Ce este cancerul cervical?
Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul femeilor. Acest tip de cancer este considerat 100% prevenibil și curabil, în cazul acestuia un diagnostic timpuriu fiind esențial.
Cancerul cervical începe la nivelul colului uterin, iar uneori detectarea sa dificilă poate împiedica efectuarea unui tratament adecvat. Cancerul cervical este cauzat de anomaliile celulare apărute la nivelul colului uterin. Majoritatea celulelor precanceroase apar la nivelul cervixului, o zonă care suferă constant modificări ciclice, în functie de ciclul menstrual. Dezvoltarea acestui cancer este în general lentă și debutează printr-o afecțiune precanceroasă numită displazie, care poate fi detectată prin intermediul unei citologii vaginale. Medicii oncologi sunt de părere că această boală este în proporție de 100% curabilă și pot trece mulți ani până să se transforme într-o tumoră malignă.
Până în prezent, virusul papiloma uman (HPV) figurează ca și cauză principală a cancerului cervical sau a cancerului de col uterin. Acest virus se transmite pe cale sexuală și se disting mai mult de 100 tipuri, cu toate că doar unele determină această consecință: cancerul. Infecția cu HPV poate cauza apariția unor mici verugi în zona genitală sau poate fi asimptomatică. Femeile însărcinate au același risc de a dezvolta cancer cervical ca și femeile care nu sunt însărcinate.
Printre factorii de risc care pot determina apariția cancerului cervical se numără:
- folosirea anticoncepționalelor orale pentru mai mult de 5 ani;
- un sistem imunitar slăbit (în particular persoanele având infecția HIV-SIDA);
- fumatul, în special dacă este cazul unui consum îndelungat de țigări;
- expunerea la dietilstilbestrol (DES) înainte de naștere (prenatal), aceasta fiind totuși o cauză mai rară.
Vă prezentăm în acest articol 7 semne importante care pot indica apariția cancerului cervical:
1. Secreții anormale
Majoritatea alterărilor fluxului vaginal sunt rezultatul infecțiilor bacteriene sau fungice. Totuși, când aceste secreții devin apoase sau au o consistență anormală trebuie să fie luate în considerare deoarece pot fi un semnal al cancerului cervical. Atunci când o tumoare începe să crească în interiorul colului uterin, celulele din pereții uterului determină această alterare a secrețiilor vaginale.
2. Verugi genitale
Prezența verugilor genitale este un motiv suficient pentru a consulta medicul ginecolog. Acest simptom este un semnal evident al infecției cu virusul papiloma uman, care crește în mod semnificativ probabilitățile dezvoltării acestei patologii.
3. Dureri și sângerări
Toate durerile pelviene și sângerările în afara perioadei menstruale trebuie să fie investigate cu atenție de un medic specialist pentru a le determina cauza. Când apare un cancer cervical, pereții colului uterin se resimt, cauzând dureri și sângerări intramenstruale. Pot apărea de asemenea sângerări la nivelul rectului sau al vezicii urinare.
4. Tulburări ale sistemului urinar
Tumorile cervicale determină inflamarea colului uterin, dar și a vezicii urinare și a rinichilor. Aceasta cauzează o serie de tulburări la nivelul sistemului urinar, tulburări care devin tot mai evidente. În acest caz, organismul își pierde capacitatea de a goli complet vezica urinară, ceea ce pe termen lung cauzează anumite infecții, dureri și schimbări ale obiceiurilor de micțiune.
5. Anemie
Atunci când cancerul cervical este puțin mai avansat, pacienta se confruntă cu pierderea poftei de mâncare și cu o constantă senzație de oboseală. Aceste semnale pot fi rezultatul unui episod de anemie, care se produce datorită deficienței nutriționale și a sângerărilor în afara perioadei menstruale.
6. Pierdere inexplicabilă în greutate
Pierderea rapidă în greutate fără a se face eforturile necesare în acest sens este un motiv de alarmă. Cu toate că la început poate părea inofensivă, această pierdere bruscă în greutate este cauzată în cele mai multe cazuri de o tulburare organică. În general, aceste scăderi bruște ale kilogramelor sunt rezultatul lipsei apetitului și a carenței de nutrienți determinată de faptul că persoana în cauză nu se alimentează cum ar trebui.
7. Durere constantă în zona lombară și în picioare
Odată cu declanșarea cancerului cervical se produce o puternică alterare a proceselor inflamatorii din organism. Datorită acestui lucru, anumite organe interne se comprimă și cauzează dureri. Dificultățile care apar în cazul circulației sanguine împiedică oxigenarea corectă a țesuturilor și provoacă dureri musculare în zona lombară, în picioare și inclusiv în glezne.
Observații:
Deoarece infecțiile cu transmitere sexuală sunt una dintre cauzele principale ale cancerului cervical, se recomandă ca toate femeile să se informeze asupra simptomelor și metodelor de prevenire a virusului papiloma uman. De asemenea, cel puțin o dată pe an este indicat să se consulte un medic ginecolog, solicitând o citologie vaginală (testul Papanicolau).
În prezent există un vaccin contra HPV-ului care scade în mod considerabil riscul de a contracta această patologie. Acest tip de vacin se administrează în trei doze în perioada cuprinsă între copilărie și adolescență. Specialiștii din domeniul oncologiei afirmă că aproximativ 93% dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite cu ajutorul vaccinului contra virusului de papiloma uman și a testului specific Papanicolau. Acest tip de test detectează celulele anormale care se pot transforma în celule canceroase.
Femeile care au antecedente familiare au un risc de a suferi de acest tip de cancer de două până la 3 ori mai mare. În acest caz special trebuie să se ia din timp măsurile preventive corespunzătoare și să se mențină un control medical regulat.
Sursa: Ayurvedic Medica