Alternative naturale la laptele de vacă
Diversele sortimente de lapte vegetal au o consistență similară laptelui de vacă, sunt bogate în nutrienți și nu conțin lactoză, de aceea sunt mult mai ușor de digerat.
Multe persoane au renunțat la laptele de vacă și la derivatele acestuia, nu doar pentru aceste produse sunt mai dificil de digerat, ci și pentru că au un conținut ridicat de grăsimi, iar în unele cazuri determină intoleranță la lactoză.
Luând în considerare faptul că laptele este una din sursele naturale de calciu, acesta poate fi înlocuit cu suplimente sau alte alimente care îl conțin în cantități semnificative. De exemplu, laptele de capră este un înlocuitor foarte recomandat pentru laptele de vacă, fiind similar în multe aspecte cu acesta, însă cu diferența că este mult mai ușor digerat de organism.
De asemenea, există alternative la fel de sănătoase pentru a înlocui laptele de vacă, fie ca băutură, fie ca ingredient de bază în diferite rețete de deserturi sau shake-uri.
1. Laptele de soia
Laptele de soia este una din băuturile vegetale cele mai consumate din întreaga lume, în special datorită aportului său crescut de proteine și de nutrienți esențiali. Laptele de soia se obține din lapte și apă și la fel precum laptele de vacă, se poate folosi pentru a prepara diverse:
-
Creme
-
Sosuri
-
Brânză
-
Deserturi
-
Shake-uri
-
Înghețată
Laptele de soia este una din cele mai bune surse de aminoacizi esențiali, ceea ce îl face foarte ușor de digerat; de asemenea, acesta conține acizi grași esențiali, proteine și izoflavone, care sunt estrogeni vegetali care oferă multe beneficii în special femeilor.
Pentru a putea obține toate beneficiile laptelui de soia, este recomandat să se folosească acest tip de lapte de proveniență 100% organică.
2. Laptele de cocos
Laptele de cocos este lichidul care se obține din pulpa rasă a nucii de cocos. Acesta nu trebuie confundat cu apa de cocos, care se găsește în mod natural în interiorul nucilor verzi de cocos.
Laptele de cocos are un conținut semnificativ de grăsimi, nu conține lactoză și nici colesterol și este o sursă bună de:
-
Vitaminele C, E, B1, B3, B5 și B6
-
Fibre
-
Minerale precum fier, seleniu, sodiu, calciu, magneziu și fosfor.
3. Laptele de migdale
Se obține în mod similar ca laptele de soia și nu conține lactoză, gluten sau colesterol, tocmai de aceea este considerat ca fiind unul dintre cele mai sănătoase tipuri de lapte vegetal.
Având o consistență asemănătoare laptelui de vacă, laptele de migdale poate fi utilizat în același mod și în aceleași rețete ca acesta.
Printre principali nutrienți din laptele de migdale amintim:
-
Vitaminele A, D și E
-
Proteine
-
Acizi grași omega 6
-
Minerale precum zinc, calciu, fier, magneziu și potasiu.
4. Laptele de caju
Laptele de caju se prepară prin înmuierea prealabilă a nucilor caju. După câteva ore, acestea se procesează cu blenderul și cu o cantitate suficientă de apă și se obține laptele de caju. Se poate adăuga miere după gust sau alți îndulcitori naturali, după preferințe.
Laptele de caju este bogat în calorii, de aceea nu este recomandată persoanelor care vor să slăbească. Însă este foarte sănătos și oferă nutrienți precum:
-
Vitamina B1 sau tiamina
-
Minerale precum magneziu, seleniu, potasiu, calciu, fier și fosfor
-
Acizi grași nesaturați (acidul oleic și acidul linoleic).
5. Laptele de cânepă
Se obține după ce semințele de cânepă au fost lăsate la înmuiat câteva ore. Apoi, acestea se procesează cu blenderul și cu o cantitate suficientă de apă și se obține laptele de caju. Semințele de cânepă sunt o sursă semnificativă de proteine și de acizi grași omega 3, relaționați cu sănătatea sistemului cardiovascular.
În plus, laptele de cânepă conține cantități semnificative de:
-
Vitamine A, E, B12 și D
-
Riboflavonoide
-
Minerale precum zinc, magneziu, fier și fosfor
-
10 aminoacizi esențiali
6. Laptele de ovăz
Acest tip de lapte vegetal se prepară din fulgi de ovăz înmuiați în prealabil în apă, după care se procesează cu ajutorul blenderului. Se poate adăuga miere după gust sau alți îndulcitori naturali, după preferințe.
Laptele de ovăz este una dintre cele mai bune alternative pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză, deoarece este sărac în calorii, este ușor de digerat și de preparat și este bogat în nutrienți precum:
-
Grăsimi mononesaturate
-
Vitamine din grupa B
-
Vitamina D
-
Calciu
-
Fibre
-
Proteine
Toate aceste alternative la laptele de vacă reprezintă o opțiune sănătoasă și sunt excelente pentru o bună digestie și sănătatea generală a organismului.