Ovăzul, regina cerealelor
Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga lume, datorită calităților sale speciale, atât nutritive, cât și energizante și este unul dintre alimentele de bază ale multor popoare și civilizații.
Tocmai din acest motiv, ovăzul a mai fost denumit și “regina cerealelor”, deoarece conținutul său de proteine, vitamine, hidrați de carbon și nutrienți este cu mult mai mare decât în alte cereale.
Incredibilele beneficii ale ovăzului
Mulți nutriționiști recomandă să se consume fulgi de ovăz la micul dejun, deoarece aceștia oferă o bogăție de nutrienți și în plus, oferă o senzație de sațietate timp de câteva ore, evitând astfel atacurile de foame.
Ovăzul este de asemenea, o cereală recomandată persoanelor diabetice, deoarece este un aliment energizant, iar astfel glucoza din sânge nu mai crește brusc, ajutând la stabilizarea nivelelor de zahăr din sânge.
Ovăzul are un efect protector asupra mucoasei gastrice, având în același timp capacitatea de a crește tranzitul intestinal, deoarece conține fibre atât insolubile, cât și solubile.
Această cereală atât de răspândită este un diuretic natural, deoarece ajută la reducerea acumulării de lichid în corp și la reducerea kilogramelor în plus, deoarece fibrele pe care le conține acționează ca un regulator metabolic.
Consumul regulat al ovăzului este o recomandare bună și în timpul sarcinii, deoarece ajută dezvoltarea fătului, iar în timpul perioadei de alăptare favorizează producerea de lapte matern și oferă mamei vitamine și minerale.
Ovăzul protejează de asemenea organismul contra arterosclerozei, a infarctului și a hipertensiunii, deoarece acidul linoleic și fibrele determină colesterolul să nu treacă în intestin.
Proprietățile ovăzului, în rezumat
- Oferă sațietate datorită conținutului său de hridrați complecși de carbon, cunoscuți și sub numele de carbohidrați cu absorbție lentă. Aceasta înseamnă că efectul său sățios este cu mult mai prelungit. Pe lângă faptul că ajută la reducerea apetitului, ovăzul mai este util și pentru controlarea nivelelor de zahăr din sânge (ovăzul este, de fapt, una dintre cerealele cele mai recomandate pentru persoanele diabetice).
- Previne și ameliorează constipația datorită mai ales conținutului său bogat de fibre solubile, fiind un aliment recomandat persoanelor care se confruntă cu constipația, deoarece facilitează tranzitul intestinal.
- Echilibrează nivelele de colesterol datorită conținutului său de aminoacizi esențiali (în special de metionină), ovăzul este o cereală utilă pentru persoanele care au nivele ridicate de colesterol, deoarece ajută la reducerea colesterolului de tip LDL. Totodată, conținutul său de fibre și de grăsimi nesaturate de tip omega-6 ajută la reducerea acestui tip de colesterol și la creșterea celui bun (HDL).
- Previne cancerul deoarece conține lignani și fitoestrogeni, două substanțe care ajută la reducerea acelor tipuri de cancere relaționate cu hormonii, cum este cazul cancerului de sân.
- Dezvoltarea țesuturilor noi: datorită conținutului său de proteine, ovăzul ajută și favorizează producerea și dezvoltarea țesuturilor noi în corp.
- Sistem cardiovascular sănătos: fiind o cereală bogată în fibre ovăzul ajută la reducerea colesterolului, ceea ce se traduce în beneficii pentru sistemul cardiovascular, atât pentru inimă, cât și pentru artere.
Valorile nutriționale ale ovăzului
- Ovăzul are importante vitamine dintre care se remarcă: vitaminele B1, B2 și vitamina E.
- Conține de asemenea minerale precum: magneziu, zinc, calciu și fier.
- Conține o mare cantitate de carbohidrați, fibre și aminoacizi (concret, șase dintre cei opt aminoacizi esențiali).
- Nu putem uita faptul că ovăzul conține și betaglucan, un component care absoarbe colesterolul și acizii biliari din intestin, ajutând la eliminarea acestora într-un mod natural.
Beneficile nutriționale ale ovăzului, în rezumat
- Este bogat în vitamine: este o cereală în special bogată în vitamina E și vitamine din grupul B (în principal vitamina B1, B5 și B6).
- Are un conținut ridicat de minerale: se evidențiază conținutul său de potasiu, magneziu, calciu și zinc.
- Este bogat în carbohidrați complecși: 60 grame de ovăz oferă 40 grame de hidrați de carbon cu absorbție lentă, ușor de digerat și care oferă sațietate organismului.
- Are un conținut interesant de aminoacizi esențiali: cum sunt leusina, isoleusina, treonina și metionina.