Alimente bogate în flavonoide contra anxietății

 

Alimente bogate în flavonoide contra anxietății

Alimente bogate în flavonoide contra anxietății În prezent, anxietatea afectează o mare parte din populație. Fie că apare în mod punctual sau cronic, anxietatea este o realitate determinată mai ales de ritmul modern de viață, de multitudinea de obligații și de solicitări cotidiene.

 Poate că titlul acestui articol este surprinzător, însă între flavonoidele prezente în multe dintre alimente și anxietate există o strânsă legătură. O echipă de cercetători de la Universitatea din Emory (Statele Unite) și o altă echipă de la Universitatea autonomă din Barcelona (UAB), au descoperit faptul că un compus numit 7,8-dihidroxiflavona prezent în flavonoide, este foarte eficient pentru tratarea anxietății.

 În prezent, se creează medicamente care conțin acest element, însă putem consuma zilnic alimentele cele mai bogate în flavonoide pentru a beneficia de proprietățile acestora. Aceste alimente bogate în nutrienți și foarte sănătoase merită să fie luate în considerare și să le includem în dieta noastră zilnică. Iată care sunt cele mai bogate alimente în flavonoide și recomandate contra anxietății:

Boabele de cacao

 Consumate cu moderație și echilibru și în forma lor pură, boabele de cacao sunt foarte benefice datorită concentrației ridicate de flavonoide. Nivelul de antioxidanți din boabele de cacao este atât de ridicat încât este foarte adecvat pentru menținerea sănătății inimii.

 Cercetătorii au descoperit de asemenea că un compus flavonoid numit epicatechină care se găsește în ciocolata neagră (dar și în ceaiul verde) poate proteja creierul după un atac cerebral, crescând semnalele celulare care împiedică deteriorarea celulelor nervoase.

 Boabele de cacao conțin și alți compuși puternici de origine vegetală, inclusiv anandamida, denumită astfel după termenul sanscrit "ananda," care poate fi tradus prin "fericire" și care este un neurotransmițător din creier care blochează temporar senzațiile de durere și de anxietate. Cafeina și teobromina din boabele de cacao se pare că produc nivele mai ridicate de energie fizică și de agilitate mentală. Iată alte câteva beneficii pe care ni le oferă boabele de cacao:

 - sunt anti-inflamatorii;

 - sunt anti-cancerigene;

 - sunt anti-trombotice, îmbunătățesc inclusiv funcția endotelială;

 - reduc riscul apariției bolii Alzheimer;

 - au proprietăți anti-diabet și anti-obezitate;

 - ajută la reducerea proteinei C-reactive;

 - sunt cardioprotectoare, reduc inclusiv tensiunea arterială și ajută la prevenirea fibrilației auriculare;

 - îmbunătățesc funcționarea rinichilor la persoanele cu ciroză;

 - sunt neuroprotectoare;

 - îmbunătățesc flora gastrointestinală;

 - reduc hormonii de stres;

 - reduc simptomele de glaucom și cataractă;

 - diminuează progresia parodontitei;

 - cresc randamentul fizic;

 - pot ajuta la creșterea duratei de viață;

 - protejează contra preclamsiei în cazul femeilor însărcinate.

Boabele de soc

 Boabele de soc sunt foarte bogate în vitamina C și flavonoide și sunt un supliment alimentar excelent pentru a preveni sau pentru a reduce anxietatea cotidiană.

 - De asemenea, să nu uităm că boabele de soc sunt o sursă naturală de nutrienți și conțin în special toate vitaminele din complexul B: B1, B2, B5, B6 și acid folic;

 - Boabele de soc au un puternic efect antioxidant;

 - Boabele de soc întăresc sistemul imunitar;

 - Boabele de soc sunt depurative;

 - Boabele de soc pot fi găsite în farmacii și magazine naturiste sub formă de comprimate, însă cel mai indicat este să se consume ca atare.

Coacăzele

 Coacăzele sunt unul dintre alimentele cele mai sănătoase pe care le putem consuma. Beneficiile coacăzelor pentru sănătate sunt următoarele:

 - Coacăzele sunt bogate în antocianini și carotenoizi;

 - Flavonoidele conținute de coacăze au o puternică activitate antioxidantă capabilă atât să neutralizeze acțiunea radicalilor liberi, cât și să ne relaxeze și să ne îmbunătățească circulația sanguină;

 - Coacăzele sunt antiinflamatorii și antibacteriene, înlătură toxinele din organism și întăresc sistemul imunitar;

 - Atunci când ne confruntăm cu perioade marcate de stres și anxietate crescută, apar nivele crescute de cortizol în sânge, alterând funcțiile organismului. Însă, dacă alegem să consumăm coacăze în mod regulat, toate aceste procese se vor îmbunătăți, odată cu întărirea sistemului imunitar.

Pudra de roșcove

 Pudra de roșcove, obținută din păstăile de roșcove, are un gust asemănător cu cacaua, dar spre deosebire de aceasta, nu conține teobromină (substanta care poate provoca insomnie, agitație, anxietate, mai ales în cazul copiilor). Pudra de roșcove poate fi folosită la prepararea prăjiturilor, bomboanele, budincilor și altor deserturi sau poate fi un înlocuitor pentru cafea.

 - Pudra de roșcove este un aliment energizant, bogat în proteine și în minerale precum calciu, fier și fosfor;

 - Pudra de roșcove este bogată în vitaminele A, B1, B2, B3, C și D;

 - Pudra de roșcove este recomandată pentru cei care suferă de boala celiacă sau intoleranța la gluten și în plus, conține foarte puține grăsimi (3%);

 - O linguriță de pudră de roșcove amestecată cu suc de merișoare stimulează funcționarea rinichilor, obținându-se astfel un remediu ideal pentru tratarea anxietății;

 - Pudra de roșcove este un puternic antioxidant natural.

Ceaiul alb

 Împărații Chinei denumeau ceaiul alb ca fiind elixirul nemuririi, datorită proprietăților sale binefăcătoare pentru sănătate. Știați că ceaiul alb este băutura naturală cea mai bogată în antioxidanți? Ceaiul alb provine din mugurii cei mai delicați ai plantei numite Camellia Sinensis, care prezintă niște reflexii argintii - albe.

 Ceaiul alb necesită o minimă procesare, deoarece se lasă la uscat la aer și soare, iar frunzele sale nu se rulează. Probabil din această cauză, ceaiul alb menține intacți toți nutrienții din plantă. Specialiștii afirmă că ceaiul alb aduce chiar mai multe beneficii decât ceaiul verde datorită faptului că conține mai multe flavonoide și are mult mai puțină teină.

 Această infuzie naturală este un tratament foarte recomandat pentru a combate cu succes anxietatea de zi cu zi. Aroma sa este lejeră și delicată și ne conferă o senzație de regenerare și bună-dispoziție.

Rucola

 O salată de rucola în combinație cu alte legume proaspete și crude este o adevărata sursă de energie și ajută la reducerea anxietății. În plus:

 - Rucola are proprietăți detoxifiante și este o sursă bună de acid folic și vitamina B. Rucola consumată în mod regulat contracarează îmbătrânirea prematură a creierului;

 - Rucola este bogată în vitamina K, un element care fortifică oasele și are grijă de sănătatea și cerebrală;

 - Rucola îmbunătățește digestia, nu conține grăsimi și este foarte nutritivă;

 - Rucola întărește sistemul imunitar datorită vitaminei C pe care o conține.

Fructele de Acai

 Numele lor științific este Euterpe oleracea și sunt consumate de brazilieni de sute de ani datorită proprietăților lor de a ajuta organismul în lupta împotriva bolilor și a procesului de îmbătrânire. Fructele de Acai au o capacitate antioxidantă excepțională, fiind de 35 de ori mai puternice decât portocalele.

 Consumate în mod regulat, fructele de Acai se dovedesc a fi un remediu foarte adecvat pentru tratarea anxietății ușoare și a nervozității. De asemenea, fructele de Acai:

 - Înlătură insomniile și ne ajută să avem un somn odihnitor;

 - Relaxează corpul și înlătură eficient tensiunile fizice;

 - Accelerează metabolismul;

 - Întăresc sistemul imunitar;

 - Mențin sănătatea unghiilor, a părului și a pielii;

 - Reglează tensiunea arterială și nivelele de colesterol bun;

 - Detoxifică și purifică organismul.

 Alte alimente bogate în flavonoide sunt:

 - Merele

 - Brocoli

 - Caperele

 - Ceapa

 - Căpșunii

 - Strugurii roșii

 - Busuiocul

 - Usturoiul

 - Varza de Bruxelles

 - Spanacul

 - Feniculul

 - Cireșele

 - Lămâile

 - Portocalele

 - Ardeii galbeni

 - Vinul roșu

 - Semințele de soia

 - Mărarul

 - Cimbrul

 - Coriandru

 - Menta

 - Mușețelul

 - Semințele de anason

 - Nucile

 - Stafidele

Sursa: Sanatate cu Dr Catalin Luca

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...

Cele mai bune surse de …

  Cele mai bune surse de calciu vegetal  Calciul este un element indispensabil pentru orice vâr...