De ce apare oboseala?
Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental intens și continuu și dispare de obicei după o noapte de somn profund. Totuși, pot exista perioade sau situații vitale în care astenia este mai pregnantă, iar odihna nocturnă nu este suficientă.
Starea de oboseală prelungită nu doar reduce nivelele de energie, ci poate determina și unele afecțiuni recurente precum: dureri de spate sau de cap, probleme de memorie, pierderea motivației, lipsa apetitului, etc.
De asemenea, un exces de alimente nesănătoase care conțin făină și zahăr rafinat contribuie la accentuarea stării de oboseală. Totodată, oboseala poate fi amplificată și datorită unei acumulări de toxine în organism, a unei alimentații dezechilibrate în general sau datorită unei funcționări inadecvate a unor organe depurative.
Vă prezentăm în acest articol o listă cu 10 alimente care oferă un plus de energie organismului și care contribuie la combaterea stării de oboseală. Să vedem în continuare care sunt acestea:
10 alimente energizante pentru combaterea oboselii
1. Țelina
Sucul de țelină este un tonic natural care ajută la eliminarea lichidelor și a reziduurilor metabolice, remineralizează și alcalinizează sângele. Consumați câte o jumătate de pahar cu suc de țelină dimineața și după-masa, preferabil înainte de masă pentru a beneficia de efectele energizante ale acestuia.
2. Fasolea Adzuki
Această leguminoasă este o sursă bogată de vitaminele B1, B2, B6, calciu, fosfor, magneziu, fier și proteine de calitate. Fasolea Adzuki oferă energie rinichilor și susține sănătatea florei intestinale Se recomandă să se consume câte 50-70 g de fasole Adzuki de trei ori pe săptămână, ca garnitură sau ca fel principal de mâncare.
3. Năsturelul
Năsturelul conține vitamina C (43 mg/100) și minerale din abundență, în special fier și iod. Năsturelul este un tonic general foarte util mai ales pentru a combate astenia de primăvară. Pentru diminuarea senzației de oboseală se recomandă să se consume câte 50-100 g de năsturel crud zilnic, ca adaos în diverse salate de legume.
4. Varza murată
Precum toate legumele care au o formă rotundă, varza este o sursă bună de energie care calmează, centrează și stabilizează organismul. Varza murată facilitează eliminarea toxinelor și favorizează buna funcționare a organelor digestive. Alegeți varza murată preparată în casă și evitați-o pe cea din comerț care este fermentată în oțet. Pentru a vă bucura de proprietățile sale antioboseală, consumați câte două linguri de varză murată zilnici sau serviți-o ca garnitură la felurile principale de mâncare.
5. Curmalele
Curmalele sunt fructe uscate care au o mare putere energizante: de exemplu, zece curmale oferă 275 kcal, aproximativ 11% din necesarul zilnic al unui adult. În plus, curmalele conțin minerale, oligoelemente și vitamine din grupul B, care contribuie la acțiunea lor vitalizantă asupra organismului. Se recomandă consumul a câte 4-5 curmale zilnic, la micul dejun pentru a începe ziua cu un plus de energie.
6. Caisele uscate
Caisele uscate sunt de asemenea o sursă foarte bună de energie. Aceste fructe oferă calorii (257 kcal/100 g) concentrate și au un conținut bogat de oligoelemente și vitamine care echilibrează sistemul nervos. Se recomandă consumul a câte 4-5 caise uscate zilnic, la micul dejun sau ca gustare sănătoasă între mese.
7. Semințele de pin
Bogate în proteine complete, vitamine din grupul B, fier (3 mg/100 g) și acizi grași esențiali, semințele de pin sunt foarte indicate dacă suferiți de astenie sau de oboseală prelungită. Câte 20 semințe de pin consumate între mese ca gustări vă vor ajuta să vă recuperați energia necesară.
8. Grapefruitul
Fiind un fruct bogat în vitamina C (35 mg/100 g), grapefruitul ajută la combaterea oboselii. Grapefruitul are un compus amar care acționează ca drenant hepatic. Un pahar cu suc proaspăt stors de grapefruit consumat dimineața la micul dejun sau între mese vă va oferi imediat un impuls binevenit de energie.
9. Quinoa
Împreună cu vitamine și minerale, quinoa oferă toți aminoacizii esențiali, ceea ce o recomandă într-un aliment foarte important într-o dietă vegetală. Pentru combaterea oboselii se recomandă să se consume câte 80 g de quinoa în amestec cu diverse legume, de trei ori pe săptămână sau câte 20 g zilnic ca garnitură.
10. Susanul
Având acizi grași esențiali, proteine, lecitină, vitamine și minerale, susanul tonifică sistemul nervos și favorizează activitatea sexuală. Câte o lingură de semințe măcinate de susan sau de pastă de tahini vă poate ajuta la combaterea oboselii și a asteniei de primăvară.