Găluște cu prune
Pentru că toamna prunele sunt fructele-vedetă, nu trebuie să rataÈ›i nicio ocazie pentru a găti reÈ›ete delicioase care să le includă. De asemenea, gemurile È™i dulceÈ›urile, dar È™i compoturile pe care le veÈ›i obÈ›ine din aceste minunate fructe sunt delicioase È™i vă vor îndulci dimineÈ›ile geroase de iarnă, alături de un ceai cald. În plus, prunele sunt sărace în calorii, dar sunt bogate în vitamina C, vitamina K, vitamina A, potasiu È™i fibre. De asemenea, prunele conÈ›in puternici antioxidanÈ›i È™i sunt indicate pentru persoanele ce È›in dietă, pentru persoanele ce suferă de afecÈ›iuni ale inimii sau de probleme ale memoriei. Prunele ne feresc de cancer, tratează constipaÈ›ia, È™i combat anemia.
Ingrediente pentru găluștele cu prune
Pentru prepararea găluÈ™telor cu prune aveÈ›i nevoie de două ouă, cinci linguri de griÈ™, un praf de sare, în jur de 700 g de cartofi, 150 de grame făină, pesmet È™i zahăr (pentru tăvălit), 40 de grame de unt, câteva prune.
Cum preparăm găluștele cu prune
Mai întâi, spălaÈ›i prunele È™i tăiaÈ›i-le în jumătate, apoi, pudraÈ›i-le cu câteva linguri de zahăr. Cartofii se spală È™i se pun la fiert (cel mai bine este dacă îi fierbeÈ›i întregi, în coajă). Cât timp se fierb cartofii, într-o tigaie topiÈ›i untul È™i adăugaÈ›i pesmetul, rumenindu-l puÈ›in, până devine auriu. Se lasă la răcit, È™i se adaugă puÈ›in zahăr. După ce s-au fiert cartofii, se curăță È™i se pisează ori se dau pe răzătoarea cu găurile cele mai mici. Pireul astfel obÈ›inut se amestecă cu ouăle, sarea, făina È™i griÈ™ul, până ce obÈ›ineÈ›i un aluat omogen.
UmpleÈ›i o oală cu apă È™i puneÈ›i-o la fiert cu o lingură de ulei. PreparaÈ›i găluÈ™tele – astfel că, este necesar să rupeÈ›i bucățele de aluat, să le aplatizaÈ›i È™i să puneÈ›i în mijloc jumătate de prună pudrată cu zahăr. StrângeÈ›i apoi conÈ›inutul în pumn până ce capătă forma unei găluÈ™te. Se repetă procesul. Când se obÈ›in găluÈ™tele È™i apa fierbe în clocot, se adaugă toate găluÈ™tele în apă È™i se lasă la fiert până ce se ridică la suprafață. GăluÈ™tele se scurg bine, È™i apoi se dau prin crocantul pesmet.
Găluștele cu prune se pot servi calde, dar ideal este să le serviți reci, ca și desert.
Poftă bună!