Ouă È™i ierburi – 1001 posibilități
Apreciat de foarte multă lume È™i foarte uÈ™or de preparat, oul ocupă un loc de cinste la noi în alimentaÈ›ie. Ierburile îÈ›i permit însă să le pui în valoare în fiecare zi. Știai asta? În plus vin cu o notă de savoare È™i de originalitate.
Ouăle sunt deci o masă simplă È™i delicioasă care se pot preta tuturor fanteziilor. Se pot fierbe, se pot prăji, se pot poÈ™a, se pot prepara în omletă, etc. Și nu numai că gustul lor poate varia în funcÈ›ie de modul de preparare ci È™i în funcÈ›ie de ingredientele cu care sunt asociate.
Și ouăle merg de minune cu ierburile aromatice. Gustul suav È™i generos al gălbenuÈ™ului este cel mai bine pus în valoare de prospeÈ›imea ierburilor. Și acestea mai pot pune în valoare sau chiar sublinia fineÈ›ea albuÈ™ului.
Deci ierburile aromatice sunt cele care vin cu o notă de rafinament pentru ierburi. Un simplu ou asezonat cu câteva ierburi aromatice È™i servit cu pâine prăjită È™i tartinată cu unt cu ierburi fine poate să devină un antreu festiv È™i rafinat pentru a primi niÈ™te prieteni.
Un strop deci de È›ibuletă, de caprifoi, de tarhon sau de măcriÈ™ presărat peste ouă este cel care îl transformă È™i îl transfigurează. Un mod foarte plăcut de a veni cu puÈ›ină schimbare.
Omletele cu È›ibuletă sau cu ceapă sunt niÈ™te preparate clasice deja. Le mai poÈ›i însă reînnoi adăugând niÈ™te ierburi noi: vino cu o notă de prospeÈ›ime folosind măcriÈ™ È™i tarhon sau o notă estivală folosind busuioc sau cimbru.
Ouăle en cocotte cu nota lor cremoasă sunt niÈ™te preparate generoase care merg de minune cu ierburile aromatice deoarece nu au nevoie de foarte multă preparare. Savorile fine È™i delicate ale ierburilor vor fi astfel păstrate în întregime.
Ceapa, usturoiul sau eÈ™alota trebuie să fie preparate sau uÈ™or confiate pentru a însoÈ›i ierburile.
Toate preparatele care conÈ›in ouă, cum ar fi sufleurile sau flanurile, terinele sunt tot atâtea pretexte de a folosi ierburile în preparate. Vin cu cea mai frumoasă culoare verde, parfumează È™i pun cel mai bine în valoare preparatele.
Te poÈ›i gândi È™i la gustul dulce. Deserturile pe bază de ouă nu lipsesc din bucătărie. Ce poate fi de altfel mai original decât o insuliță plutitoare cu cimbru, cu busuioc sau cu un coulis de fructe?
Cremele cu ouă, tartele flan sau preparatul pain perdu devin cele mai bune și cele mai originale astfel: o cremă cu tarhon, un flan cu coriandru sau un pain perdu cu mentă. Creativitatea ta nu trebuie să aibă limite.