6 alimente depurative de primăvară

Alimentele de primăvară, o sursă de energie

6 alimente depurative de primăvară Alimentele depurative de primăvară sunt proaspete, crocante, sunt o sursă excelentă de energie și au puține calorii, pentru că sunt foarte bogate în minerale, vitamine și chiar în proteine. Dar, de asemenea, alimentele depurative de primăvară ne ajută să ne purificăm organismul datorită efectului lor diuretic și capacității acestora de a stimula tranzitul intestinal.

 În acest moment al anului în care organismul este recunoscător că îl ajutăm să se simtă mai ușor și să-și întărească mecanismele naturale de purificare, natura ne oferă alimente suculente, proaspete și ușoare, care sunt de mare ajutor. Fructele și legumele pe care le-am inclus în această selecție, disponibile mai ales primăvara și vara, sunt toate bogate în potasiu, un mineral care le conferă proprietăți diuretice.

 Acestea furnizează, de asemenea, fibre, care contribuie la buna funcționare a tranzitului intestinal și elimină substanțele reziduale din organism. În același timp, aceste alimente depurative sunt or sursă de vitalitate pentru organism grație altor nutrienți, cum ar fi vitamina C și alți compuși antioxidanți. Când le cumpărați și le consumați, țineți cont de câteva sfaturi:

 - Alegeți-le, de preferință, din agricultura ecologică, pentru a evita prezența pesticidelor.

 - În cazul legumelor, cum ar fi mazărea și fasolea verde, optați pentru o gătire ușoară. În acest fel, își vor păstra mai bine nutrienții.

 - În cazul salatei verzi și a feticii folosiți dressinguri ușoare, de exemplu pe bază de ulei de măsline extravirgin cu suc de lămâie sau oțet de mere.

 Să vedem în continuare care sunt 6 dintre cele mai recomandate alimente de primăvară cu proprietăți depurative:

1. Căpșunii, bogați în antioxidanți

 Căpșunile recoltați primăvară în sezonul lor natural, au o aromă și un gust mai intens. Aceste fructe sunt de asemenea, foarte bogate în compuși antioxidanți și depurativi. Datorită conținutului lor de potasiu, căpșunii stimulează diureza sau formarea de urină, ceea ce ajută la reducerea tensiunii arteriale și la eliminarea acidului uric din corp.

 Fibrele din căpșuni au de asemenea, un efect ușor laxativ. Dar, pe lângă facilitarea tranzitului intestinal și evitarea constipației, căpșunii mai ajută și la reducerea colesterolului din sânge și la prevenirea formării pietrelor în vezica urinară. Cel mai indicat este să alegeți căpșunii ecologici, deoarece acestea fac parte dintre fructele care, în culturile convenționale, acumulează cele mai multe pesticide.

2. Mazărea verde, bogate în proteine și fibre

 Gustul de mazăre proaspătă este unic, iar acest aliment este totodată o sursă bună de proteine vegetale (aproximativ 6%), fibre dietetice (5%) și minerale. Concentrația lor nutritivă este un aliat bun al oricărui plan de detoxifiere deoarece în cantități mici, mazărea verde ajută la menținerea stării de sațietate pentru mai mult timp.

 O porție de 100 grame de mazăre verde oferă organismului o treime dintre folații de care acesta are nevoie și de asemenea, cantități bune de alte vitamine din grupul B. Din acest motiv, mazărea verde este un aliment care ajută la revitalizarea sistemului nervos și la menținerea unei stări de bună-dispoziție.

 Printre mineralele pe care mazărea verde le conține se numără potasiul, care însoțit de niveluri foarte scăzute de sodiu are un efect diuretic. De asemenea, mazărea verde mai conține fibre solubile și insolubile. Fibra solubilă din mazărea verde, pectina, favorizează o absorbție treptată a glucozei și, împreună cu alte componente hipoglicemiante, ajută la stabilizarea senzației de sațietate. Pe de altă parte, fibrele insolubile din mazărea verde acționează împotriva constipației și previn acumularea de substanțe potențial nocive la nivelul intestinelor.

3. Fetica, bogată în potasiu

 Fetica este o salată ușoară, dar extraordinar de hrănitoare. De fapt, o porție de 100 de grame de fetică conține doar 12 calorii și dozele complete de vitaminele A și C care sunt necesare pe zi. Fetica este, dintre alimentele prezentate în acest articol, alimentul cel mai bogat în potasiu și conține de asemenea din abundență și acid folic și fier. Puteți să consumați fetica în salatele de crudități, să decorați cu ele supele-cremă de legume sau să le adăugați la diverse piureuri sau smoothi-uri verzi.

