Puterea antioxidantă a căpșunilor

 

Căpșunii, apreciați în întreaga lume

Puterea antioxidantă a căpșunilor

 Căpșunii care se cultivă în prezent în întreaga lume sunt combinația perfectă între două lumi, deoarece sunt rezultatul dulceții și aromei căpșunilor cultivați în Europa îmbinate cu rezistența și mărimea celor cultivați în America. Căpșunii sălbatici se găsesc de asemenea în unele zone muntoase din Europa și America. Cultivarea optimă a căpșunilor necesită un teren nisipos, iar principalii producători mondiali ai acestui fruct sunt Spania, Japonia și Statele Unite.

 Vă oferim în acest articol câteva date referitoare la proprietățile nutritive ale căpșunilor, precum și afecțiunile de sănătate în care se recomandă consumul acestor fructe.

 

Acizii organici prezenți în căpșuni

 Căpșunii conțin acid oxalic (având o acțiune alcalinizantă) și acid salicilic (precursor al aspirinei), de aceea persoanele care sunt alergice la aspirină (la acidul acetilsalicilic), pot fi de asemenea alergice la căpșuni, prezentând simptome precum iritații și erupții cutanate. Referitor la acidul oxalic, persoanele care au tendința de a forma calculi urinari de tip oxalic nu trebuie să consume cantități mari de căpșuni, ci doar moderate.

 De asemenea, este important să remarcăm faptul că aceste fructe sunt bogate în antocianine, flavonoide (pigmenți vegetali care au o acțiune antioxidantă puternică) și care reduc sinteza colesterolului hepatic.

 

Antioxidanții din căpșuni

 Puterea antioxidantă a căpșunilor se măsoară prin capacitatea acestor fructe de a neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt considerați dăunători pentru organism deoarece:

 - favorizează oxidarea lipoproteinelor (care este cauza apariției arterosclerozei)

 - produc mutații cancerigene

 - favorizează îmbătrânirea celulară

 

 Marea putere antioxidantă a căpșunilor se datorează aportului lor ridicat de vitamina C și flavonoidelor cum este antocianina.

 Vitamine: se remarcă aportul bogat de Vitamina C din căpșuni care are o mare putere antioxidantă.

 Minerale: căpșunii oferă un bun aport de potasiu, fier și folați sau acid folic și un conținut scăzut de sodiu.

 Puterea antioxidantă a căpșunilor a fost confirmată recent de o cercetare efectuată în cadrul Universității din Boston (Statele Unite), în care s-a dovedit că aceste fructe au cea mai mare acțiune antioxidantă, fiind urmate de cireșe, portocale și struguri.

 

Aportul nutrițional al căpșunilor

 În ceea ce privește caloriile, căpșunii conțin între 30 și 36 kcal la 100 grame, ceea ce înseamnă mai puțin decât oferă o porție similară de pepene galben sau pepene roșu.

 Căpșunii au în schimb un aport aproape nesemnificativ de proteine și grăsimi (0.6g/100grame) și (0.3 g/100 grame) respectiv 4,72 g/100 grame de hidrați de carbon, dintre care 2.3g sunt fibre dietetice, cantitate care corespunde unei zecimi din cantitatea zilnică recomandată pentru un adult.

 Vă prezentăm în următorul tabel conținutul de nutrienți și minerale din căpșuni:

Nutrienți

aport

Minerale

aport

Nutrienți

Conținut

Calorii (kcal)

36

Sodiu (mg)

2

Vitamina A (mg)

10

Proteine (g)

0.8

Potasiu (mg)

160

 

Grăsimi (g)

0.4

Calciu (mg)

22

Vitamina E (mg)

0.2

Carbohidrați (g)

36

Fosfor (mg)

26

Vitamina K (µg)

13

Fibre vegetale (g)

2

Fier (mg)

1

Vitamina B1 (mg)

0.03

Conținutul de apă (%)

90%

Iod (µg)

1

Vitamina B2 (mg)

0.06

 

Zinc (µg)

120

Vitamina B3 (mg)

0.5

 

Cupru (µg)

120

Vitamina B6 (mg)

