6 rețete nutritive pentru micul-dejun

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv

6 rețete nutritive pentru micul-dejun Un muesli preparat în casă poate avea beneficii pentru sănătatea sistemului cardio-vascular. Fibrele vegetale, antioxidanții și acizii grași din nuci și semințe, acționează în perfectă sinergie pentru a preveni accidentele cardiovasculare. Fulgii de ovăz și cei de orz sunt bogați în beta-glucan, un tip de fibre solubile care au un efect puternic asupra reglării colesterolului.

 De asemenea, toate formulele de muesli preparat în casă sunt recomandate pentru a preveni cancerul, dar mai ales rețeta cunoscută sub numele de crema Budwig. Johanna Budwig (care a fost nominalizată de mai multe ori la Premiul Nobel pentru medicină) a descoperit că amestecul de brânză de vaci sau de capră cu un conținut scăzut de grăsimi, ulei din semințe de in și cereale oferă organismului o doză de acizi grași esențiali cu asimilare mare.

 Acest preparat, prin favorizarea respirației celulare, este recomandat în tratamentul cancerului și a altor boli degenerative. Puteți face o versiune vegană a acestei rețete prin înlocuirea brânzei de vaci sau de capră cu o brânză tofu moale. Ulterior, această formulă a fost adoptată de Dr. Katherine Kousmine, care a completat-o adăugând suc de lămâie, semințe oleaginoase și fructe de sezon. Această rețetă se află la baza metodei terapeutice care poartă numele său și care a îmbunătățit calitatea vieții multor pacienți timp de mai mult de 50 de ani.

Dacă aveți probleme din cauza zahărului

 Fiecare dintre ingredientele dintr-un muesli preparat în casă este sănătos. Împreună, acestea formează o formulă unică sănătoasă cu avantaje multiple. Dacă în plus, evitați îndulcitorii rafinați cum ar fi zahărul, un muesli preparat în casă are un indice glicemic scăzut și este bine tolerat chiar și de persoanele diabetice. Pentru a îndulci acest muesli sănătos, puteți folosi stafide sau alte fructe deshidratate sau puteți recurge la îndulcitori sănătoși cum ar fi extractul de stevia sau siropul de agave, care oferă organismului zaharuri cu asimilare lentă.

Dacă sunteți în vârstă

 Un muesli sănătos preparat în casă are un efect de întinerire asupra organismului, lucru care îl face să fie foarte indicat pentru persoanele în vârstă. Unul dintre beneficiile acestui tip sănătos de mic-dejun este o îmbunătățire generală a aspectului pielii, care devine mai lucioasă și mai elastică. Vitamina antioxidantă E și provitamina A, precum și seleniul, sunt cele responsabile de acest efect de întinerire, dar și flavonoidele cum ar fi quercetina, care se găsește din abundență în mere și în alte fructe obișnuite din rețetele nutritive.

 De asemenea, dacă se adaugă boabe de rodie sau alte fructe bogate în antioxidanți, efectul de întinerire este sporit. De asemenea, bogăția de calciu și magneziu dintr-un muesli nutritiv, mai ales dacă acesta este preparat cu lapte de migdale sau susan, ajută la prevenirea osteoporozei.

Dacă aveți probleme digestive

 Un studiu realizat de dr. Enrique Rey, medic de la Departamentul de Gastroenterologie al Spitalului Clinic San Carlos (Spania), a sugerat faptul că un muesli sănătos, preparat în casă poate ajuta la combaterea problemelor digestive relaționate cu bacteria Helicobacter pylori. Se pare că cerealele, așa cum se găsesc într-un amestec tip muesli, pot diminua colonizarea acestui agent patogen, care este cauza multor ulcere și a câtorva tipuri de gastrită. Acest efect benefic al consumului de muesli sănătos fost confirmat și de dr. Bircher în urma studiilor realizate la sanatoriul său din Elveția.

1. Crema Budwig vegană cu hrișcă

Pentru 4 persoane:

 - 100 g de hrișcă

 - 600 g de brânză proaspătă de capră

 - 60 ml de ulei de in

 - sucul de la o lămâie

 - 1 pară

 - 2 mere

 - 60 g de semințe de dovleac

Preparare (12 minute):

 1. În vasul unui mixer electric se amestecă brânza cu uleiul de in până când se emulsifică.

 2. Cu ajutorul unei râșnițe sau a unui blender, se macină hrișca și se adăugă la emulsia obținută anterior.

 3. Se adaugă para curățată și sucul de lămâie și se amestecă ușor.

 4. Amestecul astfel obținut se toarnă în patru boluri individuale mici și se servește împreună cu mărul tăiat felii și cu semințele de dovleac.

 5. Se poate prepara și o altă variantă mai sănătoasă, respectiv vegană a acestui mic-dejun dacă brânza de capră este înlocuită cu aceeași cantitate de brânză moale tofu.

2. Granola cu iaurt de soia și mango

Pentru 4 persoane:

 - 200 g de fulgi de quinoa

 - 50 g de semințe de floarea-soarelui

 - 20 g de semințe de susan

 - 60 g de fulgi de migdale

 - 60 g de stafide

 - 400 g de iaurt de soia

 - 300 g de mango

 - 1 lingură de semințe de Chia

Preparare (10 minute):

 1. Se prăjesc ușor în cuptor fulgii de quinoa, semințele de floarea-soarelui, de susan și migdalele. După ce s-au rumenit puțin, se adaugă stafidele și se distribuie acest amestec în patru pahare.
 2. Se adaugă apoi un strat generos de iaurt deasupra.
 3. Se spală și se taie fructul de mango-ul în bucăți mici și se adaugă cu atenție pe iaurt, astfel încât să existe trei straturi diferite.
 4. Se presară pe ultimul strat cu semințe de chia și se servește.

3. Muesli de mei cu lapte de migdale

Pentru 4 persoane:

 - 250 g de fulgi de mei

 - 50 g de caju

 - 2 linguri de semințe de susan

 - 40 g de curmale

 - 40 g de papaya deshidratată

 - 600 ml de lapte de migdale

 - 50 g de sirop de agave

 - 2 mere

Preparare (12 minute):

 1. Într-un bol sau un castron mare se amestecă fulgii de mei, nucile caju, o lingură de semințe de susan, curmalele tocate și papaya. Amestecul se distribuie în boluri individuale.

 2. Se toarnă laptele de migdale într-o crăticioară la foc mic, se adaugă siropul de agave și când este fierbinte, se toarnă peste muesli.

 3. Se curăță și se rad merele și se adaugă la muesli.

 4. Înainte de a servi, se presară restul de semințe de susan (se pot înlocui aceste semințe cu polen sau cu germeni de grâu, după preferințe).

4. Muesli de ovăz cu coacăze

Pentru  4 persoane:

 - 160 g de fulgi de ovăz

 - 1 măr Golden

 - 1 banană

 - 1 pară

 - 1 lingură de suc de lămâie

 - 30 g de nuci

 - 500 ml de lapte de cocos (sau iaurt de soia)

 - 30 g de coacăze roșii deshidratate

 - 2 lingurițe de concentrat de mere

Preparare (5 minute + 12 ore):

 1. Se acoperă fulgii cu suficientă apă și se lasă să se înmoaie peste noapte.
 2. A doua zi, mărul și perele se curăță, se scoate cotorul inima este extrasă și se taie cubulețe.
 3. Se curăță banana și după ce se taie, se adaugă într-un bol sau un castron împreună cu celelalte fructe și se presară cu suc de lămâie.
 4. Se strecoară fulgii înmuiați și se amestecă cu nucile, afinele și laptele de cocos.
 5. Micul-dejun se servește în boluri, cu 2 lingurițe de concentrat de mere.

5. Granola crocantă

Pentru 4 porții:

 - 200 g de fulgi variați (orez, porumb, orz, grâu)

 - 20 g de fulgi de cocos

 - 60 g de stafide

 - 50 g de semințe de floarea-soarelui

 - 20 g semințe de susan

 - 60 g de fulgi de migdale

 - 4 linguri de sirop de agave

 - 30 ml de ulei de susan

 - scorțișoară măcinată

Preparare (25 minute):

 1. Într-un castron sau un bol mare se amestecă fulgii de cereale, migdalele, semințele și fulgii de cocos.
 2. Separat se amestecă siropul de agave, uleiul de susan și scorțișoara măcinată. Se toarnă acest amestec în bolul mare și se amestecă bine.
 3. Se întinde amestecul astfel obținut pe o tavă învelită cu hârtie de copt și se lasă în cuptorul preîncălzit la 150°C până când se obține o culoare aurie uniformă.
 4. Se scoate, se lasă să se răcească și apoi se adăugă stafidele.
 5. Acest mic-dejun se poate consuma ca atare, se poate adăuga iaurt sau lapte vegetal, după preferințe.

6. Porridge de căpșuni și banane cu goji

Pentru 4 persoane:

 - 200 g de fulgi de ovăz

 - 500 ml de apă

 - 500 ml de lapte de orez

 - 2 linguri de zahăr integral de trestie sau de cocos

 - 1 linguriță de scorțișoară

 - 150 g de căpșuni

 - 1 banană

 - 50 g de goji

 - un vârf de cuți de sare de mare

Preparare (20 minute):

 1. Se încălzesc fulgii de ovăz într-o crăticioară cu apă, lapte de orez și sare. Se lasă la foc mediu și se amestecă constant cu o lingură de lemn. Când s-au îngroșat suficient (aproximativ 10 minute), se iau de pe foc și se lasă să stea, cu capac, încă 5 minute.
 2. Căpșunile se taie în sferturi și banana se taie rondele.
 3. Se împarte porridge-ul de ovăz în patru boluri individuale și se adăugă fructele tăiate și zahărul de trestie sau de cocos, după preferințe.
 4. Înainte de a servi, se decorează cu fructe goji și se presară cu puțină scorțișoară, după gust.

Categorie:

Mai poți citi din Rețete - Mâncăruri

5 reÈ›ete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

3 reÈ›ete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

6 reÈ›ete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

4 reÈ›ete delicioase cu…

  Vinetele: alimente hrănitoare și versatile  Așa cum știm mulți dintre noi, vinetele...

5 rețete de primăvarą

  Primăvara, anotimpul rețetelor proaspete  Primăvara este anotimpul ideal pentru a începe s...

6 rețete cu ciuperci

  6 rețete cu ciuperci  Există o mare varietate de ciuperci comestibile pe care le putem folos...

Spaghete cremoase cu so…

  Spaghete cremoase cu sos de legume  Această rețetă de spaghete cremoase se prepară rapid (...

Hamburgeri sănătoÈ™i …

  Hamburgeri sănătoși din linte și quinoa  Hamburgerii sunt una dintre mâncărurile de tip ...

Gratin de dovlecei È™i …

  Care sunt beneficiile dovleceilor?  Dovleceii sunt compuși în proporție de 95% din apă. Ac...

Ghiveci de legume cu ci…

  Ghiveci de legume cu creasta cocoșului (ciupercă)  A venit toamna și ar trebui să profită...

Cum poÅ£i prepara cele …

  Reţete cu dovleac Toamna dovleacul este cel care invadează pieţele şi care ne permit să re...

Ce punem pe masă de Pa…

  Mâncăruri tradiÈ›ionale româneÈ™ti  După ce am terminat curățenia de...

10 reÅ£ete de vinegrete…

  10 reÅ£ete originale  Te-ai săturat de vinegretele care sunt mult prea clasice sau ...

ReÅ£ete delicioase cu s…

  Cele mai delicioase ÅŸi originale reÅ£ete cu somon  Somonul vine cu o mulÅ£ime de be...

Ce poÅ£i face cu menta …

  Cum poÈ›i folosi menta în bucătăria ta  Ai mentă prin bucătărie, te tente...

Cum poÅ£i prepara porum…

  Porumbul indian - reÈ›ete  Sub formă de seminÈ›e, porumbul indian este rege pentru ...

GăteÅŸte cu ajutorul c…

  GăteÅŸte cu ceai  Ceaiul nu se foloseÅŸte doar la băut. Acest ingredient minunat s...

Cum poÅ£i prepara altfe…

  ReÈ›ete cu fenicul  Crud sau fiert, feniculul se mănâncă în într...

3 feluri în care poÅ£i…

  Te-ai plictisit de ouăle prăjite sau de omletă?  Ouăle sunt fără îndoial...

Cum să prepari un riso…

  Prepară un risotto delicios  Cremos, delicios, plin de savori, risotto reprezintă ...

Cum să prepari altfel …

  12 feluri în care poÅ£i prepara altfel carnea tocată  Nu, carnea tocată nu s...

Cum te poÈ›i delecta cu…

  Prepară cel mai delicios somon  Somonul este cel mai de preÈ› aliat al tău, cel ca...

Integrează migdalele Å

  Modalități de a integra migdalele în alimentaÈ›ia ta zilnică Migdalele sunt cele...

Rețete cu papaya

  Idei de reÈ›ete pentru a profita de beneficiile fructului papaya  Bogat în ant...

Carnea de pasăre È™i p…

  Carnea de pasăre È™i produsele lactate – un duo câÈ™tigător  Carne de ...

ReÈ›ete pe bază de leg…

  Savori de iarnă, reÈ›ete pe bază de legume È™i de fructe  Este iarnă, È™i trebuie...

Idei de reÈ›ete pline d…

  Idei de reÈ›ete pline de legume pentru a începe anul aÈ™a cum trebuie  Din cau...

Un Revelion plin de del…

  Un Revelion plin de delicii È™i pentru vegetarieni  Chiar dacă preparatele pe bază...

Introdu È™i tu varza ka…

  Varza kale, preferata multor oameni.  Dacă urmăreÈ™ti puÈ›in tendinÈ›ele în ...

Reinventează felurile …

  Reinventează felurile de mâncare cu broccoli!  Broccoli Å£i se pare a fi o le...

Trucuri pentru a prepar…

  9 trucuri pentru a prepara altfel racleta  Sezonul racletei este oficial deschis. Da...

Spaghetele vin cu o sta…

  Spaghetele pot fi partenerul tău ideal zilnic în bucătărie  Preparate ...

Umpluturi pentru prepar…

  Umpluturi parfumate pentru preparate festive  CocoÈ™, curcan, bibilică sau rață&h...

Ouă È™i ierburi – 10…

  Ouă È™i ierburi – 1001 posibilități  Apreciat de foarte multă lume È™i foa...

ReÈ›ete care îți parf…

  Topul reÈ›etelor care îÈ›i parfumează casa de Crăciun  Ce poate fi mai plăc...

De ce ar trebui să iub…

  De ce ar trebui să iubeÈ™ti sushi? 4 motive  Un fel de mâncare venit direct d...

ReÈ›ete pe bază de cle…

  ReÈ›ete delicioase pe bază de clementine  Sunt divine clementinele? Vom vedea. &Ici...

Mierea, un nectar cu mi…

  Mierea în bucătărie  Este foarte dificil să ne mai imaginăm viaÈ›a fără ...

Obiceiuri alimentare di…

  Obiceiuri alimentare inspirate din lumea întreagă  Adoptând unele obice...

Cele mai bune reÅ£ete d…

  Cele mai bune reÈ›ete de pizza  Pizza margherita, calzone sau regina… toată ...

Surimi? De ce nu?

  Surimi, apreciat atât de cei mici cat si de cei mari  Toată lumea a auzit dej...

Cele mai bune reÈ›ete d…

  Cele mai bune reÈ›ete de verine  Verinele sunt sic, creative È™i atât de dragu...

Feluri în care poÈ›i p…

  5 feluri în care poÈ›i prepara quinoa  Cu siguranță că fenomenul ultimilor ...

Popcorn versiune gurman…

  Popcorn versiune gurmandă: 6 feluri de a folosi altfel clasicul popcorn  Sărat, cu...

Marinate ÅŸi sosuri pe …

  Iaurtul îl poÈ›i folosi în reÈ›ete dulci sau sărate  Atunci când ...

ReÈ›ete originale cu sc…

  Feluri originale în care poÈ›i consuma scorÈ›iÈ™oara  È˜tiai că pe lâng...

Alternative delicioase …

  Alternative delicioase la maioneză  Un lucru este evident. Maioneza este cel mai fo...

Cele mai bune reÈ›ete d…

  Risotto îÅ£i permite orice tip de fantezie culinară  Risotto… o r...

Idei pentru cele mai de…

  Cele mai bune idei pentru cele mai delicioase spaghete  Probabil cel mai cunoscut fe...

Prepara o vinegretă ho…

  Trucuri ÅŸi sfaturi pentru a prepara o vinegretă home-made  Ai obiceiul să î...

5 feluri savuroase de a…

  Mămăliga merită un loc de cinste la tine în bucătărie  Un fel de mâ...

Ce poÅ£i face cu ciuper…

  Ciupercile sunt delicioase în bucătărie, folositoare sănătății.  &I...

Prepara altfel dovleacu…

  Prepară altfel dovleacul pentru Halloween  Probabil cea mai celebră curcubitacee, ...

Retete cu fenicul

  Feniculul – crud sau preparat?  Feniculul este o legumă cu un gust care ne du...

Gustul dulce-sarat in r…

  Dulce-sărat, cea mai savuroasă alianță  Gustul dulce-sărat… îl iub...

Adopta Quinoa in alimen…

  Quinoa ÅŸi trei motive de a o iubi  Ai auzit peste tot despre quinoa dar nu o folose...

Idei de pizza light

  Idei de pizza light dar savuroase  Fie pentru a privi un meci de fotbal, fie pentru ...

Idei si retete original…

  Idei È™i reÈ›ete originale pentru a mânca legumele pe care nu prea le apreciezi &nb...

Lavanda în bucatarie

  ReÈ›ete diverse cu lavanda  Ce ai zice dacă ai veni cu o notă din Provence la tine...

Retete pe baza de ciupe…

  ReÈ›ete delicioase pe bază de ciuperci  Nu toate ciupercile sunt comestibile, dar c...

Cum preparam untul arom…

  Cinci feluri de unt aromat  PuÈ›ini dintre noi È™tiu cum se prepară untul aromat È™...

Mâncare de linte verde

  Lintea verde este o incredibilă sursă de proteine  Câți dintre noi gătim linte în mod ...

Salata de alge cu garni…

  Salata de alge cu garnitura de orez(4-6 porÈ›ii)  Vrei să-È›i impresionezi iubita È...

Cum fierbem corect past…

  Fierberea corectă a pastelor  Poate că pentru mulÈ›i dintre noi fierberea pastelor...

Retete cu Graviola

  3 idei pentru a găti fructul Graviola  Graviola este un fruct considerat a fi È™i u...

Reinventeaza orezul

  Cum poÈ›i prepara altfel orezul?  Ai impresia că orezul este mult prea banal È™i cÄ...

Secretele unui sos Pest…

  Secretele unui sos Pesto reuÈ™it  Sosul Pesto este un sos italian, întâl...

Galuste cu prune

  GăluÈ™te cu prune  Pentru că toamna prunele sunt fructele-vedetă, nu trebuie să ...

Marinate pentru carne È…

  Diferite tipuri de marinate pentru carne È™i peste  Daca tot am vorbit despre grăta...

Top 5 frigarui de vara

  Top 5 frigărui de vară  Light, exotice, dulci sau sărate… frigăruile pe g...

Retete cu busuioc

  ReÈ›ete delicioase cu busuioc  Cultivat de câteva decenii încoace î...

Ce stii despre unt?

  Ce È™tii despre unt?  Untul este un clasic în bucătăria noastră. De la p&ac...

Trucuri pentru un grata…

  Trucuri pentru formă – cum mă pot bucura de un grătar mai light  Vara este ...

Marinate pentru a subli…

  Marinate însorite pentru a sublima preparatele tale de vara  Credeai ca È™tii ...

Prepara altfel frigarui…

  Prepară altfel frigăruile!  Atunci când vine vorba despre grătar, nimic nu ...

Retete exotice si fruct…

  ReÈ›ete exotice È™i fructate  Pe langa fructele de sezon de care te poÈ›i bucura &ic...

Idei pentru un picnic f…

  6 idei pentru un picnic fără prea multe calorii  Vara vine È™i cu dorinÈ›e de a ie...

Prajituri sarate

  Prăjituri sărate  Prăjiturile nu sunt numai dulci! Iată cinci idei de prăjituri...

Murele-beneficii si ret…

  Murele-beneficii È™i reÈ›ete  Murele sunt niÈ™te fructe foarte interesante datorită...

Fructe pe gratar

  Fructe pe grătar? De ce nu?  Pe grătar, te-ai obiÈ™nuit cu mici în primul r&...