Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?
Nutriționiștii ne recomandă ca toamna să ne hrănim cu alimente nutritive, iar fructele de sezon sunt surse excelente de vitamine și de minerale. În plus, aceste fructe ajută la prevenirea anumitor boli și tulburări de sănătate care sunt relaționate cu frigul. Vă prezentăm în acest articol beneficiile fructelor de toamnă pentru sănătate.
Beneficiile fructelor de toamnă pentru sănătate
În linii generale, este mult mai bine să consumăm fructe de sezon deoarece sunt proaspete și pline de nutrienți. De asemenea, fructele de toamnă sunt pline de antioxidanți, au un aport bogat de fibre și reglează tranzitul intestinal, scad nivelele de colesterol rău și previn orice posibil risc de a suferi de boli cardiovasculare.
Fructele pot fi consumate ca mic dejun, ca aperitiv, ca gustare între mese sau pot fi adăugate în diverse salate.
Care sunt cele mai recomandate fructe de toamnă?
1. Strugurii
Strugurii sunt unul dintre fructele cele mai apreciate ale toamnei. După culegerea viei, strugurii se regăsesc pe mesele multora dintre noi, atât cei albi, cât și cei negri, dar și sub formă de must sau vin.
Strugurii au multe proprietăți nutriționale, deoarece au un conținut bogat în hidrați de carbon, potasiu, magneziu și calciu, precum și vitamine din grupa B, printre multe altele. De asemenea, strugurii conțin antioxidanți puternici, care contracarează acțiunea nocivă a radicalilor liberi și încetinesc procesul de îmbătrânire prematură. Cura cu struguri, efectuată toamna, în plin sezon, ajută la controlul greutății corporale, combaterea obezității și alcalinizarea organismului, care este un factor esențial pentru prevenirea multor boli.
Totodată, strugurii sunt foarte buni și în cazul copiilor, deoarece sunt un fruct ușor de digerat și sunt un aliment foarte nutritiv.
2. Merele
Mere sunt considerate fructe tradiționale și pot fi găsite și consumate tot timpul anului. Merele sunt considerate de către nutriționiști ca fiind fructe complete, care sunt pe placul tuturor și ne protejează de multe boli. Totodată, merele sunt, după gutui, unul dintre fructele cele mai bogate în taninuri, substanțe care au proprietăți astringente și antiinflamatorii.
În plus, merele sunt o sursă bună de vitamina E, de vitamina C, de potasiu, dar și de fibre dietetice care stimulează tranzitul intestinal. Vitamina E are o puternică acțiune antioxidantă care intervine în menținerea stabilității celulelor sanguine. La rândul său, potasiul este un mineral necesar pentru transmiterea și generarea impulsurilor nervoase și pentru activitatea musculară normală și intervine în echilibrul apei din interiorul și din exteriorul celulei.
Extraordinarele proprietăți dietetice care sunt atribuite acestui fruct se datorează în mare măsură elementelor fitochimice care conține, printre altele, flavonoide și quercitina, având proprietăți antioxidante.
Tocmai de aceea, dată fiind compoziția lor bogată în substanțe antioxidante, merele sunt în special recomandate în dietele de prevenire a bolilor cardiovasculare, a bolilor degenerative și a cancerului.
Merele sunt fructe hidratante prin excelență, deoarece au un conținut bogat de apă, au un aport ridicat de fibre dietetice și ajută la curățarea și menținerea sănătății dinților. Merele mai conțin și aminoacizi esențiali cum este cistina, printre alte minerale și vitamine. Merele pot fi consumate crude, de preferat cu tot cu coajă, deoarece aceasta conține cei mai mulți nutrienți, pot fi preparate la cuptor sau sub formă de piure sau de compot.
3. Perele
Perele sunt unele dintre cele mai suculente fructe, mai ales atunci când sunt în plin sezon. Datorită abundenței de potasiu pe care o conțin, consumul lor este recomandat mai ales celor care iau diuretice care elimină potasiul din organism, pentru a înlocui pierderile. Dat fiind caracterul lor ușor astringent, perele sunt recomandate în caz de diaree, iar datorită efectului lor ușor diuretic, în caz de retenție de lichide.
Taninii din pere au proprietăți astringente și antiinflamatorii care dezinflamează mucoasa intestinală (stratul care acoperă partea interioară a tubului digestiv), de aceea consumul perelor bine coapte este eficient în caz de diaree și alte tulburări digestive (cum ar fi stomacul sensibil, gastrită sau ulcer). În plus, datorită conținutului lor scăzut de hidrați de carbon și de sodiu, dar ridicat în potasiu, perele sunt indicate persoanelor care suferă de diabet, hipertensiune arterială sau afecțiuni cardiovasculare. Conținutul lor bogat de potasiu le recomandă persoanelor care suferă de insuficiență renală și celor care urmează anumite diete speciale care trebuie să conțină acest mineral.
4. Gutuile
Gutuia este un fruct care are un conținut sărac de zaharuri și un aport caloric scăzut. Proprietățile sănătoase ale gutuilor se datorează abundenței de fibre alimentare (mai precis pectină și mucilagii) și taninuri, substanțe care conferă acestor fructe proprietatea astringentă prin excelență. Gutuile conțin de asemenea acid malic, acid organic care face parte din pigmentul vegetal care conferă gustul specific acestui fruct. Totodată, potasiul din gutui este un mineral necesar pentru transmiterea și generarea impulsurilor nervoase și pentru activitatea musculară normală și intervine în echilibrul apei din interiorul și din exteriorul celulei.
Datorită conținutului ridicat în potasiu, dar sărac în sodiu, gutuile sunt recomandate acelor persoane care suferă de hipertensiune arterială sau afecțiuni ale vaselor sanguine și ale inimii, care nu sunt însă asociate cu excesul de greutate corporală.
5. Rodiile
Aceste fructe savuroase au proprietăți nutriționale deosebite deoarece conțin taninuri, precum și anumite minerale și potasiu. Dintre vitamine, se remarcă vitaminele C și B. Rodiile conțin de asemenea flavonoizi, pigmenți vegetali care sunt responsabili de culoarea roșie specifică a acestui fruct, de acțiunea sa antioxidantă și antiseptică. Aceste componente au capacitatea de a capta radicalii liberi nocivi pentru organism, de aceea consumul rodiilor contribuie la reducerea riscului apariției bolilor degenerative, cardiovasculare și a cancerului. Datorită conținutului lor scăzut de calorii și de hidrați de carbon, consumul rodiilor este indicat și persoanelor care urmează o dietă de slăbit sau celor care au diabet.
De asemenea, datorită conținutului scăzut de sodiu, rodiile sunt recomandate persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau de afecțiuni ale vaselor sanguine și ale inimii.
6. Kiwi
Acest fruct are o importantă cantitate de vitamina C, dublă decât o portocală, dar și vitamine din grupul B, dintre care se remarcă acidul folic. Vitamina C are un rol important în formarea colagenului, a oaselor și a dinților, a globulelor roșii și favorizează absorbția fierului din alimente și amplifică rezistența la infecții. La rândul său, acidul folic colaborează la producerea globulelor roșii și albe, la sinteza materialului genetic și la formarea anticorpilor din sistemul imunitar.
Kiwi mai este o sursă bogată de minerale precum potasiu, magneziu și fibre dietetice, solubile și insolubile, având un puternic efect detoxifiant. De exemplu, magneziul este relaționat cu buna funcționare a intestinelor, a nervilor și a mușchilor, face parte din structura oaselor și a dinților și stimulează sistemul imunitar.
Datorită proprietăților sale nutritive și aportului de substanțe având o acțiune antioxidantă, consumul acestui fruct este indicat copiilor, tinerilor, adulților, sportivilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează, precum și persoanelor în vârstă.
7. Portocalele
Portocalele, datorită gustului lor plăcut și proprietăților lor răcoritoare sunt fructe foarte populare și sunt consumate cu precădere în sezonul rece. Portocalele întăresc sistemul imunitar, previn răcelile, gripa și infecțiile specifice sezonului rece. De asemenea, aceste fructe sunt bogate în fibre dietetice și în minerale precum potasiu, magneziu și fosfor. Cantitatea de fibre din portocale este apreciabilă și se găsește mai ales în partea albă a pulpei, care favorizează tranzitul intestinal.
Portocalele mai conțin cantități apreciabile de betacaroten, care este responsabil de culoarea lor specifică și care are proprietăți antioxidante; dar și acid malic, oxalic, tartaric și citric, acesta din urmă potențând acțiunea vitaminei C.
Datorită abundenței de acid folic, o vitamină indispensabilă în procesele de diviziune și de multiplicare celulară care au loc în primele luni de sarcină, consumul de portocale este în special recomandat femeilor însărcinate.
De asemenea, în cazul anemiei, este foarte util și recomandat consumul acestui fruct împreună cu alimente bogate în fier sau a suplimentelor din acest mineral. Vitamina C stimulează absorbția fierului în organism.
Portocale sunt recomandate și sportivilor, datorită conținutului lor bogat de potasiu, vitamina C, carotenoizi și alți nutrienți, fiind o bună alternativă pentru a înlocui mineralele și lichiele pierdute după activitatea fizică și pentru a minimiza riscul de leziuni.