12 alimente bogate în enzime

Importanța enzimelor pentru sănătate

 Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai puține enzime și tocmai de aceea trebuie să le obținem prin alimentație. Există anumite alimente care furnizează enzime digestive care ne ajută la digestie și promovează asimilarea nutrienților. În acest articol veți găsi, de asemenea și două rețete bogate în enzime, cu preparate care ajută la conservarea lor și promovează asimilarea lor de către organism.

 

       Iată în continuare care sunt alimentele cele mai bogate în enzime:

1. Kiwi ajută la digestia proteinelor

 Fructul de kiwi favorizează descompunerea proteinelor în aminoacizi datorită actidinei, o protează care este enzima găsită în kiwi. Evitați digestia abundentă, gastrita sau formarea de gaze luând un kiwi ca desert. Amintiți-vă că, dacă gătiți, enzimele sunt dezactivate. Kiwi este un campion recunoscut în clasamentul alimentelor bogate în vitamina C. Fructul de kiwi oferă, de asemenea, vitamina E, care este un puternic antioxidant și vitamina K, esențială pentru oase și vasele de sânge.

2. Fetică contra anemiei

 Legumele proaspete se remarcă prin bogăția lor în enzime. În frunzele de fetică se găsește din abundență vitamina B1 (tiamină) care împreună cu enzimele ajută la favorizarea digestiei grăsimilor și a carbohidraților. Frunzele de fetică sunt antianemice, precum și digestive, datorită bogăției lor în fier (2 mg în 100 g) și vitamina C (100 g oferă jumătate din ceea ce aveți nevoie pe zi).

 Fetica aparține familiei valerianei, deci nu este de mirare că conține anumite substanțe, numite valepotriate, cu efect sedativ asupra sistemului nervos central. De asemenea, fetica furnizează beta-caroten, vitamina E și o cantitate mică de acizi grași omega-3. Consumați fetică cât mai des posibil, deoarece nu se păstrează mai mult de 3 zile la frigider.

3. Papaya, un bun anti-inflamator

 Papaya este un aliment cu proprietăți digestive datorită uneia dintre componentele sale majore, și anume papaina. Această enzimă nu numai că ajută la digestia proteinelor, dar acționează și ca un anti-inflamator natural. Dovada efectului anti-inflamator și analgezic al papainei este că se administrează prin injecție pentru a trata durerea cauzată de discurile intervertebrale.

4. Avocado ajută la digestia grăsimilor

 Avocado, care, spre deosebire de alte fructe, are un conținut ridicat de grăsimi și un conținut scăzut de zahăr, conține două enzime: lipaza și polifenol oxidaza. Lipaza descompune grăsimile în acizi grași absorbabili de organism. Această enzimă este produsă și de pancreas. Polifenolul oxidază este responsabil pentru coacerea fructului atunci când acesta intră în contact cu oxigenul din aer.

5. Ananasul contra tulburărilor stomacale

 În ananas există o cantitate mare de bromelaină, o enzimă proteolitică, care este capabilă să descompună proteinele în aminoacizii lor. Bromelina sau bromelaina, care aparține categoriei de proteaze, precum pepsina produsă de stomac, rezistă acidității stomacului și alcalinității intestinului. Ananasul este eficient în tratarea dispepsiei, a ulcerelor gastrice și a insuficienței pancreatice exocrine. De asemenea, ananasul este antitrombotic. Bromelaina poate fi luată și ca supliment alimentar. Ananasul este ideal ca desert pentru o cină bogată în proteine.

6. Varză murată pentru o digestie optimă

 La fermentarea verzei pentru a face varză murată, contribuția enzimelor digestive se înmulțește. Bacteriile se combină cu enzimele și produc un efect foarte benefic asupra sistemului digestiv: previn balonarea, gazele, constipația, diareea și durerile de stomac. Majoritatea tipurilor de varză murată din comerț nu conțin bacterii sau enzime, deoarece acestea au fost pasteurizate. În magazinele ecologice puteți găsi produse nepasteurizate și le puteți prepara și acasă. Varza murată ne oferă vitamina A și vitamina C, fosfor și potasiu. Persoanele cu hipertensiune ar trebui să o consume moderat din cauza abundenței de sodiu.

7. Usturoi contra infecțiilor

 Usturoiul abundă în alinază, responsabilă pentru mirosul caracteristic și intens, și cu proprietăți antibiotice și imunoprotectoare. Participă la formarea alicinei antioxidante.

8. Mango pentru diestia carbohidraților

 Mango conține amilaze abundente, enzime care ajută la digerarea carbohidraților. Cu cât fructul de mango este mai copt, cu cu atât sunt mai active enzimele.

