Beneficiile consumului de apă
Știm cu toții că ar trebui să bem „suficientă apă” - dar care sunt exact avantajele apei potabile?
A fi hidratați este important pentru echilibrul electrolitic, stimularea digestiei, pentru a permite organismului nostru să disperseze substanțele nutritive și menținerea funcționării normale a sistemului cardiovascular și a celui imunitar. De fapt, aproape fiecare organ și sistem din corpul nostru depinde de apă pentru a-și face treaba în mod echilibrat.
Corpul uman este format între 55% și 75% apă, în funcție de vârsta persoanelor (de exemplu, în cazul sugarilor, apa reprezintă un procent mai mare din greutatea corporală comparativ cu adulții în vârstă.)
Apa este necesară pentru următoarele funcții esențiale ale organismului uman:
- Echilibrul electroliților;
- Transportul substanțelor nutritive și a oxigenului;
- Reglarea temperaturii (deși trebuie să bem multă apă, indiferent de temperatura de afară);
- Normalizarea tensiunii arteriale și stabilizarea bătăilor inimii;
- Eliminarea deșeurilor și a bacteriilor nocive din organism;
- Stimularea proceselor digestive, inclusiv pentru formarea scaunelor și producerea mișcărilor intestinale;
- Repararea mușchilor și amortizarea articulațiilor.
Care sunt avantajele majore ale consumului de apă? Iată câteva dintre motivele pentru care apa ar trebui să fie principala băutură a zilei:
1. Consumul de apă previne deshidratarea
Apa potabilă este metoda nr. 1 de a preveni și de a diminua simptomele deshidratării - care pot include concentrare slabă, oboseală, energie scăzută în timpul antrenamentelor, dureri de cap, slăbiciune, tensiune arterială scăzută și amețeli.
Prin consumul de suficiente lichide, studiile sugerează că puteți preveni schimbările stărilor de dispoziție, a lipsei de concentrare și chiar a problemelor de memorare a informațiilor noi. Adulții în vârstă trebuie să fie atenți în mod special la evitarea deshidratării, deoarece multe persoane în vârstă nu au o senzație puternică de sete - în plus, unii pot lua medicamente care pot crește pierderea de lichide.
În plus față de apa potabilă, vizați și consumarea altor electroliți (magneziu, calciu, potasiu și sodiu), consumând o dietă sănătoasă. Dacă sunteți sportiv sau lucrați intens, este și mai important să preveniți oboseala și amețelile prin consumul regulat și atent de apă.
2. Consumul de apă stimulează digestia și detoxifierea
Când este vorba de sănătatea digestivă, de ce este bine să bem apă? Rinichii și ficatul necesită apă pentru a curăța sângele, pentru a produce urină și pentru a ajuta organismul să scape de deșeuri și de toxine. Aportul crescut de apă poate ajuta, de asemenea, la prevenirea dezvoltării pietrelor la rinichi.
De asemenea, trebuie să vă hidratați atunci când sunteți bolnavi pentru a depăși boala, deoarece corpul are nevoie de apă pentru a produce mucus, care este benefic pentru că transportă globule albe din sânge și germeni. Atunci când beți apă (și consumați fibre), este mai puțin probabil să vă confruntați cu constipație și diaree, care poate fi agravată în unele cazuri prin deshidratare. Pe lângă consumul de alimente bogate în fibre, creșteți aportul de apă pentru a menține intestinele în mișcare și pentru o digestie echilibrată.
3. Consumul de apă ajută la controlul caloriilor
Unul dintre avantajele consumului de apă față de sucuri și alte băuturi zaharoase este faptul că este una dintre cele mai ușoare metode de a evita consumul de calorii în exces. Așa cum se știe, băuturile care conțin zahăr cresc riscul de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă și chiar unele tipuri de cancer, astfel încât evitarea acestora ar trebui să fie unul dintre primii pași pe care să-i luați în calcul.
4. Consumul de apă ajută la pierderea în greutate
O mini-revizuire publicată în revista Frontiers a găsit dovezi din studiile umane și animale referitoare la faptul că „hidratarea crescută duce la pierderea în greutate corporală, în principal prin scăderea hrănirii și pierderea grăsimii, prin lipoliza crescută.” Cu alte cuvinte, corpul poate arde mai multe calorii atunci când beți multă apă, datorită efectelor pozitive pe care le are asupra metabolismului și, eventual, a cheltuielilor de energie.
Apa din băuturi și alimente ocupă, de asemenea, loc în stomac și vă poate face să vă simțiți mai plini. Alimentele cu un conținut ridicat de apă tind să fie scăzute în calorii și deseori mari în volum și fibre (gândiți-vă la toate tipurile de pepeni, mere, roșii și majoritatea fructelor și legumelor proaspete).
5. Consumul de apă îmbunătățește aspectul pielii, a ochilor și a părului
Pentru a vă face pielea să strălucească, ochii mai limpezi și părul sănătos, beți mai multă apă. Deshidratarea poate duce la ochi iritați și înroșiți, piele uscată și lipsită de strălucire și elasticitate și păr fragil sau slab.
Câtă apă ar trebui să bem?
Deși „opt pahare pe zi” a fost recomandarea standard pentru adulți de câțiva ani, cantitatea reală de care aveți nevoie depinde de factori precum greutatea corpului, nivelul activității, vârsta, dieta și cantitatea de alcool, cafea și alte băuturi pe care le consumați. Deoarece nu toată lumea este de acord cu privire la cantitatea de apă pe care ar trebui să o bem în fiecare zi, iată recomandări ale câtorva autorități majore din domeniul sănătății:
- Institutul de Medicină din Statele Unite recomandă între 9 și 13 căni de apă pe zi pentru adulți.
- Harvard Medical School ne spune că patru-șase căni de apă zilnic este o recomandare standard pentru persoanele în general sănătoase.
- Studiile efectuate de Institutele Naționale de Sănătate sugerează între 6 și 10 căni de apă pe zi.
Iată câteva sfaturi pentru a vă forma obiceiul de a bea mai multă apă zilnic:
- Începeți-vă ziua cu un pahar mare de apă. Înainte de a bea cafea sau de a mânca micul dejun, beți niște apă pentru a pune organismul în mișcare. Când beți apă dimineața, porniți de pe piciorul drept, oferindu-i corpului apa de care are nevoie după o noapte lungă, în care nu a băut nimic.
- Adoptați obiceiul de a avea la voi o sticlă cu apă de fiecare dată când plecați de acasă, inclusiv în mașină, la birou și sală, etc.
- Beți câte un pahar cu fiecare masă sau după aceea, precum și când îndepliniți alte sarcini pe parcursul zilei, cum ar fi administrarea de medicamente sau suplimente alimentare. Această asociere vă va ajuta să vă amintiți să beți mai multă apă.
- Toate băuturile care conțin apă contribuie la nevoile dumneavoastră zilnice. De exemplu, în SUA se estimează că aproximativ 22% din apa adulților provine din dieta lor și probabil chiar mai mult în țările europene. Unele dintre cele mai bogate alimente cu apă includ pepenii, căpșunii, salata, varza, țelina, spanacul, castraveții, dovleceii, iaurtul, merele, strugurii, portocalele și perele.
- Când consumați alcool beți și câte un pahar cu apă între băuturi (sau ideal opriți-vă la o băutură).
- Beți mai mult atunci când faceți exerciții fizice sau când petreceți timp în climă caldă și umedă care vă face să transpirați.
- Dacă sunteți bolnav, vă recuperați după o boală, sunteți gravidă sau alăptați, asigurați-vă că consumați și mai multă apă, deoarece nevoile dumneavoastră vor fi mai mari.
Tipuri de apă recomandate
Există mai multe modalități de a bea mai multă apă și de a obține beneficiile apei potabile, ceea ce este o veste bună dacă nu doriți neapărat să beți apă simplă și fără aromă toată ziua. Încercați aceste variații care vă pot ajuta să vă satisfaceți nevoile zilnice de apă și să vă bucurați de avantajele apei potabile:
- Apa cu lămâie - adăugați o felie sau două de lămâie sau limes pentru a-i crește aroma și, de asemenea, pentru a face apa mai alcalină.
