Mâncăruri tradiÈ›ionale româneÈ™ti
După ce am terminat curățenia de PaÈ™te trebuie să ne ocupăm È™i de mâncărurile tradiÈ›ionale pe care orice familie de români le pun pe masă, la o sărbătoare atât de importantă. Chiar dacă pot părea multe feluri de mâncare, ori foarte grele, după o perioadă atât de îndelungată de post, organismul îÈ™i cere ”porÈ›ia” de proteine È™i de substanÈ›e nutritive de care a fost privat în timpul perioadei lungi de abstinență alimentară. AÈ™adar, ce pun românii pe masă, de PaÈ™te, în mod tradiÈ›ional?
Aperitive delicioase – ciorbă de miel È™i drob sățios
O masă copioasă de PaÈ™te trebuie să înceapă cu o ciorbă acră de miel È™i cu un drob de miel, ca È™i aperitive. Se poate înlocui carnea de miel cu cea de cocoÈ™, de curcan, cu orice fel de carne vă place. Dar mielul este tradiÈ›ional pe masa de PaÈ™te a românilor. Teoretic, ar trebui să avem pe masă ciorbă de miel, drob de miel, friptură de miel la cuptor. Se poate renunÈ›a la carnea de miel pentru măcar un fel de mâncare, fiind foarte grea pentru stomac, mai ales după sărbători. Tot în categoria aperitivelor intră È™i tradiÈ›ionalele ouă de PaÈ™te, ouăle fierte, tari, colorate vesel, proaspete È™i sățioase, dar È™i răcitura de pui ori de curcan.
Felul principal – friptura de miel
Ca È™i fel principal, pentru masa de PaÈ™te, românii servesc friptura de miel. Însă, de-a lungul timpului, tradiÈ›ia È™i-a mai pierdut din însemnătate, iar friptura de miel a fost înlocuită de mici, friptură de pui È™i peÈ™te sau cea de porc sau vită. Tot ca fel principal se pot servi sărmăluÈ›ele tradiÈ›ionale româneÈ™ti. Alături de friptură, o salată verde sau o salată de crudități (morcov, È›elină, ceapă, usturoi, ridichi) rase, este extraordinară, iar ca aperitiv, legumele fierte la abur (mazăre, fasole verde, cartofi, broccoli È™i baby carrots) sunt ideale.
Desert – cozonac, pască È™i tort
Ca desert, pasca tradiÈ›ională cu brânză, cozonacul pufos, dar È™i un tort delicios cu fructe ori cu ciocolată È™i un platou cu fructe la final sunt tot ceea ce vă puteÈ›i dori pe masa de PaÈ™te. Cozonacul È™i pasca nu trebuie să lipsească de pe masa de PaÈ™te È™i toată lumea va fi mulÈ›umită de meniul bogat È™i variat ales de dumneavoastră.