Vindecare emoțională

Anxietatea: cauze și recomandări utile

 

Ce este mai exact anxietatea?

Anxietatea: cauze și recomandări utile Care sunt cauzele care determină apariția anxietății? Știați că este posibil ca această afecțiune să fie redusă și tratată în mod total natural? Putem afirma fără nicio îndoială că anxietatea este un sistem de alertă al organismului nostru în anumite situații de viață, pe care tindem să le considerăm ca fiind amenințătoare.

 Mai exact, pot apărea unele situații care tind să ne afecteze în mod negativ și pe care le percepem ca fiind un pericol sau un risc. Este vorba despre un mecanism de apărare pe care propriul nostru corp “îl crează” cu scopul de a reacționa în cazul oricărei amenințări, risc sau pericol.

 În prezent, mulți psihoterapeuți iau în considerare afecțiunea cunoscută sub denumirea de anxietate generalizată, aceasta fiind considerată a fi de fapt, una dintre tulburările psihiatrice cele mai des întâlnite. Anxietatea generalizată afectează în cea mai mare măsură femeile, cu toate că și bărbații pot să fie afectați de aceasta în anumite etape ale vieții.

 Vă prezentăm în acest articol care sunt cauzele apariției anxietății, precum și câteva recomandări utile pentru combaterea sa.

 

Care sunt cauzele apariției anxietății?

 Înainte de a descoperi și a cunoaște care sunt principalele cauze ale anxietății, este necesar să luăm în considerare faptul că este vorba despre un mecanism al cărui funcție principală este cea de a avertiza și activa organismul; adică, de a-l mobiliza într-o situație determinată de amenințare sau risc, chiar dacă aceasta este reală sau nu.

 Din acest considerent, putem stabili o cauză principală care provoacă apariția anxietății, și anume: existența unei situații amenințătoare sau de risc. Este adevărat că, în acest caz, conceptul de risc sau de amenințare este o chestiune pur subiectivă. Tocmai de aceea, aceeași situație va provoca în cazul a două persoane diferite anxietate sau nu.

 Cu toate că rolul inițial al anxietății este de a se transforma într-un mecanism de apărare cu adevărat eficient, atunci când anxietatea se transformă într-o afecțiune cronică, în realitate apare o adevărată problemă de sănătate. În acest caz, anxietatea devenită cronică poate interfera în activitățile sociale, profesionale și în viața de zi cu zi a unei persoane, în special când anxietatea generează multă suferință și o anumită incapacitate emoțională și socială.

 

Cum se poate combate anxietatea în mod natural?

 Anxietatea este o afecțiune care practic afectează majoritatea persoanelor aflate într-o situație foarte importantă sau foarte stresantă. Totuși, pentru unele persoane mai sensibile, anxietatea este o constantă care poate altera starea emoțională și poate determina unele atitudini uneori contradictorii.

 Multe plante medicinale ne ajută la combaterea anxietății și pot fi utilizate ca aromoterapie, iar uleiurile esențiale pot fi incorporate în creme și loțiuni pentru masaj (nu este indicat ca uleiurile să fie aplicate direct pe piele). Vă prezentăm în cele ce urmează câteva alternative pentru a reduce anxietatea în mod natural:

 Roinița (sau melissa) este o plantă medicinală foarte utilă pentru reducerea anxietății. În plus, este recomandată și în alte probleme de tip nervos, hepatic, digestiv sau nevralgic. Roinița are puternice proprietăți antispasmodice și digestive și este indicată deoarece relaxează sistemul nervos fără a genera însă somnolență, iar în același timp îmbunătățește starea de dispoziție.

 Fiind un relaxant natural, roinița, în situațiile de stres are proprietatea de a restaura echilibrul personal, calmează mușchiul cardiac și restabilește ritmul normal al inimii; totodată roinița fortifică și ajută la relaxarea mușchilor, evitând apariția spasmelor sau a crampelor musculare. Se recomandă consumul a 3 sau 4 căni de infuzie de roiniță zilnic. Roinița poate fi folosită și sub formă de ulei esențial ca adaos la baie sau în uleiul de masaj.

 Există și alte plante medicinale care pot fi utilizate pentru a reduce anxietatea în mod natural, de exemplu uleiul esențial de mușcată este antidepresiv și ajută la dobândirea unei stări de relaxare. Totodată, uleiurile de trandafir, anason, mușețel, mac și lavandă ne pot ajuta la armonizarea stării emoționale și redobândirea echilibrului interior.

 În ceea ce privește infuziile din plante medicinale, pe lângă cea de roiniță puteți recurge și la infuzia de lavandă, mușețel sau mentă. Pentru a profita la maxim de proprietățile sale relaxante, puteți consuma un ceai dimineața și unul seara înainte de culcare. O altă alternativă este de a prepara un litru de apă cu infuzie de mușețel din care să consumați de-a lungul zilei. De asemenea, ceaiul de tei este o alternativă bună pentru reducerea anxietății.

 Pe lângă includerea infuziilor și uleiurilor din plante esențiale în rutina zilnică, există și alte modalități pentru a combate anxietatea în mod natural. De exemplu, alimentația poate fi îmbunătățită, incluzând în dietă acele alimente care au un aport adecvat de vitamine și de minerale pentru a ajuta la echilibrarea funcțiilor organismului. Se recomandă de asemenea reducerea sau chiar eliminarea consumului de zahăr alb și a alimentelor care îl conțin (cum sunt băuturile răcoritoare, dulciurile, mâncarea procesată, etc.).

 Fitoterapia propune de asemenea unele soluții naturale pentru reducerea anxietății cum sunt passiflora și sunătoarea. Se recomandă consumul a două sau patru capsule pe zi.

 De asemenea, există multe activități relaxante care pot fi realizate pentru reducerea anxietății, cum ar fi practica Reiki, yoga sau tai-chi, discipline împrumutate de la civilizațiile orientale. Acestea ne ajută să ne relaxăm profund întregul corp, să devenim conștienți de el și să ne canalizăm într-un sens benefic energia, gândurile și emoțiile. Totodată, reflexologia, acupunctura și medicina bioenergetică sunt foarte indicate pentru a reduce anxietatea în mod natural.

 

       7 modalități simple pentru a reduce anxietatea

1. Acceptați faptul că suferiți de anxietate

 Autoacceptarea a ceea se petrece în urma unei reacții naturale vă va ajuta să gestionați mai bine această afecțiune. Odată ce v-ați regăsit liniștea, veți putea observa cum reacționează corpul și va fi mai ușor să vă gândiți cu luciditate la situația respectivă și să vă focalizați pe ceea ce simțiți.

2. Acordați mai multă atenție gândurilor

 Atunci când suntem anxioși, avem tendința ca evenimentele să ni se pară catastrofale, iar gândurile noastre devin haotice și fără o orientare benefică. În loc de aceasta, este infinit mai bine să ascultăm ce ne spune mintea și să ne acordăm un moment pentru a ne întreba și răspunde cu sinceritate: "care ar fi pentru mine cea mai rea variantă posibilă dintre toate? sau "m-ar mai afecta toate acestea peste un an?"

 Acest procedeu care ține de terapia comportamentului cognitiv, datorită faptului că recurge la orientarea rațională a gândurilor atunci când suferiți de anxietate, vă poate ajuta extraordinar de mult să obțineți o stare cu mult mai calmă și echilibrată.

3. Faceți o meditație sau un exercițiu de vizualizare

 Există multe procedee de meditație ghidată, ușor de găsit online, precum și tehnici de vizualizare benefică care ajută la dobândirea unei stări de relaxare și la calmarea iritabilității, nervozității excesive și implicit a anxietății.

 Dacă simțiți că aceste procedee orientale nu vi se potrivesc, puteți să ascultați o muzică relaxantă și să vă sincronizați respirația cu ritmul de bază al melodiei.

4. Priviți ceva amuzant

 Există online multe filmulețe amuzante cu animale, de exemplu. Sau faceți o seară de cinema și invitați-vă prietenii la o comedie. Multe studii medicale au arătat că filmele amuzante combat rapid stresul și anxietatea, schimbând starea de dispoziție datorită secretării endorfinele, supranumite și moleculele fericirii. La fel de terapeutic este să vă jucați cu animalul de companie (dacă aveți unul) sau cu copii mici, a căror companie are darul de a alunga grijile și preocupările anxioase de tot felul.

5. Fiți cât mai prezenți aici și acum

 De multe ori suntem preocupați în mod excesiv sau chiar obsesiv de viitor. În loc să facem aceasta, este infinit mai bine să ne focalizăm asupra momentului prezent și să ne bucurăm de el, exact așa cum este. De asemenea, recunoștința față de tot ceea ce este deja în viața noastră ne poate ajuta enorm pentru a alunga stresul și anxietatea.

 Pentru a ne focaliza asupra prezentului, chiar dacă nu suntem obișnuiți cu aceasta, putem începe prin a face observații simple, cum ar fi: ce temperatură este afară? sau ce culori sunt în jurul meu? ce mirosuri simt? cum îmi este ritmul respirației?, etc.

 Multe studii științifice au evidențiat faptul că a fi cât mai conștienți de momentul prezent poate reduce în mod semnificativ simptomele de stres, anxietate și depresie.

6. Faceți exerciții fizice în mod regulat

 Un plan regulat de exerciții fizice este un foarte bun remediu contra stresului și al anxietății. O parte din răspunsul natural al organismului la anxietate este eliberarea adrenalinei care crește ritmul cardiac și ne energizează. În plus, exercițiile fizice moderate, spre deosebire de sporturile intense, ajută la reducerea producției de hormoni suprarenali, care sunt asociați cu stresul. Alegeți o activitate care să vă facă plăcere, deoarece atunci creierul secretă anumiți hormoni care provoacă stările de bucurie și bună-dispoziție, mai precis endorfinele, care ajută enorm la stimularea conexiunilor neuronale.

 De asemenea, ieșiți cât mai des în natură și bucurați-vă de efectele profund liniștitoare și echilibrante ale frumuseții și simplității naturii. Simplul fapt de a ne afla în natură este similar cu a lua un supliment de multivitamine care ne oferă toți nutrienții de care avem nevoie pentru ca organismul nostru să funcționeze corect și să ne protejeze de apariția bolilor fizice și mentale.

7. Creați o ancoră psihologică

 În cadrul programării neurolingvistice (NLP) "a crea o ancoră" se referă la procesul de a asocia o reacție internă a corpului cu un factor stimulent extern sau intern pentru ca reacția să poată să fie rapidă, uneori acoperită și apoi redescoperită. Lucrând cu un terapeut care să vă ghideze în acest proces, puteți obține schimbarea modului în care reacționați la anumite situații date.

 De exemplu, puteți crea o ancoră bazată pe atingerea genunchiului stâng sau a urechii drepte. Astfel, atunci când vă simțiți stresat sau anxios, vă puteți focaliza pe realizarea acestei acțiuni dinainte stabilite, pentru a vă recăpăta o stare de liniște și calm.

Mai poți citi din Vindecare emoțională

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Caracteristicile depend…

Care sunt caracteristicile persoanelor dependente emoțional?  Persoanele dependente din pun...

Gastrita emoțională s…

  Gastrita emoțională sau nervoasă  Gastrita emoțională sau nervoasă este un tip de gastri...

Anxietatea: cauze și r…

  Ce este mai exact anxietatea?  Care sunt cauzele care determină apariția anxietății? Știa...

Maturitatea și conști…

  Arta de a trăi și de a-ți crea propria realitate  A ne simți liberi, împliniți și reali...

Forța gândirii: cheia…

  Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată ...

Emoțiile și sănătat…

  Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare secr...

Purificarea emoțional…

  Ce este purificarea emoțională?  Tuturor ne este mai mult sau mai puțin familiar procesul d...

Știința gândurilor v…

   Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gândurilo...

Iubirea te ajută să t…

  Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgos...

10 beneficii ale îmbr…

  Cum ne pot vindeca îmbrățișările?  Îmbrățișarea este definită ca fiind acțiunea de ...

Legătura dintre emoți…

  Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “ave...

Cum se transformă gân…

  Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne p...

Vindecă-ți emoțiile

  Ieși din depresie și din pesimism!  Emoțiile pe care le trăim spun multe despre ...

Durerea cronică

  Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de dur...

Simptomele anxietății

  Anxietatea, un răspuns în cazul unei amenințări  Corpul nostru dispune de sis...

Vindecarea apetitului e…

  Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți este...

Cum ne pot îmbolnăvi …

  Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere ...