Vindecare emoțională

Gastrita emoțională sau nervoasă

 

Gastrita emoțională sau nervoasă

Gastrita emoțională sau nervoasă Gastrita emoțională sau nervoasă este un tip de gastrită cauzată de stres și de anxietate, care afectează stomacul și inflamează mucoasa gastrică.

 Gastrita nervoasă este de fapt o tulburare emoțională destul de des întâlnită și care afectează stomacul și poate produce unele simptome care pot fi confundate uneori cu cele ale intestinului iritabil sau ale colonului iritabil. Acest tip de gastrită este considerată o boală care se generează în aparatul digestiv, în principal la nivelul stomacului, care suferă o inflamație a mucoasei gastrice. Însă nu din cauze comune cum este cazul bacteriei Helicobactir pylori, ci din cauze relaționate direct cu simptome asociate cu emoțiile.

 Inflamația mucoasei gastrice provoacă senzația de arsură, durere, reflux acid, etc. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele care apar atunci când o persoană suferă de această boală. Problemele apar atunci când această boală se transformă în una psihosomatică, adică atunci când este relaționată direct cu unele atitudini emoționale negative.

 

Simptomele gastritei nervoase sau emoționale:

 - Dureri abdominale, în general de stomac;

 - Aciditate stomacală;

 - Senzația de arsură.

 De asemenea, gastrita emoțională tinde să fie însoțită și de următoarele simptome psihologice sau emoționale, care în definitiv sunt cele care îi cauzează apariția:

 - Stres și anxietate;

 - Nervozitate excesivă;

 - Tensiune emoțională.

Gastrita emoțională: acută sau cronică?

 Deși ca regulă generală, așa cum afirmă mulți specialiști, gastrita emoțională tinde să fie în primul rând acută, în unele cazuri, dacă se menține în timp, poate să devină cronică.

 Gastrita acută, în general, este consecința administrării unor medicamente care sunt agresive pentru mucoasa gastrică sau de către agresiunea produsă de unele infecții, intoxicații, diverse alimente iritante sau consumul de alcool.

 În acest sens, se cunoaște faptul că medicamentele cele mai agresive pentru mucoasa gastrică sunt acidul acetil salicilic și antiinflamatoarele nesteroidiene. Consumul acestora poate determina nu doar gastrită acută, ci și hemoragii stomacale și inclusiv ulcere.

 Gastrita cronică, pe lângă faptul că are unele cauze care au legătură cu cele ale gastritei acute, poate avea și alte cauze de origine metabolică, așa cum este cazul diabetului sau al bolilor renale cronice.

 În cazul în care medicul v-a diagnosticat cu gastrita emoțională, în principal deoarece nu există nicio altă cauză care să o fi provocat și aveți o perioadă de stres sau anxietate sau tindeți să fiți foarte nervos/oasă, este necesar ca, odată cu tratamentul și dieta recomandată să încercați să aveți o viață mai relaxată.

 

Tratamentul gastritei nervoase

 O alimentație corectă este esențială pentru tratarea gastritei nervoase într-un mod adecvat, evitându-se alimentele care pot intensifica simptomele, de exemplu cele picante și băuturile acide sau carbogazoase fiind printre cele mai puțin recomandate.

 Alimentele care nu trebuie să se consume de către cei care suferă de gastrită nervoasă sunt grăsimile de tip trans, alimentele prăjite, cafeaua, ceaiul mate și ceaiul negru, iar alte alimente nerecomandate sunt condimentele picante precum piperul și curry. Grăsimile trans sunt considerate de către medicină ca fiind cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism și îl scad pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și a termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se găsesc de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, carnea de miel și lactatele grase.

 Se consideră că atât dacă este vorba de o gastrită emoțională, dar și de alt tip de gastrită, se recomandă să se urmeze aceeași dietă, respectiv o alimentație sănătoasă și ușoară care să ajute la reglarea simptomelor și consumul unor alimente precum:

 - Orez

 - Legume

 - Supe

 - Fructe

 - Pește

 - Lapte de soia sau de orez

 - Apă

 În cazul gastritei emoționale, care este considerată mai delicată, este necesar să se mențină un echilibru mental pentru ca organismul să se poată regenera, iar astfel ambele părți să fie în consonanță și organismul să funcționeze în mod optim.

 

                Remedii naturiste contra gastritei nervoase

Mușețelul

 Ceaiul de mușețel este foarte util în tratarea gastritei nervoase. Mușețelul este o plantă medicinală bogată în unele uleiuri esențiale care sunt benefice pentru sistemul digestiv. Mușețelul poate trata inclusiv unele probleme intestinale și ajută la eliminarea gazelor. În plus, mușețelul poate reduce inflamația stomacului și reduce riscul apariției ulcerului stomacal.

 - Adăugați 1 sau 2 linguri de flori uscate de mușețel la o cană cu apă fierbinte;

 - Acoperiți și lăsați la infuzat timp de 5 sau 10 minute;

 - Strecurați, iar atunci când infuzia s-a mai răcit, adăugați puțină miere (niciodată în ceaiul fierbinte, pentru a nu-și pierde proprietățile terapeutice);

 - Consumați acest ceai de 2-3 ori pe zi, timp de o săptămână.

Observație: Nu lăsați această plantă să fiarbă deoarece astfel se distrug compușii săi activi.

Menta

 Menta este o altă plantă medicinală cunoscută pentru tratarea gastritei nervoase, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antibacteriene și antispasmodice. Proprietățile sale calmante pot reduce inflamația învelișului protector al stomacului. În plus, menta ajută la reducerea grețurilor, a indigestiei și a acidității stomacale.

 Puteți mesteca frunze proaspete de mentă sau le puteți adăuga în diverse supe, salate, shake-uri sau smoothi-uri.

Semințele de fenicul

 Deoarece semințele de fenicul ajută la calmarea sistemului digestiv și la relaxarea mușchilor de la nivelul tractului gastrointestinal, acestea sunt foarte recomandate pentru tratarea gastritei. Datorită proprietăților sale antispasmodice, antiinflamatorii și antibacteriene, semințele de fenicul sunt benefice pentru ameliorarea simptomelor neplăcute precum indigestia, distensia abdominală, gazele intestinale, arsuri de stomac și grețuri. Iată cum se prepară acest remediu:

 - Adăugați 1 linguriță de semințe de fenicul la o cană cu apă fierbinte;

 - Acoperiți și lăsați la infuzat timp de 10 minute;

 - Strecurați, iar atunci când infuzia s-a mai răcit, adăugați puțină miere (niciodată în ceaiul fierbinte, pentru a nu-și pierde proprietățile terapeutice);

 - Consumați acest ceai de 3 ori pe zi, timp de o săptămână.

 De asemenea, semințele de fenicul pot fi mestecate ca atare după masă pentru a ameliora simptomele gastritei nervoase sau a gastritei comune.

 

            Sucuri preparate în casă contra gastritei

 Vă prezentăm în continuare două rețete de sucuri, foarte ușor de preparat care sunt eficiente pentru combaterea gastritei nervoase sau a gastritei comune.

 Tulburarea cea mai cunoscută a sistemului digestiv este gastrita, așa cum am menționat deja anterior. Practic, aproape toate persoanele într-un anumit moment al vieții au suferit de aciditate, de arsuri stomacale sau de reflux acid. Cu toate acestea, există unele cazuri în care se poate transforma într-o gastrită cronică ce influențează în mod negativ calitatea vieții.

1. Shake de papaya contra gastritei

 Ideal este să se folosească un fruct de papaya care nu este foarte copt, pentru ca substanțele sale active să calmeze mai eficient gastrita. Ingredientele necesare sunt:

 - O jumătate de fruct de papaya;

 - O lingură de miere;

 - O lingură de semințe de in;

 - Un pahar cu apă.

 Pașii pentru a prepara acest shake sunt următorii:

 1. Curățați fructul de papaya de coajă, apoi tăiați-l în câteva bucăți pentru a face procesarea mai ușoară.

 2. Adăugați în vasul blenderului bucățile de papaya, apa și o lingură de miere.

 3. Procesați până când obțineți o băutură omogenă. Vă recomandăm să lăsați semințele de in la înmuiat cu câteva ore înainte și de asemenea, să adăugați în blender și apa acestora.

 Acest shake de papaya ameliorează gastrita în mod natural și este o opțiune ideală pentru a completa cina sau prânzul.

2. Suc de banane cu pere contra gastritei

 Atât perele, cât și bananele conțin anumite enzime care sunt capabile să trateze inflamația mucoasei gastrice, astfel încât durerile neplăcute de stomac se vor ameliora. Se vor folosi:

 - O pară coaptă;

 - O banană;

 - Un pahar cu apă.

 Prepararea este foarte simplă, deoarece este o băutură care conține doar două ingrediente. Curățați para și banana de coajă, apoi tăiați-le în câteva bucăți. Cu ajutorul unui blender procesați fructele împreună cu apa necesară. Consumați acest shake proaspăt, pentru a nu-și pierde proprietățile curative.

Mai poți citi din Vindecare emoțională

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Caracteristicile depend…

Care sunt caracteristicile persoanelor dependente emoțional?  Persoanele dependente din pun...

Gastrita emoÈ›ională s…

  Gastrita emoțională sau nervoasă  Gastrita emoțională sau nervoasă este un tip de gastri...

Anxietatea: cauze È™i r…

  Ce este mai exact anxietatea?  Care sunt cauzele care determină apariția anxietății? Știa...

Maturitatea È™i conÈ™ti…

  Arta de a trăi și de a-ți crea propria realitate  A ne simți liberi, împliniți și reali...

ForÈ›a gândirii: cheia…

  Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată ...

EmoÈ›iile È™i sănătat…

  Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare secr...

Purificarea emoționalą

  Ce este purificarea emoțională?  Tuturor ne este mai mult sau mai puțin familiar procesul d...

ȘtiinÈ›a gândurilor v…

   Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gândurilo...

Iubirea te ajută să t…

  Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgos...

10 beneficii ale îmbrą

  Cum ne pot vindeca îmbrățișările?  Îmbrățișarea este definită ca fiind acțiunea de ...

Legătura dintre emoÈ›i…

  Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “ave...

Cum se transformă gân…

  Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne p...

Vindecă-ți emoțiile

  IeÈ™i din depresie È™i din pesimism!  EmoÈ›iile pe care le trăim spun multe despre ...

Durerea cronică

  Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de dur...

Simptomele anxietății

  Anxietatea, un răspuns în cazul unei amenințări  Corpul nostru dispune de sis...

Vindecarea apetitului e…

  Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți este...

Cum ne pot îmbolnăvi …

  Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere ...