Pepenele roșu, fructul vedetă al verii
 Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul preferat al multora dintre noi pe timp de vară. Pe lângă faptul că îl putem consuma ca atare, îl poți folosi și în unele rețete pline de aromă și culoare, ca ingredient surpriză. Pepenele roșu este un aliment ușor și purificator, care nu numai că ne stinge setea când suntem expuși la căldura, dar ne oferă și vitamine importante și substanțe antioxidante, cum ar fi licopenul, care ajută la întărirea sistemului imunitar.
Rețeta nr. 1: pepene roșu caramelizat și legume crocante
Ingrediente pentru 4 porții
 - 600 g de miez de pepene roșu
 - 16 roșii cherry, tăiate în jumătate
 - 1 morcov mare, curățat și tăiat pe lung
 - 80 g de zahăr brun
 - 40 ml de apă
 - 60 ml de ulei
 - 30 ml de oțet balsamic
 - puțin sos de soia
 - câteva frunze de fenicul
Preparare (15 + 30 minute de gătire)
 1. Treceți morcovul printr-un sirop proaspăt preparat din zahăr și apă; scurgeți-l și coaceți-l într-o tavă căptușită cu hârtie pergamentă la 120 ºC până devine crocant.
 2. Tăiați patru dreptunghiuri de pepene roșu, treceți-le prin tigaie în uleiul încins și, când le întoarceți, adăugați siropul și oțetul.
 3. Luați de pe foc și adăugați sosul de soia.
 4. Serviți pepenele roșu condimentat cu sosul, roșiile condimentate, frunzele de fenicul și morcovul.
Informații nutriționale:
 - O porție acoperă mai mult de 80% din necesarul zilnic de vitamina A.
 - Această rețetă oferă 173 calorii, 17 g de carbohidrați, 1 g de proteine și 1g de grăsimi.
Rețeta nr. 2: Salată proaspătă de pepene roșu și castravete
Ingrediente pentru 4 porții
 - 400 g de miez de pepene roșu
 - 1 castravete
 - 200 g de brânză tofu
 - sucul de la o lămâie
 - câteva frunze de mentă proaspătă
 - 60 ml de ulei de măsline, piper și sare după gust
Preparare (15 minute)
 1. Tăiați brânza tofu în cubulețe și marinați-o cu ulei, sare, piper și zeama de lămâie timp de aproximativ 10 minute.
2. Tăiați castravetele în rondele, presărați-le cu puțină sare și lăsați-le deoparte. Pepenele roșu se taie cuburi și se curăță de sâmburi.
 3. Asamblați salata cu toate ingredientele, inclusiv dressingul cu tofu, menta tăiată în fâșii subțiri și încă un strop de ulei.
 Variantă: Brânza tofu poate fi înlocuit cu brânză feta, iar în loc de lămâie, puteți utiliza oțet balsamic dacă doriți.
Informații nutriționale:
 - O porție conține 35% din necesarul zilnic de vitamina C.
 - Această rețetă oferă 394 calorii, 12 g de carbohidrați, 13 g de proteine, 32 g de grăsimi.
Rețeta nr. 3: Marmeladă de casă din pepene roșu
Ingrediente pentru 2-3 borcane
 - 1 pepene roșu mare
 - 750 g de zahăr integral
 - coaja de la un măr
 - coaja și sucul de la o lămâie bio
 - 1 păstaie de vanilie
 - 10 g de agar-agar (opțional)
Preparare (25 + 45 minute de gătire)
 1. Curățați pepenele de coajă. Tocați partea cea mai albă aproape de coajă, amestecați cu 100 g de zahăr și fierbeți aproximativ cinci minute.
 2. Tocați restul de miez fără sâmburi, adăugați amestecul anterior și restul de zahăr și lăsați să stea peste noapte acoperit cu nailon.
 3. A doua zi, aduceți la fierbere marmelada împreună cu miezul de la păstaia de vanilie, coaja de măr, coaja și sucul de lămâie. Apoi fierbeți până când obțineți consistența dorită.
 4. Dacă marmelada nu se îngroașă, în ultimele minute adăugați agar-agarul.
 5. Turnați marmelada în borcane sterilizate, acoperiți și sterilizați 25 de minute în apă clocotită.
Informații nutriționale:
 - Agar-agar este o gelatină 100% vegetală și naturală.
 - 100 grame din această rețetă oferă: 280 calorii, 68 g de carbohidrați, 0,3 g de proteine și 0 grăsimi.