Ieși din depresie și din pesimism!
EmoÈ›iile pe care le trăim spun multe despre noi ca oameni. Însă a identifica È™i a lucra cu emoÈ›iile noastre este un demers fundamental pentru sănătatea noastră.
TotuÈ™i, vindecarea emoÈ›iilor nu este ceva simplu deoarece tendinÈ›a omului va fi întotdeauna de a le gestiona într-un mod anume È™i în acord cu resursele È™i posibilitățile sale, ceea ce nu rezultă întotdeauna într-o manevră adecvată.
Cum să ne vindecăm emoÈ›iile astfel încât să ne putem urma drumul È™i să realizăm scopul nostru superior?
Din punct de vedere psihologic, tindem să ne raportăm la emoÈ›iile puternice prin negare (nu se petrece nimic, nu este atât de grav, totul se întâmplă cu un scop), reprimare (rezistență față de ceea ce simÈ›im, reprimarea emoÈ›iilor) sau dramă (totul îmi iese prost, totul este un dezastru, de ce eu?)
Cu toate că aceste mecanisme de apărare sunt normale È™i de multe ori necesare, în mod frecvent se interpun pe calea avansării È™i învățării deoarece nu ne lasă să fim în contact cu noi înÈ™ine È™i cu lecÈ›ia care se află în spatele fiecărui eveniment.
Vindecarea emoțiilor
În unele cazuri, este necesar să cerem ajutor È™i sprijin pentru a învăța să ne gestionăm emoÈ›iile în mod sănătos È™i echilibrat. Dacă emoÈ›iile interferează în mod negativ cu relaÈ›iile È™i preocupările cotidiene, este momentul să cerem ajutor.
De asemenea, este important să iei în considerare următoarele aspecte atunci când doreÈ™ti să-È›i vindeci emoÈ›iile:
Nu nega
Nu-È›i nega emoÈ›iile negative deoarece mai devreme sau mai târziu aceasta te va afecta. Nu cădea în capcana unui pozitivism fals în care să consideri că lucrurile trebuie să fie roz tot timpul. Acceptă-È›i emoÈ›iile chiar È™i atunci când nu sunt plăcute.
Nu te simți vinovat
EmoÈ›iile sunt ceva uman È™i natural, inclusiv cele mai explozive sau negative. Pentru a vindeca emoÈ›iile negative începe prin a le accepta È™i a le respecta fără a te judeca sau a te învinovăți. EmoÈ›iile negative nu te transformă automat într-o persoană rea sau mai puÈ›in spirituală. EmoÈ›iile fac parte din experienÈ›a noastră de învățare. Trucul constă în a nu le lăsa să ne afecteze astfel încât să ne îndepărteze de la o viață sănătoasă È™i spirituală, ci din contră, ne învață secretele cele mai ascunse ale sufletului nostru.
Învață din emoÈ›iile tale
În loc să-È›i reproÈ™ezi, să te ignori sau să te simÈ›i vinovat pentru ceea ce simÈ›i, profită de È™ansa de a învăța È™i de a te înÈ›elege pe tine însuÈ›i. Putem să învățăm atât din emoÈ›iile pozitive cât È™i din cele negative. Observă-È›i emoÈ›iile È™i ceea ce le produce È™i lasă-le să fie. Reflectează la aceste emoÈ›ii fără a te învinovăți È™i fără a te judeca – ce le produce? Când a fost prima dată când această emoÈ›ie te-a afectat? Ce măsuri specifice poÈ›i lua pentru a lua distanță față de emoÈ›iile care îÈ›i fac rău?
Fii proactiv
Învață să recunoÈ™ti emoÈ›iile înainte ca acestea să se petreacă. EmoÈ›iile sunt reacÈ›ii È™i prin urmare, recunoscând ce anume ne afectează într-un mod sau altul, le putem stăpâni. În multe ocazii, emoÈ›iile noastre nu sunt rezultatul direct al evenimentelor pe care le trăim, ci sunt condiÈ›ionări È™i asocieri. Dacă reuÈ™im să înÈ›elegem de ce reacÈ›ionăm într-un anume fel într-o situaÈ›ie dată, vom putea identifica momentele sau evenimentele care determină aceste emoÈ›ii È™i vom reuÈ™i să stopăm procesul emotiv sau cel puÈ›in să-l scurtăm.
Nu alimenta emoțiile negative
AÈ™a cum am menÈ›ionat deja, emoÈ›iile negative sunt naturale È™i necesare. TotuÈ™i, odată simÈ›ite, este important să nu ne agățăm de ele. Trebuie să ne desprindem de ele, iar acesta este secretul cel mai important în momentul în care decidem să ne vindecăm emoÈ›iile. Nu vă identificaÈ›i cu emoÈ›iile È™i mai ales nu le provocaÈ›i voi înÈ™ivă. De multe ori ceea ce ne-a produs aceste emoÈ›ii nu este prezent, însă ne încăpățânăm să ne amintim È™i să o aducem în atenÈ›ie, rezultatul fiind o emoÈ›ie care nu ne este nici necesară È™i nu este nici sănătoasă. PracticaÈ›i iertarea È™i rezolvaÈ›i problemele astfel încât emoÈ›ia negativă să nu mai fie necesară. Cu timpul, veÈ›i observa că inclusiv dacă situaÈ›iile se repătă, emoÈ›iile vor putea fi controlate fără a fi necesar să le mai reprimăm.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca