Recomandări pentru o dietă anticancer
Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, este indicat să se respecte următoarele recomandări:
- Consumați 5 sau mai multe porții de legume și fructe proaspete de-a lungul zilei;
- Evitați consumul de carne roșie și a produselor procesate din carne (mezeluri, cârnați, pateuri, etc.);
- Evitați pe cât posibil alimentele afumate și sărate;
- Tehnicile de procesare ale alimentelor sunt la fel de importante precum alimentele. Este recomandabil să se utilizeze metode de gătit blânde, la foc mic sau la vapori, consumând cu prioritate alimente crude și vii. Optați pentru legumele fierte la aburi sau la cuptor, renunțați la alimentele prăjite și la cele preparate la grătar. Trebuie luate în considerare de asemenea și ustensilele de bucătărie care se folosesc la gătit, iar în acest sens, este indicat să nu se folosească teflonul și vasele din plastic.
- Consumați porții echilibrate și nu faceți excese de niciun fel;
- Alegeți cerealele integrale în locul celor rafinate și consumați o porție de 25- 35 grame de fibre zilnic;
- Evitați produsele de patiserie și cele care conțin zahăr rafinat care se găsesc în comerț și înlocuiți-le cu dulciuri preparate în casă din făină integrală, grăsimi sănătoase și folosind înlocuitori sănătoși ai zahărului (de exemplu miere sau stevie).
- Renunțați la consumul de alcool și tutun.
Evitați cancerul cu ajutorul anumitor alimente
Unele măsuri preventive ne pot ajuta în lupta împotriva cancerului, iar o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în nutrienți poate împiedica apariția acestei boli. Anumite alimente în particular, au proprietăți anticancerigene dovedite. Să vedem în continuare care sunt alimentele cu putere anticancerigenă:
1. Roșiile
Roșiile, datorită faptului că conțin licopen și tomatină (antioxidanți puternici), ajută la evitarea transformării celulelor sănătoase într-un potențial cancer. Cercetătorii au descoperit că roșiile ajută în special la prevenirea dezvoltării cancerului de prostată, a cancerului digestiv și a celui pulmonar. În plus, s-a demonstrat că antioxidanții sunt eficienți pentru reducerea anumitor tipuri de cancer precum cel de prostată, plămâni și tract digestiv.
2. Brocoli
Brocoli are un conținut ridicat de vitamina C și de fibre alimentare; brocoli conține de asemenea nutrienți valoroși având proprietăți anti-cancerigene puternice. Numeroase studii demonstrează că sulforafanul (recunoscut științific ca fiind un agent chimio-protector contra cancerului) și izotiocianații prezenți în brocoli pot stopa procesul de proliferare celulară din etapele inițiale ale cancerului de prostată, colon, sân, ficat, vezică, pancreas, piele sau leucemie.
3. Ceaiul verde
Cercetătorii au arătat că componentele din ceaiul verde reglează expresia proteinelor implicate în procesul inflamației, motilității celulare și angiogenezei și de asemenea s-a demonstrat asocierea dintre consumul de ceai verde și o reducere a riscului de cancer (inclusiv cel ovarian și de sân). EGCG din ceaiul verde acționează inclusiv ca un agent antiangiogenic și antitumoral și ajută la modularea răspunsului celulelor tumorale în chimioterapie.
4. Ciupercile
Aproximativ 100 de specii de ciuperci sunt studiate pentru beneficiile pe care le oferă sănătății, iar aproximativ o duzină dintre acestea se evidențiază datorită capacității lor de a oferi un impuls puternic sistemului imunitar. De fapt, unii din agenții cei mai puternici care întăresc sistemul imunitar provin din ciuperci, iar acesta este motivul pentru care ciupercile pot ajuta foarte mult pentru prevenirea și tratarea cancerului.
S-a descoperit de exemplu, că compusul lentinan din ciupercile shiitake crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancer. Atunci când extractul din ciupercile maitake, a fost combinat cu vitamina C, s-a demonstrat că s-a redus creșterea celulelor din cancerul de vezică cu un procent de 90%. În Japonia, cele două forme principale de medicină alternativă pe care le folosesc pacienții având cancer sunt o ciupercă numită Agaricus Subrufescens (sau Agaricus blazei și Agaricus brasiliensis) și extractul de ciupercă shiitake. Cercetătorii au descoperit de asemenea că acidul ganoderic din ciupercile Reishi poate fi util în tratarea cancerului de plămâni.
5. Uleiul de măsline extra virgin
S-a constatat că uleiul de măsline extra virgin reduce în mod considerabil nivelele anumitor factori oncogeni. Uleiul de măsline extra virgin este o armă puternică împotriva celulelor care provoacă cancerul de sân și s-a descoperit că poate reduce în mod drastic nivelele oncogenelor care se găsesc în proporție de 30% în cazul pacienților care dezvoltă o formă foarte agresivă a bolii. Se recomandă să se consume 4-6 lingurițe de ulei de măsline extra virgin, zilnic.
6. Usturoiul
Numeroase studii medicale recente (aproximativ 30) au demonstrat că usturoiul are într-adevăr, proprietăți anticancerigene. Cele mai multe studii s-au realizat în cazul cancerelor digestive, dar usturoiul este un aliment care ne protejează de toate tipurile de cancer, inclusiv de cel mamar și cel de prostată.
7 studii de anvergură, realizate la nivel național în Statele Unite, au arătat că cu cât se consumă mai mult usturoi proaspăt, cu atât riscul de cancer de stomac sau colorectal este mai mic. De asemenea, unul dintre aceste studii au arătat că în cazul femeilor de vârstă mijlocie care consumă în mod regulat usturoi, acestea prezintă o protecție cu 50% mai mare contra apariției cancerului de colon.
7. Turmericul
Turmericul, acest condiment indian are proprietăți anticancerigene, anti-inflamatorii, hipocolesterolemiante, antitrombotice, antimicrobiene, antioxidante și hepatoprotectoare. Turmericul ajută la prevenirea formării celulelor cancerigene și le contracarează prin eliminarea în organism a susbtanțe precum glutationul, care este cel mai important antioxidant al corpului și care se găseşte în interiorul celulei. Astfel, turmericul poate preveni apariția leucemiei și a generării tumorilor la ovare, stomac, ficat, colon și sân.
8. Ghimbirul
Cercetări medicale au stabilit faptul că ghimbirul are virtuți antiproliferative, ceea ce indică faptul că acesta ar putea acționa ca un agent chimiopreventiv. Un studiu publicat în British Journal of Nutrition (Revista britanică de nutriție) a demonstrat, se pare că pentru prima oară, activitatea in vitro și in vivo a ghimbirului contra cancerului, ceea ce sugerează faptul că acesta ar putea fi cu adevărat eficient pentru tratarea cancerului de prostată.
9. Aloe vera
Sucul de aloe vera pur poate ataca și reduce riscul apariției cancerului de pancreas și de plămâni. Totodată, datorită de nivelelor ridicate de germaniu pe care le conține, sucul de aloe vera pur ajută la întărirea sistemului imunitar. În plus, sucul de aloe vera pur ajută la vindecarea diverselor tulburări intestinale, de stomac și este foarte indicat în cazul tratamentelor de chimioterapie.
În anul 1989 o echipă de cercetători japonezi au publicat un amplu studiu, în care se arată că planta de aloe vera conține cel puțin trei agenți antitumorali, și anume: emodina, manoza și lecitina. Concluzia acestui studiu a fost că tratamentele care includ aloe vera pot ține sub control cancerul pulmonar, au efecte notabile în cazuri de leucemie și sarcom şi este de asemenea un aliat eficient în prevenirea tumorilor.
10. Rodiile
Specialiștii afirmă că rodiile pot ajuta la prevenirea cancerului de sân datorită proprietăților lor antioxidante. De asemenea, sucul proaspăt de rodii contribuie la diminuarea osteoartritei și a cancerului de prostată. Rodiile oferă și beneficii anti-inflamatorii și astringente deoarece sunt bogate în taninuri. Acest fruct delicios conține acid citric, care acționează ca un dezinfectant și este o sursă excelentă de vitamina C.
Recomandări pentru cancere specifice:
Contra cancerului de sân
Conform Institutului American de Cercetare a Cancerului (AICR este sigla sa în engleză) 1 din 8 femei suferă de cancer de sân. Pentru a evita sau a preveni această boală care poate fi mortală, este necesar să avem o viață mai sănătoasă și să acordăm mai multă atenție alimentației.
Toate legumele proaspete sunt bune pentru menținerea unei sănătăți optime. Cele mai bune legume care pot preveni cancerul de sân sunt: usturoiul, prazul, ceapa verde, varza de Bruxelles, conopida, brocoli, ridichile, varza roșie, morcovii, sparanghelul, spanacul, sfecla roșie, castraveții, țelina, salata verde.
Există studii care au evidențiat faptul că vitamina A are un rol important în prevenirea cancerului de sân. Cel mai indicat este să o obțineți din alimentele bogate în vitamina A, în loc să luați suplimente. Cea mai bună sursă de vitamina A sunt gălbenușurile din ouăle organice, untul bio sau organic, fructele şi legumele verzi (brocoli, spanac), galbene (pepene galben, cartofi), portocalii (morcovi) şi roşii (ardei gras, roşii).
De asemenea, pentru a preveni apariția acestei boli, este necesar să evitați băuturile îndulcite, cele alcoolice și cu cafeină. Aceste băuturi sunt asociate cu bolile cronice la adulți, printre care și cancerul. În ceea ce privește consumul de alcool, cercetările au demonstrat că acesta crește cu 12% riscul de a suferi de cancer de sân. Alegeți în schimb apa pură, sucurile de fructe și legumele și maceratele sau infuziile din plante.
