Beneficiile steviei pentru sănătate

 

Despre stevie – date generale

Beneficiile steviei pentru sănătate Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ridicat potențial îndulcitor. Această plantă, care provine dintr-un arbust cu frunze verzi aparținând familiei crizantemei, este originară din regiunile subtropicale și tropicale din America de Sud, America Centrală și Mexic, dar există diverse specii care se găsesc și în ținuturile de nord ale Americii, precum Arizona și Texas. Una dintre speciile cele mai cunoscute este Stevia rebaudiana, originară din America de Sud, care a fost cultivată pentru a fi folosită ca îndulcitor, dar și ca plantă medicinală, încă de acum 1500 ani, de către populațiile din Brazilia și Paraguay.

 În anul 1900, chimistul Ovidio Rebaudi a elaborat primul raport chimic despre această plantă, arătând că potențialul său ca îndulcitor era de până 300 - 400 de ori mai mare decât al zahărului, însă, spre deosebire de acesta, nu genera efecte nedorite asupra organismului.

 În prezent, stevia este considerat un îndulcitor natural care este o alternativă sănătoasă atât la zaharoză, cât și la alți îndulcitori sintetici. De asemenea, pe lângă aceste proprietăți, stevia mai are și alte utilizări medicinale. Să descoperim în acest articol beneficiile utilizării steviei în alimentație:

 

Informații nutriționale despre stevie

 Populațiile care locuiesc în Paraguay cunosc stevia sub denumirea de “kaa hee” (iarba dulce) și obișnuiesc să o folosească pentru a îndulci ceaiul tradițional mate. Cunoscând îndeaproape virtuțile acestei plante deosebite, locuitorii din această zonă consumă stevia și sub formă de ceai medicinal și ca tratament natural contra  obezității, a hipertensiunii, a arsurilor stomacale, pentru reducerea nivelului acidului uric și, inclusiv ca tonic cardiac.

 De asemenea, stevia este foarte folosită și în Japonia, unde s-au efectuat numeroase teste toxicologice care au arătat că stevia nu prezintă niciun risc pentru sănătate, fiind folosită ca îndulcitor natural.

 Denumită și “frunza de miere”, stevia este o sursă bună de proteine, fibre, fier, fosfor, calciu, potasiu, zinc, vitaminele A și C. În plus, consumul de stevia nu aduce organismului calorii, grăsimi saturate, zaharuri, colesterol sau carbohidrați.

 Atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), prin intermediul comitetului de experți al JECFA, au inclus suplimentele alimentare derivate din stevia pe lista alimentelor aditive non-genotoxice.

 

De ce este nociv zahărul alb?

 Zahărul alb provine din trestia de zahăr, care de altfel, are multe proprietăți benefice pentru sănătate. Totuși, deoarece este supus unui proces de rafinare, zahărul brut extras din această trestie își pierde toate proprietățile alimentare și se transformă într-un produs nociv pentru corp, determinând acumularea excesivă a grăsimilor. Din păcate, zahărul alb contribuie la deteriorarea sistemului nervos, „fură” calciul din oase și demineralizează în general întregul corp.

 Zahărul alb, așa cum se știe deja, dă dependență și provoacă multe probleme dentare, precum apariția cariilor, dar și fermentații în stomac în combinație cu unele alimente. Totodată, epidemia de obezitate este în mod direct relaționată cu consumul excesiv de zahăr (practic toate alimentele procesate conțin zahăr și fructoză ascunsă, inclusiv alimentele pentru copii, iar acesta este de asemenea un important factor determinant pentru epidemia de cancer. Zahărul cauzează de asemenea inflamația cronică, ceea ce crește implicit riscul de cancer. În medie, în Statele Unite o persoană consumă în jur de 350 calorii de zahăr pe zi, ceea ce este echivalent cu aproximativ 22 de lingurițe de zahăr, iar aceasta este o rețetă sigură pentru o sănătate deplorabilă și pentru predispoziția de a suferi de diabet, cancer și boli cardiace. Problema principală relaționată cu zahărul și fructoza procesată în particular, este faptul că ficatul are o capacitate foarte limitată de a-l metaboliza.

 Conform doctorului Robert Lustig, care a efectuat cercetări în acest domeniu, se pot utiliza aproximativ șase lingurițe de zahăr zilnic fără nicio problemă, cu condiția să se efectueze exerciții fizice susținute și dinamice. Problemele încep să apară însă atunci când o persoană consumă 22 de lingurițe zahăr zilnic și nu face efort sau exercițiu fizic pentru a arde acest exces.

 Una din modalitățile cele mai simple de a reduce în mod drastic consumul de zahăr și fructoză este de a trece la o alimentație bogată în produse integrale, neprocesate, deoarece majoritatea zahărului din alimentație provine din alimente procesate. Dacă doriți să reduceți consumul de zahăr, puteți încerca următoarele alternative:

 - reduceți cantitatea de zahăr pe care o adăugați în mâncăruri și/sau în băuturi;

 - folosiți extractul de stevie și mierea de albine în loc de zahăr și/sau îndulcitorii artificiali;

 - preferați fructele proaspete în locul celor din conserve (care au un adaos considerabil de zahăr);

 - folosiți unele condimente specifice în loc de zahăr pentru a adăuga un plus de savoare deserturilor.

 Îndulcitorii artificiali, precum aspartamul și sucraloza (Splenda) produc efecte nocive în corp, depozitând grăsime excesivă și crescând riscul de diabet, astfel încât, dacă doriți o sănătate optimă, cel mai indicat este să renunțați pentru totdeauna la aceștia.

 

Beneficiile steviei (cel mai bun înlocuitor al zahărului alb)

 Spre deosebire de ceilalți îndulcitori, stevia, fiind un îndulcitor natural, nu are efecte secundare și nici nu favorizează apariția cariilor. Capacitatea de îndulcire a steviei este de 35 până la 45 ori mai mare decât a zaharozei, care este componentul principal al zahărului alb. Alte beneficii importante ale steviei sunt următoarele:

 - Dat fiind faptul că organismul nu metabolizează glucoziții din frunzele de stevia, aceasta nu furnizează calorii;

 - Stevia este o bună alternativă pentru a fi inclusă în dietele de slăbire, deoarece pe lângă faptul că nu are calorii, poate fi folosită pentru îndulcirea băuturilor și a deserturilor. Folosit ca o alternativă sănătoasă la zahăr și în combinație cu exerciții fizice și o dietă echilibrată, acest îndulcitor natural poate fi foarte util pentru a pierde sau a controla excesul de kilograme;

 - Folosirea acestui îndulcitor natural reduce poftele alimentare și dorința excesivă de a consuma mai ales dulciuri, grăsimi, mâncare procesată, etc.;

 - Efectele steviei asupra hipotalamusului reglează starea de sațietate;

 - Stevia este o bună opțiune și pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece nu afectează în mod negativ nivelele de zahăr din sânge. În plus, stevia reglează insulina, iar ca urmare, corpul depozitează mai puțină grăsime;

 - Stevia, spre deosebire de zahăr, nu favorizează proliferarea bacteriilor nesănătoase și a fungilor în corp;

 - Stevia reglează nivelele de glucoză din sânge și ajută la reducerea riscului de sindrom metabolic;

 În cadrul unui studiu recent, s-a constatat pe un lot de pacienți că după ce au utilizat exclusiv stevia ca îndulcitor timp de doi ani, s-a înregistrat în cazul acestora o scădere a hipertensiunii;

 Cercetătorii americani au descoperit că stevia este un bun diuretic natural, ajută la eliminarea retenției de lichide și totodată înlătură oboseala fizică și mentală;

 - Stevia se poate folosi pentru prepararea deserturilor, iar în cazul dulciurilor preparate la cuptor trebuie folosită cantitate mai mică, deoarece căldură face ca stevia să aibă un gust dulce mai intens;

 - Stevia nu are efecte secundare toxice pentru organism, cum au alți îndulcitori artificiali care se produc chimic, de exemplu aspartamul;

 - Stevia nu are efecte secundare potențial cancerigene;

 - Stevia nu contribuie la apariția cariilor precum zahărul.

 

Cum se consumă stevia?

 Extractul de stevia se găsește în magazinele naturiste și în unele farmacii sub formă de pulbere sau lichid. Pentru a o folosi, urmați instrucțiunile de dozare de pe produs. De exemplu, la prepararea deserturilor 1-3 picături de extract de stevia pot să îndulcească o cană de lichid.

 În prezent, au apărut în comerț, mai ales la raioanele cu produse dietetice, dulciuri (ciocolată, biscuiți, etc.) și băuturi îndulcite cu stevia. Acestea sunt în mod cert, mult mai sănătoase decât cele care conțin zahăr alb.

 

Efectele secundare ale consumului de stevie

 Din numeroasele cercetări efectuate pe această temă, a rezultat că stevia nu este riscantă pentru sănătate, mai ales dacă este folosită cu moderație. Se recomandă totuși, prudență în folosirea steviei de către femeile însărcinate sau cele care alăptează. De asemenea, stevia poate provoca reacții alergice la persoanele care sunt sensibile la plantele din familia crizantemei și a margaretei.

 Efectele secundare relaționate cu stevia includ grețuri, distensie abdominală și flatulență, la unele persoane sensibile la acest îndulcitor. De asemenea, s-a constatat că nivelele foarte ridicate de stevia în sânge pot scădea tensiunea arterială.

Sursa: Sanatate cu Dr. Catalin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...