Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?
„Toamna schimbă sângele” este o zicală populară foarte adevărată. În această perioadă a anului, există multe schimbări - atât de mediu, cât și în stilul de viață - care necesită adaptare din partea corpului. Pe de o parte, schimbările de temperatură sunt frecvente, deoarece între dimineață și prânz există o diferență notabilă de grade. Pe de altă parte, bioritmul și stilul nostru de viață se schimbă și ele: faptul că ziua se scurtează implică în mod inevitabil și să facem mici schimbări în timpul meselor.
În timpul procesului de adaptare, putem experimenta un sentiment general de oboseală și slăbiciune care, în timp, a fost diagnosticat ca o tulburare și este cunoscut sub numele de astenie de toamnă. Astenia, ca o tulburare, poate apărea pe tot parcursul anului, dar este în timpul schimbărilor sezoniere - și mai ales toamna și primăvară - când este cea mai puternică.
Astenia de toamnă afectează una din zece persoane, în special femeile cu vârste cuprinse între douăzeci și cincizeci de ani. Pe lângă menținerea unei diete bune și a unor ore necesare de somn, practica sportivă moderată este unul dintre cele mai bune recomandări sănătoase pentru a o combate. Sportul este favorabil deoarece generează beta-endorfine, care minimizează efectele asteniei de toamnă. De exemplu, pentru un sportiv, a avea astenie de toamnă poate deveni o limitare, deoarece poate face dificilă îndeplinirea orelor de antrenament sau a obiectivelor, din cauza lipsei de energie și de motivație pe care o presupune.
Ce sunt beta-endorfinele și cum ne ajută?
Beta-endorfinele sunt o substanță chimică produsă de creier care este capabilă să modifice funcționarea altor celule. Beta-endorfinele sunt cunoscute și ca „neurotransmițătorii fericirii, bunei-dispoziții și plăcerii”, deoarece acestea sunt cele care trezesc sentimentul de bucurie și fericire. Dacă, pe de altă parte, nivelurile de beta-endorfine scad, sentimentul este unul de stare generală de rău, de descurajare și chiar de depresie.
Pentru a încerca să combateți și să preveniți astenia de toamnă, este esențial să mențineți obiceiuri de viață sănătoase. În acest sens, este esențial să:
- Aveți un ritm de viață ordonat;
- Respectați orele de somn;
- Faceți exerciții fizice în mod regulat;
- Urmați o dietă sănătoasă, echilibrată și cât mai bogată în nutrienți.
Adoptarea unei diete sănătoase este o condiție fundamentală pentru ca organismul să obțină nutrienții de care are nevoie pentru a stimula sistemul imunitar și pentru a putea combate simptomele asteniei de toamnă. O bună ajustare a dietei va oferi organismului grupele nutritive fundamentale, respectiv: proteine, carbohidrați, grăsimi, săruri minerale, vitamine și apă.
În cadrul grupului de carbohidrați, este de preferat ca aceștia să se ia din grupul alimentelor complexe, cu un conținut ridicat de vitamina B, cum ar fi cerealele integrale, orezul, quinoa, hrișca, meiul sau ovăzul.
De asemenea, puteți crește doza de alimente care furnizează energie - precum curmale, leguminoase, nuci - și cea a alimentelor bogate în vitamina C - kiwi, mango, ananas, citrice, pepene galben, căpșuni, ardei și roșii - și vitamina B - legume cu frunze verzi din familia varzei, conopidă, broccoli, cereale integrale și leguminoase.
Dieta ar trebui să fie, de asemenea, bogată în minerale, care se găsesc în legumele rotunde, în rădăcinoase și în cele cu frunze verzi, precum și în algele marine.
În afară de aceasta, toamna este recomandabil să aveți o dietă care să ajute la eliminarea excesului de toxine depozitate în organism; prin urmare, profitați de ocazie pentru a încorpora în alimentația zilnică cât mai multe salate, fructe și semințe.
Toamna și sănătatea ficatului
Care este legătura dintre sănătatea ficatului și toamnă? De ce este atât de important un ficat sănătos? Dacă ficatul nostru este împovărat de un exces de proteine animale, zaharuri și grăsimi, aceste simptome vor fi accentuate toamna și primăvara mai mult ca niciodată. Ficatul îndeplinește mai mult de 500 de funcții în organism, printre care se numără metabolizarea grăsimilor, transformarea glucozei în glicogen, stocarea fierului și eliminarea toxinelor.
Viața sedentară, stresul și emoțiile, cum ar fi conflictele de familie sau de muncă, afectează, de asemenea, ficatul, încetinind funcțiile acestuia (de aceea, uneori, în fața supărărilor la unele persoane se observă modificarea digestiei sau a tranzitului intestinal).
La rândul său, un ficat inflamat (foarte Yin) sau foarte contractat (foarte Yang) conform tradiției Tao, este legat de generarea emoțiilor precum furia, iritabilitatea și frustrarea.
Pentru a menține un ficat sănătos trebuie să evităm supraalimentarea, chiar dacă sunt alimente de bună calitate și mai ales noaptea, care este momentul în care ficatul se regenerează. Este important să reduceți consumul de făină, grăsimi, alimente prăjite, zaharuri și să reduceți consumul de proteine lactate și animale.
Din când în când trebuie să ne lăsăm corpul să ia pauză de la medicamente și chiar de la suplimentele alimentare. O dietă de curățare înainte de a începe sezonul rece este cea mai recomandată pentru a fi în formă.
Astăzi știm că există anumite alimente care ne pot ajuta să ne menținem echilibrul ficatului în fiecare zi, precum și să accelerăm procesul de purificare, cum ar fi: legumele crucifere, legumele amare, cum ar fi andivele sau sparanghelul, păpădia care poate fi folosită atât sub formă de infuzii cât și în salate de crudități (frunzele), algele marine, fructul de avocado, turmericul, ceaiul verde Bancha și Kukicha, murăturile și bineînțeles, toate fructele citrice.
De asemenea, este bine să ținem cont de indicele de histamină pe care îl consumăm. Excesul de histamină din organism este adesea responsabil pentru afecțiuni alergice sezoniere. Dacă nu ați avut timp să țineți o dietă de curățare preventivă, suplimentele alimentare naturale vă pot ajuta să ameliorați foarte bine anumite simptome de alergie, astenie sau scăderea apărării organismului.
De exemplu, suplimentul DHA (care activează producția de prostaglandine și eicosanoide), are un efect antiinflamator împotriva alergiilor de primăvară și de toamnă. În plus, ne ajută să ne ridicăm starea de dispoziție.
Pe de altă parte, cel mai bun lucru pe care îl putem face atunci când ne confruntăm cu astenia de toamnă, în afară de o alimentație mai bună, este să ieșim mai mult în aer liber, să practicăm mai multe exerciții fizice și să menținem legătura cu cei dragi.