9. Ghimbirul este digestiv și antioxidant

 Ghimbirul, pe lângă faptul că se remarcă prin antioxidanți și proprietăți utile împotriva amețelilor și stărilor de greață, este un excelent digestiv. În parte, se datorează faptului că conține o enzimă numită zingibain care ajută la digerarea proteinelor. Îl puteți adăuga ras la salate și alte feluri de mâncare.

10. Merele au proprietăți prebiotice

 Polifenolul oxidază este cel acre determină coacerea merelor. Această enzimă importantă conține cupru, un oligoelement care participă la imunitate. De asemenea, coaja merelor conține pectină, o fibră care acționează ca un prebiotic, adică ajută la hrănirea bacteriilor benefice din intestin.

11. Sparanghelul este depurativ și protector

 Sparanghelul conține, la fel ca alte legume, glutation peroxidaza, o protează care ajută la digerarea proteinelor și care are o mare capacitate de a elimina radicalii liberi dăunători. Sparanghelul este, de asemenea, cunoscut pentru proprietățile sale de purificare a organismului.

12. Soia fermentată sau natto protejează inima

 Soia fermentată sau natto este bogată în natokinază, o enzimă care se remarcă prin proprietățile sale anticoagulante și previne bolile cardiovasculare.

Rețete cu enzime digestive

 Aceste rețete sunt create de un dietetician-nutriționist și conțin alimente bogate în enzime digestive și sunt preparate în așa fel încât să le putem asimila bine. Iată care sunt acestea:

 Rețeta nr.1: salată de muguri de soia cu tofu marinat și ananas

 Ingrediente (pentru 2 persoane):

 - Frunze de fetică spălate

 - Muguri de soia germinați

 - Ananas crud

 - Tofu marinat

Pentru tofu marinat:

 - 300 g de tofu

 - o jumătate de cană de apă

 - 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

 - 2 lingurițe de sos de soia

 - 1 linguriță de pulbere de usturoi

 - o jumătate de linguriță de ceapă deshidratată

 - o jumătate de linguriță de turmeric pulbere

 - o jumătate de linguriță de sare

 - piper proaspăt măcinat după gust

Cum se prepară?

 1. Mai întâi se marinează tofu pentru a-i da o aromă mai intensă. Pentru a face acest lucru, puneți bucata întreagă de tofu pe câteva straturi de hârtie de bucătărie și plasați o farfurie cu ceva greutate pe el timp de o oră pentru a îndepărta cât mai multă apă posibil. Apoi tăiați-l în cuburi de 1 cm pe fiecare parte.

 2. Pregătiți un recipient pentru marinată, în care veți amesteca sosul de soia cu toate ingredientele (apă, usturoi, ceapă și turmeric)

3. Acum puneți tofu în recipient și lăsați-l să se odihnească. Cu cât îl veți marina mai mult, cu atât va avea mai multă aromă. Îl puteți lăsa la frigider peste noapte.

Odată ce tofu este marinat, se sotează în tigaie cu puțin ulei de măsline până se rumenește și se ajustează sarea și piperul după gust.

 4. Apoi sotați mugurii de fasole timp de 3 minute.

 5. Tocați ananasul.

 6. Pentru a termina, amestecați tofu-ul cu frunzele de fetică bine spălate, germenii de soia și bucățile de ananas.

Rețeta nr. 2: supă-cremă rece de mazăre și avocado

Ingrediente (pentru 2 persoane):

 - 2 avocado copți

 - 280 g de mazăre uscată

 - 500 ml de supă de legume

 - o jumătate de linguriță de pulbere de usturoi

 - sucul de la o jumătate de lămâie

 - ulei de măsline extravirgin

 - sare și piper negru proaspăt măcinat

Cum se prepară?

 1. Înmuiați mazărea peste noapte pentru a facilita digestia.

 2. A doua zi începeți să gătiți mazărea până când devine fragedă, scurgeți-o și lăsați-o să se răcească.

 3. Tăiați fructele de avocado și adăugați-le în blender împreună cu pulberea de usturoi, un strop de ulei de măsline și sucul de lămâie.

 4. Apoi, adăugați supa de legume și mazărea și amestecați până când textura este omogenă.

 5. Reglați sarea și piperul după gust.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

  Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este ...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...

Cele mai bune surse de …

  Cele mai bune surse de calciu vegetal  Calciul este un element indispensabil pentru orice vâr...

Cele mai bune combinaț…

  Combina alimentele pentru a multiplica aporturile nutritive  Știai asta? Dacă alegi să comb...

Rezervorul natural de v…

  Rezervorul natural de vitamine și minerale  Vaccinurile, suplimentele alimentare, vitaminele ...

Bamele și incredibilel…

  Bamele, un aliat pentru sănătate   Dacă bamele, aceste legume originare din Africa nu îți...