Alimente bogate în flavonoide contra anxietății
În prezent, anxietatea afectează o mare parte din populație. Fie că apare în mod punctual sau cronic, anxietatea este o realitate determinată mai ales de ritmul modern de viață, de multitudinea de obligații și de solicitări cotidiene.
Poate că titlul acestui articol este surprinzător, însă între flavonoidele prezente în multe dintre alimente și anxietate există o strânsă legătură. O echipă de cercetători de la Universitatea din Emory (Statele Unite) și o altă echipă de la Universitatea autonomă din Barcelona (UAB), au descoperit faptul că un compus numit 7,8-dihidroxiflavona prezent în flavonoide, este foarte eficient pentru tratarea anxietății.
În prezent, se creează medicamente care conțin acest element, însă putem consuma zilnic alimentele cele mai bogate în flavonoide pentru a beneficia de proprietățile acestora. Aceste alimente bogate în nutrienți și foarte sănătoase merită să fie luate în considerare și să le includem în dieta noastră zilnică. Iată care sunt cele mai bogate alimente în flavonoide și recomandate contra anxietății:
Boabele de cacao
Consumate cu moderație și echilibru și în forma lor pură, boabele de cacao sunt foarte benefice datorită concentrației ridicate de flavonoide. Nivelul de antioxidanți din boabele de cacao este atât de ridicat încât este foarte adecvat pentru menținerea sănătății inimii.
Cercetătorii au descoperit de asemenea că un compus flavonoid numit epicatechină care se găsește în ciocolata neagră (dar și în ceaiul verde) poate proteja creierul după un atac cerebral, crescând semnalele celulare care împiedică deteriorarea celulelor nervoase.
Boabele de cacao conțin și alți compuși puternici de origine vegetală, inclusiv anandamida, denumită astfel după termenul sanscrit "ananda," care poate fi tradus prin "fericire" și care este un neurotransmițător din creier care blochează temporar senzațiile de durere și de anxietate. Cafeina și teobromina din boabele de cacao se pare că produc nivele mai ridicate de energie fizică și de agilitate mentală. Iată alte câteva beneficii pe care ni le oferă boabele de cacao:
- sunt anti-inflamatorii;
- sunt anti-cancerigene;
- sunt anti-trombotice, îmbunătățesc inclusiv funcția endotelială;
- reduc riscul apariției bolii Alzheimer;
- au proprietăți anti-diabet și anti-obezitate;
- ajută la reducerea proteinei C-reactive;
- sunt cardioprotectoare, reduc inclusiv tensiunea arterială și ajută la prevenirea fibrilației auriculare;
- îmbunătățesc funcționarea rinichilor la persoanele cu ciroză;
- sunt neuroprotectoare;
- îmbunătățesc flora gastrointestinală;
- reduc hormonii de stres;
- reduc simptomele de glaucom și cataractă;
- diminuează progresia parodontitei;
- cresc randamentul fizic;
- pot ajuta la creșterea duratei de viață;
- protejează contra preclamsiei în cazul femeilor însărcinate.
Boabele de soc
Boabele de soc sunt foarte bogate în vitamina C și flavonoide și sunt un supliment alimentar excelent pentru a preveni sau pentru a reduce anxietatea cotidiană.
- De asemenea, să nu uităm că boabele de soc sunt o sursă naturală de nutrienți și conțin în special toate vitaminele din complexul B: B1, B2, B5, B6 și acid folic;
- Boabele de soc au un puternic efect antioxidant;
- Boabele de soc întăresc sistemul imunitar;
- Boabele de soc sunt depurative;
- Boabele de soc pot fi găsite în farmacii și magazine naturiste sub formă de comprimate, însă cel mai indicat este să se consume ca atare.
Coacăzele
Coacăzele sunt unul dintre alimentele cele mai sănătoase pe care le putem consuma. Beneficiile coacăzelor pentru sănătate sunt următoarele:
- Coacăzele sunt bogate în antocianini și carotenoizi;
- Flavonoidele conținute de coacăze au o puternică activitate antioxidantă capabilă atât să neutralizeze acțiunea radicalilor liberi, cât și să ne relaxeze și să ne îmbunătățească circulația sanguină;
- Coacăzele sunt antiinflamatorii și antibacteriene, înlătură toxinele din organism și întăresc sistemul imunitar;
- Atunci când ne confruntăm cu perioade marcate de stres și anxietate crescută, apar nivele crescute de cortizol în sânge, alterând funcțiile organismului. Însă, dacă alegem să consumăm coacăze în mod regulat, toate aceste procese se vor îmbunătăți, odată cu întărirea sistemului imunitar.
Pudra de roșcove
Pudra de roșcove, obținută din păstăile de roșcove, are un gust asemănător cu cacaua, dar spre deosebire de aceasta, nu conține teobromină (substanta care poate provoca insomnie, agitație, anxietate, mai ales în cazul copiilor). Pudra de roșcove poate fi folosită la prepararea prăjiturilor, bomboanele, budincilor și altor deserturi sau poate fi un înlocuitor pentru cafea.
- Pudra de roșcove este un aliment energizant, bogat în proteine și în minerale precum calciu, fier și fosfor;
- Pudra de roșcove este bogată în vitaminele A, B1, B2, B3, C și D;
- Pudra de roșcove este recomandată pentru cei care suferă de boala celiacă sau intoleranța la gluten și în plus, conține foarte puține grăsimi (3%);
- O linguriță de pudră de roșcove amestecată cu suc de merișoare stimulează funcționarea rinichilor, obținându-se astfel un remediu ideal pentru tratarea anxietății;
- Pudra de roșcove este un puternic antioxidant natural.
Ceaiul alb
Împărații Chinei denumeau ceaiul alb ca fiind elixirul nemuririi, datorită proprietăților sale binefăcătoare pentru sănătate. Știați că ceaiul alb este băutura naturală cea mai bogată în antioxidanți? Ceaiul alb provine din mugurii cei mai delicați ai plantei numite Camellia Sinensis, care prezintă niște reflexii argintii - albe.
Ceaiul alb necesită o minimă procesare, deoarece se lasă la uscat la aer și soare, iar frunzele sale nu se rulează. Probabil din această cauză, ceaiul alb menține intacți toți nutrienții din plantă. Specialiștii afirmă că ceaiul alb aduce chiar mai multe beneficii decât ceaiul verde datorită faptului că conține mai multe flavonoide și are mult mai puțină teină.
Această infuzie naturală este un tratament foarte recomandat pentru a combate cu succes anxietatea de zi cu zi. Aroma sa este lejeră și delicată și ne conferă o senzație de regenerare și bună-dispoziție.
Rucola
O salată de rucola în combinație cu alte legume proaspete și crude este o adevărata sursă de energie și ajută la reducerea anxietății. În plus:
- Rucola are proprietăți detoxifiante și este o sursă bună de acid folic și vitamina B. Rucola consumată în mod regulat contracarează îmbătrânirea prematură a creierului;
- Rucola este bogată în vitamina K, un element care fortifică oasele și are grijă de sănătatea și cerebrală;
- Rucola îmbunătățește digestia, nu conține grăsimi și este foarte nutritivă;
- Rucola întărește sistemul imunitar datorită vitaminei C pe care o conține.
Fructele de Acai
Numele lor științific este Euterpe oleracea și sunt consumate de brazilieni de sute de ani datorită proprietăților lor de a ajuta organismul în lupta împotriva bolilor și a procesului de îmbătrânire. Fructele de Acai au o capacitate antioxidantă excepțională, fiind de 35 de ori mai puternice decât portocalele.
Consumate în mod regulat, fructele de Acai se dovedesc a fi un remediu foarte adecvat pentru tratarea anxietății ușoare și a nervozității. De asemenea, fructele de Acai:
- Înlătură insomniile și ne ajută să avem un somn odihnitor;
- Relaxează corpul și înlătură eficient tensiunile fizice;
- Accelerează metabolismul;
- Întăresc sistemul imunitar;
- Mențin sănătatea unghiilor, a părului și a pielii;
- Reglează tensiunea arterială și nivelele de colesterol bun;
- Detoxifică și purifică organismul.
Alte alimente bogate în flavonoide sunt:
- Merele
- Brocoli
- Caperele
- Ceapa
- Căpșunii
- Strugurii roșii
- Busuiocul
- Usturoiul
- Varza de Bruxelles
- Spanacul
- Feniculul
- Cireșele
- Lămâile
- Portocalele
- Ardeii galbeni
- Vinul roșu
- Semințele de soia
- Mărarul
- Cimbrul
- Coriandru
- Menta
- Mușețelul
- Semințele de anason
- Nucile
- Stafidele
Sursa: Sanatate cu Dr Catalin Luca