0.06

 

Mangan (µg)

200

 

 

Seleniu (µg)

 

Vitamina C (mg)

65

 

Nichel (µg)

6

Acid folic

15


Referințe:
 Conținutul de nutrienți exprimat pentru fiecare 100 grame de aliment.
 - (g) grame 
 - (mg) miligrame
 - (µg) micrograme

 

Afecțiuni de sănătate în care este indicat consumul căpșunilor:

 - Acid uric crescut: datorită puterii lor alcalinizante, căpșunii favorizează eliminarea acidului uric prin urină, iar în plus sunt fructe diuretice, cresc producerea de urină, tocmai de aceea consumul de căpșuni este foarte recomandat persoanelor care suferă de gută sau de artrită urică.

 - Arteroscleroză: de asemenea consumul căpșunilor este indicat persoanelor care au suferit un infarct miocardic sau suferă de angină pectorlă. Totodată, căpșunii sunt alimente benefice și în cazul unui flux sanguin redus la nivelul membrelor inferioare sau al creierului, datorită puterii lor antioxidante, aportului scăzut de sodiu și grăsimi și aportului ridicat de potasiu.

 - Constipație: așa cum am menționat anterior, căpșunii sunt bogați în fibre solubile, contribuind astfel la facilitarea și reglarea tranzitului intestinal. În plus, căpșunii stimulează circulația venoasă de la nivelul abdomenului, consumul lor fiind indicat persoanelor care au hemoroizi, ascită (retenție de lichide la nivelul abdomenului) și tulburări hepatice precum ciroza și hepatita cronică.

 - Cancer: ca în cazul și celorlalte alimente care au o puternică acțiune antioxidantă, căpșunii sunt benefice pentru persoanele care se confruntă cu diverse probleme oncologice.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

  Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este ...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...

Cele mai bune surse de …

  Cele mai bune surse de calciu vegetal  Calciul este un element indispensabil pentru orice vâr...

Cele mai bune combinaț…

  Combina alimentele pentru a multiplica aporturile nutritive  Știai asta? Dacă alegi să comb...

Rezervorul natural de v…

  Rezervorul natural de vitamine și minerale  Vaccinurile, suplimentele alimentare, vitaminele ...

Bamele și incredibilel…

  Bamele, un aliat pentru sănătate   Dacă bamele, aceste legume originare din Africa nu îți...

Fructele te ajută să …

  O viață sănătoasă poate preveni cancerul de sân  Conform Institutului American de Cercet...

5 sfaturi pentru a prev…

  5 sfaturi pentru a preveni cancerul de colon  Conform datelor statistice, cancerul de colon es...

7 motive pentru a consu…

  Morcovi pentru o sănătate mai bună  Morcovul este una dintre legumele cele mai utilizate î...

Totul despre mătreaț…

  Mătreața este inestetică și jenantă  Multe persoane se confruntă cu această problemă, ...

Uleiul de cocos este un…

  Iată de ce uleiul de cocos este un miracol al naturii!  Citești peste tot despre beneficiile...

Întrebuințări ale ul…

  Uleiului de migdale utilizat în sănătate și frumusețe  Uleiul de migdale este obținut di...

Beneficiile crudități…

  Beneficiile fizice, mentale și spirituale ale crudităților și alimentelor vii   În car...

Serotonina este esenți…

  Importanţa Serotoninei pentru sănătate  Serotonina, în afară de reglarea funcţiilor ne...

Ce mâncăm la premenop…

  Alimentația la premenopauză  Trebuie să considerăm hrana drept un medicament având un e...

Morcovul are nenumărat…

  Beneficiile morcovului  Morcovul este cu siguranță una din legumele cele mai calitative, a...

Gutuia – simbolul de …

  Gutuia – simbolul de aur al toamnei  Cel mai important mesager și simbol al toamnei este gu...

Detoxifiază-te și pă…

  Super alimentele te ajută să rămâi tânăr  Dacă unul din principalele tale obiective est...

Pepenele galben și ben…

  Pepenele galben este bogat în vitamine și minerale  Fiind foarte bogat în...