Hipotiroidismul: simptome și dietă

 

Hipotiroidismul: simptome și dietă

Hipotiroidismul: simptome și dietă Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci când glanda tiroidiană este slăbită și reduce secretarea hormonilor. Ca și consecință a acestui fapt, apar o serie de simptome, deoarece această activitate hormonală este cea responsabilă de reglarea reacțiilor metabolice, neuronale și cardiocirculatorii din întregul organism.

 Apariția hipotiroidismului este relaționată cu o alimentație dezechilibrată, expunerea la toxine, stresul cronic și unele obiceiuri mai puțin sănătoase care afectează în general starea de sănătate (alcoolul, tutunul și sedentarismul).

Care sunt simptomele hipotiroidismului?

 O persoană care se confruntă cu această tulburare de sănătate, observă încetul cu încetul anumite schimbări în corp determinate de dezechilibrul hormonal.

 Simptomele cele mai comune ale hipotiroidismului sunt:

 - Schimbări bruște de dispoziție;

 - Sensibilitate la frig;

 - Creștere sau scădere bruscă în greutate;

 - Depresie și anxietate;

 - Perioade menstruale neregulate sau excesive;

 - Constipație;

 - Senzația permanentă de oboseală și slăbiciune;

 - Piele uscată;

 - Păr, piele și unghii fragile;

 - Căderea excesivă a părului.

 

Combaterea hipotiroidismului prin accelerarea metabolismului

 Una dintre cheile pentru a preîntâmpina simptomele hipotiroidismului este adoptarea acelor obiceiuri sănătoase care să permită accelerarea ritmului metabolismului.

 Metabolismul, care este un ansamblu de reacții chimice, este cel responsabil de transformarea energiei din alimente în combustibilul de care avem nevoie pentru a trăi. În plus, metabolismul este relaționat cu funcția digestivă, sistemul cardiovascular și multe alte funcții vitale ale corpului.

 Procesele metabolice sunt controlate de diverse enzime și de anumiți hormoni precum tiroxina, cortizolul, adrenalina și insulina. Din acest motiv, tulburările enzimatice și hormonale au o amplă repercusiune asupra metabolismului.

 Una dintre modalitățile de a impulsiona metabolismul este creșterea consumului de alimente sănătoase și bogate în substanțe care îi stimulează funcția. De asemenea, este important să realizați mai multă activitate fizică și să dormiți între 7 și 8 ore zilnic.

 

Alimente recomandate în hipotiroidism

 Dacă s-a primit diagnosticul de hipotiroidism, este necesar să se facă unele modificări în dietă pentru a evita creșterea excesivă a greutății corporale și alte consecințe ale reducerii nivelului de hormoni tiroidieni.

 Alimentele și nutrienții pe care îi vom menționa în continuare sunt eficienți pentru susținerea funcției glandei tiroidiene.

 

Alimentele bogate în iod

 Iodul este o substanță esențială pentru o bună funcționare a glandei tiroidiene, iar multe cazuri de hipotiroidism apar pe fondul unei deficiențe de iod. Consumul alimentelor bogate în iod contribuie la controlul anxietății și a tulburărilor digestive precum inflamația și indigestia.

 

 Următoarele alimente sunt surse naturale bogate în iod:

 - Algele marine

 - Coacăzele

 - Iaurtul natural

 - Fasolea albă

 - Căpșunile

 - Sarea de Himalaya

 - Cartofii

 - Suplimentele alimentare

 

Uleiul de cocos – recomandat în hipotiroidism

 Uleiul de cocos, considerat pe bună dreptate un superaliment, are capacitatea de a accelera metabolismul și de a stimula producerea de hormoni tiroidieni.

 Proprietățile antibiotice și antifungice ale uleiului de cocos ajută la combaterea ciupercilor și bacteriilor precum Helicobacter pylori și candida. Totodată, consumul regulat de ulei de cocos determină absorbția corectă și eficientă a vitaminelor și reduce nivelurile de stres și de anxietate, responsabile de multe ori de creșterea apetitului. Uleiul de cocos ne mai poate ajuta să ne îmbunătățim funcțiile sistemului digestiv și să potențăm în același timp absorbția corectă a vitaminelor solubile în grăsimi.

 Pentru a beneficia din plin de proprietățile uleiului de cocos este necesar să-l cumpărăm dintr-un magazin cu produse naturiste de calitate, având în vedere ca uleiul să fie organic și nu procesat.

 

Cum se consumă uleiul de cocos?

 Doza recomandată în cazul consumului uleiului de cocos este de o lingură pe stomacul gol (aproximativ 15 grame zilnic). Acesta mai poate fi adăugat în diverse shake-uri sau dulciuri raw-vegane. Dacă preferați, puteți să împărțiți această doză în varianta de 5 grame de trei ori pe zi. Totul depinde de propria noastră toleranță. Totuși, cheia în cazul acestui supliment alimentar este să fie luat în mod regulat și să nu se depășească doza recomandată.

 

Vitaminele din complexul B

 Toate vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru a menține glanda tiroidă într-o stare bună de sănătate, însă fiecare dintre acestea are un rol diferit.

 - Tiamina (vitamina B1): Tiamina este necesară în cazul unei tiroide hiperactive. Vitamina B1 se găsește în drojdia de bere, cereale integrale, gălbenușul de ou, germenii de grâu și în fructe precum piersicile și cireșele.

 - Riboflavina (vitamina B2): Riboflavina este importantă pentru o producere adecvată de hormoni tiroidieni. Această vitamină se găsește în următoarele alimente: lapte, ouă, migdale, somon, pâine neagră, spanac, sparanghel, brocoli şi unele suplimente alimentare.

