Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?
Dacă urmați înțelepciunea veche de secole a alimentației sezoniere ayurvedice, vă veți simți grozav și veți obține un impuls imunitar! Un fapt interesant de luat în considerare vine însă din știință. Acesta este modul în care corpul nostru se schimbă la nivel fiziologic pe măsură ce vremea devine mai rece.
Un studiu realizat de Universitatea din Georgia încă de la începutul anilor 1990 a constatat că corpurile noastre par să se „pregătească” pentru iarnă, în special în timpul verii/începutul toamnei, când totul se transformă de la cald la rece. Aceste schimbări au de-a face cu o varietate de factori, inclusiv răspunsul nostru la mai puțină lumină naturală în lunile mai reci. În ciuda lumii noastre electrificate, se pare că știm la nivel subconștient că există mai puține ei afară în această perioadă a anului și corpurile noastre răspund în consecință.
Chiar și cu încălzirea și iluminatul modern, ritmicitatea sezonieră a consumului de alimente persistă la oameni și are o influență majoră asupra alimentației, care poate acționa prin suprimarea mecanismelor de sațietate”, se arată în raportul publicat în jurnalul Physiology and Behavior (Fiziologie și comportament). Mersul cu ritmurile anotimpurilor este ceea ce înseamnă modul Ayurveda de a mânca, numit Ayurvedic Ritucharya. În Ayurvedic Ritucharya, cel mai important lucru de luat în considerare este ce alimente ar fi cele mai bune pentru dosha-ul dumneavoastră particular (Vata, Pitta sau Kapha) pe măsură ce vremea se răcește.
În Ayurveda, așa cum este cazul multor alte sisteme de medicină tradițională, mâncarea este cu adevărat medicament. Iar hrana care este cea mai bună pentru constituția voastră particulară vă va cultiva „Agni” sau flacăra interioară. Agni poate fi tradus și prin „forță vitală” și este similar cu „chi” din medicina tradițională chineză. Indiferent când în timpul anului pregătiți și mâncați alimente, Agni poate fi influențat și de modul în care este preparată mâncarea, prospețimea acesteia, culorile în care vine, aromele sale, originile și cât de mult mâncați. În ce stare de spirit vă aflați înainte și după ce consumați ceva joacă, de asemenea, un rol major în modul în care este cultivat Agni.
În tradiția ayurvedică, există de fapt șase anotimpuri (pe baza climei și geografiei comune în India). Numele anotimpurilor care acoperă toamna și iarna sunt Sharat (toamna), Hemant (pre-iarnă) și Shishira (iarna). Ayurveda consideră că majoritatea indivizilor pot gestiona alimentele sărate, dulci și acre mai bine pe vreme mai rece, deoarece se spune că digestia este mai puternică în perioadele mai reci ale anului. De asemenea, ei recomandă să consumați alimente încălzitoare iarna, ceea ce, desigur, are sens și practic. Alimentele care sunt ușor calde, nu fierbinți, sunt întotdeauna mai bune conform acestei tradiții.
10 alimente de consumat în sezonul rece
Iată 12 tipuri specifice de alimente pe care le poți include în meniul tău zilnic toamna/iarna. Sunt, de asemenea, alimente grozave de inclus pentru petrecerile de vacanță în moduri creative și pentru sărbătorile de familie.
1. Băuturi picante, încălzitoare
Ceaiul de ghimbir, ceaiul de scorțișoară sau chai sunt perfecte în această perioadă a anului. Dulceața liniștitoare a cidrului de mere fierbinte, băutura tipică de sărbători, este grozavă atâta timp cât îl condimentați cu cuișoare, scorțișoară, nucșoară și alte arome încălzitoare. Merele sunt de obicei un fruct răcoritor rezervat lunilor calde, dar condimentele de iarnă pot ajuta la neutralizarea acestei tendințe. Alte condimente de adăugat la băuturile și la mesele de iarnă includ cardamomul și turmericul.
2. Legume preparate la aburi
Legumele fierte la abur, spre deosebire de cele crude consumate în timpul verii, sunt grozave pentru vremea rece. Tipurile de legume care se pot servi în această perioadă a anului includ dovlecei, ciuperci, spanac sotat sau fiert, porumb, ardei iute, morcovi, ridichi, frunze de muștar, napi, varză de Bruxelles, anghinare, praz și ceapă.
