Vindecare emoțională

Iubirea te ajută să te vindeci

 

Cum ne vindecă iubirea?

Iubirea te ajută să te vindeci Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgostiți, corpul nostru eliberează endorfine, care sunt considerate “moleculele fericirii” și care se secretă de asemenea și când facem exerciții fizice. Datorită endorfinelor ne recăpătăm starea de bună-dispoziție și eliminăm din corp tensiunile și stresurile. Însă ce influență are iubirea asupra stării noastre de sănătate? Vom afla răspunsul în cadrul acestui articol.

 

Iubirea și sănătatea, complementare

 Dincolo de starea de fericire pe care o produce iubirea, medicii și oamenii de știință au demonstrat prin intermediul mai multor teste că persoanele care iubesc au mai puține posibilități de a se îmbolnăvi, sau dacă boala apare, acestea se recuperează mai repede și au o perioadă de convalescență mai scurtă. Se pare că iubirea ne ajută atât să ne simțim fericiți, optimiști și în siguranță, dar are și numeroase efecte secundare pozitive asupra stării de sănătate. Acest fapt se datorează unui compus organic numit feniletilamină, care se produce în corp atunci când suntem îndrăgostiți și care are efecte minunate pe multiple planuri.

 Acea senzație denumită atât de poetic “fluturi în stomac” este de fapt în strânsă legătură cu secretarea acestui compus și se declanșează atunci când o vedem sau ne gândim la persoana iubită. Această descărcare de feniletamină este foarte benefică pentru organism, deoarece are efecte directe asupra sănătății. Feniletamina acționează atât în interiorul corpului, cât și în exterior sau mai bine zis pe plan estetic, deoarece această substanță conferă părului strălucire și vitalitate, elasticizează pielea și întărește unghiile, prin creșterea cantității de estrogeni.

 Un alt hormon care este eliberat în organism atunci când iubim este melatonina. Melatonina are capacitatea de a reduce stresul, de a relaxa întregul corp și de a opri procesele de îmbătrânire prematură. Melatonina oferă numeroase beneficii pentru sănătate, beneficii care sunt relaționate cu sistemul imunitar. Melatonina este un puternic antioxidant și ajută la eliminarea radicalilor liberi, combatând astfel inflamația din corp. De fapt, melatonina face atât de mult parte integrantă din sistemul imunitar, încât lipsa melatoninei face ca glanda timus, care este o componentă cheie a sistemului imunitar, să se atrofieze. Melatonina ar putea avea inclusiv un rol important în încetinirea îmbătrânirii creierului. De asemenea, melatonina oferă o senzație de vitalitate și de plenitudine. De aceea, atunci când suntem îndrăgostiți ne simțim și arătăm foarte bine.

 Un al treilea hormon eliberat în corp atunci când ne îndrăgostim este norepirefrina, care are efecte directe asupra stării emoționale și asupra atenției. Datorită secretării norepirefrinei ne simțim mai sensibili față de tot ce are legătură cu persoana pe care o iubim. Totodată, norepinefrina este responsabilă cu instinctul de conservare și de protecție, dar și cu exprimarea sentimentelor.

 În cazul unei persoane îndrăgostite, organismul generează și dopamină, care este un analgezic natural și care ajută la evitarea bolilor. Mai ales în primele etape ale îndrăgostirii se secretă dopanimă, care susține activitatea sistemului imunitar și luptă eficient împotriva bolilor.

 Așa cum menționam la începutul acestui articol, atunci când iubim, corpul eliberează endorfine, care determină apariția unei senzații de bună-dispoziție generală și bucurie. De exemplu, după un eveniment traumatic, precum pierderea sau despărțirea de persoana iubită, nivelele endorfinelor cresc și se mențin crescute o perioadă de timp care variază de la o persoană la alta. În timpul acestei faze inițiale nu se simte aproape deloc durerea cauzată de evenimentul respectiv. Însă după un timp, nivelele endorfinelor scad, iar atunci, persoana în cauză este deja mai pregătită să înfrunte durerea pierderii, pentru că are un nivel de endorfine suficient pentru a se putea recupera. Totuși, când o persoană are nivele scăzute de endorfine, ea simte o durere emoțională sau fizică mult mai intensă și îi este mult mai dificil să se recupereze fără acest "anestezic emoțional" natural care sunt endorfinele.

 

            Beneficiile iubirii asupra stării de sănătate

 Pe lângă toate beneficiile menționate deja și care sunt determinate de producerea și eliberarea în corp a anumitor hormoni, iubirea generează și alte avantaje precum:

Îmbunătățește stima de sine

 Psihologii ne recomandă ca mai întâi să începem să ne iubim pe noi înșine pentru a fi capabili să iubim și alte persoane. Deoarece atunci când iubim, aspectul nostru se îmbunătățește vizibil și ne străduim să arătăm bine, acordând atenție detaliilor estetice, crește în mod direct proporțional și stima de sine.

Iubirea reduce depresia și anxietatea

 Persoanele care nu au un partener se confruntă mai des cu anumite afecțiuni psihologice precum depresia sau anxietatea. Acest lucru se poate observa de exemplu, în cazul persoanelor în vârstă care locuiesc singure. Faptul de a ne îndrăgosti și de a fi într-un cuplu stabil îmbunătățește în mod considerabil atât starea emoțională, cât și aspectul fizic.

Iubirea este medicamentul perfect

 Se pare că iubirea reduce inflamația din corp și scade riscul de apariție a unui infarct, reduce nivelele de colesterol și îmbunătățește starea generală a pacienților care au boli cronice precum diabet sau cancer. Iubirea întărește sistemul imunitar și ne protejează eficient de virusuri și de diferite tipuri de herpes.

Iubirea amplifică creativitatea

 Iubirea ne face să vedem lumea dintr-o altă perspectivă, mai bună și mai luminoasă. Starea de fericire și de plenitudine declanșată de iubire se traduce printr-o imaginație mai debordantă și o mai mare capacitate de creație. Mai ales în cazul artiștilor, starea de îndrăgostire și iubirea în toate aspectele ei este reflectată adeseori prin opere de artă geniale. Dintotdeauna, iubirea a fost muza inspiratoare pentru majoritatea artiștilor acestei lumi, din diferite domenii.

Sursa: Sanatate cu Dr. Catalin Luca

Mai poți citi din Vindecare emoțională

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Caracteristicile depend…

Care sunt caracteristicile persoanelor dependente emoțional?  Persoanele dependente din pun...

Gastrita emoțională s…

  Gastrita emoțională sau nervoasă  Gastrita emoțională sau nervoasă este un tip de gastri...

Anxietatea: cauze și r…

  Ce este mai exact anxietatea?  Care sunt cauzele care determină apariția anxietății? Știa...

Maturitatea și conști…

  Arta de a trăi și de a-ți crea propria realitate  A ne simți liberi, împliniți și reali...

Forța gândirii: cheia…

  Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată ...

Emoțiile și sănătat…

  Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare secr...

Purificarea emoțional…

  Ce este purificarea emoțională?  Tuturor ne este mai mult sau mai puțin familiar procesul d...

Știința gândurilor v…

   Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gândurilo...

Iubirea te ajută să t…

  Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgos...

10 beneficii ale îmbr…

  Cum ne pot vindeca îmbrățișările?  Îmbrățișarea este definită ca fiind acțiunea de ...

Legătura dintre emoți…

  Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “ave...

Cum se transformă gân…

  Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne p...

Vindecă-ți emoțiile

  Ieși din depresie și din pesimism!  Emoțiile pe care le trăim spun multe despre ...

Durerea cronică

  Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de dur...

Simptomele anxietății

  Anxietatea, un răspuns în cazul unei amenințări  Corpul nostru dispune de sis...

Vindecarea apetitului e…

  Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți este...

Cum ne pot îmbolnăvi …

  Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere ...