Recomandări pentru prevenirea bolilor renale

 

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale Rinichii sunt niște organe care la fel ca ficatul, sunt responsabile de detoxifierea și drenarea organismului nostru. În cazul particular al rinichilor, aceștia sunt unul din principalele  filtre ale sângelui și care ne purifică reținând ceea ce organismul nostru va folosi și eliminând prin urină ceea ce acesta nu mai are nevoie. De fapt, știați că rinichii filtrează în fiecare zi în jur de 180 litri de lichide, dintre care doar 1,5 litri sunt eliminați prin urină?

 Pentru a preveni apariția bolilor renale, este fundamental în primul rând să eliminăm excesul de lichide din corp pentru a evita astfel acumularea toxinelor. Putem să folosim pentru aceasta anumite infuzii din plante și unele alimente diuretice.

 În acest articol vă prezentăm 6 modalități total naturale pentru îngrijirea rinichilor, în special dacă aveți predispoziție genetică să suferiți de boli renale.

 

1. Alimente de evitat

 Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-ul organismului nostru. Unele alimente cresc nivelele de aciditate din corp, în timp ce altele ne alcalinizează. La nivel general, alimentele de origine animală precum carnea și produsele lactate, determină ca nivelele de aciditate să crească. În schimb, alimentele de origine vegetală precum fructele și legumele crude au proprietăți alcalinizante. Deoarece avem nevoie de un echilibru al pH-ului, ideal este să consumăm în mod echilibrat ambele tipuri de alimente. Există alimente care pot afecta mai mult un anumit organ. În cazul rinichilor, alimentele cele mai periculoase și pe care ar trebui să le eliminăm sau să le evităm pe cât de mult posibil sunt următoarele:

 - Proteinele de origine animală: În locul acestora vom opta pentru cele de origine vegetală, precum fructele uscate, ciupercile și leguminoasele. Un aliment excelent pentru rinichi este considerată fasolea Adzuki care, în plus, au formă de rinichi. Fasolea Adzuki ajută la curățarea vezicii şi ţine la distanţă infecţiile renale. De asemenea, fasolea Adzuki, fiind bogată în fibre solubile, ajută la accelerarea procesului de eliminare a resturilor din corp şi prevenind astfel absorbţia de substanţe nocive.

 - Produsele lactate: Produsele lactate obișnuite pot fi înlocuite cu substitutele lor vegetale, de exemplu lapte de migdale, de cocos, de orez sau brânza tofu din soia, brânza de caju, etc.

 - Zahărul alb: Zahărul alb este o adevărată otravă pentru sănătate în general și pentru rinichi în particular. În locul său putem opta pentru mierea de albine, zahărul integral, zahărul din flori de cocos, extractul de ștevie, siorpul de agave sau de arțar, etc.

 - Sarea rafinată: Vom reduce consumul de sare și vom alege întotdeauna sarea marină sau sarea de Himalaya în locul sării rafinate. Putem de asemenea să recurgem la un amestec de condimente și de țelină uscată, preparat în casă, în locul sării.

 - Aditivii chimici și conservanții, prezenți în mâncarea procesată din comerț și de tip fast-food.

 

2. Alcalinizează-ți corpul

 Se știe că un organism acid este o sursă de boli, iar rinichii sunt printre organele cele mai afectate de un exces de aciditate. Diversele substanțe poluante, aditivii chimici, proastele obiceiuri alimentare și inclusiv stresul, pot crește nivelele de aciditate din corp și pot altera pH-ul.

 În farmacii se găsesc benzi reactive pentru verificarea pH-ului din urină, iar prin folosirea acestora se poate verifica gradul de aciditate sau de alcalinitate al rinichilor. PH-ul normal al urinei variază, de-a lungul zilei, între 6,8 și 7,4. Cum putem să alcalinizăm urina dacă constatăm că aceasta este prea acidă? Iată câteva modalități eficiente de alcalinizare:

 - Trebuie să creștem consumul de legume proaspete;

 - În fiecare dimineață, pe stomacul gol, vom bea un pahar de apă în care am stors sucul de la o jumătate de lămâie (acidul citric este un bun alcalinizant);

 - Vom bea apa purificată sau alcalină, de bună calitate. Consumul frecvent al apei alcaline ne ajută să ne purificăm corpul, realizând o detoxifiere eficientă pentru a elimina toate reziduurile acide, deșeurile și toxinele care afectează sănătatea organismului nostru și care cauzează probleme precum retenția de lichide. Având un echilibru al pH-ului din corp, celulele nu vor mai avea nevoie să rețină lichide pentru a lupta contra acidozei și vor pune în mișcare metabolismul;

 - Vom evita pe cât posibil stresul și emoțiile negative din viețile noastre;

 - Vom evita mediile poluate și contaminate.

 

3. Renunță la teamă

 Există persoane care au grijă să se alimenteze bine și sunt atente la sănătatea rinichilor lor, însă cu toate acestea pot să ajungă să sufere de o anumită problemă de sănătate. De ce se întâmplă aceasta? Pentru a ne vindeca complet, nu putem ignora problemele emoționale, care au de asemenea repercusiuni, de-a lungul anilor, asupra sănătății noastre fizice. Medicii chinezi afirmă de exemplu, că rinichii sunt cei care guvernează emoţiile şi teama.

 Cum se combate teama? În primul rând, devenind conștienți de aceasta, iar apoi recurgând la terapeuți și la remedii naturale potrivite (homeopatia, terapia florală Bach) care ne pot ajuta să eliminăm treptat temerile și emoțiile negative.

 

4. Bea apă și infuzii din plante diuretice

 Este foarte important să bem apă de-a lungul zilei, dimineața la trezire și între mese și să recurgem la anumite infuzii medicinale cu proprietăți diuretice. În afara de apă și ceaiurile medicinale, este indicat să consumăm și suc de pepene roșu și de portocale, apa de cocos și băuturi decofeinizate.

 Unele plante precum ghimbirul sau coada calului ne ajută să eliminăm lichidele din corp și sunt recomandate în special pentru acele persoane care au retenție de lichide. Condimentele picante sunt de asemenea o bună opțiune la care putem recurge în cazul retenției de lichide deoarece elimină apa în exces.

 

5. Beneficiile cepei pentru rinichi

 Ceapa este un excelent protector al rinichilor. Supa de ceapă este un remediu străvechi pentru multe probleme de sănătate și se recomandă mai ales în lunile reci și la schimbarea anotimpurilor.

 Ceapa este bogată în minerale precum calciu, magneziu, cobalt, cupru, fier, fosfor, iod, siliciu, sulf și conține de asemenea vitaminele A, B, C și E.

 Ceapa este antioxidantă, anti-inflamatorie și elimină excesul de lichide din corp, printre alte proprietăți.

 Unele persoane nu digeră bine ceapa crudă, însă este posibil să o digere corect dacă aceasta este gătită sub formă de supe, preparată la grătar, la cuptor, etc.

 

6. Aplică surse de căldură locală

 La fel ca și ficatul, rinichii cer căldură pentru a recupera energia pierdută în timpul zilei. De aceea este foarte plăcut și recomandat să aplicăm o sursă de căldură locală în zona rinichilor, cel puțin o jumătate de oră zilnic. Acest lucru ne va ajuta de asemenea să ne odihnim mai bine pe timpul nopții.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...