6 rețete cu ciuperci

 

6 rețete cu ciuperci

6 rețete cu ciuperci Există o mare varietate de ciuperci comestibile pe care le putem folosi în bucătărie în diverse rețete pe bază de ciuperci, acestea fiind un aliment excelent pentru întreaga familie.

 Pe lângă aroma și textura lor specifică, ciupercile ne oferă multiple beneficii dintre care le menționăm pe următoarele: sunt sărace în calorii, conțin nivele adecvate de potasiu și de antioxidanți, iar în plus sunt o sursă bună de vitaminele din complexul B care ajută la menținerea sănătății pielii și părului și întăresc sistemul imunitar.

 Vă prezentăm în acest articol 6 rețete nutritive pe bază de ciuperci.

1. Ciuperci la tigaie

Ingrediente necesare:

 - 250 grame de ciuperci champinion sau ciuperci brune

 - 2 lingurițe de unt

 - 2 felii de pâine prăjită

 - 3 lingurițe de pătrunjel tocat fin

 - o jumătate de ceapă tăiată fin

 - sare după gust

 - piper negru proaspăt măcinat

Cum se prepară?

 1. Ciupercile se curăță și se taie felii. Asigurați-vă că îndepărtați eventualele resturi de pământ, folosind pentru aceasta un șervet de hârtie sau o periuță specială pentru ciuperci.

 2. Într-o crăticioară sau într-o tigaie se topește untul, apoi se adaugă ciupercile tăiate și se sotează câteva minute până când încep să lase apă.

 3. Se adaugă sare și piper după gust și se lasă la foc mic.

 4. Se adaugă ceapa tăiată fin și pătrunjelul tocat și se mai lasă câteva minute la foc.

 5. Ciupercile astfel preparate sunt foarte gustoase servite pe felii de pâine prăjită, cu puțin parmezan presărat deasupra sau pot fi servite ca garnitură lângă diverse mâncăruri gătite precum piure de cartofi, pilaf, paste, etc.

2. Supă-cremă de ciuperci

Ingrediente necesare:

 - 250 grame de ciuperci champinion

 - 250 grame de ciuperci portobello

 - 3 lingurițe de unt

 - 2 căței de usturoi

 - 1/2 cană de făină

 - 1 cană de smântână lichidă

 - 1/4 linguriță de tarhon

 - 2 linguri de pătrunjel tocat fin

 - sare după gust

 - piper negru proaspăt măcinat

Cum se prepară?

 1. Mai întâi se spală și se curăță bine ciupercile champinion și cele portobello, apoi se taie în felii mai groase.

 2. Într-o tigaie mai mare se topește untul și se adaugă feliile de ciuperci și usturoiul tăiat fin.

 3. Se lasă la foc medii până când ciupercile devin ușor aurii, apoi se condimentează cu sare și piper după gust.

 4. Într-o crăticioară se topește o linguriță de unt și se adaugă apoi făina pentru a se prepara sosul bechamel pentru ciuperci. Cu ajutorul unui tel se amestecă bine pentru a nu se arde.

 5. Apoi se adaugă smântâna lichidă până când sosul începe să se îngroașe.

 6. Se condimentează sosul cu tarhon, sare și piper după gust.

 7. Se adaugă sosul peste ciuperci și se amestecă bine toate ingredientele; se mai lasă la foc mic câteva minute pentru ca aromele să se întrepătrundă.

 8. Supa-cremă de ciuperci se servește caldă, cu pătrunjel proaspăt tocat și crutoane.

3. Ciuperci în oțet

Ingrediente necesare:

 - 250 grame de ciuperci la alegere

 - 4 linguri de ulei de măsline

 - 2 linguri de oțet de mere

 - o ceapă

 - sare după gust

 - piper negru proaspăt măcinat

Cum se prepară?

 - Ciupercile se spală, se curăță și se taie în bucăți medii.

 - Apoi se amestecă uleiul de măsline cu oțetul și se condimentează cu sare și piper.

 - Ceapa se taie în bucăți de mărimea ciupercilor și se adaugă împreună cu ciupercile într-un borcan.

 - Deasupra acestora se toarnă amestecul de ulei și oțet și se lasă deoparte timp de o oră înainte de a servi.

 - Ciupercile în oțet pot fi folosite ca dressing în diverse salate de crudități sau pot fi adăugate la mâncăruri cu pui.

4. Ciuperci cu spanac în stil Veronese

Ingrediente necesare:

 - 500 grame de ciuperci champinion

 - 1 kg de spanac

 - 2 lingurițe de unt

 - 1 ceapă

 - 1 cană cu supă de legume sau de pui

 - 3 lingurițe de busuioc

 - 1 cană de crutoane

 - sare după gust

 - piper negru proaspăt măcinat

Cum se prepară?

 1. Mai întâi se spală și se călește spanacul cu o linguriță de unt timp de 5 minute.

 2. În altă tigaie se călesc în unt ciupercile curățate și tăiate felii.

 3. După câteva minute, când ciupercile încep să se înmoaie se adaugă o cană cu supă de legume sau de pui și se amestecă bine; se lasă la foc mic până când începe să scadă.

 4. Se condimentează cu busuioc, sare și piper. Apoi se adaugă spanacul preparat și se mai lasă încă câteva minute la foc mic pentru ca ingredientele să se întrepătrundă.

 5. La servire se adaugă crutoanele și puțin parmezan presărat deasupra.

5. Ciuperci la tigaie cu morcovi

 Dacă sunteți în căutarea unei rețete savuroase, sănătoase și aromate, această rețetă vegetariană este cea mai recomandată. Ciupercile la tigaie cu morcovi pot fi consumate simple, ca atare sau pot fi servite ca garnitură la orez sau cartofi. Să vedem care sunt ingredientele și cum se prepară această rețetă vegetariană:

Ingrediente necesare:

 - 300 grame de ciuperci champinion proaspete

 - 1 morcov mare

 - câteva capere

 - 6 roșii uscate

 - 30 grame de măsline fără sâmburi

 - 1/2 ardei roșu sau verde

 - 1 lingură de sos de roșii

 - 1 lingură de ulei de măsline

 - pătrunjel proaspăt tăiat fin

 - sare și piper după gust

 - 1 cățel de usturoi

Cum se prepară?

 1. Mai întâi se spală bine și se taie rondele morcovii, iar ciupercile felii.

 2. Într-o tigaie se adaugă roșiile uscate, morcovii, măslinele, pătrunjelul, caperele și se sotează câteva minute.

 3. Apoi se adaugă feliile de ciuperci și ardeii, se amestecă bine toate ingredientele și se lasă la foc mic.

 4. La final se adaugă sosul de roșii, sare și piper după gust, se amestecă bine și se mai lasă un minut la foc mic.

 5. La servire se poate adăuga ulei de măsline extravirgin, după preferințe. Acest fel de mâncare se servește cald, însă nu fierbinte.

6. Napi umpluți cu ciuperci

Ingrediente necesare:

 - 12 napi proaspeți de mărime medie

 - 50 grame de unt

 - 300 grame de ciuperci

 - sare și piper după gust

Cum se prepară?

 1. Se curăță, se spală și se scoate miezul napilor.
 2. Apoi se fierb timp de 8 minute în apă cu sare, se scurg și se lasă la răcit.
 3. Se condimentează interiorul napilor cu puțină sare.
 4. Într-o crăticioară se adaugă 20 grame de unt și miezul scos al napilor și se lasă la foc mic câteva minute până când se înmoaie.
 5. Se curăță ciupercile, se taie cubulețe, se condimentează cu sare și piper și se sotează în alte 20 grame de unt până când se evaporă complet apa pe care o lasă.
 6. Apoi se amestecă miezul napilor cu ciupercile gătite.
 7. Se preîncălzește cuptorul la 210 °C.
 8. Napii se umplu cu amestecul preparat anterior.
 9. Se unge o tavă cu puțin unt și se adaugă napii umpluți și se dau la cuptor.
 10. Napii se coc până când devin suficient de moi, apoi se lasă la răcit și se servesc cu sos de roșii și pătrunjel proaspăt tocat.

Categorie:

Mai poți citi din Rețete - Mâncăruri

5 reÈ›ete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

3 reÈ›ete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

6 reÈ›ete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

4 reÈ›ete delicioase cu…

  Vinetele: alimente hrănitoare și versatile  Așa cum știm mulți dintre noi, vinetele...

5 rețete de primăvarą

  Primăvara, anotimpul rețetelor proaspete  Primăvara este anotimpul ideal pentru a începe s...

6 rețete cu ciuperci

  6 rețete cu ciuperci  Există o mare varietate de ciuperci comestibile pe care le putem folos...

Spaghete cremoase cu so…

  Spaghete cremoase cu sos de legume  Această rețetă de spaghete cremoase se prepară rapid (...

Hamburgeri sănătoÈ™i …

  Hamburgeri sănătoși din linte și quinoa  Hamburgerii sunt una dintre mâncărurile de tip ...

Gratin de dovlecei È™i …

  Care sunt beneficiile dovleceilor?  Dovleceii sunt compuși în proporție de 95% din apă. Ac...

Ghiveci de legume cu ci…

  Ghiveci de legume cu creasta cocoșului (ciupercă)  A venit toamna și ar trebui să profită...

Cum poÅ£i prepara cele …

  Reţete cu dovleac Toamna dovleacul este cel care invadează pieţele şi care ne permit să re...

Ce punem pe masă de Pa…

  Mâncăruri tradiÈ›ionale româneÈ™ti  După ce am terminat curățenia de...

10 reÅ£ete de vinegrete…

  10 reÅ£ete originale  Te-ai săturat de vinegretele care sunt mult prea clasice sau ...

ReÅ£ete delicioase cu s…

  Cele mai delicioase ÅŸi originale reÅ£ete cu somon  Somonul vine cu o mulÅ£ime de be...

Ce poÅ£i face cu menta …

  Cum poÈ›i folosi menta în bucătăria ta  Ai mentă prin bucătărie, te tente...

Cum poÅ£i prepara porum…

  Porumbul indian - reÈ›ete  Sub formă de seminÈ›e, porumbul indian este rege pentru ...

GăteÅŸte cu ajutorul c…

  GăteÅŸte cu ceai  Ceaiul nu se foloseÅŸte doar la băut. Acest ingredient minunat s...

Cum poÅ£i prepara altfe…

  ReÈ›ete cu fenicul  Crud sau fiert, feniculul se mănâncă în într...

3 feluri în care poÅ£i…

  Te-ai plictisit de ouăle prăjite sau de omletă?  Ouăle sunt fără îndoial...

Cum să prepari un riso…

  Prepară un risotto delicios  Cremos, delicios, plin de savori, risotto reprezintă ...

Cum să prepari altfel …

  12 feluri în care poÅ£i prepara altfel carnea tocată  Nu, carnea tocată nu s...

Cum te poÈ›i delecta cu…

  Prepară cel mai delicios somon  Somonul este cel mai de preÈ› aliat al tău, cel ca...

Integrează migdalele Å

  Modalități de a integra migdalele în alimentaÈ›ia ta zilnică Migdalele sunt cele...

Rețete cu papaya

  Idei de reÈ›ete pentru a profita de beneficiile fructului papaya  Bogat în ant...

Carnea de pasăre È™i p…

  Carnea de pasăre È™i produsele lactate – un duo câÈ™tigător  Carne de ...

ReÈ›ete pe bază de leg…

  Savori de iarnă, reÈ›ete pe bază de legume È™i de fructe  Este iarnă, È™i trebuie...

Idei de reÈ›ete pline d…

  Idei de reÈ›ete pline de legume pentru a începe anul aÈ™a cum trebuie  Din cau...

Un Revelion plin de del…

  Un Revelion plin de delicii È™i pentru vegetarieni  Chiar dacă preparatele pe bază...

Introdu È™i tu varza ka…

  Varza kale, preferata multor oameni.  Dacă urmăreÈ™ti puÈ›in tendinÈ›ele în ...

Reinventează felurile …

  Reinventează felurile de mâncare cu broccoli!  Broccoli Å£i se pare a fi o le...

Trucuri pentru a prepar…

  9 trucuri pentru a prepara altfel racleta  Sezonul racletei este oficial deschis. Da...

Spaghetele vin cu o sta…

  Spaghetele pot fi partenerul tău ideal zilnic în bucătărie  Preparate ...

Umpluturi pentru prepar…

  Umpluturi parfumate pentru preparate festive  CocoÈ™, curcan, bibilică sau rață&h...

Ouă È™i ierburi – 10…

  Ouă È™i ierburi – 1001 posibilități  Apreciat de foarte multă lume È™i foa...

ReÈ›ete care îți parf…

  Topul reÈ›etelor care îÈ›i parfumează casa de Crăciun  Ce poate fi mai plăc...

De ce ar trebui să iub…

  De ce ar trebui să iubeÈ™ti sushi? 4 motive  Un fel de mâncare venit direct d...

ReÈ›ete pe bază de cle…

  ReÈ›ete delicioase pe bază de clementine  Sunt divine clementinele? Vom vedea. &Ici...

Mierea, un nectar cu mi…

  Mierea în bucătărie  Este foarte dificil să ne mai imaginăm viaÈ›a fără ...

Obiceiuri alimentare di…

  Obiceiuri alimentare inspirate din lumea întreagă  Adoptând unele obice...

Cele mai bune reÅ£ete d…

  Cele mai bune reÈ›ete de pizza  Pizza margherita, calzone sau regina… toată ...

Surimi? De ce nu?

  Surimi, apreciat atât de cei mici cat si de cei mari  Toată lumea a auzit dej...

Cele mai bune reÈ›ete d…

  Cele mai bune reÈ›ete de verine  Verinele sunt sic, creative È™i atât de dragu...

Feluri în care poÈ›i p…

  5 feluri în care poÈ›i prepara quinoa  Cu siguranță că fenomenul ultimilor ...

Popcorn versiune gurman…

  Popcorn versiune gurmandă: 6 feluri de a folosi altfel clasicul popcorn  Sărat, cu...

Marinate ÅŸi sosuri pe …

  Iaurtul îl poÈ›i folosi în reÈ›ete dulci sau sărate  Atunci când ...

ReÈ›ete originale cu sc…

  Feluri originale în care poÈ›i consuma scorÈ›iÈ™oara  È˜tiai că pe lâng...

Alternative delicioase …

  Alternative delicioase la maioneză  Un lucru este evident. Maioneza este cel mai fo...

Cele mai bune reÈ›ete d…

  Risotto îÅ£i permite orice tip de fantezie culinară  Risotto… o r...

Idei pentru cele mai de…

  Cele mai bune idei pentru cele mai delicioase spaghete  Probabil cel mai cunoscut fe...

Prepara o vinegretă ho…

  Trucuri ÅŸi sfaturi pentru a prepara o vinegretă home-made  Ai obiceiul să î...

5 feluri savuroase de a…

  Mămăliga merită un loc de cinste la tine în bucătărie  Un fel de mâ...

Ce poÅ£i face cu ciuper…

  Ciupercile sunt delicioase în bucătărie, folositoare sănătății.  &I...

Prepara altfel dovleacu…

  Prepară altfel dovleacul pentru Halloween  Probabil cea mai celebră curcubitacee, ...

Retete cu fenicul

  Feniculul – crud sau preparat?  Feniculul este o legumă cu un gust care ne du...

Gustul dulce-sarat in r…

  Dulce-sărat, cea mai savuroasă alianță  Gustul dulce-sărat… îl iub...

Adopta Quinoa in alimen…

  Quinoa ÅŸi trei motive de a o iubi  Ai auzit peste tot despre quinoa dar nu o folose...

Idei de pizza light

  Idei de pizza light dar savuroase  Fie pentru a privi un meci de fotbal, fie pentru ...

Idei si retete original…

  Idei È™i reÈ›ete originale pentru a mânca legumele pe care nu prea le apreciezi &nb...

Lavanda în bucatarie

  ReÈ›ete diverse cu lavanda  Ce ai zice dacă ai veni cu o notă din Provence la tine...

Retete pe baza de ciupe…

  ReÈ›ete delicioase pe bază de ciuperci  Nu toate ciupercile sunt comestibile, dar c...

Cum preparam untul arom…

  Cinci feluri de unt aromat  PuÈ›ini dintre noi È™tiu cum se prepară untul aromat È™...

Mâncare de linte verde

  Lintea verde este o incredibilă sursă de proteine  Câți dintre noi gătim linte în mod ...

Salata de alge cu garni…

  Salata de alge cu garnitura de orez(4-6 porÈ›ii)  Vrei să-È›i impresionezi iubita È...

Cum fierbem corect past…

  Fierberea corectă a pastelor  Poate că pentru mulÈ›i dintre noi fierberea pastelor...

Retete cu Graviola

  3 idei pentru a găti fructul Graviola  Graviola este un fruct considerat a fi È™i u...

Reinventeaza orezul

  Cum poÈ›i prepara altfel orezul?  Ai impresia că orezul este mult prea banal È™i cÄ...

Secretele unui sos Pest…

  Secretele unui sos Pesto reuÈ™it  Sosul Pesto este un sos italian, întâl...

Galuste cu prune

  GăluÈ™te cu prune  Pentru că toamna prunele sunt fructele-vedetă, nu trebuie să ...

Marinate pentru carne È…

  Diferite tipuri de marinate pentru carne È™i peste  Daca tot am vorbit despre grăta...

Top 5 frigarui de vara

  Top 5 frigărui de vară  Light, exotice, dulci sau sărate… frigăruile pe g...

Retete cu busuioc

  ReÈ›ete delicioase cu busuioc  Cultivat de câteva decenii încoace î...

Ce stii despre unt?

  Ce È™tii despre unt?  Untul este un clasic în bucătăria noastră. De la p&ac...

Trucuri pentru un grata…

  Trucuri pentru formă – cum mă pot bucura de un grătar mai light  Vara este ...

Marinate pentru a subli…

  Marinate însorite pentru a sublima preparatele tale de vara  Credeai ca È™tii ...

Prepara altfel frigarui…

  Prepară altfel frigăruile!  Atunci când vine vorba despre grătar, nimic nu ...

Retete exotice si fruct…

  ReÈ›ete exotice È™i fructate  Pe langa fructele de sezon de care te poÈ›i bucura &ic...

Idei pentru un picnic f…

  6 idei pentru un picnic fără prea multe calorii  Vara vine È™i cu dorinÈ›e de a ie...

Prajituri sarate

  Prăjituri sărate  Prăjiturile nu sunt numai dulci! Iată cinci idei de prăjituri...

Murele-beneficii si ret…

  Murele-beneficii È™i reÈ›ete  Murele sunt niÈ™te fructe foarte interesante datorită...

Fructe pe gratar

  Fructe pe grătar? De ce nu?  Pe grătar, te-ai obiÈ™nuit cu mici în primul r&...