Contra cancerului de prostată
Cancerul de prostată este unul din cancerele cele mai obișnuite în rândul bărbaților, afectând unul din șase bărbați. Cancerul de prostată este de asemenea a doua cauză de deces – datorită cancerului – la bărbați. Anumite studii medicale au afirmat că acest tip de cancer este mai întâlnit în cazul persoanelor care au un stil de viață occidental. Din acest motiv, este important să se ia în considerare următoarele recomandări pentru a preveni apariția cancerului de prostată:
- Alimentația este un factor care poate avea un mare impact asupra sănătății prostatei. Este foarte indicat să consumați cât mai multe alimente organice (crude de preferință), inclusiv plante și condimente proaspete precum ghimbirul. Asigurați-vă că limitați consumul de carbohidrați precum zahărul/fructoza pe cât de mult posibil, cu scopul de a vă menține nivelele de insulină optime, ceea ce vă va ajuta să reduceți riscul apariției cancerului în general. Alimentele foarte procesate sau carnea prăjită, produsele lactate pasteurizate și grăsimile trans sunt relaționate cu o creștere a riscului de cancer și ar trebuie evitate în alimentație.
- Includeți în dieta zilnică alimentele care ajută la menținerea sănătății prostatei. Alimentele care favorizează sănătatea prostatei includ fructele și legumele bogate în antioxidanți, vitamine, carotenoide și licopen. Un studiu realizat în anul 2009 a demonstrat că roșiile, conopida, brocoli și ceaiul verde sunt în mod particular benefice contra cancerului de prostată.
Contra cancerului colorectal
Conform datelor statistice, cancerul colorectal este cauza de deces a aproximativ 40.000 de persoane anual. Cancerul de colon este unul din cancerele care au cel mai bun pronostic dacă este diagnosticat în primele faze. Pentru a preveni acest tip de cancer, este necesar să se acorde atenție următoarelor aspecte:
- Numeroase studii au arătat că consumul alimentelor bogate în fibre pot ajuta la evitarea cancerului colorectal. Cele mai bogate în fibre alimentare sunt următoarele: cerealele integrale (porumb, grâu, orez, ovăz), ierburile uscate și condimentele (în special scorțișoara, dar și oregano, cimbru, rozmarin, coriandru, cuișoare, busuioc, salvie, fenicul), dovleceii, varza, varza de Bruxelles, brocoli, fasolea albă, neagră sau verde, pudra de cacao și ciocolata neagră (cel puțin 70%), fructele uscate (nuci, migdale, alune, nuci de Brazilia, de macadamia, nuci pecan), semințele de in, de floarea soarelui, de susan, pasta de susan (tahini), fructele (în special merele, perele, bananele, portocalele și strugurii).
- Evitați grăsimile din carnea roșie, din dulciurile rafinate, din produsele de patiserie industrială, care sunt inamicii sănătății noastre și unul din factorii care favorizează apariția cancerului de colon. Atunci când consumăm multe grăsimi, va crește nivelul acidului biliar pentru ca organismul să le poată procesa, iar aceasta afectează în mod direct colonul.
- Diverse studii medicale au demonstrat importanța de a avea nivele ridicate de acid folic pentru a preveni cancerul de colon. Acidul folic este cunoscut de asemenea ca vitamina B9, iar aceasta întărește și îmbunătățește funcțiile tuturor celulelor care formează sistemul digestiv, de la stomac până la colon, regenerându-le și protejându-le.
Contra cancerului de pancreas
Cancerul de pancreas se declanșează de obicei fără simptome, tocmai de aceea este foarte important să ne verificăm periodic starea de sănătate, să renunțăm la obiceiurile nocive și să alegem cu înțelepciune o alimentație corectă și un stil de viață sănătos. Pentru prevenirea cancerului de pancreas se recomandă să:
- evitați fumatul;
- mențineți o greutate corporală echilibrată;
- alegeți întotdeauna alimente organice, evitați carnea roșie sau peștele din crescătorii, precum și alimentele bogate în grăsimi sau zaharuri;
- consumați legume și fructe proaspete deoarece acestea au un conținut ridicat de vitamina C;
- consumați fulgi de ovăz deoarece sunt mult mai ușor de digerat și conțin multe fibre;
- consumați cantități mai mici de mâncare de-a lungul zilei decât porții mari o dată sau de două ori;
- consumați alimente bogate în acid folic, precum legume cu frunze verzi, avocado, fructe de pădure și unt de arahide;
- nu consumați alcool;
- nu consumați produse lactate;
- mergeți zilnic pe jos cel puțin o jumătate de oră.
Sursă Ayurvedic Medica