Antibioticele slăbesc sistemul imunitar
Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosite de către medicina convențională ca soluție pentru combaterea diverselor infecții cauzate de bacterii. Însă, multe studii realizate ulterior au arătat faptul că folosirea pe termen scurt a antibioticelor poate dezechilibra flora intestinală naturală a corpului, determinând astfel în timp o rezistență la antibiotice, precum și multe alte efecte secundare.
Rezistența la bacterii nu poate fi controlată prin intermediul antibioticelor. De exemplu, multe studii medicale au indicat deja că bacteriile care sunt responsabile de apariția diareei, a infecțiilor urinare și a asepsiei sunt rezistente la cele mai multe dintre antibiotice.
Este important să devenim conștienți de efectele pe care le au antibioticele asupra organismului, deoarece în prezent, tratarea infecțiilor cu antibiotice slăbește sistemul imunitar și sistemul digestiv.
Din fericire, putem să recurgem la remediile pe care natura ni le oferă cu generozitate pentru a preveni sau combate multe dintre boli și afecțiuni, fără a avea însă efecte secundare nocive.
Vă prezentăm în acest articol 7 remedii naturale cu proprietăți antibiotice. Iată care sunt acestea:
1. Mierea naturală de albine
Mierea crudă de albine este considerată de către fitoterapeuți drept cel mai bun antibiotic natural, având multe efecte curative. Mierea luptă contra infecțiilor la nivele multiple, fiind apreciată încă din vremuri străvechi ca fiind unul dintre cele mai bune remedii vindecătoare ale infecțiilor sau rănilor.
Mierea de Manuka este o opțiune excelentă pentru sănătate, având puternice proprietăți antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii și antifungice. Mierea de Manuka poate fi folosită topic, ca și unguent sau poate fi consumată pe cale internă. Numeroase teste clinice au evidențiat faptul că mierea de Manuka poate distruge mai mult de 250 de culturi clinice de bacterii, inclusiv unele varietăți mai rezistente precum Staphylococcus aureus, Enterococus și Helicobacter pylori (care cauzează ulcere stomacale).
2. Usturoiul
Usturoiul a fost extrem de apreciat timp de multe secole datorită proprietăților sale medicinale excepționale. Mai mult de 170 de studii medicale au indicat faptul că usturoiul are beneficii extradordinare pe multiple niveluri, având simultan proprietăți antibacteriane, antivirale, antifungice și antioxidante.
Binecunoscutul usturoi este un puternic antibiotic natural care ajută la desfundarea sinusurilor nazale. Datorită nivelelor ridicate de sulf și alicină pe care le conține, usturoiul este un remediu foarte eficient care distruge diferite tipuri de bacterii. Se recomandă consumul zilnic a 2 sau 3 căței de usturoi cruzi, zdrobiți în prealabil, pentru a elibera alicina. Nu este indicat ca usturoiul să fie gătit, deoarece astfel își pierde proprietățile terapeutice.
3. Echinaceea
Echinaceea este un alt antibiotic natural și un puternic stimulent imunitar, fiind recomandată pentru vindecarea gripei și a răcelilor, a afecțiunilor gâtului, a bronșitei și a bolii pulmonare obstructive cronice. Această plantă medicinală este indicată pentru prevenirea sau vindecarea bolilor infecțioase atunci când sistemul imunitar este slăbit. De asemenea, echinaceea are puternice proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale. Recomandare: în doze ridicate, echinaceea poate cauza greață și amețeală. Nu este indicat să se administreze persoanelor care suferă de boli autoimune.
4. Extractul din sâmburi de struguri
Extractul din sâmburi de struguri are o combinație de proprietăți antimicotice, antibacteriene și antimicrobiene. Extractul din sâmburi de struguri acționează și ca un dezinfectant și conservant natural, având o acțiune antibacteriană contra germenilor patogeni din alimente. Substanțele active din acest extract stimulează sistemul imunitar în mai multe moduri, și anume: catalizează acțiunea vitaminei C în corp, stimulează producerea celulelor imunocompetente, iar în același timp le activează pe cele existente deja. Se recomandă consumul extractului din sâmburi de struguri mai ales în sezonul rece, atunci când sistemul imunitar este mai slăbit, pentru prevenirea sau combaterea afecțiunilor virale sau bacteriene.
5. Extractul din sâmburi de grapefruit
În prezent, extractul din semințe de grapefruit este folosit cu succes pe scară largă datorită acţiunii sale antibiotice naturale. Numeroase studii medicale au arătat deja că extractul din semințe de grapefruit are efecte puternice asupra virusurilor, bacteriilor și ciupercilor. Acest extract natural nu este toxic, este hipoalergenic şi poate fi administrat pe perioade mai lungi (chiar de câteva luni) fără a avea efecte secundare. Extractul din semințe de grapefruit ajută la vindecarea unor infecţii cronicizate, cum sunt de exemplu infecţiile urinare recidivante. De asemenea, extractul de grapefruit este bacteriostatic (împiedică înmulţirea microorganismelor) şi bactericid, în funcţie de concentraţia folosită.
6. Uleiul de cocos
Uleiul de cocos, considerent în prezent un superaliment are importante proprietăți antimicrobiene și protejează tractul digestiv de acțiunea unor microorganisme dăunătoare. De asemenea, acidul caprilic și acidul lauric din uleiul de cocos au puternice efecte antifungice și antibacteriene, protejând organismul împotriva uneia dintre cele mai cunoscute infecții gastrointenstinale, și anume candida. Cantitatea zilnică recomandată în cazul consumului uleiului de cocos este de o lingură pe stomacul gol - aproximativ 15 grame.
7. Uleiul esențial de oregano
Uleiul esențial de oregano conține două substanțe fitochimice care au puternice proprietăți antimicrobiene, mai exact carvacolul și timolul. În general, cu cât este mai ridicată concentrația de carvacol, cu atât uleiul esențial va fi mai eficient. Numeroase teste medicale au demonstrat că uleiul esențial de oregano poate distruge agenții patogeni transmiși prin alimente, de exemplu listeria și superbacteria MRSA. Datorită proprietăților sale antibacteriene, antivirale și antifungice, uleiul esențial de oregano combate eficient gripa și răceală. În același timp, uleiul esențial de oregano inhibă creșterii bacteriilor Klebsiella pneumoniae și Staphylococcus aureus, care cauzează adeseori infecții respiratorii. Uleiul de oregano poate combate de asemenea anumite bacterii rezistente la medicamente cum sunt E. Coli, Proteus și Pseudomonas aeruginosa, bacterii care cauzează infecții ale tractului urinar.