Vindecare emoțională

Purificarea emoțională și beneficiile sale

 

Ce este purificarea emoțională?

Purificarea emoțională și beneficiile sale Tuturor ne este mai mult sau mai puțin familiar procesul de detoxifiere sau de purificare corporală. Acesta presupune ca timp de o zi sau mai multe zile să realizăm anumite exerciții fizice și să consumăm alimente sau sucuri diuretice care să ne ajute să eliminăm toxinele care se acumulează în organism odată cu trecerea anilor.

 Știm că este necesar să facem aceste lucruri, pentru că altfel, își pot face apariția numeroase boli sau tulburări. Totuși, toxicitatea nu este doar la nivel fizic, ci și la nivel mental sau emoțional. În fiecare zi acumulăm anumite tensiuni, stresuri, anxietate, mânie, supărări, preocupări, etc., adică ne alimentăm mintea cu produse sănătoase și cu produse nesănătoase, ceea ce generează anumite tipare relaționale și de gândire.

 Terapeuții afirmă că nu toate emoțiile negative sunt dăunătoare, însă este necesar să le controlăm. Lipsa de control asupra reacțiilor noastre, chiar dacă acestea sunt pozitive, poate fi nefastă pentru starea emoțională.

 Tocmai de aceea este important ca din când în când să recurgem la purificarea emoțională și să facem acest lucru cu convingerea că trebuie să devenim conștienți de ceea ce se petrece în interiorul ființei noastre.

 

5 emoții toxice pe care le acumulăm frecvent

 Motivul cel mai important pentru a ne controla emoțiile este ca acestea să nu devină patologice și să ne facă rău nouă înșine sau celor din jurul nostru. Astfel, o supărare nu trebuie să se transforme în mânie, așa cum tristețea trebuie să fie controlată ca să nu se transforme în depresie.

 De asemenea, nu putem lăsa ca resentimentele, stările de vină sau de neîmplinire să devină stări emoționale permanente, deoarece efectele lor cumulative sunt foarte toxice pentru starea noastră de sănătate. Mult mai des decât credem, simptomele fizice și bolile își au originea în emoțiile noastre. Aceasta nu înseamnă că nu sunt reale sau că există doar în mintea noastră, ci înseamnă că emoțiile negative pot avea un impact atât de puternic asupra corpului, încât pot duce la îmbolnăvire.

 Iată ce impact pot avea emoțiile negative asupra stării de sănătate:

 - Mânia. A simți foarte frecvent stări de mânie crește cu un procent de 75% riscul de a suferi un accident cardiovascular, deoarece această stare menține corpul tensionat la maxim.

 - Resentimentul. A fi capabili să iertăm și să nu rămânem prinși într-un trecut dureros înseamnă să evităm o durere emoțională constantă. Resentimentele se acumulează în corp și se manifestă la nivel fizic prin dureri articulare și retenție de lichide.

 - Neîmplinirea. Când această stare emoțională este constantă, ne putem pierde bucuria de a trăi și ne blocăm, ceea ce perpetuează starea de indispoziție. Stările de neîmplinire trăite foarte des pot cauza chisturi și tumori.

 - Vina. A ne simți vinovați fără încetare înseamnă să ne autopedepsim constant. Aceasta duce la acumularea unei tensiuni interioare puternice care poate determina slăbirea sistemului imunitar și apariția diferitelor boli precum alergiile, răcelile și bronșitele frecvente.

 - Teama. Teama excesivă ne poate bloca simțurile și capacitatea de reacție. Pe termen lung, teama poate produce blocaje ale rinichilor, infecții urinare repetate și dureri în zona lombară sau sciatică.

Cum să realizăm purificarea emoțională?

 În primul rând, trebuie să înțelegem că avem nevoie de un anumit timp pentru a realiza purificarea emoțiilor noastre. Putem recurge la un terapeut pentru a realiza sub îndrumarea sa anumite procedee de vindecare emoțională sau putem recurge la introspecție și putem nota într-un jurnal evenimentele care ne-au marcat și emoțiile pe care le simțim în legătură cu acestea. Ne vom acorda zilnic un timp pentru a rămâne în liniște și pentru a ne conecta profund cu sufletul nostru. Iată ce pași putem realiza pentru o purificare emoțională eficientă:

1. Devino un observator conștient al emoțiilor tale

 Este important să devenim conștienți de faptul că avem nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a ne purifica și a ne accepta emoțiile. Apar frecvent stări de neîmplinire, de irascibilitate sau de vinovăție? Reacționezi în mod exagerat atunci când nu se îndeplinește ceea ce îți doreai? Acestea arată că emoțiile sunt foarte intense și că există anumite blocaje emoționale în interiorul tău care te împiedică să vezi partea bună a lucrurilor.

