Cele mai bune diuretice naturale

 

Ce este retenția de lichide?

Cele mai bune diuretice naturale Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie sau edem și reprezintă acumularea excesivă de lichide în țesuturi. Mai ales femeile însărcinate sau persoanele care au kilograme în plus sunt afectate de retenția de lichide. În cazul particular al rinichilor, aceștia sunt unul din principalele  filtre ale sângelui și care ne purifică reținând ceea ce organismul nostru va folosi și eliminând prin urină ceea ce acesta nu mai are nevoie.

 Pentru a preveni apariția bolilor renale, este fundamental în primul rând să eliminăm excesul de lichide din corp pentru a evita astfel acumularea toxinelor. Putem să folosim pentru aceasta anumite infuzii din plante și unele alimente diuretice.

 Retenția de lichide nu este o boală în sine, ci este un simptom al altor tulburări care pot fi probleme circulatorii, o proastă funcționare a tiroidei, tulburări cardiace, renale sau hepatice. Din fericire, consumul regulat al anumitor remedii diuretice, poate ajuta la ameliorarea acestei afecțiuni, pentru ca aceasta să nu devină o problemă majoră sau să nu interfereze cu funcțiile principale ale corpului precum metabolismul.

 Diureticele naturale sunt acele alimente și plante medicinale ale căror calități ajută la creșterea diurezei în corp, adică, a capacității de a elimina excesul de lichid care este reținut în țesuturi.

 Să vedem în acest articol care sunt cele mai bune diuretice naturale:

        Care sunt cele mai bune diuretice naturale?

Pepenele roșu

 Pepenele roşu conţine 91% apă. Acest fruct este alcalinizant, detoxifiant și mineralizant, menținând o bună sănătate atât a rinichilor, cât și a intestinelor, deoarece elimină toxinele din corp. Deoarece pepenele roșu conține o mare cantitate de apă este un puternic diuretic natural. De asemenea, pepenele roșu este o sursă bună de licopen și de antioxidanți care permit corpului să prevină daunele cauzate de radicalii liberi. Aminoacizii din pepenele roșu ajută la eliminarea lichidelor în exces din țesuturi.

Pepenele galben

 Pepenele galben este unul din fructele cele mai răcoritoare datorită conținutului său mare de apă (aproximativ 80%). Totodată, pepenele galben este o sursă bogată de vitamine, fibre și alți compuși importanți care ajută la eliminarea retenției de lichide.

 Pepenele galben are un conținut ridicat de betacaroten și antioxidanți care previn îmbătrânirea prematură prin combaterea stresului oxidativ. Acești antioxidanți stimulează rinichii pentru a elimina lichidele în exces. Dacă vom consuma în mod regulat pepene galben și mai ales, la primele ore ale dimineții, acesta ne va ajuta să eliminăm toxinele și să începem ziua cu energie, având un organism mai purificat.

Ananasul

 Este un fruct tipic din zonele tropicale și care a devenit popular în întreaga lume datorită gustului său dulce caracteristic, dar și conținutului său ridicat de apă.

 Se estimează că un procent de 85% din ananas este apă, dar este o sursă excelentă și de fibre, vitamina C și bromelină, toate aceste elemente fiind esențiale pentru eliminarea lichidelor excesive din corp.

 Ananasul oferă o cantitate semnificativă de potasiu, care intervine în echilibrul sodiului în corp și care totodată, stimulează eliminarea lichidelor din corp și îmbunătățește funcționarea anumitor organe vitale.

Strugurii

 Strugurii conțin și ei multă apă și potasiu, fiind un puternic diuretic natural. În plus, nivelele de sodiu din struguri sunt scăzute, aceștia fiind un fruct ideal pentru a elimina prin urină toxinele acumulate în corp.

Grapefruitul

 Grapefruitul este un fruct diuretic și depurativ prin excelență. Aproximativ 90% din conținutul acestui fruct este apă, ceea ce ajută la eliminarea surplusului de lichide din organism.

 De asemenea, grapefruitul conține mari cantități de vitamina C și acid folic, carotenoizi antioxidanți, minerale precum potasiu și magneziu, dar și acid malic, oxalic, tartaric și citric.

Morcovii

 Morcovii oferă organismului o mare cantitate de antioxidanți, minerale și vitamine, fiind unul dintre cele mai bune diuretice naturale. Sucul de morcovi detoxifică corpul, accelerează metabolismul și previne tulburările de vedere. Sucul de morcovi este bogat în antioxidanți, vitamine și minerale care susțin buna funcționare a principalelor organe din corp.

 Sucul de morcovi are un puternic efect diuretic care favorizează eliminarea excesului de lichide, precum și a substanțelor nocive care se acumulează în corp.

Țelina

 Una dintre proprietățile cele mai importante ale țelinei este aceea de a fi un excelent diuretic, deoarece activează funcționarea rinichilor, ajutând la tratarea problemelor precum guta, pietrele la rinichi sau insuficiențele renale. Țelina este un aliment depurativ, diuretic, hipocaloric, antioxidant, o sursă bogată de zinc, vitaminele A, B, C și D și magneziu. În special semințele de țelină determină eliminarea acidului uric și cresc producerea de urină, ceea ce ajută la detoxifierea corpului.

Sfecla roșie

 Sfecla roșie stimulează funcțiile rinichilor și ale ficatului. Este o sursă excelentă de fier, care previne apariția anemiei. Sfecla roșie este excelentă pentru repararea celulelor deteriorate de radicalii liberi și pentru creșterea nivelelor de minerale precum potasiu și magneziu, care sunt foarte eficiente pentru combaterea inflamației. Fie că o consumați crudă, sub formă de salată, sau în sucuri de legume, sfecla roșie trebuie să fie nelipsită dacă vă confruntați cu retenție de lichide.

Ceapa

  Ceapa, această legumă atât de populară este o sursă bogată de minerale și oligoelemente cum ar fi calciu, magneziu, clor, cobalt, fier, potasiu, dar și vitaminele A, B, C și E.

 Aproximativ 91% din conținutul cepei este apă, tocmai de aceea este inclusă în rândul alimentelor care au acțiune diuretică. Consumul regulat de ceapă, în special crudă, activează funcția renală, ajutând la drenarea cu ușurință a lichidelor din corp.

Castraveții

 Având un conținut ridicat de apă, castraveții sunt un diuretic natural excepțional. În plus, castraveții ne oferă sulf și siliciu, două componente care ajută rinichii să elimine acidul uric din corp.

Roșiile

 Roșiile au și ele un conținut de 90% apă și diverși antioxidanți importanți (vitamina C, seleniu, betacaroten și licopen). Roșiile ajută la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi, care deteriorează pereții vaselor de sânge, cauzând inflamația și retenția de lichide. Sucul proaspăt de roșii este un excelent diuretic natural, fiind foarte recomandat în cazul în care vă confruntați cu retenția de lichide.

Anghinarea

 Anghinarea ajută la îmbunătățirea funcției renale, datorită aportului de acid cafeic și flavonoizi, dar și de minerale și vitamine care au un efect diuretic. La rândul său, cinarina din anghinare îmbunătățește fluxul biliar, ajutând la eliminarea retenției de lichide.

Sparanghelul

 Sparanghelul conține asparagină, un aminoacid care are o mare putere diuretică și care ajută de asemenea la tratarea durerilor cauzate de reumatism, retenția de lichide (datorită sindromului premenstrual) și de artrită. Pe de altă parte, datorită conținutului său ridicat de fibre, sparanghelul ajută la curățarea tractului intestinal.

Feniculul

 Feniculul poate fi folosit atât ca aliment (sub formă crudă), dar și în scopuri terapeutice ca și condiment, în infuzii sau în tincturi alcoolice. Principalul său beneficiu este o puternică acțiune diuretică ce ajută la eliminarea excesului de lichide din corp, însă ajută și la reglarea anumitor procese digestive.

Salata verde

 Această legumă atât de cunoscută, se remarcă datorită aportului său ridicat de fibre și apă. Ambele elemente participă la reglarea tranzitului intestinal și la eliminarea excesului de lichid reținut în țesuturi. Salata verde conține fier și magneziu, două minerale care ajută la eliminarea celulelor grase din corp.

Ceaiul verde

 Ceaiul verde este una dintre băuturile cele mai populare din medicina tradițională orientală, fiind faimos datorită concentrației sale ridicate de antioxidanți și compuși care împiedică acumularea grăsimii corporale. Proprietățile sale includ un puternic efect diuretic și depurativ, care este important pentru echilibrarea lichidelor din organism și eliminarea toxinelor acumulate.

Sucul de merișoare

 Sucul de merișoare (fără adaos de zahăr) are o binecunoscută capacitate de a trata infecțiile urinare. Sucul de merișoare are o mare putere antibiotică și ajută la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Este de asemenea recomandat persoanelor diabetice.

Ceaiul de coada-calului

 Ceaiul de coada-calului are o importantă acțiune diuretică asupra organismului, fiind și o sursă naturală de potasiu, magneziu și aluminiu. Se pare că consumul regulat al acestui ceai poate crește cu până 30% producerea de urină, ceea ce facilitează eliminarea diferitelor substanțe nocive din corp și previne formarea calculilor renali.

 Această plantă are un puternic efect diuretic, dar trebuie să fie consumată cu precauție, pentru a nu genera efecte contrare.

Ingrediente:

 - 1 cană cu apă (250 ml)

 - ½ linguriță de coada-calului (2,5 g)

Preparare:

 - Puneți apa la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere luați de pe foc și adăugați lingurița de plantă.

 - Acoperiți și lăsați să se infuzeze 5 minute. Puteți consuma maxim 3 căni de ceai zilnic, timp de o săptămână.

Ceaiul de păpădie

 Ceaiul de păpădie este unul dintre cele mai bune remedii diuretice naturale. Infuzia de păpădie impulsionează eliminarea deșeurilor nocive din corp și favorizează o bună funcționare renală.

Ingrediente:

 - 1 litru de apă

 - 3 linguri de păpădie uscată (30 g)

Preparare:

 - Puneți apa la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere luați de pe foc și adăugați 3 linguri de plantă.

 - Acoperiți și lăsați să se infuzeze 10 minute.

Puteți consuma infuzia de-a lungul întregii zile. Acest tratament se realizează timp de 15 zile consecutive.

 

Ceaiul de urzică

 Ceaiul de urzică este un alt remediu natural foarte recomandat pentru reglarea excesului de lichide din corp și protejarea rinichilor.

Ingrediente:

 - 1 cană de apă (250 ml)

 - 1 linguriță de urzică uscată (5 g)

Preparare:

 - Puneți apa la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere luați de pe foc și adăugați lingurița de plantă.

 - Acoperiți și lăsați să se infuzeze 3-5 minute.

 - Consumați trei căni de ceai pe zi, timp de o săptămână.

 Incluzând aceste alimente și remedii diuretice în dieta zilnică, veți obține o reglare a lichidelor din corp, ceea ce va aduce doar beneficii pentru starea de sănătate.

Sursa: Sanatate cu Dr. Catalin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...