3. Fructe de sezon
În Ayurveda, cel mai bine este întotdeauna să mâncați ceea ce este în sezon care crește în mod natural în zona dumneavoastră. Acestea fiind spuse, în regiunile în care ninge mult sau este deosebit de frig, aceasta poate fi o problemă dificilă. În acest caz, alegeți dintr-o listă de fructe tipice care cresc în lunile mai reci din întreaga lume. Acestea ar include lămâi, grepfrut, ananas, papaya, merișoare, struguri verzi și portocale.
4. Măsline și uleiuri de măsline
Alegeți întotdeauna ulei de măsline organic, extravirgin, dacă puteți. Experimentați cu toate tipurile de măsline. Ele fac o ofertă grozavă, ușor de pregătit și pentru petrecerile de vacanță și pot fi echilibrante în zonele care sunt deosebit de uscate iarna.
5. Semințe și oleaginoase
Potrivit Ayurveda, migdalele, caju, macadamia, alunele, nucile pecan, fisticul, nucile și semințele de pin sunt cele mai bune în această perioadă a anului.
6. Leguminoase
Încercați diferite soiuri, cum ar fi fasolea albă, roșie, lintea, năutul și fasolea mung.
7. Cereale ușoare
Potrivit Ayurveda, lunile în care iarna este profundă – decembrie până la mijlocul lunii februarie în cea mai mare parte a Statelor Unite continentale – este, de asemenea, perioada în care organismul se descurcă mai bine cu mâncăruri mai ușoare. Acesta este un moment grozav pentru terci făcut din mei, pâine și clătite ușoare de hrișcă, preparate cu orez brun. Pâinea încolțită este de preferat și iarna.
8. Ouă
În timpul iernii, se spune că digestia este cea mai puternică. Acest lucru înseamnă că organismul poate face față și chiar poate avea poftă de mai multe proteine. Ouăle organice, fără hormoni, dacă nu sunteți sensibil la ele, pot fi o sursă excelentă de proteine, precum și grăsimi sănătoase, vitamine și minerale în perioadele în care este posibil să ardeți calorii din cauza frigului.
9. Lactate cremoase
Din nou, pentru că se spune că digestia este cea mai puternică iarna, nu vă fie teamă să puneți puțin iaurt simplu, smântână, brânzeturi organice, chefir sau unt organic în farfurie. Dacă aveți intoleranță la lactoză, încercați brânzeturi de capră, de oaie sau produse din nucă de cocos sau caju.
10. Ciorbe și tocanițe sănătoase
Acum că aveți o listă destul de cuprinzătoare cu toate ingredientele de care veți avea nevoie, de ce să nu încercați să faceți o supă sau o tocană delicioasă și copioasă, care este 100% aprobată ayurvedic?
Concluzii finale:
Poate cel mai semnificativ aspect al lunilor reci pentru Ayurveda (și pentru majoritatea culturilor antice) este semnificația sa ca un moment special în care putem „intra”. Acesta a fost în mod tradițional un moment în care ne putem reflecta asupra vieților noastre, ne putem odihni, relaxa și întineri pentru anul următor. Gândiți-vă la cum hibernează un urs sau la cum cresc rădăcinile adânc sub zăpadă.
Iarna este o perioadă în care totul încetinește. Spre deosebire de ceea ce este de obicei „norma” în societatea noastră în ritm rapid, iarna poate fi un moment în care ajungem să încetinim, să ne odihnim corpurile, să ne vindecăm și, de asemenea, să ne reînnoim. Acesta este motivul pentru care în Ayurveda, lunile adânci de iarnă (decembrie până în februarie, de obicei în Europa), toate tipurile de Dosha pot beneficia de a mânca mai puțin, de a post și de a bea multă apă purificată pentru a detoxifica și vindeca organismul.
Mergând cu ritmurile naturii în modul ayurvedic în timpul iernii, ne putem pregăti pentru momentul în care zăpada se topește, iar noi muguri încep să iasă la suprafață din pământ și în viața noastră. Dacă ne facem timp să mâncăm cu anotimpurile și să ne odihnim de care avem nevoie, vom fi pregătiți pentru toată soarele, activitatea și mișcarea înainte care vine odată cu primăvara!