 Controlul conștient al proceselor fiziologice se poate învăța, iar faptul de a avea o minte deschisă și credința că îți poți influența în mod direct – prin gândurile și emoțiile benefice - sistemul imunitar și funcțiile corpului, este un pas important spre sănătate și relaxare.

2. Elimină stresul din viața ta

 Este foarte important să ne transformăm modul de a gândi și de a vedea viața. Viața trebuie luată ca o provocare, însă merită să fie trăită cu bucurie, nu cu tensiune sau cu încordare excesivă. Așa cum am menționat anterior, emoțiile și gândurile noastre sunt intrinsec relaționate cu starea de sănătate a corpului.

 De exemplu, numeroase studii medicale au demonstrat faptul că bacteriile intestinale răspund în moduri dăunătoare la emoțiile negative și în particular la stres. Mai mult, hormonii secretați în timpul perioadelor de stres prelungit contribuie la creșterea și dezvoltarea bacteriilor nocive. Iar pe acest fundal propice, sistemul imunitar slăbește și apar diverse boli sau tulburări ale stării de sănătate. Specialiștii afirmă că durerile de cap sunt un simptom foarte tipic asociat stresului și sunt dureri produse de tensiunea musculară. Sunt unele persoane care au o predispoziție biologică să transforme stresul în tensiune musculară.

 În plus, nivelele ridicate de cortizol (hormonul stresului) contribuie la apariția hipertensiunii, reduc funcția mentală, contribuie la apariția problemelor de glucoză (zahăr) din sânge și slăbesc funcția glandei tiroide, printre alte efecte.

 O modalitate bună de a alunga stresul sunt exercițiile fizice. Exercițiile fizice efectuate în mod constant eliberează în corp endorfinele, așa-numitele molecule ale fericirii, care alungă în mod eficient stresul, anxietatea, tensiunile. De asemenea, râsul și simțul umorului ne ajută să facem față mai bine problemelor din viața zilnică. În plus, acestea stimulează producerea limfocitelor, reduc nivelele de cortizol (hormonul stresului) și pragul de durere, crescând în același timp toleranța la stres și senzația generală de bună-dispoziție.

3. Încearcă o dietă emoțională

 Aceasta înseamnă să ai în prealabil o listă cu acele emoții care ai observat că sunt dăunătoare. Iar în situațiile de viață în care observi că ai aceleași tendințe de victimizare, mânie, vină, teamă sau orice altă emoție negativă alege să renunți pur și simplu la ele.

 Cercetările medicale din ultimii ani au arătat că o stare de agilitate şi de luciditate mentală este asociată cu o stare fizică mai bună. Așa cum avem momente bune și pline de fericire, uneori ne confruntăm și cu momente dificile, care ne pun la încercare tăria interioară și capacitatea de a ne controla emoțiile. Pentru a face față gândurilor și emoțiilor negative care ne pot invada uneori, este foarte important să învățăm să avem o perspectivă pozitivă asupra oricărei experiențe, oricât de dificil sau de nesuportat ar părea situația respectivă.

 Este foarte important să recurgem la o doză bună de optimism și să încercăm să vedem întotdeauna partea bună a lucrurilor pentru a avea o atitudine constructivă și încrezătoare.

Mai poți citi din Vindecare emoțională

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Caracteristicile depend…

Care sunt caracteristicile persoanelor dependente emoțional?  Persoanele dependente din pun...

Gastrita emoÈ›ională s…

  Gastrita emoțională sau nervoasă  Gastrita emoțională sau nervoasă este un tip de gastri...

Anxietatea: cauze È™i r…

  Ce este mai exact anxietatea?  Care sunt cauzele care determină apariția anxietății? Știa...

Maturitatea È™i conÈ™ti…

  Arta de a trăi și de a-ți crea propria realitate  A ne simți liberi, împliniți și reali...

ForÈ›a gândirii: cheia…

  Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată ...

EmoÈ›iile È™i sănătat…

  Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare secr...

Purificarea emoționalą

  Ce este purificarea emoțională?  Tuturor ne este mai mult sau mai puțin familiar procesul d...

ȘtiinÈ›a gândurilor v…

   Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gândurilo...

Iubirea te ajută să t…

  Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgos...

10 beneficii ale îmbrą

  Cum ne pot vindeca îmbrățișările?  Îmbrățișarea este definită ca fiind acțiunea de ...

Legătura dintre emoÈ›i…

  Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “ave...

Cum se transformă gân…

  Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne p...

Vindecă-ți emoțiile

  IeÈ™i din depresie È™i din pesimism!  EmoÈ›iile pe care le trăim spun multe despre ...

Durerea cronică

  Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de dur...

Simptomele anxietății

  Anxietatea, un răspuns în cazul unei amenințări  Corpul nostru dispune de sis...

Vindecarea apetitului e…

  Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți este...

Cum ne pot îmbolnăvi …

  Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere ...