Â
6 rețete cu ciuperci
 Există o mare varietate de ciuperci comestibile pe care le putem folosi în bucătărie în diverse rețete pe bază de ciuperci, acestea fiind un aliment excelent pentru întreaga familie.
 Pe lângă aroma și textura lor specifică, ciupercile ne oferă multiple beneficii dintre care le menționăm pe următoarele: sunt sărace în calorii, conțin nivele adecvate de potasiu și de antioxidanți, iar în plus sunt o sursă bună de vitaminele din complexul B care ajută la menținerea sănătății pielii și părului și întăresc sistemul imunitar.
 Vă prezentăm în acest articol 6 rețete nutritive pe bază de ciuperci.
1. Ciuperci la tigaie
Ingrediente necesare:
 - 250 grame de ciuperci champinion sau ciuperci brune
 - 2 lingurițe de unt
 - 2 felii de pâine prăjită
 - 3 lingurițe de pătrunjel tocat fin
 - o jumătate de ceapă tăiată fin
 - sare după gust
 - piper negru proaspăt măcinat
Cum se prepară?
 1. Ciupercile se curăță și se taie felii. Asigurați-vă că îndepărtați eventualele resturi de pământ, folosind pentru aceasta un șervet de hârtie sau o periuță specială pentru ciuperci.
 2. Într-o crăticioară sau într-o tigaie se topește untul, apoi se adaugă ciupercile tăiate și se sotează câteva minute până când încep să lase apă.
 3. Se adaugă sare și piper după gust și se lasă la foc mic.
 4. Se adaugă ceapa tăiată fin și pătrunjelul tocat și se mai lasă câteva minute la foc.
 5. Ciupercile astfel preparate sunt foarte gustoase servite pe felii de pâine prăjită, cu puțin parmezan presărat deasupra sau pot fi servite ca garnitură lângă diverse mâncăruri gătite precum piure de cartofi, pilaf, paste, etc.
2. Supă-cremă de ciuperci
Ingrediente necesare:
 - 250 grame de ciuperci champinion
 - 250 grame de ciuperci portobello
 - 3 lingurițe de unt
 - 2 căței de usturoi
 - 1/2 cană de făină
 - 1 cană de smântână lichidă
 - 1/4 linguriță de tarhon
 - 2 linguri de pătrunjel tocat fin
 - sare după gust
 - piper negru proaspăt măcinat
Cum se prepară?
 1. Mai întâi se spală și se curăță bine ciupercile champinion și cele portobello, apoi se taie în felii mai groase.
 2. Într-o tigaie mai mare se topește untul și se adaugă feliile de ciuperci și usturoiul tăiat fin.
 3. Se lasă la foc medii până când ciupercile devin ușor aurii, apoi se condimentează cu sare și piper după gust.
 4. Într-o crăticioară se topește o linguriță de unt și se adaugă apoi făina pentru a se prepara sosul bechamel pentru ciuperci. Cu ajutorul unui tel se amestecă bine pentru a nu se arde.
 5. Apoi se adaugă smântâna lichidă până când sosul începe să se îngroașe.
 6. Se condimentează sosul cu tarhon, sare și piper după gust.
 7. Se adaugă sosul peste ciuperci și se amestecă bine toate ingredientele; se mai lasă la foc mic câteva minute pentru ca aromele să se întrepătrundă.
 8. Supa-cremă de ciuperci se servește caldă, cu pătrunjel proaspăt tocat și crutoane.
3. Ciuperci în oțet
Ingrediente necesare:
 - 250 grame de ciuperci la alegere
 - 4 linguri de ulei de măsline
 - 2 linguri de oțet de mere
 - o ceapă
 - sare după gust
 - piper negru proaspăt măcinat
Cum se prepară?
 - Ciupercile se spală, se curăță și se taie în bucăți medii.
 - Apoi se amestecă uleiul de măsline cu oțetul și se condimentează cu sare și piper.
 - Ceapa se taie în bucăți de mărimea ciupercilor și se adaugă împreună cu ciupercile într-un borcan.
 - Deasupra acestora se toarnă amestecul de ulei și oțet și se lasă deoparte timp de o oră înainte de a servi.
 - Ciupercile în oțet pot fi folosite ca dressing în diverse salate de crudități sau pot fi adăugate la mâncăruri cu pui.
4. Ciuperci cu spanac în stil Veronese
Ingrediente necesare:
 - 500 grame de ciuperci champinion
 - 1 kg de spanac
 - 2 lingurițe de unt
 - 1 ceapă
 - 1 cană cu supă de legume sau de pui
 - 3 lingurițe de busuioc
 - 1 cană de crutoane
 - sare după gust
 - piper negru proaspăt măcinat
Cum se prepară?
 1. Mai întâi se spală și se călește spanacul cu o linguriță de unt timp de 5 minute.
 2. În altă tigaie se călesc în unt ciupercile curățate și tăiate felii.
 3. După câteva minute, când ciupercile încep să se înmoaie se adaugă o cană cu supă de legume sau de pui și se amestecă bine; se lasă la foc mic până când începe să scadă.
 4. Se condimentează cu busuioc, sare și piper. Apoi se adaugă spanacul preparat și se mai lasă încă câteva minute la foc mic pentru ca ingredientele să se întrepătrundă.
 5. La servire se adaugă crutoanele și puțin parmezan presărat deasupra.
5. Ciuperci la tigaie cu morcovi
 Dacă sunteți în căutarea unei rețete savuroase, sănătoase și aromate, această rețetă vegetariană este cea mai recomandată. Ciupercile la tigaie cu morcovi pot fi consumate simple, ca atare sau pot fi servite ca garnitură la orez sau cartofi. Să vedem care sunt ingredientele și cum se prepară această rețetă vegetariană:
Ingrediente necesare:
 - 300 grame de ciuperci champinion proaspete
 - 1 morcov mare
 - câteva capere
 - 6 roșii uscate
 - 30 grame de măsline fără sâmburi
 - 1/2 ardei roșu sau verde
 - 1 lingură de sos de roșii
 - 1 lingură de ulei de măsline
 - pătrunjel proaspăt tăiat fin
 - sare și piper după gust
 - 1 cățel de usturoi
Cum se prepară?
 1. Mai întâi se spală bine și se taie rondele morcovii, iar ciupercile felii.
 2. Într-o tigaie se adaugă roșiile uscate, morcovii, măslinele, pătrunjelul, caperele și se sotează câteva minute.
 3. Apoi se adaugă feliile de ciuperci și ardeii, se amestecă bine toate ingredientele și se lasă la foc mic.
 4. La final se adaugă sosul de roșii, sare și piper după gust, se amestecă bine și se mai lasă un minut la foc mic.
 5. La servire se poate adăuga ulei de măsline extravirgin, după preferințe. Acest fel de mâncare se servește cald, însă nu fierbinte.
6. Napi umpluți cu ciuperci
Ingrediente necesare:
 - 12 napi proaspeți de mărime medie
 - 50 grame de unt
 - 300 grame de ciuperci
 - sare și piper după gust
Cum se prepară?
 1. Se curăță, se spală și se scoate miezul napilor.
 2. Apoi se fierb timp de 8 minute în apă cu sare, se scurg și se lasă la răcit.
 3. Se condimentează interiorul napilor cu puțină sare.
 4. Într-o crăticioară se adaugă 20 grame de unt și miezul scos al napilor și se lasă la foc mic câteva minute până când se înmoaie.
 5. Se curăță ciupercile, se taie cubulețe, se condimentează cu sare și piper și se sotează în alte 20 grame de unt până când se evaporă complet apa pe care o lasă.
 6. Apoi se amestecă miezul napilor cu ciupercile gătite.
 7. Se preîncălzește cuptorul la 210 °C.
 8. Napii se umplu cu amestecul preparat anterior.
 9. Se unge o tavă cu puțin unt și se adaugă napii umpluți și se dau la cuptor.
 10. Napii se coc până când devin suficient de moi, apoi se lasă la răcit și se servesc cu sos de roșii și pătrunjel proaspăt tocat.