Fierberea corectă a pastelor
Poate că pentru mulÈ›i dintre noi fierberea pastelor nu este un subiect ce prezintă importanță. Este vorba de o mână de paste aruncate într-o oală cu apă fierbinte, cu puÈ›ină sare, lângă care atașăm un sos bun sau cumpărat la borcănel direct de la magazin, câteva fâÈ™ii de carne È™i legume È™i masa este gata. Cu toate acestea, parcă pastele nu ies la fel de gustoase acasă ca È™i la restaurant. Sunt doar paste, este imposibil să greÈ™im atunci când le fierbem aÈ›i spune. Poate este de vină marca de paste folosită... Ei bine, pastele necesită o atenÈ›ie deosebită în bucătărie È™i dacă ne ghidăm după câteva reguli clare È™i simple, pastele ies deosebite.
Câte paste È™i câtă apă?
De câte ori nu ne trezim că facem paste care ne-ar ajunge toată săptămâna? Și de câte ori nu ne trezim că au prea multă apă ori apa scade prea mult È™i trebuie să mai adăugăm la fiert o cană sau două? Care sunt aÈ™adar cantitățile ideale la fierberea pastelor?
O porÈ›ie obiÈ™nuită de paste reprezintă 100 de grame. DeÈ™i vi se pare puÈ›in, în farfurie, alături de sos nu vi se vor mai părea la fel. Astfel, fiecare 100 de grame (porÈ›ie de o persoană) de paste se fierb într-un litru de apă cu puÈ›ină sare. AÈ™adar, dacă aveÈ›i o familie de 3 persoane, fierbeÈ›i aproximativ 300 de grame de paste în 3 litri de apă. O lingură de ulei de măsline este ideală pentru ca pastele să fiarbă mai eficient È™i să fie mai gustoase.
Nu fierbeÈ›i pastele până se dezintegrează
Pastele nu se fierb până când acestea devin o mână de resturi deloc atrăgătoare. Pastele se fierb puÈ›in, câteva minute (în funcÈ›ie de cât scrie pe ambalaj) È™i chiar mai puÈ›in dacă intenÈ›ionaÈ›i să faceÈ›i un sos mai zemos È™i să le lăsaÈ›i mai mult să fiarbă împreună cu sosul. Atunci când se fierb pastele, flacăra de la aragaz trebuie să fie cât mai mică iar capacul trebuie să stea pe oală până când apa începe să fiarbă, iar o dată adăugate pastele, oala trebuie descoperită.
Nu clătiți pastele cu apă rece
Mitul care susÈ›ine că pastele se clătesc după fierbere este de fapt o mare greÈ™eală. După ce se fierb, patele se scurg È™i se amestecă cu sos. În cazul în care le fierbeÈ›i È™i apoi imediat le spălaÈ›i cu apă rece, tot amidonul din paste va dispărea È™i sosul nu se va mai lipi de paste, È™i ulterior, patele nu vor mai avea un gust la fel de plăcut aÈ™a cum ar fi trebuit să îl aibă. Pentru a vă bucura de un gust minunat, puteÈ›i prepara pastele în casă. Nu aveÈ›i nevoie de maÈ™ină specială de făcut paste, ci pur È™i simplu de câteva ingrediente simple (ouă, făină) È™i puÈ›ină răbdare iar pastele vor fi mult mai savuroase.