Suferiți de astenie de primăvară?
Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și poate genera diverse probleme de sănătate, cum ar fi astenia de primăvară. Medicina naturistă ne oferă suficiente resurse pentru a eficientiza acest proces și pentru a ne recupera energia pierdută în timpul iernii.
Primăvara este un moment special al anului, un anotimp care reprezintă trezirea forțelor naturale până acum latente în timpul iernii. Există o creștere a dinamismului vital, iar creșterile activității corporale și emoțiile devin mai intense. Adaptarea fără prea multe probleme la noile condiții climatice pe care le presupune această schimbare de sezon este convenabilă și sănătoasă. Organismul se adaptează, deși câteodată trebuie să ne ajutăm puțin corpul.
Unele date statistice indică faptul că în țările în care temperatura se schimbă semnificativ în fiecare sezon, mai ales primăvara apare cel mai mare coeficient de boli, de depresii și de mortalitate.
Cum se produce astenia de primăvară?
În timpul primăverii, mai mult decât în celelalte anotimpuri, așa-numitele "crize de vindecare" sunt frecvente. Acesta este cazul oamenilor pentru care sosirea primăverii este o recrudescență a simptomelor unei boli cronice de care au suferit. Pentru a înțelege mai bine aceste fapte, este convenabil să ne amintim că iarnă încurajează organismul să se autointoxice, ca să spunem așa.
Acest lucru se datorează faptului că în timpul sezonului rece, organismul suportă condițiile de viață destul de nefavorabile: puțină activitate musculară, viața sedentară, lipsa de soare și de aer curat, o tendință de supra-alimentare, utilizarea excesivă a produselor alimentare acidogene (grăsimi, conserve, produse de patiserie, etc.) și un consum redus de fructe și de salate proaspete, ceea ce poate duce la deficiențe de vitamine și de oligoelemente.
În aceste condiții, corpul este încărcat cu toxine, iar sistemul imunitar este slăbit, circumstanțe care sunt favorabile apariției bolilor. Din acest motiv, anumite persoane sunt surprinse de sosirea primăverii cu izbucniri de probleme dermatologice, alergii sau dureri articulare. Acest lucru se datorează faptului că din cauza stimulilor meteorologici specifici anotimpului (lumină, căldură, electricitate, magnetism) se produce o creștere a tonusului vital care facilitează îndepărtarea impurităților acumulate. Această eliminare a substanțelor nocive este un efort al naturii de a purifica organismul, oarecum alterat de încălcările comise în timpul iernii.
Primăvara sistemul imunitar este mai activ
Este obișnuit ca odată cu sosirea primăverii, multe persoane - se estimează că una din patru – să se simtă invadată de o oboseală neașteptată, care îi face să dorească mai multă odihnă fizică sau psihică. Apare simultan și o stare de apatie ciudată, care împiedică finalizarea sarcinilor obișnuite. Unele persoane chiar se simt deprimate psihologic.
Aceste lucruri se datorează pur și simplu unei schimbări a ritmului vital care determină în cazul unor persoane care au unele probleme fizice sau mentale să resimtă mai acut venirea primăverii.
Așa cum am menționat anterior, când se instalează primăvara, sângele încearcă să scape de toxinele acumulate. Acestea cresc, de exemplu, nivelurile sanguine de uree și de colesterol, iar celulele albe din sânge inițiază o mare ofensivă împotriva microorganismelor patogene. Aceste reacții sunt benefice, dar unii oameni suportă greșit acest efort reactiv și devin obosiți. Există o oboseală generală accentuată în special în regiunea cervicală, a umerilor, a spatelui sau a capului. De obicei, această stare de oboseală este însoțită de nervozitate sau de apatie. Se poate să apară de asemenea episoade de insomnie sau un somn agitat.
În timpul iernii, datorită scăderii luminii solare, se produce de asemenea o scădere a eliberării de serotonină, un neurotransmițător care are legătură cu buna-dispoziție și, în același timp, o creștere a melatoninei, care favorizează somnul. Odată cu apariția primăverii și cu creșterea luminozității ambientale pe măsură ce ziua se prelungește, acest proces se inversează: crește serotoninei și scade melatoninei. Acest aspect poate provoca o anumită perioadă de adaptare care include ca simptome neplăcute senzația de oboseală.
Combaterea asteniei de primăvară prin alimentație
Alimentele consumate în timpul iernii, care sunt prea abundente și calorice, sunt unul dintre factorii care conduc la astenia de primăvară, iar pentru a compensa acest exces ar trebui să urmăm o dietă mai proaspătă și mai ușoară, luând în considerare următoarele recomandări:
- Prin urmare, vom consuma cât mai multe legumelor sub formă de salate crude, legume gătite și fructe abundente. Fără a uita algele remineralizante. Acest lucru ajută la purificarea și la alcalinizarea organismului, asigurând în același timp un conținut adecvat de vitamine și minerale.
- Cerealele și legumele ar trebui să facă parte, de asemenea, din dieta obișnuită. Dimpotrivă, va fi mai bine să se reducă grăsimile saturate de origine animală, zahărul și produsele de patiserie industrială.
- Asigurați-vă că vă hidratați corespunzător, consumând aproximativ un litru și jumătate de apă pe zi, lucru care va ajuta la drenarea și detoxifierea organismului.
- De asemenea, este de preferat să aveți un mic dejun consistent, să luați mai multe mese mai puțin bogate în timpul zilei și să luați cina cu aproximativ două ore înainte de culcare.
Pentru a vă stimula corpul, va fi adecvat să includeți suplimente alimentare cum ar fi drojdia de bere (bogată în vitamine din grupul B care ajută la echilibrarea sistemului nervos), germeni de grâu sau polen.
Țelină pentru purificarea organismului
Pentru a ajuta organismul în procesul de purificare al acestui timp, putem prepara un suc proaspăt de țelină. Acesta poate fi combinat cu suc de mere, ceea ce va crește volumul sucului și va îmbunătăți gustul. Consumați câte un pahar de suc în dimineața și unul după-amiaza timp de o săptămână. Țelina fortifică ficatul și rinichii, elimină toxinele și oferă un aspect sănătos pielii și tenului.
Aportul de vitamina C este esențial primăvara
Această vitamină este strâns legată de glandele suprarenale. Hormonii secretați de aceste glande îndeplinesc mai multe funcții, printre care cel de a oferi energie organismului. Vitamina C este necesară pentru secretarea acestor hormoni și s-a dovedit că rezistența la oboseală scade proporțional cu gradul de deficiență a vitaminei C.
În timpul iernii, în general se consumă mai puține alimente bogate în vitamine. Acest lucru face să apară un deficit de vitamina C, care determină lipsa de energie vitală. Persoanele cu un biotip astenic (subțiri, înalte și cu pieptul îngust) par să fie constituțional predispuse la această stare de vitalitate scăzută (glandele suprarenale ar fi în cazul lor mai mici, iar rolul lor ar fi diminuat).
Unul dintre simptomele deficitului de vitamina C este tendința ca gingiile să sângereze atunci când se periază dinții. Principalele surse de vitamina C includ portocalele, lămâile, roșiile, varza, ardeii, țelina, kiwi, piersicile, căpșunii și fasolea verde.