Ghimbirul susține starea de sănătate
Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima perioadă datorită multiplelor sale proprietăți medicinale care susțin starea de sănătate în multe moduri.
Pe lângă faptul că favorizează absorbția nutrienților, ghimbirul ne ajută la prevenirea constipației și îmbunătățește digestia. În plus, ghimbirul ameliorează durerile abdominale produse de inflamațiile stomacale.
Ghimbirul este de asemenea un stimulent natural al sistemului imunitar și are proprietăți anti-inflamatorii și analgezice datorită compușilor săi fenolici bioactivi, care sunt: gingerolul, paradolul, shagaolul și zingerolul.
Îți prezentăm în acest articol 7 beneficii importante ale ghimbirului pentru o stare de sănătate excelentă.
Ghimbirul îmbunătățește circulația sanguină
Ghimbirul conține magneziu și zinc, care sunt foarte importante pentru îmbunătățirea circulației sanguine. Totodată, ghimbirul are proprietăți care inhibă acumularea colesterolului rău în ficat, ceea ce poate preveni apariția problemelor cardiovasculare. Printre alte beneficii, ghimbirul este de asemenea util pentru reducerea febrei și a problemelor cauzate de transpirația excesivă.
Ghimbirul îmbunătățește absorbția nutrienților
Atunci când consumăm ghimbir, se produce o mai bună absorbție a nutrienților esențiali în organism, datorită stimulării secrețiilor din stomac și a enzimelor pancreatice. De asemenea, dacă avem probleme cu pofta de mâncare, putem mesteca puțin ghimbir înainte de masă pentru a stimula apetitul.
Ghimbirul previne gripa și răcelile
Ghimbirul are proprietăți expectorante și antibiotice care acționează în mod eficient pentru a preveni bolile specifice sezonului rece și anume, gripa și răcelile. Această rădăcină se folosește de secole pe continentul asiatic ca tratament puternic contra gripei, a răcelilor și a tusei. Departamentul de Medicină al Universității din Maryland a confirmat aceest beneficiu și, prin intermediul cercetărilor întreprinse s-a determinat că ceaiul de ghimbir poate reduce simptomele de gripă și răceală la adulți.
Ghimbirul stimulează digestia
Ghimbirul, pe lângă faptul că îmbunătățește absorbția nutrienților în organism, este și un remediu contra durerilor abdominale care apar ca urmare a unei inflamații stomacale. Totodată, ghimbirul previne și combate constipația, reduce gazele intestinale și stimulează procesul de digestie.
Ghimbirul este un remediu anticancerigen
Cercetări medicale recent efectuate au stabilit faptul că ghimbirul are virtuți antiproliferative, ceea ce indică faptul că acesta ar putea acționa ca un agent chimiopreventiv. Un studiu publicat în British Journal of Nutrition a demonstrat, se pare că pentru prima oară, activitatea in vitro și in vivo a ghimbirului contra cancerului, ceea ce sugerează faptul că acesta ar putea fi cu adevărat eficient pentru tratarea cancerului de prostată și a cancerului de colon.
Ghimbirul întărește sistemul imunitar
Consumul regulat al ghimbirului întărește sistemul imunitar și apără în mod eficient organismul de posibile infecții, gripă, tuse, răceli sau boli cronice. Ghimbirul poate reduce de asemenea riscul de a suferi un atac cerebral și este foarte util pentru combaterea infecțiilor bacteriene intestinale.
Ghimbirul ameliorează durerile articulare
Ghimbirul are importante proprietăți anti-inflamatorii care ajută la reducerea durerilor și a inflamației articulațiilor, precum și a altor dureri comune. Rădăcina de ghimbir este considerată ca fiind unul dintre remediile naturale cele mai indicate pentru a combate simptomele asociate cu artrita. Proprietățile anti-inflamatorii și analgezice specifice ghimbirului reduc inflamația și durerea, evitând ca acestea să afecteze mobilitatea normală a articulațiilor.
Cum putem profita de beneficiile ghimbirului?
Așa cum am menționat deja, ghimbirul se folosește în multe preparate culinare datorită aromei sale picante și exotice. Iată în continuare câteva idei și rețete pentru a profita zilnic de toate beneficiile ghimbirului:
Rețetă de orez cu ghimbir
Ingrediente:
- Orez basmati
- 1 cățel de usturoi
- 1 linguriță de ghimbir pulbere
- 1 ardei iute
- frunze de coriandru
Cum se prepară?
Tăiați fin usturoiul și ardeiul iute. În continuare, fierbeți orezul basmati timp de 20 minute. Când acesta este gata, adăugați usturoiul, ghimbirul pulbere, ardeiul iute tăiat fin și frunzele de coriandru. Amestecați bine toate ingredientele și apoi serviți.
Suc de ghimbir pentru îmbunătățirea circulației sanguine
Ingrediente:
- 1 măr tăiat bucăți
- 1 pahar de suc natural de portocale (200 ml)
- 1 bucățică de ghimbir proaspăt
Cum se prepară?
Introduceți toate ingredientele în blender și procesați până se omogenizează. Consumați imediat, o dată pe zi.
Ceai de ghimbir pentru întărirea sistemului imunitar și combaterea bolilor
Ceaiul de ghimbir este una dintre cele mai bune modalități de a profita de toate beneficiile sale speciale. În general, ceaiul de ghimbir se prepară pentru a combate simptomele gripei și a răcelilor, precum și durerile articulare. Aceste ceai se recomandă de asemenea pentru prevenirea bolilor și întărirea sistemului imunitar.
Ingrediente:
- 1 rădăcină de ghimbir proaspăt
- 1 lămâie
- Miere de albine după gust
Cum se prepară?
- Puneți apa la fiert, iar până când aceasta ajunge la punctul de fierbere, tăiați ghimbirul în bucățele mai mici sau dați-l pe răzătoare.
Stoarceți sucul de lămâie și amestecați-l într-o cană cu ghimbirul. Vărsați apa caldă în cană, iar când se răcește, îndulciți ceaiul cu puțină miere de albine.
Indicații pentru ghimbir
Ghimbirul trebuie păstrat întreg, într-un loc uscat și fără expunere la căldură sau la soare. De asemenea, ghimbirul pulbere poate fi amestecat cu următoarele plante pentru a se obține infuzie:
Cedru
Arnică
Aloe vera
Passiflora
Rozmarin
Lămâie
Este bine să ne amintim de resursele și remediile pe care ni le oferă cu generozitate natura. Plantele medicinale sunt o sursă vitală pentru regenerarea stării noastre de sănătate. Proprietățile vindecătoare ale ghimbirului contracarează o mulțime de boli și afecțiuni care apar atunci când sistemul imunitar este slăbit sau odată cu înaintarea în vârstă. Dacă apare vreo reacție nedorită datorită consumului de ghimbir, se recomandă să nu se mai consume cel puțin 4 zile și să se consulte întotdeauna un specialist dacă apar simptome neplăcute.