Ce efecte adverse pot avea paracetamolul și ibuprofenul?
Paracetamolul și ibuprofenul sunt două medicamente utilizate pe scară largă în întreaga lume, de cele mai multe ori fără prescripție medicală sau control medical. Utilizarea acestor medicamente fără recomandarea medicului poate fi însă foarte dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră, mai ales pe termen lung. Aceste medicamente sunt adeseori folosite pentru a reduce durerea și inflamația sau pentru a scădea febra.
Din păcate, aceste medicamente au de asemenea o mulțime de efecte secundare și efecte adverse pe termen lung, cum ar fi următoarele:
- Probleme gastrice, de la unele ușoare precum grețuri, diaree și stări de vomă până la unele mai grave precum ulcere gastrice sau duodenale;
- Probleme ale sistemului nervos care pot duce la dureri de cap și migrene;
- Probleme cardiace, precum hipertensiunea arterială și creșterea probabilităților de a suferi un infarct sau un ictus;
- Probleme hepatice și renale, deoarece aceste medicamente sunt în special agresive cu tractul digestiv.
- Interacțiuni cu alte medicamente, precum analgezicele (în cazul ibuprofenului), diureticele, antidepresivele, antihipertensivele sau corticoizii.
6 plante medicinale care pot înlocui paracetamolul și ibuprofenul
Din fericire, natura ne oferă alternative naturale la aceste medicamente periculoase, cu aceleași efecte, dar fără nici o contraindicație. Există multe plante care ne pot ajuta în același mod ca și paracetamolul și ibuprofenul, dar evitând toate aceste efecte secundare și pericole pentru corpul nostru. Mai jos veți găsi o listă cu cele mai bune remedii naturale pentru a înlocui paracetamolul și ibuprofenul:
1. Ghimbirul: acest condiment are multe proprietăți medicinale, similare și chiar mai bune decât cele pe care le au ibuprofenul sau paracetamolul. Ghimbirul este un remediu natural:
- Antibiotic;
- Antiinflamatoriu și este în special eficient contra durerilor și inflamațiilor articulare și musculare, inclusiv contra celor provocate de artrită;
- Analgezic și este recomandat pentru combaterea durerilor de cap și a migrenelor;
- Reduce stările de greață și vomă, combate răul de mișcare;
- Stimulează sistemul imunitar, ceea ce ajută la vindecarea mai rapidă a bolilor.
Puteți consuma ghimbir proaspăt, adăugându-l la diferite feluri de mâncare sau sub formă de infuzie. Pentru a pregăti infuzia de ghimbir, adăugați o bucată de rădăcină de ghimbir la un litru de apă și fierbeți timp de 3 sau 4 minute. Apoi strecurați infuzia și consumați-o imediat. Puteți să o îndulciți cu miere și să adăugați puțin suc proaspăt stors de lămâie. Puteți de asemenea, să îmbibați cu această infuzie un tifon curat și să aplicați-l pe zona afectată dacă aveți o durere sau o inflamație locală.
2. Scoarța de salcie: aceasta conține salicină, care îi oferă proprietăți analgezice, antiinflamatorii, calmante, astringente, antipiretice, anticoagulante și detoxifiante. Scoarța de salcie este foarte eficientă pentru combaterea:
- Durerilor de cap și a migrenelor;
- Durerilor menstruale;
- Durerilor musculare și articulare;
- Durerilor provocate de artrită, artroză, reumatism sau gută;
- Durerilor de sciatică;
- Durerilor provocate de fibromialgie.
Puteți să luați extract de scoarță de salcie (se găsește în magazinele naturiste) sau să preparați scoarța de salcie sub formă de infuzie. Adăugați 1 sau 2 grame de scoarță de salcie la o cană de apă clocotită și lăsați-o să se infuzeze timp de 10 minute. Apoi, strecurați-o și puteți să o consumați. De asemenea, îmbibați cu această infuzie un tifon curat și aplicați-l pe zona afectată, dacă este cazul de durere sau inflamație locală.
3. Turmericul: Turmericul este adeseori folosit ca și condiment, dar este, de asemenea, cunoscut pentru proprietățile sale medicinale. Multe dintre ele sunt comparabile cu cele ale paracetamolului și ibuprofenului, astfel încât putem consuma turmeric pentru a le înlocui. Mai exact, turmericul are proprietăți antivirale, antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii și antioxidante.
Pentru a beneficia de toate acestea, puteți adăuga turmericul ca un condiment la diferite feluri de mâncare sau puteți pregăti o infuzie de turmeric. Pentru a face acest lucru, fierbeți o cană de apă și adaugați o linguriță de pulbere de turmeric. Apoi, o puteți îndulci cu miere și adăugați un plus de aromă cu câteva picături de suc de lămâie. Puteți, de asemenea, să amestecați o lingură de pulbere de turmeric cu puțină apă pentru a forma o pastă și să o aplicați pe zona afectată dacă aveți o durere sau inflamație locală.
4. Gheara-mâței: această plantă medicinală este antiinflamatorie, antibacteriană, antivirală, descongestionantă și detoxifiantă. Datorită acestor proprietăți, gheara-mâței poate trata inclusiv mai multe afecțiuni decât paracetamolul și ibuprofenul, cum ar fi următoarele:
- Alergii respiratorii;
- Bronșită și astm;
- Probleme digestive precum gastrita, ulcerele, paraziții intestinali, dezechilibrele florei intestinale, diverticulita, colita și boala Crohn;
- Hemoroizi;
- Herpes, inclusiv herpesul zoster.
- Inhibă coagularea sanguină;
- Întărește sistemul imunitar;
- Stimulează circulația sanguină.
Înainte de a lua gheara-mâței, asigurați-vă că consumați varietatea indicată. Trebuie să folosiți coaja de Uncaria tormentosa. Pentru aceasta, adăugați o linguriță de gheara-mâței la o cană de apă clocotită și lăsați-o să se infuzeze timp de 10 minute. Apoi, strecurați și va fi gata de consum. Puteți, de asemenea, să înmuiați această infuzie într-un tifon și să o aplicați pe zona afectată dacă aceasta este o durere sau o inflamație locală.
5. Piperul: Piperul conține capsaicină, o substanță care îi conferă o mare putere analgezică, deoarece blochează impulsurile nervoase care provoacă durerea. În plus, piperul mărește eliberarea de endorfine, hormoni asociați cu sentimentul de bunăstare și fericire. Pe de altă parte, piperul este, de asemenea, foarte eficient pentru combaterea și ameliorarea altor afecțiuni precum:
- Combate durerile musculare și articulare, precum și cele relaționate cu osteoartrita sau fibromialgia;
- Contribuie la repararea și reconstrucția țesuturilor deteriorate;
- Stimulează funcțiile stomacale și intestinale;
- Reduce nivelele de colesterol de tip LDL (colesterol rău) din sânge.
- Ajută la menținerea unor nivele echilibrate de zahăr în sânge, fiind de ajutor pentru prevenirea diabetului.
Puteți lua piperul ca un condiment pentru mese, sau îl puteți pregăti sub formă de infuzie. Pentru a pregăti, adăugați sau linguriță de piper negru măcinat într-o ceașcă de apă clocotită și lăsați să stea aproximativ 10 minute. Apoi, îl puteți îndulci cu puțină miere și va fi gata să bea. De asemenea, puteți să o aplicați local, folosind ulei esențial de piper.
6. Boswelia: proprietățile antiinflamatorii ale Bosweliei sunt comparabile cu cele ale ibuprofenului. Această plantă este foarte eficientă pentru tratarea cazurilor de astm, alergie, artrită reumatoidă, colită ulceroasă, inflamație sau rigiditate la nivelul articulațiilor și a bolii Crohn.
Pentru a o consuma, adăugați o linguriță de Boswelia la o cană de apă clocotită și lăsați-o să se infuzeze timp de 10 minute. Apoi, strecurați-o și consumați-o. Puteți, de asemenea, să îmbibați cu această infuzie un tifon și să o aplicați pe zona afectată dacă aceasta este o durere sau o inflamație locală.
Așa cum am văzut în acest articol, nu este necesar să recurgem la medicamente chimice pentru tratarea durerilor și a inflamațiilor ușoare. Efectele lor secundare și problemele pe termen lung nu le compensează efectul, având în vedere că putem obține aceleași rezultate prin folosirea unor remedii naturale, care nu ne vor dăuna pe termen scurt sau lung.