Toamna: anotimpul schimbărilor din corp

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?

Toamna: anotimpul schimbărilor din corp „Toamna schimbă sângele” este o zicală populară foarte adevărată. În această perioadă a anului, există multe schimbări - atât de mediu, cât și în stilul de viață - care necesită adaptare din partea corpului. Pe de o parte, schimbările de temperatură sunt frecvente, deoarece între dimineață și prânz există o diferență notabilă de grade. Pe de altă parte, bioritmul și stilul nostru de viață se schimbă și ele: faptul că ziua se scurtează implică în mod inevitabil și să facem mici schimbări în timpul meselor.

 În timpul procesului de adaptare, putem experimenta un sentiment general de oboseală și slăbiciune care, în timp, a fost diagnosticat ca o tulburare și este cunoscut sub numele de astenie de toamnă. Astenia, ca o tulburare, poate apărea pe tot parcursul anului, dar este în timpul schimbărilor sezoniere - și mai ales toamna și primăvară - când este cea mai puternică.

 Astenia de toamnă afectează una din zece persoane, în special femeile cu vârste cuprinse între douăzeci și cincizeci de ani. Pe lângă menținerea unei diete bune și a unor ore necesare de somn, practica sportivă moderată este unul dintre cele mai bune recomandări sănătoase pentru a o combate. Sportul este favorabil deoarece generează beta-endorfine, care minimizează efectele asteniei de toamnă. De exemplu, pentru un sportiv, a avea astenie de toamnă poate deveni o limitare, deoarece poate face dificilă îndeplinirea orelor de antrenament sau a obiectivelor, din cauza lipsei de energie și de motivație pe care o presupune.

Ce sunt beta-endorfinele și cum ne ajută?

 Beta-endorfinele sunt o substanță chimică produsă de creier care este capabilă să modifice funcționarea altor celule. Beta-endorfinele sunt cunoscute și ca „neurotransmițătorii fericirii, bunei-dispoziții și plăcerii”, deoarece acestea sunt cele care trezesc sentimentul de bucurie și fericire. Dacă, pe de altă parte, nivelurile de beta-endorfine scad, sentimentul este unul de stare generală de rău, de descurajare și chiar de depresie.

 Pentru a încerca să combateți și să preveniți astenia de toamnă, este esențial să mențineți obiceiuri de viață sănătoase. În acest sens, este esențial să:

 - Aveți un ritm de viață ordonat;

 - Respectați orele de somn;

 - Faceți exerciții fizice în mod regulat;

 - Urmați o dietă sănătoasă, echilibrată și cât mai bogată în nutrienți.

 Adoptarea unei diete sănătoase este o condiție fundamentală pentru ca organismul să obțină nutrienții de care are nevoie pentru a stimula sistemul imunitar și pentru a putea combate simptomele asteniei de toamnă. O bună ajustare a dietei va oferi organismului grupele nutritive fundamentale, respectiv: proteine, carbohidrați, grăsimi, săruri minerale, vitamine și apă.

 În cadrul grupului de carbohidrați, este de preferat ca aceștia să se ia din grupul alimentelor complexe, cu un conținut ridicat de vitamina B, cum ar fi cerealele integrale, orezul, quinoa, hrișca, meiul sau ovăzul.

 De asemenea, puteți crește doza de alimente care furnizează energie - precum curmale, leguminoase, nuci - și cea a alimentelor bogate în vitamina C - kiwi, mango, ananas, citrice, pepene galben, căpșuni, ardei și roșii - și vitamina B - legume cu frunze verzi din familia varzei, conopidă, broccoli, cereale integrale și leguminoase.

 Dieta ar trebui să fie, de asemenea, bogată în minerale, care se găsesc în legumele rotunde, în rădăcinoase și în cele cu frunze verzi, precum și în algele marine.
În afară de aceasta, toamna este recomandabil să aveți o dietă care să ajute la eliminarea excesului de toxine depozitate în organism; prin urmare, profitați de ocazie pentru a încorpora în alimentația zilnică cât mai multe salate, fructe și semințe.

Toamna și sănătatea ficatului

 Care este legătura dintre sănătatea ficatului și toamnă? De ce este atât de important un ficat sănătos? Dacă ficatul nostru este împovărat de un exces de proteine animale, zaharuri și grăsimi, aceste simptome vor fi accentuate toamna și primăvara mai mult ca niciodată. Ficatul îndeplinește mai mult de 500 de funcții în organism, printre care se numără metabolizarea grăsimilor, transformarea glucozei în glicogen, stocarea fierului și eliminarea toxinelor.

 Viața sedentară, stresul și emoțiile, cum ar fi conflictele de familie sau de muncă, afectează, de asemenea, ficatul, încetinind funcțiile acestuia (de aceea, uneori, în fața supărărilor la unele persoane se observă modificarea digestiei sau a tranzitului intestinal).
La rândul său, un ficat inflamat (foarte Yin) sau foarte contractat (foarte Yang) conform tradiției Tao, este legat de generarea emoțiilor precum furia, iritabilitatea și frustrarea.
Pentru a menține un ficat sănătos trebuie să evităm supraalimentarea, chiar dacă sunt alimente de bună calitate și mai ales noaptea, care este momentul în care ficatul se regenerează. Este important să reduceți consumul de făină, grăsimi, alimente prăjite, zaharuri și să reduceți consumul de proteine lactate și animale.

 Din când în când trebuie să ne lăsăm corpul să ia pauză de la medicamente și chiar de la suplimentele alimentare. O dietă de curățare înainte de a începe sezonul rece este cea mai recomandată pentru a fi în formă.

 Astăzi știm că există anumite alimente care ne pot ajuta să ne menținem echilibrul ficatului în fiecare zi, precum și să accelerăm procesul de purificare, cum ar fi: legumele crucifere, legumele amare, cum ar fi andivele sau sparanghelul, păpădia care poate fi folosită atât sub formă de infuzii cât și în salate de crudități (frunzele), algele marine, fructul de avocado, turmericul, ceaiul verde Bancha și Kukicha, murăturile și bineînțeles, toate fructele citrice.

 De asemenea, este bine să ținem cont de indicele de histamină pe care îl consumăm. Excesul de histamină din organism este adesea responsabil pentru afecțiuni alergice sezoniere. Dacă nu ați avut timp să țineți o dietă de curățare preventivă, suplimentele alimentare naturale vă pot ajuta să ameliorați foarte bine anumite simptome de alergie, astenie sau scăderea apărării organismului.

 De exemplu, suplimentul DHA (care activează producția de prostaglandine și eicosanoide), are un efect antiinflamator împotriva alergiilor de primăvară și de toamnă. În plus, ne ajută să ne ridicăm starea de dispoziție.

 Pe de altă parte, cel mai bun lucru pe care îl putem face atunci când ne confruntăm cu astenia de toamnă, în afară de o alimentație mai bună, este să ieșim mai mult în aer liber, să practicăm mai multe exerciții fizice și să menținem legătura cu cei dragi.

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...