10 alimente anti-oboseală

 

De ce apare oboseala?

10 alimente anti-oboseală

 Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental intens și continuu și dispare de obicei după o noapte de somn profund. Totuși, pot exista perioade sau situații vitale în care astenia este mai pregnantă, iar odihna nocturnă nu este suficientă.

 Starea de oboseală prelungită nu doar reduce nivelele de energie, ci poate determina și unele afecțiuni recurente precum: dureri de spate sau de cap, probleme de memorie, pierderea motivației, lipsa apetitului, etc.

De asemenea, un exces de alimente nesănătoase care conțin făină și zahăr rafinat contribuie la accentuarea stării de oboseală. Totodată, oboseala poate fi amplificată și datorită unei acumulări de toxine în organism, a unei alimentații dezechilibrate în general sau datorită unei funcționări inadecvate a unor organe depurative.

 Vă prezentăm în acest articol o listă cu 10 alimente care oferă un plus de energie organismului și care contribuie la combaterea stării de oboseală. Să vedem în continuare care sunt acestea:

 

               10 alimente energizante pentru combaterea oboselii

1. Țelina

 Sucul de țelină este un tonic natural care ajută la eliminarea lichidelor și a reziduurilor metabolice, remineralizează și alcalinizează sângele. Consumați câte o jumătate de pahar cu suc de țelină dimineața și după-masa, preferabil înainte de masă pentru a beneficia de efectele energizante ale acestuia.

2. Fasolea Adzuki

 Această leguminoasă este o sursă bogată de vitaminele B1, B2, B6, calciu, fosfor, magneziu, fier și proteine de calitate. Fasolea Adzuki oferă energie rinichilor și susține sănătatea florei intestinale Se recomandă să se consume câte 50-70 g de fasole Adzuki de trei ori pe săptămână, ca garnitură sau ca fel principal de mâncare.

3. Năsturelul

 Năsturelul conține vitamina C (43 mg/100) și minerale din abundență, în special fier și iod. Năsturelul este un tonic general foarte util mai ales pentru a combate astenia de primăvară. Pentru diminuarea senzației de oboseală se recomandă să se consume câte 50-100 g de năsturel crud zilnic, ca adaos în diverse salate de legume.

4. Varza murată

 Precum toate legumele care au o formă rotundă, varza este o sursă bună de energie care calmează, centrează și stabilizează organismul. Varza murată facilitează eliminarea toxinelor și favorizează buna funcționare a organelor digestive. Alegeți varza murată preparată în casă și evitați-o pe cea din comerț care este fermentată în oțet. Pentru a vă bucura de proprietățile sale antioboseală, consumați câte două linguri de varză murată zilnici sau serviți-o ca garnitură la felurile principale de mâncare.

5. Curmalele

 Curmalele sunt fructe uscate care au o mare putere energizante: de exemplu, zece curmale oferă 275 kcal, aproximativ 11% din necesarul zilnic al unui adult. În plus, curmalele conțin minerale, oligoelemente și vitamine din grupul B, care contribuie la acțiunea lor vitalizantă asupra organismului. Se recomandă consumul a câte 4-5 curmale zilnic, la micul dejun pentru a începe ziua cu un plus de energie.

6. Caisele uscate

 Caisele uscate sunt de asemenea o sursă foarte bună de energie. Aceste fructe oferă calorii (257 kcal/100 g) concentrate și au un conținut bogat de oligoelemente și vitamine care echilibrează sistemul nervos. Se recomandă consumul a câte 4-5 caise uscate zilnic, la micul dejun sau ca gustare sănătoasă între mese.

7. Semințele de pin

 Bogate în proteine complete, vitamine din grupul B, fier (3 mg/100 g) și acizi grași esențiali, semințele de pin sunt foarte indicate dacă suferiți de astenie sau de oboseală prelungită. Câte 20 semințe de pin consumate între mese ca gustări vă vor ajuta să vă recuperați energia necesară.

8. Grapefruitul

 Fiind un fruct bogat în vitamina C (35 mg/100 g), grapefruitul ajută la combaterea oboselii. Grapefruitul are un compus amar care acționează ca drenant hepatic. Un pahar cu suc proaspăt stors de grapefruit consumat dimineața la micul dejun sau între mese vă va oferi imediat un impuls binevenit de energie.

9. Quinoa

 Împreună cu vitamine și minerale, quinoa oferă toți aminoacizii esențiali, ceea ce o recomandă într-un aliment foarte important într-o dietă vegetală. Pentru combaterea oboselii se recomandă să se consume câte 80 g de quinoa în amestec cu diverse legume, de trei ori pe săptămână sau câte 20 g zilnic ca garnitură.

10. Susanul

 Având acizi grași esențiali, proteine, lecitină, vitamine și minerale, susanul tonifică sistemul nervos și favorizează activitatea sexuală. Câte o lingură de semințe măcinate de susan sau de pastă de tahini vă poate ajuta la combaterea oboselii și a asteniei de primăvară.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

  Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este ...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...

Cele mai bune surse de …

  Cele mai bune surse de calciu vegetal  Calciul este un element indispensabil pentru orice vâr...

Cele mai bune combinaț…

  Combina alimentele pentru a multiplica aporturile nutritive  Știai asta? Dacă alegi să comb...

Rezervorul natural de v…

  Rezervorul natural de vitamine și minerale  Vaccinurile, suplimentele alimentare, vitaminele ...

Bamele și incredibilel…

  Bamele, un aliat pentru sănătate   Dacă bamele, aceste legume originare din Africa nu îți...

Fructele te ajută să …

  O viață sănătoasă poate preveni cancerul de sân  Conform Institutului American de Cercet...

5 sfaturi pentru a prev…

  5 sfaturi pentru a preveni cancerul de colon  Conform datelor statistice, cancerul de colon es...

7 motive pentru a consu…

  Morcovi pentru o sănătate mai bună  Morcovul este una dintre legumele cele mai utilizate î...

Totul despre mătreaț…

  Mătreața este inestetică și jenantă  Multe persoane se confruntă cu această problemă, ...

Uleiul de cocos este un…

  Iată de ce uleiul de cocos este un miracol al naturii!  Citești peste tot despre beneficiile...

Întrebuințări ale ul…

  Uleiului de migdale utilizat în sănătate și frumusețe  Uleiul de migdale este obținut di...

Beneficiile crudități…

  Beneficiile fizice, mentale și spirituale ale crudităților și alimentelor vii   În car...

Serotonina este esenți…

  Importanţa Serotoninei pentru sănătate  Serotonina, în afară de reglarea funcţiilor ne...

Ce mâncăm la premenop…

  Alimentația la premenopauză  Trebuie să considerăm hrana drept un medicament având un e...

Morcovul are nenumărat…

  Beneficiile morcovului  Morcovul este cu siguranță una din legumele cele mai calitative, a...

Gutuia – simbolul de …

  Gutuia – simbolul de aur al toamnei  Cel mai important mesager și simbol al toamnei este gu...

Detoxifiază-te și pă…

  Super alimentele te ajută să rămâi tânăr  Dacă unul din principalele tale obiective est...