătății.

 Pentru ca ouăle să fie etichetate ca organice, trebuie să îndeplinească cerințele întocmite și puse în aplicare de Departamentul Agriculturii din Uniunea Europeană. Furajele puilor nu pot proveni din culturi modificate genetic și nici nu pot să fie tratate cu pesticide sau erbicide sau fertilizate cu produse chimice sau sintetice. De asemenea, puii nu pot fi tratați cu hormoni, antibiotice sau alte produse farmaceutice. Agenția pentru Protecția Mediului din Uniunea Europeană remarcă faptul că unele dintre pesticidele utilizate în producția de alimente pot provoca cancer, iritații ale pielii, perturbări ale sistemului nervos sau dezechilibru hormonal la oameni. Ouăle organice nu conțin niciunul dintre aceste reziduuri chimice potențial dăunătoare.

Conținutul de grăsimi din ouă

 Ouăle organice provin de la pui care trebuie să aibă acces la spațiile exterioare tot timpul anului. Aceasta înseamnă că găinile fac eforturi fizice și au posibilitatea de a mânca ierburi, alte plante și insecte, pe lângă hrana lor obișnuită, ceea ce poate îmbunătăți calitatea nutrițională a grăsimilor care se găsesc în ouă.

 Potrivit lui Susan Allport, autoarea cărții intitulate „Regina grăsimilor”, ouăle de la puii care au o dietă bogată în acizi grași omega-3 - din surse precum ierburi și buruieni - depun ouă care sunt mai bogate în acizii grași omega-3 decât puii care sunt alimentați numai cu cereale. Acizii grași de tip omega-3 joacă un rol critic în funcția și creșterea creierului, reduc inflamația și pot preveni boli cronice precum cancerul, bolile de inimă și artrita. Un studiu independent realizat de o echipă de cercetători americani confirmă faptul că puii cu acces la spații libere depun ouă cu o cantitate dublă de omega-3, o treime din colesterol și o pătrime din grăsimea saturată decât ouăle convenționale.

 Conform proiectului de testare a ouălor din 2007 derulat de „Mother Earth News”, ouăle de la puii cu acces la spații libere conțin cu două treimi mai multă vitamina A, de șapte ori mai mult beta-caroten și de trei ori mai multă vitamina E decât ouăle convenționale. Aceste diferențe provin probabil de dieta găinilor organice.

 Obținerea unei cantități mai mari de vitamina A din ouăle organice ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar, a pielii, părului și ochilor. Beta-carotenul, care reprezintă culoarea portocaliu închis a gălbenușurilor de ou organice, este un precursor al vitaminei A din corp. De asemenea, această vitamină funcționează ca un antioxidant, ajutând la prevenirea bolilor cronice precum cancerul și bolile de inimă. Vitamina E este de asemenea un antioxidant care ajută la menținerea globulelor roșii sănătoase, a funcției nervoase și a membranelor celulare.

Alte beneficii ale consumului de ouă

 Toate ouăle, organice sau nu, sunt o sursă bună de proteine, fier, riboflavină, vitamina B-12, fosfor și seleniu. Dintr-un ou mare veți obține 6 grame de proteine dietetice. Pielea, mușchii, glandele și alte organe necesită proteine pentru a rămâne sănătoase. Creșterea și repararea celulelor se bazează, de asemenea, pe aminoacizii care se găsesc în proteine. Fierul este esențial pentru producerea corectă a celulelor roșii, transportul oxigenului și prevenirea anemiei. Vitaminele B riboflavina și B-12 ajută la sinteza ADN-ului, metabolismul și întreținerea sănătății globulelor roșii, a ochilor, pielii, părului și unghiilor. Fosforul mineral este necesar pentru menținerea oaselor și a dinților puternici, în timp ce seleniul este un antioxidant important din organism care funcționează împreună cu vitamina E.

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...