Factori negativi în cancer

 

Cum apare cancerul?

Factori negativi în cancer Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumite organe sau zone ale organismului. În timp ce celulele sănătoase cresc și sunt înlocuite într-un mod “programat”, celulele canceroase se înmulțesc și se dezvoltă în mod aleatoriu, spontan și necontrolat.

 Acest lucru se datorează alterării mecanismului care este responsabil de inhibarea reproducerii celulare. Astfel, caracteristicile celulelor canceroase sunt următoarele:

 - Cresc destul de repede;

 - Nu se pot organiza ele singure;

 - Sunt incapabile să se autoregleze.

 Dat fiind faptul că celulele canceroase nu se supun niciunui tipar, masele de țesut care se formează nu seamănă cu cele ale unui țesut normal și au denumirea științifică de neoplazii.

 Este probabil ca majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancerul să nu relaționeze acești factori cu apariția cancerului, însă cercetătorii au dovedit în numeroase rânduri că atât stresul cronic, cât și relațiile conflictive cu ceilalți pot determina apriția acestei boli. Prezența celulelor cancerigene în corpul uman este permanentă, însă depinde de noi înșine, de stilul nostru de viață, de alimentație și de natura emoțiilor pe care le avem în mod preponderent dacă aceste celule vor suferi mutații și se vor răspândi în corp sau nu.

 

Tipuri de tumori

 Este important să se cunoască faptul că tumorile benigne tind să comprime țesuturile vecine, însă nu pătrund în interiorul acestora. În acest caz poate fi necesar să fie extirpate pentru a nu cauza anomalii funcționale sau structurale în organism. Pe de altă parte, tumorile maligne pătrund în țesutul adiacent și se extind în interiorul organismului, putând intra în fluxul sanguin sau prin canalele limfatice.

 Astfel, tumorile maligne se clasifică în 4 tipuri:

 - Carcinoame: Sunt cele care se formează pornind de la celulele care acoperă suprafețe precum pielea, intestinul, membrana tractului respirator, urinar și gastrointestinal. Acest tip de cancer este cel mai frecvent.

 - Sarcoame: Sunt cele care provin din zone mai profunde, precum cartilajul oaselor sau al mușchilor.

 - Limfoame: Sunt tumori care apar în țesutul limfatic (la nivelul ganglionilor din gât, axile sau în zona inghinală).

 - Leucemie: Este un tip de cancer generat în sistemul sanguin.

 

Factorii psihologici care influențează apariția sau remisia cancerului

 Primele referințe care relaționau cancerul cu anumiți factori psihosociali au apărut în secolul XIX și au fost făcute de Snow, un medic londonez care a analizat mai mult de 250 tablouri clinice în cadrul Spitalului de Cancer din Londra. Cel puțin 156 dintre acești pacienți aveau precedente de probleme afective în legătură cu anumite pierderi relaționale.

 Conform celor mai recente studii din domeniul oncologiei, există diverși factori și comportamente asociate cu riscul apariției cancerului, respectiv cu involuția sau remisia acestuia.

 Dintre acei factori și comportamente care pot influența apariția cancerului putem face o distincție între cei care au un efect direct, cum este stresul cronic și cei care au un efect indirect cum sunt tutunul, alcoolul, dieta nesănătoasă și carcinogenii ocupaționali sau de mediu.

 Pe de altă parte, conform Dr. Kelly A. Turner, cercetătoare și doctorandă în cadrul Universității Berkeley din California (Statele Unite), fondatoare a Proiectului Remisie Totală, există 9 factori cheie care pot determina o remisie totală a cancerului. În urma investigării a mii de cazuri de remisii, cercetătoarea a stabilit o listă cu următorii factori care pot conduce la remisia cancerului. Aceștia sunt:

 - schimbarea radicală a dietei;

 - administarea unor suplimente din plante sau vitamine;

 - eliberarea emoțiilor suprimate;

 - primirea de ajutor social;

 - aprofundarea conexiunii spirituale;

 - preluarea controlului asupra propriei sănătăți;

 - voința puternică de a trăi;

 - folosirea intuiției pentru a lua decizii informate privind sănătatea.

 

Stresul cronic și influența sa asupra cancerului

 Atunci când ne confruntăm cu un anumit tip de tensiune, atât externă cât și internă, corpul nostru reacționează răspunzând prin stres. Stresul cronic slăbește enorm sistemul imunitar și contribuie la apariția diferitelor boli, deoarece hormonii stresului, precum cortizolul, pot slăbi răspunsul imunitar.

 La nivel fizic, stresul provoacă o creștere a frecvenței cardiace, probleme și tulburări digestive, amețeli, contracturi musculare, dureri de cap sau de spate, senzația de lipsă de aer, transpirație excesivă. La nivel emoțional, stresul induce stări de preocupare sau anxietate, iritabilitate, mânie, probleme cu somnul, tristețe, oboseală sau probleme de concentrare.

 Cercetările științifice au arătat că efectele stresului cronic asupra activării proceselor cancerigene în corp sunt indiscutabile. În mod normal, atunci când apare o celulă canceroasă potențial periculoasă, un sistem imunitar sănătos o distruge. Însă dacă acest sistem este inhibat de stres, probabilitatea apariției cancerului este mai mare.

 De asemenea, stresul influențează direct, în mod negativ, alegerile alimentare. Fiind în principal preocupată de legătura directă dintre alimentație și stările emoționale și mentale, nutriționista Natalia Croissier subliniză următoarele: Cu siguranță ați observat că atunci când sunteți foarte stresați tindeți să consumați alimente mai puțin sănătoase, de genul alimentelor procesate sau rafinate. Aceasta are ca urmare anumite perturbări fiziologice care determină chiar înrăutățirea stării emoționale. Astfel se intră într-un cerc vicios din care este dificil de ieșit și care crește nivelele de stres, în timp ce afectează în mod negativ sănătatea”.

 

Consumul tutunului și alcoolului – factori de risc pentru cancer

 Fumatul este asociat cu un risc major pentru cancerul de plamâni, al organelor digestive și inclusiv al organelor genitale. Aminele heterociclice eliberate în timpul aprinderii unei țigări interferează cu o corectă replicare a ADN-ului, determinând apariția mutațiilor care provoacă formarea celulelor canceroase. S-a dovedit de asemenea că fumatul favorizează apariția bolilor neurodegenerative cum ar fi boala Alzheimer, Parkinson și demența.

 La rândul său, consumul frecvent al alcooluli produce adevărate ravagii în organism. Conform Agenției Internaționale pentru cercetarea cancerului (IARC), consumul de alcool crește riscul apariției cancerului de: sân, colon, ficat, laringe, faringe, esofag și pancreas.

 

Dieta nesănătoasă și săracă în nutrienți favorizează apariția cancerului

 Medicii oncologi au afirmat că aproximativ jumătate dintre femeile care se confruntă cu cancerul de sân ar fi putut să o evite cu ajutorul unei alimentații sănătoase, a exercițiilor fizice și având în general o viață sănătoasă cu obiceiuri benefice. Următorii patru factori alimentari și de stil de viață au un impact negativ asupra stării de sănătate în general și pot determina apariția cancerului: 1. consumul de zahăr rafinat; 2. grăsimile de tip trans; 3. îndulcitorii artificiali; 4. carența de vitamina D. Înlocuirea alimentelor procesate cu mâncare adevărată (alimente integrale neprocesate sau minim procesate) și la modul ideal organice și/sau cultivate local, va elimina în mod automat primii trei factori dăunători sănătății menționați mai sus, pe lângă numeroase alte ingrediente periculoase, cum sunt aldehidele ciclice, acrilamida și ingredientele transgenice (modificate genetic).

 

Lipsa de speranță și depresia influențează negativ evoluția cancerului

 Conform cercetărilor menționate anterior, persoanele foarte defensive și incapabile să-și exprime în mod adecvat emoțiile sunt mai predispuse la o evoluție negativă a cancerului.

 La modul concret, psihoterapeuții afirmă că inhibarea, reprimarea și negarea emoțiilor sunt foarte dăunătoare pentru o bună evoluție a acestei boli. De asemenea, incapacitatea sau dificultatea de a face față în mod activ situațiilor dificile sau stresante și amplificarea sentimentelor lipsă de speranță, pesimism și depresie constituie un factor negativ în procesul de vindecare a cancerului.

 În plus, cercetările din domeniul psihoterapiei au arătat că cea mai mare posibilitate de agravare a cancerului este relaționată cu o combinație dintre stresul cronic cu tiparul de personalitate de tip 1. Acest tipar de personalitate  se caracterizează printr-un grad ridicat de dependență față de cineva sau de ceva, precum și de o inhibare a intimității emoționale față de persoanele apropiate.

 Specialiștii indică faptul că aceasta se datorează unei creșteri a nivelelor de cortizol, substanță care favorizează imunosupresia (sau imunodepresia care este scăderea sau diminuarea rezistenței organismului) și favorizează astfel dezvoltarea tumorală.

 

Detectarea târzie și lipsa sprijinului social, factori importanți în cancer

Detectarea târzie a cancerului li lipsa unui sprijin social adecvat sunt alți doi factori care au efecte negative asupra corectei evoluții a cancerului. Specialiștii din acest domeniu (psihoterapeuții) susțin că detectarea din timp a acestei boli este modalitatea cea mai eficientă de a o depăși cu succes.

 De asemenea, lipsa unui sprijin social și emoțional adecvat influențează în mod negativ persoanele care au cancer, în cazul acestora înregistrându-se o rată de supraviețuire mult mai redusă.

 

Ce variabile psihologice ne protejează de cancer?

 Odată prezentați factorii negativi, este timpul să aflăm și ce variabile psihologice trebuie să cultivăm pentru a împiedica atât apariția, cât și dezvoltarea cancerului.

 Iată câteva dintre acestea:

 - A adopta strategii de înfruntare a dificultăților vitale care să ne ajute să creștem nivelul de autostimă, reducerea depresiei care determină scăderea nivelelor de cortizol asociate cu stresul;

 - A avea un stil de viață echilibrat și armonios care să prevină apariția stresului;

 - A obține un grad ridicat de autonomie personală proprie, cu alte cuvinte, a nu depinde în exces de nimeni și de nimic pentru a fi fericiți, ci doar de noi înșine;

 - A stabili relații bune și armonioase cu cei care ne înconjoară;

 - A renunța la fumat, la alcool, la expunerea la soare în exces sau la alți factori carcinogeni;

 - A consuma alimente bogate în fibre și a avea o dietă sănătoasă și echilibrată;

 - A realiza exerciții fizice în mod regulat și a amerge zilnic pe jos, ceea ce ne ajută să ne menținem mintea și corpul active.

Sursa: Ayurvedic Medica

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...