 - Niacina (vitamina B3): Niacina este necesară pentru funcționarea eficientă a tuturor celulelor și glandelor din corp. Această vitamină se găsește în drojdia de bere, pește, cerealele integrale și arahide.

 - Piridoxina (vitamina B6): Fără această vitamină, glanda tiroidiană nu poate folosi iodul în mod eficient. Vitamina B6 se găsește în cerealele integrale, germenii de grâu și semințele oleaginoase (nuci, alune, arahide, caju, migdale, fistic, semințe de in, de dovleac, de floarea-soarelui, de susan și de cânepă).

 - Cobalamina (vitamina B12): Hipotiroidismul împiedică absorbția acestei vitamine în corp. Problema care apare este aceea că deficiența de cobalamină crește riscul apariției bolilor neurologice. Vitamina B12 se găsește în: lapte, brânză, iaurt, smântână, ouă, drojdia de bere, polen, lăptișor de matcă, aloe vera, germeni de schinduf, grâu integral, algele marine precum spirulina și chlorella, somon, ton și fructele de mare.

 

Vitamina D

 Deficiența de vitamina D este relaționată cu anumite patologii autoimune, incluzând aici și afecțiunile tiroidiene. Consumați vitamina D prin intermediul suplimentelor alimentare sau expuneți-vă la soare câteva minute în fiecare zi.

 

Zincul

 Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot fi cauzate de o deficiență de zinc în organism. Acest mineral participă la răspunsul imunitar al corpului și al procesului prin care se elimină excesul de greutate corporală. Zincul este esențial pentru procesul de creștere și dezvoltare a organismului, pentru menținerea integrității membranei celulare, are acțiune antiinfecțioasă și antitumorală, este indispensabil în procesele de regenerare celulară. Zincul este antioxidant, reglează nivelul de vitamina A, este important în dezvoltarea creierului.

 Deficiența de zinc se manifestă mai ales prin scăderea imunității, răceli dese, căderea părului, probleme la nivelul pielii, friabilitatea unghiilor, anemie și stări de slăbiciune și indispoziție. Cercetări medicale mai recente au indicat de asemenea că deficitul de zinc poate favoriza apariția inclusiv a unor boli mai grave, precum diabetul sau cancerul. Cele mai bune surse de zinc sunt următoarele: semințele de dovleac, semințele de susan, semințele de pepene roșu, ciocolata neagră, usturoiul, varza de Bruxelles, germenii de grâu, ciupercile, fasolea, sparanghelul, nucile, bananele, fructele de pădure, avocado, smochinele, prunele, coacăzele, rodiile, caisele.

 

Cuprul

 Cuprul ajută la echilibrarea glandei tiroide și la combaterea simptomelor precum reducerea globulelor roșii, uscarea pielii și fragilizarea unghiilor și părului. O sursă bună de cupru este clorofila, care se găsește în alge, legumele cu frunze verzi, iarba de grâu și în unele suplimente alimentare.

 

Fibrele

 Alimentele bogate în fibre sunt recomandate pentru a se evita excesul de greutate corporală, precum și nivelele ridicate de zahăr din sânge. Consumul regulat de fibre stimulează funcția digestivă, ajută la controlarea apetitului și la reglarea nivelelor ridicate de colesterol.

 Cele mai bogate alimente în fibre sunt următoarele: cerealele integrale (porumb, grâu, orez, ovăz), ierburile uscate și condimentele (în special scorțișoara, dar și oregano, cimbru, rozmarin, coriandru, cuișoare, busuioc, salvie, fenicul), dovleceii, varza, varza de Bruxelles, broccoli, fasolea albă, neagră sau verde, pudra de cacao și ciocolata neagră (cel puțin 70%), fructele uscate (nuci, migdale, alune, nuci de Brazilia, de macadamia, nuci pecan), semințele de in, de floarea soarelui, de susan, pasta de susan (tahini), fructele (în special merele, perele, bananele, portocalele și strugurii).

 În cazul în care suspectați că aveți hipotiroidism, cel mai indicat este să consultați un medic specialist pentru a primi un diagnostic precis. În acest caz, consumul alimentelor menționate în acest articol trebuie să fie supervizat de un expert.

Sursa: Sanatate cu Dr. Catalin Luca

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

  Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este ...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...

Cele mai bune surse de …

  Cele mai bune surse de calciu vegetal  Calciul este un element indispensabil pentru orice vâr...

Cele mai bune combinaț…

  Combina alimentele pentru a multiplica aporturile nutritive  Știai asta? Dacă alegi să comb...

Rezervorul natural de v…

  Rezervorul natural de vitamine și minerale  Vaccinurile, suplimentele alimentare, vitaminele ...

Bamele și incredibilel…

  Bamele, un aliat pentru sănătate   Dacă bamele, aceste legume originare din Africa nu îți...

Fructele te ajută să …

  O viață sănătoasă poate preveni cancerul de sân  Conform Institutului American de Cercet...

5 sfaturi pentru a prev…

  5 sfaturi pentru a preveni cancerul de colon  Conform datelor statistice, cancerul de colon es...

7 motive pentru a consu…

  Morcovi pentru o sănătate mai bună  Morcovul este una dintre legumele cele mai utilizate î...

Totul despre mătreaț…

  Mătreața este inestetică și jenantă  Multe persoane se confruntă cu această problemă, ...

Uleiul de cocos este un…

  Iată de ce uleiul de cocos este un miracol al naturii!  Citești peste tot despre beneficiile...

Întrebuințări ale ul…

  Uleiului de migdale utilizat în sănătate și frumusețe  Uleiul de migdale este obținut di...

Beneficiile crudități…

  Beneficiile fizice, mentale și spirituale ale crudităților și alimentelor vii   În car...