- Apă minerală - aceasta este apa combinată cu dioxidul de carbon, ceea ce o face să aibă bule, dar nu conține calorii sau sare.
- Apa infuzată cu fructe - pentru un plus de aromă, dar calorii minime, încercați apa infuzată cu fructe precum pepene verde, fructe de pădure, portocale sau chiar ierburi precum menta sau lavanda.
- Alte băuturi hidratante care oferă unele beneficii organismului includ sucurile presate la rece (făcute fără zahăr adăugat), ceaiurile din plante, apa de nucă de de cocos și orice tip de lapte vegetal.
Există, de asemenea, alte două tipuri de ape de care trebuie să știm: apa de izvor și apa alcalină.
- Apa de izvor este un tip de apă care nu a fost filtrată, procesată sau tratată în vreun fel. Ideea este că apa neprocesată precum apa de izvor păstrează multe dintre mineralele și compușii benefici provenind din fluxurile naturale de apă.
- Apa alcalină este produsă printr-un proces numit electroliză, care împarte apa în hidrogen și oxigen pentru a crește pH-ul produsului final. De obicei, se blochează cu un nivel de pH în jurul valorii de 8 sau 9, în timp ce pH-ul apei este, de obicei, mai aproape de 7,0 sau mai puțin. Deoarece este cea mai alcalină decât apa de la robinet obișnuită, aceasta poate ajuta la compensarea unei diete extrem de acide pe care mulți oameni din țările dezvoltate sunt predispuse să o consume astăzi, oferind multe beneficii pentru sănătate, precum prevenirea multor boli, inclusiv a cancerului.
Apa de la robinet poate conține mai mult fluor decât apa filtrată sau îmbuteliată, precum și anumite substanțe chimice și compuși care ar putea fi periculoși în cantități mari. O modalitate bună de a beneficia de apa de la robinet în timp ce se limitează riscul este să instalați un filtru de apă care poate ajuta la eliminarea metalelor grele și a substanțelor chimice.
Riscuri și efecte secundare ale consumului de apă
A bea numai apă este sănătos? Cu alte cuvinte, ar trebui să bei și altceva, cum ar fi sucuri sau ceaiuri? Dezavantajele consumului doar de apă potabilă poate include lipsa altor electroliți, inclusiv sodiu/sare și antioxidanți care se găsesc în alte băuturi precum ceaiul, cafeaua și unele sucuri. În general, deși apa ar trebui să fie principala noastră sursă de lichide, nu este o idee proastă să amestecăm apa și cu alte băuturi antiinflamatorii - trebuie doar să vă asigurați că evitați băuturile zaharoase, care sunt legate de obezitate și alte probleme de sănătate.
Se poate consuma prea multă apă? Da, iar acest lucru se numește intoxicație cu apă. Persoanele care au boli tiroidiene sau probleme renale, hepatice sau cardiace trebuie să fie atenți la echilibrarea cantității de apă pe care o consumă. Dacă luați medicamente zilnice (cum ar fi diureticele, medicamentele tiroidiene, medicamentele contra durerilor, opiacee și unele antidepresive) pentru a ajuta la gestionarea unei afecțiuni cronice de sănătate, asigurați-vă că înțelegeți cum vă afectează nevoia de apă. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă medicamentele pe care le luați vă pot determina să rețineți apă sau dacă vă pot crește cantitatea de urină.
Concluzii:
- Unele dintre efectele pe care le are apa potabilă includ reglarea temperaturii corpului, a digestiei, echilibrul electroliților, a tensiunii arteriale, bătăilor inimii și funcției musculare.
- Alte beneficii ale apei potabile includ digestia mai sănătoasă, detoxifierea oraganismului, stimularea circulației sanguine, o concentrare mai bună, un nivel mai ridicat de energie și controlul apetitului.
- Câtă apă trebuie să bem pe zi pentru a obține beneficiile apei potabile? Acest lucru depinde de dimensiunea corpului, nivelul activității, vârsta, dieta și cantitatea de alcool, cafea și alte băuturi pe care le consumăm. Nevoile pot varia foarte mult, dar de obicei se pot încadra între 6 și 11 căni de apă zilnic pentru majoritatea adulților.