Probioticele pot combate cancerul de sân
În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvente în cazul femeilor, astfel încât, conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), 1 din 8 femei sunt predispuse să sufere de acest tip de boală la un moment dat din viață.
Datorită probioticelor putem combate în mod eficient microorganismele responsabile de cancerul de sân și reduce astfel posibila sa incidență. De asemenea, este foarte important să avem și alte obiceiuri sănătoase.
Însă știința continuă să avanseze și pe lângă faptul că se dezvoltă noi tratamente, mai eficiente și personalizate, se continuă să se lucreze asupra subiectului prevenirii cancerului. Diverse cercetări medicale au demonstrat deja că există o legătură directă între nutriție, activitatea fizică, stilul de viață și cancer.
Alimentele procesate, excesul de aditivi alimentari, poluarea, stresul cronic și emoțiile negative sunt factorii principali care cauzează o aciditate internă și implicit cancer. În acest articol dorim să vă prezentăm un studiu interesant unde se prezintă ce tip de alimente ar trebui să se consume pentru a prevenii în măsura posibilului apariția acestuia.
Cancerul de sân și bacteriile
Datorită probioticelor, flora intestinală dezvoltă anumite bacterii benefice care stimulează funcționarea corectă a sistemului imunitar, ajută la stoparea creșterii tumorilor și împiedică răspândirea acestora în alte zone din organism (metastazele).
Probioticele blochează efectul citochinelor, care sunt niște molecule care hrănesc tumorile. Dacă citochinele nu există sau dacă numărul lor se reduce, tumorile nu mai cresc și încep să se autodistrugă.
Societatea Americană de Microbiologie a finalizat un studiu de cercetare care a fost publicat recent în reviste precum ScienceDaily (Știința azi) sau Applied and Environmental Microbiology (Microbiologie aplicată și de mediu).
Rezultatele acesui studiu au fost următoarele:
- S-a obținut țesut mamar de la 58 femei care suferiseră o mastectomie a unei tumori maligne, precum și de la alte 50 care aveau o tumoră benignă, precum și țesutul de la alte 23 care, după anumite operații de chirurgie estetică, s-au oferit să doneze mostre ale țesutului mamar pentru cercetări.
- Microbiologii aveau ca obiectiv studiul prezenței bacteriilor în fiecare dintre aceste țesuturi pentru a se demonstra dacă există vreo diferență de interes între ele.
- Cercetarea a fost condusă de către profesorul Gregor Reid, de la Universitatea din Ontario (Canada) care a descoperit că în cazul femeilor care fuseseră diagnosticate cu cancer de sân exista o prezență notabilă a bacteriilor Escherichia Coli și Staphylococcus epidermidis.
- Aceste două bacterii nocive determină ruptura și o serie de transformări a unor lanțuri de ADN și împiedicarea oxigenului să ajungă la celule, inducând astfel apariția tumorilor maligne.
- Trebuie să semnalăm totuși că prezența acestor bacterii nu determină 100% apariția unui cancer de sân ci implică un mai mare risc de dezvoltare a acestuia. Dacă există și antecedente sau persoanele sunt și fumătoare, pericolul crește și mai mult.
Probioticele luptă contra bacteriile nocive care cresc riscul de cancer de sân
Specialiștii afirmă că aproximativ jumătate dintre femeile care se confruntă cu această boală ar fi putut să o evite cu ajutorul unei alimentații sănătoase, a exercițiilor fizice și având în general o viață sănătoasă cu obiceiuri benefice. Propunerea oamenilor de știință este clară și se referă la prevenirea și inclusiv a combaterii cancerului prin protejarea sistemului imunitar. De asemenea, este necesar să se crească consumul alimentelor probiotice.
Responsabilii acestui studiu au demonstrat că ceva atât de simplu cum este includerea în dietă a acestui tip de alimente poate combate în mod foarte eficient acest tip de microorganisme nocive. Consumul alimentelor probiotice înseamnă să-i oferim organismului produse lactate fermentate, a căror acțiune este aceea de a combate inflamația din corp. Trebuie luat în considerare faptul că nivelul de probiotice al unui aliment poate scădea odată cu procesarea și depozitarea sa, iar bacteriile nu vor mai produce niciun efect dacă nu sunt vii.
Astfel vă recomandăm să vă ameliorați alimentația în modul următor, cu scopul de a întări flora naturală a organismului:
- Includeți la micul dejun o cană de iaurt alb natural cu fructe proaspete.
- Consumați zilnic una sau două bucățele de ciocolată neagră.
- O dată pe zi este recomandat să consumați una sau două linguri (25-50 g) de kefir.
- Varza acră este de asemenea o alegere foarte benefică.
- Supa tradițională japoneză numită miso este recomandată de asemenea.
- Dintre băuturile naturale pe care le puteți consuma se numără ceaiul kombucha.
- Observație: se recomandă evitarea produselor din soia nefermentată, deoarece aceasta este bogată în estrogeni vegetali sau fitoestrogeni, cunoscuți și sub denumirea de izoflavoni. În unele studii medicale, s-a demonstrat că soia acționează sinergic cu estrogenii umani crescând rata de proliferare a celulelor mamare, favorizând mutațiile și apariția celulelor canceroase.
Sursa: Ayurvedic Medica