4. Perele, fructe diuretice

 Perele sunt fructe ușoare, digestive și sunt totodată o sursă bună de vitamina C. Dar, mai ales, bogăția de potasiu din pere se evidențiază cu ușurință, deoarece aceste fructe conțin 128 mg de potasiu la o porție de 100 g, ceea ce îi conferă un efect remarcabil diuretic și hipotensiv.

 Împreună cu merele, perele sunt de asemenea, unele dintre fructele care conțin cea mai multă pectină, o fibră solubilă care acționează ca un agent purificator al organismului. Dacă consumați perele cu coajă, veți beneficia nu doar de beneficiile pectinei, ci și ale flavonoizilor antioxidanți conținute de aceasta, deși va trebui să alegeți perele organice pentru acest scop.

5. Salata verde, bogată în fibre

 Frunzele de salată verde sunt mai antioxidante decât celelalte soiuri, deoarece conțin antocianine. Salata verde este de asemenea, ideală ca ingredient principal în diverse salate nutritive cu un adaos de fructe și nuci și cu un dressing dens din ulei de măsline extravirgin și oțet balsamic. Salata verde este săracă în calorii, însă ne oferă o doză bună de potasiu și de fibre dietetice care contribuie la sațietate, pe lângă vitamina A, vitamina C și cantități mici din multe alte minerale.

6. Fasolea verde, o sursă de proteine

 Fasolea verde este o legumă al cărui fruct conține între 2 până la 9 boabe în interior. Sfârșitul iernii și începutul primăverii sunt cele mai bune momente pentru a vă bucura de beneficiile consumului de fasole verde. Aceasta este un aliment cu un conținut scăzut de calorii, de exemplu 100 g de fasole verde are doar 60 de calorii.

 Fasolea verde oferă de asemenea organismului cantități semnificative de proteine și de fier, magneziu, vitamina C și vitamine din grupul B, în special acid folic. Această legumă poate fi preparată sub formă de supă, tocană, salată sau garnitură. Deși boabele de fasole verde se fierb de obicei, boabele din păstăile mai mici sunt delicioase crude, ca și ingredient în diverse salate de crudități. Fasolea verde conține levodopa sau L-dopa (aproximativ 100 g de boabe proaspete verzi conțin 50-100 mg de L-dopa). Această substanță fitochimică din fasolea verde este transformată în organism în dopamină, care este neurotransmițătorul care ne influențează în mod pozitiv dispoziția, comportamentul, nivelul de energie și concentrarea.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

  Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este ...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...

Cele mai bune surse de …

  Cele mai bune surse de calciu vegetal  Calciul este un element indispensabil pentru orice vâr...

Cele mai bune combinaț…

  Combina alimentele pentru a multiplica aporturile nutritive  Știai asta? Dacă alegi să comb...

Rezervorul natural de v…

  Rezervorul natural de vitamine și minerale  Vaccinurile, suplimentele alimentare, vitaminele ...

Bamele și incredibilel…

  Bamele, un aliat pentru sănătate   Dacă bamele, aceste legume originare din Africa nu îți...

Fructele te ajută să …

  O viață sănătoasă poate preveni cancerul de sân  Conform Institutului American de Cercet...

5 sfaturi pentru a prev…

  5 sfaturi pentru a preveni cancerul de colon  Conform datelor statistice, cancerul de colon es...

7 motive pentru a consu…

  Morcovi pentru o sănătate mai bună  Morcovul este una dintre legumele cele mai utilizate î...

Totul despre mătreaț…

  Mătreața este inestetică și jenantă  Multe persoane se confruntă cu această problemă, ...

Uleiul de cocos este un…

  Iată de ce uleiul de cocos este un miracol al naturii!  Citești peste tot despre beneficiile...

Întrebuințări ale ul…

  Uleiului de migdale utilizat în sănătate și frumusețe  Uleiul de migdale este obținut di...

Beneficiile crudități…

  Beneficiile fizice, mentale și spirituale ale crudităților și alimentelor vii   În car...

Serotonina este esenți…

  Importanţa Serotoninei pentru sănătate  Serotonina, în afară de reglarea funcţiilor ne...