Căpșunii, apreciați în întreaga lume
Căpșunii care se cultivă în prezent în întreaga lume sunt combinația perfectă între două lumi, deoarece sunt rezultatul dulceții și aromei căpșunilor cultivați în Europa îmbinate cu rezistența și mărimea celor cultivați în America. Căpșunii sălbatici se găsesc de asemenea în unele zone muntoase din Europa și America. Cultivarea optimă a căpșunilor necesită un teren nisipos, iar principalii producători mondiali ai acestui fruct sunt Spania, Japonia și Statele Unite.
Vă oferim în acest articol câteva date referitoare la proprietățile nutritive ale căpșunilor, precum și afecțiunile de sănătate în care se recomandă consumul acestor fructe.
Acizii organici prezenți în căpșuni
Căpșunii conțin acid oxalic (având o acțiune alcalinizantă) și acid salicilic (precursor al aspirinei), de aceea persoanele care sunt alergice la aspirină (la acidul acetilsalicilic), pot fi de asemenea alergice la căpșuni, prezentând simptome precum iritații și erupții cutanate. Referitor la acidul oxalic, persoanele care au tendința de a forma calculi urinari de tip oxalic nu trebuie să consume cantități mari de căpșuni, ci doar moderate.
De asemenea, este important să remarcăm faptul că aceste fructe sunt bogate în antocianine, flavonoide (pigmenți vegetali care au o acțiune antioxidantă puternică) și care reduc sinteza colesterolului hepatic.
Antioxidanții din căpșuni
Puterea antioxidantă a căpșunilor se măsoară prin capacitatea acestor fructe de a neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt considerați dăunători pentru organism deoarece:
- favorizează oxidarea lipoproteinelor (care este cauza apariției arterosclerozei)
- produc mutații cancerigene
- favorizează îmbătrânirea celulară
Marea putere antioxidantă a căpșunilor se datorează aportului lor ridicat de vitamina C și flavonoidelor cum este antocianina.
Vitamine: se remarcă aportul bogat de Vitamina C din căpșuni care are o mare putere antioxidantă.
Minerale: căpșunii oferă un bun aport de potasiu, fier și folați sau acid folic și un conținut scăzut de sodiu.
Puterea antioxidantă a căpșunilor a fost confirmată recent de o cercetare efectuată în cadrul Universității din Boston (Statele Unite), în care s-a dovedit că aceste fructe au cea mai mare acțiune antioxidantă, fiind urmate de cireșe, portocale și struguri.
Aportul nutrițional al căpșunilor
În ceea ce privește caloriile, căpșunii conțin între 30 și 36 kcal la 100 grame, ceea ce înseamnă mai puțin decât oferă o porție similară de pepene galben sau pepene roșu.
Căpșunii au în schimb un aport aproape nesemnificativ de proteine și grăsimi (0.6g/100grame) și (0.3 g/100 grame) respectiv 4,72 g/100 grame de hidrați de carbon, dintre care 2.3g sunt fibre dietetice, cantitate care corespunde unei zecimi din cantitatea zilnică recomandată pentru un adult.
Vă prezentăm în următorul tabel conținutul de nutrienți și minerale din căpșuni:
-
Nutrienți
aport
Minerale
aport
Nutrienți
Conținut
Calorii (kcal)
36
Sodiu (mg)
2
Vitamina A (mg)
10
Proteine (g)
0.8
Potasiu (mg)
160
Grăsimi (g)
0.4
Calciu (mg)
22
Vitamina E (mg)
0.2
Carbohidrați (g)
36
Fosfor (mg)
26
Vitamina K (µg)
13
Fibre vegetale (g)
2
Fier (mg)
1
Vitamina B1 (mg)
0.03
Conținutul de apă (%)
90%
Iod (µg)
1
Vitamina B2 (mg)
0.06
Zinc (µg)
120
Vitamina B3 (mg)
0.5
Cupru (µg)
120
Vitamina B6 (mg)
0.06
Mangan (µg)
200
Seleniu (µg)
Vitamina C (mg)
65
Nichel (µg)
6
Acid folic
15
Referințe:
Conținutul de nutrienți exprimat pentru fiecare 100 grame de aliment.
- (g) grame
- (mg) miligrame
- (µg) micrograme
Afecțiuni de sănătate în care este indicat consumul căpșunilor:
- Acid uric crescut: datorită puterii lor alcalinizante, căpșunii favorizează eliminarea acidului uric prin urină, iar în plus sunt fructe diuretice, cresc producerea de urină, tocmai de aceea consumul de căpșuni este foarte recomandat persoanelor care suferă de gută sau de artrită urică.
- Arteroscleroză: de asemenea consumul căpșunilor este indicat persoanelor care au suferit un infarct miocardic sau suferă de angină pectorlă. Totodată, căpșunii sunt alimente benefice și în cazul unui flux sanguin redus la nivelul membrelor inferioare sau al creierului, datorită puterii lor antioxidante, aportului scăzut de sodiu și grăsimi și aportului ridicat de potasiu.
- Constipație: așa cum am menționat anterior, căpșunii sunt bogați în fibre solubile, contribuind astfel la facilitarea și reglarea tranzitului intestinal. În plus, căpșunii stimulează circulația venoasă de la nivelul abdomenului, consumul lor fiind indicat persoanelor care au hemoroizi, ascită (retenție de lichide la nivelul abdomenului) și tulburări hepatice precum ciroza și hepatita cronică.
- Cancer: ca în cazul și celorlalte alimente care au o puternică acțiune antioxidantă, căpșunii sunt benefice pentru persoanele care se confruntă cu diverse probleme oncologice.