Vindecare emoțională

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative

Plânsul ca terapie Există momente când evităm plânsul și îl reprimăm din rușine sau pur și simplu din cauza durerii. Dar știți că, dacă reprimăm plânsul în mod frecvent, este un lucru rău pentru sănătate?

 De cele mai multe ori, multe persoane, când se gândesc la ceva neașteptat (fie trist sau plăcut), care le provoacă o mare emoție, tind să își oprească lacrimile instinctiv, fie automat, fie pentru că se simt timizi sau din teama că ceilalți le văd plângând.

 Din punct de vedere psihologic, oprirea sau reprimarea lacrimilor poate fi un semn că persoana respectivă nu vrea să fie percepută ca o persoană slabă, deoarece în mod greșit plânsul este asociat cu slăbiciunea unei persoane.

 Cu toate acestea, după cum au arătat diferite studii medicale și psihologice, reprimarea plânsului ne poate afecta în mod negativ sănătatea. Atunci când o persoană plânge, eliberează o serie de emoții pozitive sau negative care au ajuns la un punct culminant. Uneori plânsul poate deveni sinonim cu fericirea sau tristețea, bucuria sau durerea neașteptată. De fapt, departe de ceea ce se poate considera, plânsul nu este negativ pentru sănătatea noastră.

 Chiar din contră, plânsul ajută ființa umană să se elibereze în interior, în timp ce își exprimă astfel emoțiile și tensiunile cele mai extreme. Dar atunci când o persoană își reprimă plânsul nu eliberează aceste emoții intense simțite pe plan interior, ceea ce duce - dacă acest obicei este cultivat de-a lungul anilor - la o serie de tulburări fizice importante.

 Din acest motiv, plânsul trebuie să fie exprimat și să se renunțe la ideea că doar oamenii slabi plâng, deoarece reprimarea plânsului atrage doar consecințe negative atât în privința stabilității psihologice a individului, cât și asupra sănătății.

 De exemplu, din punct de vedere fizic, plânsul ajută la eliminarea substanțelor toxice de către organism, în timp ce previne apariția diferitelor boli cardiovasculare. Din punct de vedere psihologic, o persoană care nu plânge când ar avea nevoie nu este în măsură să elibereze stresul mental intern, ceea ce o poate determina să fie mai predispusă la anxietate, stres și depresie.

 De asemenea, reprimarea plânsului poate determina apariția unor tulburări intestinale, deoarece tensiunea acumulată se poate manifesta sub formă de colită cu caracter nervos sau ulcer.

 Putem plânge de frică, de durere sau de bucurie. Există oameni care plâng atunci când se simt fericiți din cauza unui eveniment neașteptat care generează emoție și surpriză și oameni care nu pot plânge în public.

Care sunt beneficiile plânsului pentru sănătate?

 Cele mai recente cercetări științifice au descoperit beneficii multiple și surprinzătoare care apar în organism și care se ascund în spatele lacrimilor. Să vedem în continuare care sunt beneficiile plânsului pentru sănătate:

 - Ajută la eliminarea toxinelor acumulate în corp. Nu în zadar, plânsul este un proces destul de similar cu cel al transpirației.

 - Plânsul ajută la depășirea unui anumit eveniment traumatic, ajutându-ne să ne relaxăm și să ne eliberăm pe plan intern.

 - Plânsul deblochează gândirea și emoțiile negative, cum ar fi tristețea, furia, mânia, etc.

 - Când plângem, în organism sunt eliberați 2 hormoni cu efect calmant, opiacee endogene și oxitocină, care determină relaxarea și pot ajuta la reducerea durerii, a stresului sau a senzației de angoasă.

 - Plânsul eliberează stresul: William H. Frey, biochimist în St. Paul-Ramsey Minnesota Medical Center, subliniază faptul că atunci când plângem, sunt eliminate substanțe care generează tensiune nervoasă, precum clorura de potasiu și mangan, prolactina și adenocorticotropina.

 - Plânsul stimulează endorfinele: organismul produce acest tip de hormoni în timpul plânsului, care funcționează ca un analgezic natural, diminuând durerea și îmbunătățind starea de spirit, potrivit informațiilor publicate în The New York Times.

 - Plânsul poate induce o relaxare profundă: un studiu publicat în revista Direcțiile curente din domeniul științei psihologice specifică faptul că unul dintre beneficiile plânsului este acela că corpul trece de la o stare de tensiune la o stare mai relaxată.

 - Plânsul ajută la evitarea problemelor gastrointestinale: o cercetare efectuată la Universitatea din Pittsburg a indicat faptul că persoanele care suferă de ulcer sau colită cronică derivate din stres, plâng mai puțin decât oamenii sănătoși.

 Plânsul nu mai este considerat sinonim cu slăbiciunea, ci, dimpotrivă, este un semn de sensibilitate și, după cum am văzut, un mod sănătos de a preveni și de a exprima emoțiile blocate, prost canalizate, care pot deveni mai intense și dăunătoare. Suprimarea plânsului ne poate face mai vulnerabili la iritabilitate, depresie sau stres din cauza epuizării mentale.

Mai poți citi din Vindecare emoțională

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Caracteristicile depend…

Care sunt caracteristicile persoanelor dependente emoțional?  Persoanele dependente din pun...

Gastrita emoÈ›ională s…

  Gastrita emoțională sau nervoasă  Gastrita emoțională sau nervoasă este un tip de gastri...

Anxietatea: cauze È™i r…

  Ce este mai exact anxietatea?  Care sunt cauzele care determină apariția anxietății? Știa...

Maturitatea È™i conÈ™ti…

  Arta de a trăi și de a-ți crea propria realitate  A ne simți liberi, împliniți și reali...

ForÈ›a gândirii: cheia…

  Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată ...

EmoÈ›iile È™i sănătat…

  Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare secr...

Purificarea emoționalą

  Ce este purificarea emoțională?  Tuturor ne este mai mult sau mai puțin familiar procesul d...

ȘtiinÈ›a gândurilor v…

   Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gândurilo...

Iubirea te ajută să t…

  Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgos...

10 beneficii ale îmbrą

  Cum ne pot vindeca îmbrățișările?  Îmbrățișarea este definită ca fiind acțiunea de ...

Legătura dintre emoÈ›i…

  Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “ave...

Cum se transformă gân…

  Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne p...

Vindecă-ți emoțiile

  IeÈ™i din depresie È™i din pesimism!  EmoÈ›iile pe care le trăim spun multe despre ...

Durerea cronică

  Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de dur...

Simptomele anxietății

  Anxietatea, un răspuns în cazul unei amenințări  Corpul nostru dispune de sis...

Vindecarea apetitului e…

  Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți este...

Cum ne pot îmbolnăvi …

  Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere ...