Vindecare emoțională

Emoțiile și sănătatea sistemului nervos

 

Emoțiile și sănătatea sistemului nervos

Emoțiile și sănătatea sistemului nervos În medicina naturistă se cunoaște un mare secret și anume: “vitalitatea corpului depinde de sănătatea creierului”. Sistemul nervos este unul dintre cele mai complete, dar și cele mai misterioase din corpul nostru. Prin intermediul său, noi primim, procesăm și trimitem informații prin nenumărate celule nervoase numite neuroni care printr-un proces complex și extraordinar de inteligent determină anumite mecanisme pentru a vedea, asculta, simți, analiza, organiza, răspunde și pentru a păstra amintirile experiențelor pe care le trăim zi de zi. 

 Sistemul nervos este cel responsabil de funcțiile de control ale organismului, precum și de reglarea hormonilor, mișcarea, funcțiile intelectuale precum memoria, învățarea, etc. și funcțiile senzoriale.

 Una dintre modalitățile de a cunoaște cum funcționează creierul nostru este prin intermediul emoțiilor: de fiecare dată când simțim bucurie, fericire, plăcere, dar și mânie, anxietate sau depresie, creierul ne transmite ce se petrece la nivelul său, deoarece emoțiile sunt, printre altele, reacții biochimice care au loc în creier.  

 

Sănătatea sistemului nervos și emoțiile

 Sunt multe lucruri pe care e bine să le luăm în considerarea pentru ca sistemul nervos (sau creierul) să fie la nivelul său optim de funcționare.

 Emoțiile ne însoțesc întreaga viață, iar ele depind în mare parte de starea sistemului nervos. Există multe moduri în care o persoană poate reacționa într-o anumită situație, însă nu toate persoanele, de exemplu, vor reacționa cu mânie sau ură atunci când se vor despărți de cineva, așa cum nu toate persoanele simt depresie sau anxietate atunci când trec printr-o criză existențială. Emoțiile sunt de fapt răspunsurile sistemului nostru nervos și ele ne pot ajuta să avem o viață minunată sau din contră, ne pot bloca, făcându-ne să ne simțim mai mereu anxioși sau lipsiți de speranță. Dacă însă ajutăm sistemul nervos în loc să-l blocăm sau să-l slăbim, acest lucru se poate transforma într-un instrument cu adevărat formidabil pentru a ne crea și a ne trăi viața într-un mod interesant, plăcut și plin de entuziasm.

 

                    5 moduri de a îngriji și a întări sistemul nervos

1. Alimentația 

 Cu siguranță alimentația este unul din factorii cei mai relevanți, deoarece alimentele pot obstrucționa sau pot susține funcțiile mai subtile ale creierului.

 Pentru sănătatea creierului, cele mai recomandate sunt alimentele proaspete și crude, proteinele vegetale, ginseng-ul, infuziile din plante medicinale și laptele din cereale precum laptele de ovăz, de migdale, de susan, de nucă de cocos, etc. Nucile sunt un aliment extraordinar pentru creier, precum și polenul, soia (nemodificată genetic!), legumele cu frunze verzi și alimentele bogate în vitamina C.

 În schimb, zahărul rafinat este un aliment nociv pentru sănătate, care afectează în mod direct sistemul nervos. Multe dintre tulburările emoționale cum ar fi crizele de anxietate, depresia, stările de disperare, mânia și nervozitatea, sunt cauzate de zahărul alb consumat în exces. Cel mai bine este ca zahărul alb să fie înlocuit cu extract de stevie, miere de albine sau zahăr de cocos. Încercați să eliminați din dietă alimentele care nu sunt de calitate și care nu oferă nutrienți precum pâinea rafinată, produsele de patiserie, carnea roșie, mezelurile și dulciurile. Atunci când organismul are prea multe toxine, corpul devine incapabil să creeze celule sănătoase, capacitatea nervoasă slăbește și ne simțim obosiți, greoi, deprimați și iritați.

2. Exercițiile fizice

 Pentru sănătatea creierului sunt foarte bune activitățile sportive și de mișcare: înotul, dansul, mersul pe bicicletă, mersul pe jos, joggingul, etc., toate acestea fiind modalități excelente de relaxare a funcțiilor nervoase, de eliminare a anxietății și a stresului. În plus, aceste activități sportive contribuie la oxigenarea și la activarea optimă a funcțiilor cerebrale.

3. Mediul ambiant

 Știați că una dintre metodele de vindecare ale problemelor nervoase este frumusețea?  Ordinea, curățenia, frumusețea și armonia generează un efect cu adevărat regenerant pentru creier. Încercați să mențineți spațiul unde locuiți sau lucrați foarte curat și îngrijit, decorat într-un mod care să vă încânte și să vă producă plăcere. Țineți permanent recipiente cu flori proaspete și pulverizați în încăpere uleiuri esențiale de pin, trandafiri, iasomie, lavandă sau citrice care au efecte armonizatoare și liniștitoare.

4. Meditația activă

 Sistemul nervos se hrănește cu imagini, tocmai de aceea vizualizarea și meditația sunt modalități excelente pentru a ne alimenta creierul în mod pozitiv. Pe lângă momentele în care putem să ne relaxăm profund, este necesar să ne observăm și gândurile pe care le avem în timpul zilei, deoarece gândurile ne afectează în mod direct stările de dispoziție. A ne observa gândurile este de fapt o modalitate de meditație activă și bineînțeles că putem alege acele gânduri și imagini care ne dau o stare de bucurie și plăcere. De asemenea, este important să evităm persoanele deprimate și pesimiste, să ne înconjurăm de oameni și de lucruri frumoase care să ne aducă un plus de energie și entuziasm.   

5. Odihna

 În timpul somnului, întregul corp se regenerează și se reorganizează. Dacă nu dormim suficient, este imposibil ca emoțiile noastre să fie armonioase, iar sistemul nervos va fi obosit și iritat, ceea ce ne predispune la deprimare, supărare sau chiar disperare. O persoană trebuie să doarmă minim între 6 și 8 ore zilnic pentru ca creierul să fie în cele mai bune condiții de funcționare în timpul zilei. Evitați să dormiți după ce priviți la televizor sau după o discuție tensionată. Cel mai bine este să ne liniștim mintea înainte de culcare, să ne relaxăm și să lăsăm toate grijile deoparte.

Sursa: Sanatate cu Dr. Catalin Luca

Mai poți citi din Vindecare emoțională

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Caracteristicile depend…

Care sunt caracteristicile persoanelor dependente emoțional?  Persoanele dependente din pun...

Gastrita emoțională s…

  Gastrita emoțională sau nervoasă  Gastrita emoțională sau nervoasă este un tip de gastri...

Anxietatea: cauze și r…

  Ce este mai exact anxietatea?  Care sunt cauzele care determină apariția anxietății? Știa...

Maturitatea și conști…

  Arta de a trăi și de a-ți crea propria realitate  A ne simți liberi, împliniți și reali...

Forța gândirii: cheia…

  Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată ...

Emoțiile și sănătat…

  Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare secr...

Purificarea emoțional…

  Ce este purificarea emoțională?  Tuturor ne este mai mult sau mai puțin familiar procesul d...

Știința gândurilor v…

   Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gândurilo...

Iubirea te ajută să t…

  Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgos...

10 beneficii ale îmbr…

  Cum ne pot vindeca îmbrățișările?  Îmbrățișarea este definită ca fiind acțiunea de ...

Legătura dintre emoți…

  Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “ave...

Cum se transformă gân…

  Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne p...

Vindecă-ți emoțiile

  Ieși din depresie și din pesimism!  Emoțiile pe care le trăim spun multe despre ...

Durerea cronică

  Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de dur...

Simptomele anxietății

  Anxietatea, un răspuns în cazul unei amenințări  Corpul nostru dispune de sis...

Vindecarea apetitului e…

  Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți este...

Cum ne pot îmbolnăvi …

  Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere ...