Vindecare emoțională

10 beneficii ale îmbrățișărilor

 

Cum ne pot vindeca îmbrățișările?

10 beneficii ale îmbrățișărilor Îmbrățișarea este definită ca fiind acțiunea de a strânge între brațe o altă persoană, ca manifestare a iubirii, empatiei sau afecțiunii pure. Mai ales în ultimii ani s-au realizat anumite cercetări care au demonstrat că îmbrățișările frecvente oferite persoanelor pe care le iubim oferă mari beneficii pentru sănătatea noastră fizică și mentală.

 Conform specialiștilor, acest gest atât de simplu și de ușor de pus în aplicare este o armă puternică pentru combaterea stresului și eliminarea multor emoții negative cu care ne putem confrunta. O îmbrățișare terapeutică trebuie să dureze minim 20 secunde și pe cât posibil, să aibă loc între două persoane care se iubesc sau care au încredere una în cealaltă.

 A pune în practică zilnic acest gest vindecător are beneficii terapeutice care determină în primul rând, apariția unui sentiment de bună-dispoziție. Vă prezentăm în acest articol 10 motive pentru care merită să transformați îmbrățișările într-un obicei zilnic. Iată care sunt acestea:

 

1. Îmbrățișările îmbunătățesc starea de dispoziție

 O îmbrățișare oferită unei ființe iubite ne poate transforma complet ziua în bine și ne poate ajuta să eliminăm comportamentele negative. Îmbrățișările stimulează secretarea de oxitocină, cunoscută ca fiind hormonul iubirii și de asemenea a endorfinelor, substanțe care determină senzația de bună-dispoziție. Oferind o îmbrățișare interschimbăm emoții de bucurie și fericire cu cealaltă persoană și în același timp, ne încărcăm cu energie pozitivă.

 

2. Îmbrățișările îndepărtează durerile

 Acest simplu act de manifestare a afecțiunii este una dintre modalitățile cele mai eficiente de a ameliora durerile fizice, emoționale sau stresurile și tensiunile mentale. Datorită secretării de oxitocină în timpul îmbrățișării, organismul este stimulat să se concentreze asupra momentului prezent, durerea sau tulburarea trecând într-un plan secund.

 

3. Îmbrățișările amplifică starea de siguranță

 Senzația de a fi îmbrățișat de o persoană în care avem încredere crește sentimentul de siguranță și îndepărtează sentimentul de singurătate. Îmbrățișările au capacitate de a ne debloca la nivel emoțional, contribuie la îmbunătățirea relațiilor sociale și ajută la evitarea problemelor de comportament.

 

4. Îmbrățișările cresc aprecierea de sine

 Acesta este unul dintre beneficiile principale care se obțin atunci când oferim sau primim o îmbrățișare. Îmbrățișările reduc în mod semnificativ teama și anxietatea și elimină acea nesiguranță care ne determină să ne bazăm pe părerea celorlalți pentru a ne simți bine. Acest lucru se datorează transmiterii energiilor pozitive care apar ca urmare a acestui gest și la eliberarea hormonilor care declanșează starea de bună-dispoziție. Acest fapt științific poate fi explicat printr-un exemplu foarte simplu: copiii obișnuiesc să-și îmbrățișeze jucăriile preferate de pluș pentru a se simți în siguranță și iubiți.

 

5. Îmbrățișările reduc riscul cardiac

 O îmbrățișare primită zilnic are capacitatea de a ne proteja inima datorită controlului ritmului cardiac și a fluxului sanguin. Practica frecventă a îmbrățișărilor crește oxigenarea sângelui, iar aceasta permite ca mușchiul cardiac să aibă o activitate normală.

 Mai multe studii medicale au indicat faptul că persoanele care nu obișnuiesc să îmbrățișeze sau care nu au niciun tip de contact fizic cu alte persoane sunt supuse unui risc ridicat de a suferi de tulburări cardiace.

 

6. Îmbrățișările stimulează sistemul nervos

 Efectul calmant al îmbrățișărilor are beneficii atât pentru sănătatea cardiovasculară, cât și pentru sistemul nervos. A îmbrățișa sau a fi îmbrățișat de mai multe ori pe zi relaxează sistemul nervos și împiedică apariția stărilor de stres, de anxietate sau alte emoții negative care ne pot complica viața.

 

7. Îmbrățișările întăresc sistemul imunitar

 Oxitocina care se eliberează în cantitățile adecvate determină un risc mult redus de a suferi din cauza infecțiilor sau bolilor relaționate cu sistemul imunitar. Acest lucru se datorează faptului că în organism crește numărul de anticorpi care fac mai eficientă lupta contra virusurilor și bacteriilor.

 

8. Îmbrățișările susțin dezvoltarea neuronală

 Afecțiunea care se manifestă printr-o îmbrățișare este un factor determinant pentru o bună dezvoltare neuronală mai ales în primii ani de viață. Lipsa afecțiunii mai ales la vârste fragede poate duce chiar la moartea neuronală, ceea ce reduce ulterior abilitățile psihice și motorii.

 Conform unui studiu medical realizat în cadrul Universității Duke (Statele Unite), bebelușii care nu primesc suficiente îmbrățișări au un creier cu până 20% mai mic decât bebelușii care sunt îmbrățișați zilnic.

 

9. Îmbrățișările armonizează relațiile

 Limbajul corporal este unul din factorii cheie ai relațiilor fericite. Un cuplu care se îmbrățișează zilnic împărtășește o legătură afectivă puternică ce le permite să se simtă iubiți și protejați.

 

10. Îmbrățișările echilibrează tensiunea arterială

 Contactul cu alte persoane prin intermediul unei îmbrățișări determină scăderea tensiunii arteriale datorită activării unor receptori care se numesc corpusculi, care se găsesc la nivelul pielii și care trimit semnale cu ajutorul nervilor. Astfel, organismul se simte mai protejat, ritmul cardiac se reglează, iar tensiunea arterială atinge nivele stabile.

Mai poți citi din Vindecare emoțională

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Caracteristicile depend…

Care sunt caracteristicile persoanelor dependente emoțional?  Persoanele dependente din pun...

Gastrita emoÈ›ională s…

  Gastrita emoțională sau nervoasă  Gastrita emoțională sau nervoasă este un tip de gastri...

Anxietatea: cauze È™i r…

  Ce este mai exact anxietatea?  Care sunt cauzele care determină apariția anxietății? Știa...

Maturitatea È™i conÈ™ti…

  Arta de a trăi și de a-ți crea propria realitate  A ne simți liberi, împliniți și reali...

ForÈ›a gândirii: cheia…

  Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată ...

EmoÈ›iile È™i sănătat…

  Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare secr...

Purificarea emoționalą

  Ce este purificarea emoțională?  Tuturor ne este mai mult sau mai puțin familiar procesul d...

ȘtiinÈ›a gândurilor v…

   Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gândurilo...

Iubirea te ajută să t…

  Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgos...

10 beneficii ale îmbrą

  Cum ne pot vindeca îmbrățișările?  Îmbrățișarea este definită ca fiind acțiunea de ...

Legătura dintre emoÈ›i…

  Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “ave...

Cum se transformă gân…

  Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne p...

Vindecă-ți emoțiile

  IeÈ™i din depresie È™i din pesimism!  EmoÈ›iile pe care le trăim spun multe despre ...

Durerea cronică

  Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de dur...

Simptomele anxietății

  Anxietatea, un răspuns în cazul unei amenințări  Corpul nostru dispune de sis...

Vindecarea apetitului e…

  Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți este...

Cum ne pot îmbolnăvi …

  Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere ...