10 alimente recomandate în sezonul rece

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?

 Dacă urmați înțelepciunea veche de secole a alimentației sezoniere ayurvedice, vă veți simți grozav și veți obține un impuls imunitar! Un fapt interesant de luat în considerare vine însă din știință. Acesta este modul în care corpul nostru se schimbă la nivel fiziologic pe măsură ce vremea devine mai rece.

 Un studiu realizat de Universitatea din Georgia încă de la începutul anilor 1990 a constatat că corpurile noastre par să se „pregătească” pentru iarnă, în special în timpul verii/începutul toamnei, când totul se transformă de la cald la rece. Aceste schimbări au de-a face cu o varietate de factori, inclusiv răspunsul nostru la mai puțină lumină naturală în lunile mai reci. În ciuda lumii noastre electrificate, se pare că știm la nivel subconștient că există mai puține ei afară în această perioadă a anului și corpurile noastre răspund în consecință.

 Chiar și cu încălzirea și iluminatul modern, ritmicitatea sezonieră a consumului de alimente persistă la oameni și are o influență majoră asupra alimentației, care poate acționa prin suprimarea mecanismelor de sațietate”, se arată în raportul publicat în jurnalul Physiology and Behavior (Fiziologie și comportament). Mersul cu ritmurile anotimpurilor este ceea ce înseamnă modul Ayurveda de a mânca, numit Ayurvedic Ritucharya. În Ayurvedic Ritucharya, cel mai important lucru de luat în considerare este ce alimente ar fi cele mai bune pentru dosha-ul dumneavoastră particular (Vata, Pitta sau Kapha) pe măsură ce vremea se răcește.

 În Ayurveda, așa cum este cazul multor alte sisteme de medicină tradițională, mâncarea este cu adevărat medicament. Iar hrana care este cea mai bună pentru constituția voastră particulară vă va cultiva „Agni” sau flacăra interioară. Agni poate fi tradus și prin „forță vitală” și este similar cu „chi” din medicina tradițională chineză. Indiferent când în timpul anului pregătiți și mâncați alimente, Agni poate fi influențat și de modul în care este preparată mâncarea, prospețimea acesteia, culorile în care vine, aromele sale, originile și cât de mult mâncați. În ce stare de spirit vă aflați înainte și după ce consumați ceva joacă, de asemenea, un rol major în modul în care este cultivat Agni.

 În tradiția ayurvedică, există de fapt șase anotimpuri (pe baza climei și geografiei comune în India). Numele anotimpurilor care acoperă toamna și iarna sunt Sharat (toamna), Hemant (pre-iarnă) și Shishira (iarna). Ayurveda consideră că majoritatea indivizilor pot gestiona alimentele sărate, dulci și acre mai bine pe vreme mai rece, deoarece se spune că digestia este mai puternică în perioadele mai reci ale anului. De asemenea, ei recomandă să consumați alimente încălzitoare iarna, ceea ce, desigur, are sens și practic. Alimentele care sunt ușor calde, nu fierbinți, sunt întotdeauna mai bune conform acestei tradiții.

 

            10 alimente de consumat în sezonul rece

 Iată 12 tipuri specifice de alimente pe care le poți include în meniul tău zilnic toamna/iarna. Sunt, de asemenea, alimente grozave de inclus pentru petrecerile de vacanță în moduri creative și pentru sărbătorile de familie.

1. Băuturi picante, încălzitoare

 Ceaiul de ghimbir, ceaiul de scorțișoară sau chai sunt perfecte în această perioadă a anului. Dulceața liniștitoare a cidrului de mere fierbinte, băutura tipică de sărbători, este grozavă atâta timp cât îl condimentați cu cuișoare, scorțișoară, nucșoară și alte arome încălzitoare. Merele sunt de obicei un fruct răcoritor rezervat lunilor calde, dar condimentele de iarnă pot ajuta la neutralizarea acestei tendințe. Alte condimente de adăugat la băuturile și la mesele de iarnă includ cardamomul și turmericul.

2. Legume preparate la aburi

 Legumele fierte la abur, spre deosebire de cele crude consumate în timpul verii, sunt grozave pentru vremea rece. Tipurile de legume care se pot servi în această perioadă a anului includ dovlecei, ciuperci, spanac sotat sau fiert, porumb, ardei iute, morcovi, ridichi, frunze de muștar, napi, varză de Bruxelles, anghinare, praz și ceapă.

3. Fructe de sezon

 În Ayurveda, cel mai bine este întotdeauna să mâncați ceea ce este în sezon care crește în mod natural în zona dumneavoastră. Acestea fiind spuse, în regiunile în care ninge mult sau este deosebit de frig, aceasta poate fi o problemă dificilă. În acest caz, alegeți dintr-o listă de fructe tipice care cresc în lunile mai reci din întreaga lume. Acestea ar include lămâi, grepfrut, ananas, papaya, merișoare, struguri verzi și portocale.

4. Măsline și uleiuri de măsline

Alegeți întotdeauna ulei de măsline organic, extravirgin, dacă puteți. Experimentați cu toate tipurile de măsline. Ele fac o ofertă grozavă, ușor de pregătit și pentru petrecerile de vacanță și pot fi echilibrante în zonele care sunt deosebit de uscate iarna.

5. Semințe și oleaginoase

 Potrivit Ayurveda, migdalele, caju, macadamia, alunele, nucile pecan, fisticul, nucile și semințele de pin sunt cele mai bune în această perioadă a anului.

6. Leguminoase

 Încercați diferite soiuri, cum ar fi fasolea albă, roșie, lintea, năutul și fasolea mung.

7. Cereale ușoare

 Potrivit Ayurveda, lunile în care iarna este profundă – decembrie până la mijlocul lunii februarie în cea mai mare parte a Statelor Unite continentale – este, de asemenea, perioada în care organismul se descurcă mai bine cu mâncăruri mai ușoare. Acesta este un moment grozav pentru terci făcut din mei, pâine și clătite ușoare de hrișcă, preparate cu orez brun. Pâinea încolțită este de preferat și iarna.

8. Ouă

 În timpul iernii, se spune că digestia este cea mai puternică. Acest lucru înseamnă că organismul poate face față și chiar poate avea poftă de mai multe proteine. Ouăle organice, fără hormoni, dacă nu sunteți sensibil la ele, pot fi o sursă excelentă de proteine, precum și grăsimi sănătoase, vitamine și minerale în perioadele în care este posibil să ardeți calorii din cauza frigului.

9. Lactate cremoase

 Din nou, pentru că se spune că digestia este cea mai puternică iarna, nu vă fie teamă să puneți puțin iaurt simplu, smântână, brânzeturi organice, chefir sau unt organic în farfurie. Dacă aveți intoleranță la lactoză, încercați brânzeturi de capră, de oaie sau produse din nucă de cocos sau caju.

10. Ciorbe și tocanițe sănătoase

 Acum că aveți o listă destul de cuprinzătoare cu toate ingredientele de care veți avea nevoie, de ce să nu încercați să faceți o supă sau o tocană delicioasă și copioasă, care este 100% aprobată ayurvedic?

Concluzii finale:

  Poate cel mai semnificativ aspect al lunilor reci pentru Ayurveda (și pentru majoritatea culturilor antice) este semnificația sa ca un moment special în care putem „intra”. Acesta a fost în mod tradițional un moment în care ne putem reflecta asupra vieților noastre, ne putem odihni, relaxa și întineri pentru anul următor. Gândiți-vă la cum hibernează un urs sau la cum cresc rădăcinile adânc sub zăpadă.

 Iarna este o perioadă în care totul încetinește. Spre deosebire de ceea ce este de obicei „norma” în societatea noastră în ritm rapid, iarna poate fi un moment în care ajungem să încetinim, să ne odihnim corpurile, să ne vindecăm și, de asemenea, să ne reînnoim. Acesta este motivul pentru care în Ayurveda, lunile adânci de iarnă (decembrie până în februarie, de obicei în Europa), toate tipurile de Dosha pot beneficia de a mânca mai puțin, de a post și de a bea multă apă purificată pentru a detoxifica și vindeca organismul.

 Mergând cu ritmurile naturii în modul ayurvedic în timpul iernii, ne putem pregăti pentru momentul în care zăpada se topește, iar noi muguri încep să iasă la suprafață din pământ și în viața noastră. Dacă ne facem timp să mâncăm cu anotimpurile și să ne odihnim de care avem nevoie, vom fi pregătiți pentru toată soarele, activitatea și mișcarea înainte care vine odată cu primăvara!

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...

Cele mai bune surse de …

  Cele mai bune surse de calciu vegetal  Calciul este un element indispensabil pentru orice vâr...