Beneficiile extraordinare ale bananelor coapte

 

Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate

Beneficiile extraordinare ale bananelor coapte Bananele sunt fructe delicioase pe care ar trebui să le includem mai frecvent în dieta noastră, nu doar pentru gustul lor aromat, ci deoarece conțin nutrienți foarte importanți care ne îmbunătățesc starea de sănătate. De exemplu, este știut faptul că consumul de banane poate reduce stările de depresie, optimizează funcționarea cerebrală, combate hipertensiunea și, în general, poate preveni diverse boli. Datorită unei recente cercetări s-a descoperit un nou beneficiu al bananelor, în special al bananelor coapte.

 Bananele coapte ne ajută prin creșterea numărului de leucocite să ne întărim sistemul imunitar. În plus, bananele coapte contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare și favorizează absorbția calciului. Iată în continuare alte beneficii extraordinare pe care ni le oferă consumul regulat al bananelor coapte:

 

Bananele coapte conțin un factor de necroză tumorală

 Pe măsură ce bananele se coc, pe coaja acestora apar pete de culoare maro sau negre. Unele persoane preferă să evite bananele în această stare, deoarece sunt foarte dulci, iar textura lor este foarte moale. Puțini știu însă că cu cât coaja bananelor are mai multe pete, cu atât mai multe beneficii va furniza organismului și în special, sistemului imunitar.

 În cadrul unei cercetări recente efectuate de medicii japonezi s-a demonstrat că bananele coapte conțin o citochină numită  FNT (Factor de Necroză Tumorală), care este eliberată de anumite celule ale sistemului imunitar care au un efect direct asupra altor celule din corp. Aceasta oferă proprietățile specifice care ne ajută în combaterea cancerului.

 Funcția acestei citochine este comparată cu cea a lentinanului, care este un imunostimulator chimic care se aplică pe cale intravenoasă și acționează ca un agent anticancerigen.

 Efectul benefic al bananelor crește direct proporțional cu gradul lor de coacere. Cu cât acest fruct este mai copt, cu atât mai mare va fi efectul său anticancerigen. Oamenii de știință japonezi au concluzionat că cu cât este mai coaptă o banană, cu atât va avea o concentrație mai mare de Factor de Necroză Tumorală. Se consideră că în cazul bananelor coapte, numărul leucocitelor poate crește de până la 8 ori, în comparație cu bananele care sunt verzi sau necoapte.

 

Bananele coapte abundă în nutrienți

 Pe măsură ce aceste fructe se coc, vor apărea schimbări în ceea ce privește valoarea lor  nutrițională, amplificând sau reducând proprietățile acestora. În cazul bananelor, s-a dovedit deja că cu cât acestea sunt mai coapte, cu atât nivelul de antioxidanți este mai concentrat. În plus, când banana are deja acele pete închise pe coajă, conținutul de amidon se transformă în zaharuri simple care sunt ușor de digerat.

 În studiul efectuat de medicii japonezi, s-au realizat anumite teste asociate cu consumul a diverse fructe coapte precum: banane, struguri, mere, ananas, pere, pepene roșu și fructul de kaki. La finalul cercetării, s-a concluzionat că bananele coapte oferă mai multe beneficii decât alte fructe, deoarece au capacitatea de a crește numărul de leucocite din sânge întărind astfel sistemul imunitar.

 Pentru a profita de acest important beneficiu al bananelor se recomandă să se consume 1 sau 2 banane coapte zilnic.

 

          Ce alte beneficii ne oferă bananele coapte?

 Faptul că bananele coapte conțin compuși anticancerigeni ar trebui să constituie un motiv mai mult decât suficient pentru a le include în mod regulat în dieta noastră. Iată însă și alte beneficii pe care ni le oferă consumul bananelor coapte:

Bananele susțin sănătatea digestivă

 O banană medie conține până la 3 grame de fibre, care contribuie la o bună funcționare a intestinelor și facilitează circulația alimentelor prin tractul digestiv. Bananele sunt o sursă naturală de electroliți, de care avem nevoie atunci când facem efort fizic sau vara când transpirăm mai intens. Bananele mai conțin și compuși prebiotici, precum fructooligozaharidele, care susțin acțiunea bacteriilor bune din organism.

Bananele îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară

 Deoarece sunt bogate în potasiu, bananele coapte reduc concentrațiile de sodiu care pot cauza retenție de lichide și afecta astfel sănătatea inimii. În cadrul unei analize științifice a 11 studii medicale publicate în revista “Journal of the American College of Cardiology”, s-a determinat că persoanele care au introdus în dieta lor alimente bogate în potasiu, și-au redus astfel riscul de accident cerebral vascular și de boli coronariene.

Bananele ajută la menținerea sănătății oaselor

 O cercetare realizată de Centrul de Informare asupra Micronutrienților din cadrul Institutului Linus Pauling din Oregon (Statele Unite) a arătat că o dietă bogată în potasiu reduce riscul de a suferi de osteoporoză. Bananele coapte sunt o sursă bună de potasiu, iar fructooligozaharidele pe care le conține contribuie la creșterea absorbției calciului, ceea ce susține sănătatea oaselor.

Bananele și tirozina

 Poate că ați auzit despre tirozină. Este vorba de un tip de aminoacid prezent în proteine și care, la rândul său, este un element cheie pentru funcțiile noastre metabolice și pentru reglarea stării emoționale.

 Luați în considerare aceste aspecte interesante:

 - Tirozina prezentă în banane ne permite să producem noi neurotransmițători precum dopamina, epinefrina și norepinefrina. Acestea sunt substanțe care ne reglează starea emoțională.

 - De asemenea, acești neurotransmițători susțin comunicarea între celulele cerebrale, oferindu-ne o mai mare ușurință de a ne aminti anumite lucruri, de a executa acțiuni precise, de a raționa și, în principal, de a potența procesele cognitive de bază.

 - În plus, tirozina ne oferă o stare de energizare și alertă mentală, menținând creierul activ.

Bananele sunt bogate în potasiu

 Sigur în anumite ocazii ați observat cum sportivii obișnuiesc să se recupereze după un efort fizic consumând banane. Aceasta deoarece bananele refac instantaneu nivelul scăzut de glucoză din sânge – care de obicei apare după un antrenament mai greu.

 Cercetările din domeniu au arătat că doar două banane asigură energia necesară pentru 90 de minute de exerciţiu fizic.

 De fapt, mulți nutriționiști afirmă că aceste fructe au mai multe beneficii decât vitaminele sintetice. De asemenea:

 - Bananele conțin un nivel foarte bun de potasiu. O banană medie de 150 grame conține mai mult sau mai puțin, aproximativ 600 mg de potasiu, un nivel foarte potrivit pentru a consuma cel puțin o banană pe zi.

 - Bananele sunt de asemenea bogate în vitamina B6 și acid folic, esențiale pentru susținerea impulsului nervos și pentru îmbunătățirea circulației sanguine cerebrale.

 - Bananele se digeră bine, însă este important să fie consumate încet pentru a stimula procesul de salivație. Uneori anumite alimente au nevoie de mai mult timp pentru a putea fi transformate în nutrienți în intestine, ceea ce se traduce prin dureri de stomac, oboseală și apatie.

 - Bananele conțin fibre solubile (pectină) care este un soi de gelatină foarte bună pentru susținerea tranzitului intestinal. Bananele mai conțin și prebiotice, bacterii benefice care reglează tranzitul intestinal, previn balonarea și constipația, încetinesc absorbția caloriilor și intensifică arderea celulelor adipoase.

 - În plus, bananele conțin puțin sodiu, ceea ce ajută la evitarea retenției de lichide și ne oferă energie de lungă durată pentru a menține creierul activ.

 - Deoarece conțin un nivel crescut de fier care stimulează producția de hemoglobină din sânge, bananele ajuta și la ameliorarea anemiei.

Bananele combat depresia

 Gustul lor dulce este foarte plăcut și în plus, se completează foarte bine cu alte arome precum scorțișoara sau nuca de cocos. Beneficiile bananelor de a combate depresia rezultă din conținutul lor bogat în magneziu și potasiu, care sunt ambele minerale esențiale pentru a reduce nivelele de cortizol, care este cunoscut ca fiind hormonul stresului.

 Totodată, asocierea magneziului şi a potasiului din conținutul bananelor, asigură un efect remarcabil de relaxare şi recuperare la nivelul celulelor nervoase. Consumul de banane ne va ajuta să avem o stare psihică de bine, reducând şi combătând eficient stările depresive, ajutând astfel la menţinerea echilibrului emoţional. De asemenea, consumul unei banane înainte de culcare poate ajuta în cazul insomniilor. Efectul liniștitor apare datorită nivelului ridicat de triptofan, care se transformă în serotonina.

 

        Recomandări pentru consumul bananelor:

 - Trebuie avută grijă cu bananele verzi și necoapte: nu toată lumea le digeră bine și pot ocaziona tulburări digestive. Alegeți întotdeauna banane coapte sau foarte coapte.

 - De asemenea, bananele nu se consumă niciodată ca desert după mâncare, ci doar pe stomacul gol sau la minim două ore după ce am luat masa.

 - Bananele nu sunt foarte recomandate în combinație cu alte fructe (ca și pepenele galben de altfel) deoarece astfel pot fi greu de digerat și asimilat.

 - Mestecați întotdeauna încet bananele pentru a se digera mult mai bine. Astfel, ne vom bucura de toate beneficiile lor energizante.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...