A preveni este mai ușor decât a trata
Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să începeți să luați în considerare unele modalități de a evita să vă îmbolnăviți. Dacă depindeți de dezinfectantul pentru mâini pentru a combate germenii care provoacă răcelile și gripa, s-ar putea să fiți mai vulnerabili la infecții decât credeți. Un studiu din septembrie 2019 publicat în revuista Sphere a arătat că virusul gripal A rămâne activ timp de două minute complete după expunerea la un dezinfectant pe bază de etanol.
De asemenea, cercetătorii au remarcat că dezinfectantul pentru mâini pe bază de alcool are nevoie de până la patru minute pentru a distruge virusul gripal, de aproape 12 ori mai mult decât cele 20 de secunde pentru aplicare manuală, prescrise de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor.
Prevenirea gripei este o primă linie eficientă de apărare care previne milioane de cazuri de gripă în fiecare an, iar adoptarea unor obiceiuri sănătoase testate și eficiente, cum ar fi somnul suficient și spălarea frecventă a mâinilor frecvent, poate ajuta la oprirea acestei boli.
Doctor Robert Segal, doctor în medicină și fondator al cabinetelor medicale din Manhattan, ne oferă câteva sfaturi care nu sunt atât de dificile pentru a menține microbii la distanță. Să vedem care sunt acestea:
1. Beți suficiente ceaiuri
O ceașcă caldă de ceai poate oferi alinare atunci când aveți o durere în gât, dar vă poate ajuta și să nu vă îmbolnăviți. "Pentru a rămâne sănătos, este important să rămâi hidratat. Un mod de a face asta este să bei în mod regulat ceai", afirmă dr. Segal. Dar nu toate ceaiurile au aceleași proprietăți.
Dr. Segal recomandă să optați pentru ceaiul verde, negru sau alb, deoarece acestea conțin antioxidanți puternici care vă pot ajuta organismul să elimine bacteriile care provoacă răcelile sau gripa. Pentru o protecție suplimentară, adăugați niște miere în ceai, dar nu când acesta este fierbinte, pentru ca mierea să nu-și piardă proprietățile terapeutice. Numeroase cercetări medicale au arătat că mierea are capacitatea de a distruge bacteriile.
2. Consumați mai des proteine
Gândiți-vă la alimente ca la un medicament preventiv. O dietă sănătoasă, echilibrată, vă va oferi substanțele nutritive de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru a ajuta la eliminarea agenților patogeni. Deci, atunci când simți că sunteți pe punctul de a vă răci, consumul alimentelor sănătoase este și mai esențial, spune dr. Segal.
În plus față de fructele și legumele bogate în vitamine, alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea slabă, ouăle și fasolea pot ajuta la stimularea sistemului imunitar. Potrivit dr. Segal, proteina este esențială pentru combaterea infecțiilor, deoarece ajută corpul să construiască anticorpi. Și când ne îmbolnăvim, avem nevoie de cât mai mulți soldați posibili pentru a opri intrușii să agaseze trupul.
3. Mergeți la masaj
Un masaj terapeutic poate reduce șansele de a ne răci? Sigur că poate. Cea mai plăcută dintre strategiile de combatere a gripei, obținerea unui masaj poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și, la rândul său, vă va ajuta să evitați gripa, spune dr. Segal. De asemenea, masajul relaxează, iar când sunteți mai puțin stresați, aveți mai puține șanse să vă îmbolnăviți.
De fapt, stresul cronic afectează răspunsul inflamator al corpului și vă poate face mai susceptibili la răceli, potrivit cercetărilor publicate în ediția din aprilie 2012 a Jurnalului Național de Științe din Statele Unite. Însă luați în considerare faptul că dacă sunteți deja bolnavi, un masaj ar putea să nu fie cel mai bun lucru, deoarece stimulează circulația sanguină și poate răspândi deșeurile metabolice în întregul sistem, adaugă dr. Segal.
4. Faceți-vă provizii de usturoi și ghimbir
Înainte de primul indiciu de răceală, începeți să condimentați fiecare masă cu usturoi. Așa este, usturoiul este unul dintre cele mai puternice remedii naturale împotriva germenilor, spune dr. Segal. De fapt, un studiu din iunie 2012 și publicat în Clinical Nutrition a constatat că extractul de usturoi poate stimula funcția celulelor imune și, în consecință, poate ajuta la reducerea severității simptomelor de răceală și gripă.
Dacă nu vă place să consumați usturoi crud, dr. Segal spune că puteți lua și un supliment de usturoi pentru aceleași avantaje. Ghimbirul este un alt aliment care îmbunătățește imunitatea și pe care este indicat să îl adăugați pe lista de cumpărături. "Ghimbirul proaspăt are proprietăți antiinflamatorii naturale care pot ajuta la tratarea simptomelor de răceală timpurie", afirmă dr. Segal. În plus, substanțele terapeutice din ghimbir pot distruge rinovirusurile, care provoacă răceli obișnuite, potrivit cărții sale publicate în anul 2013, Food as Medicine (Alimentele medicament).
5. Curățați suprafețele comune
În timpul sezonului rece și al gripei, locurile publice și spațiile comune sunt pline de germeni, iar infecția se poate răspândi cu ușurință. Un studiu din ianuarie 2013 realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Arizona (Statele Unite) a descoperit că 50% din suprafețele atinse în mod obișnuit într-un mediu de birou - cum ar fi rafturile, telefoanele și aparatele de cafea - s-au infectat cu un virus după doar patru ore de când un angajat bolnav a ajuns la birou.
Deci, cum vă puteți proteja de infecții atunci când la birou aveți colegi răciți? Ștergerea suprafețelor cu dezinfectant poate reduce probabilitatea de contact a germenilor, spune dr. Segal. Conform aceluiași studiu al Universității din Arizona, curățarea zilnică a suprafețelor comune poate reduce riscul de a contracta virusuri cu 80%. Deoarece nu puteți igieniza fiecare suprafață, faceți tot posibilul pentru a evita să le atingeți direct. De exemplu, folosiți șervețele pentru a vă ține de stâlpii din metrou sau când deschideți și închideți ușile de la o toaletă publică.