5 rețete de toamnă cu prune

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?

5 rețete de toamnă cu prune Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, au o mulțime de antioxidanți, iar prunele uscate sunt o gustare excelentă.

 Cea mai cunoscută proprietate a prunelor este aceea de a fi un remediu natural pentru constipație. Cu toate acestea, prunele ascund multe beneficii esențiale și substanțe nutritive pentru sănătatea noastră.

 Prunele sunt fructe roșii sau violet cu o textură cărnoasă ale căror proprietăți nutritive sunt foarte benefice pentru sănătate. Unele dintre principalele substanțe nutritive pe care le oferă aceste fructe sunt următoarele:

 - Sunt bogate în fibre. Acest lucru este foarte important pentru buna funcționare a digestiei și evitarea constipației.

 - Conțin vitaminele C, E și K.

 - Oferă sorbitol, un compus cu proprietăți laxative.

 - Au de asemenea un conținut ridicat de minerale: potasiu, calciu, fier și magneziu, care ajută la îmbunătățirea anemiei și a stării de dispoziție scăzută.

 Să vedem în continuare care sunt principalele beneficii ale consumului de prune:

1. Combat constipația: primul și poate cel mai cunoscut beneficiu dintre toate este combaterea constipației. Datorită fibrelor alimentare și a sorbitolului pe care îl conțin prunele, aceste frucet ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. În plus, pectina, fructoza și sulful pe care le conțin constituie un remediu natural infailibil contra constipației.

2. Ajută la slăbit: dacă vrem să slăbim într-un mod sănătos și natural, aceste fructe nu pot lipsi din dieta noastră. Prunele conțin potasiu, deci putem pierde în greutate eliminând excesul de lichide. De asemenea, prunele oferă puține calorii, dar mențin o valoare nutritivă ridicată.

3. Ajută la tratarea anemiei: prunele conțin o cantitate semnificativă de fier. Dacă le consumăm împreună cu leguminoase, efectul lor este și mai mare.

4. Sunt un excelent remediu anti-îmbătrânire: datorită proprietăților lor antioxidante, prunele contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire. În plus, conținutul lor de vitamina E, care luptă împotriva radicalilor liberi și de vitamina A ajută la prevenirea ridurilor.

5. Protejează vederea: prunele ajută la menținerea sănătății ochilor datorită vitaminelor și antioxidanților pe care îi conțin.

 

1. Porridge sau terci de prune

Începeți cu o rețetă cu prune foarte simplă: terci sau porridge de prune. Această rețetă este ușor de preparat:

 1. Amestecați fulgii de ovăz cu băuturi vegetale și presărați o prună coptă deasupra (scoateți sâmburele).

 2. Lăsați amestecul peste noapte și a doua zi adăugați o mână de muesli și gustați-l. Adăugați miere, extract de stevia sau sirop de agave pentru a-l îndulci și presărați puțină scorțișoară.

 

2. Sos de prune uscate

 Acum vom încerca o rețetă cu prune uscate. În loc să le consumăm așa cum sunt, urmează să le gătim cu suc de struguri de casă sau must.

 1. Aduceți 10-12 prune uscate și 2 căni de must sau suc de struguri la fierbere cu un baton de scorțișoară și anason stelat, amestecând ocazional. Când începe să fiarbă, lăsați la foc mic și lăsați-l să se reducă puțin. Prunele se vor transforma în dulceață.

 2. Luați sosul de pe foc și lăsați-l să se răcească. Folosiți-l în terciul de garnitură sau în micul dejun, cu sosul inclus, este o adevărată descoperire! De asemenea, puteți folosi sosul de prune în cremele de casă, budinci, torturi de patiserie pufoasă, prăjituri dulci ... sau să faceți înghețată.

 

3. Înghețată de prune

Ingrediente:

 - 10 prune fără sâmburi

 - 5 linguri de sirop de agave sau de arțar

 - 1 conservă de lapte de cocos

 - 200 ml de smântână sau cremă de soia pentru gătit (pentru varianta vegană)

 - o jumătate de linguriță de extract de vanilie

Preparare:

1. Tăiați prunele în sferturi și puneți-le într-o cratiță împreună cu siropul la foc mediu, amestecând din când în când, până încep să facă să bule. Luați-le de pe foc.

2. Când se răcesc, bateți-le cu mixerul, adăugând laptele de cocos, smântâna și vanilia.

3. Lăsați amestecul la frigider cel puțin 2 ore.

4. Transferați amestecul în aparatul de înghețată și preparați-l conform instrucțiunilor aparatului

5. Depozitați surplusul într-un recipient etanș în congelator.

 

4. Tofu cu prune

 Șțiați că prunele pot fi folosite și în feluri de mâncare sărate? Prunele proaspete pot fi folosite pentru a face sosuri delicioase sau prunele uscate pot fi folosite pentru tocănițe, garnituri și curry. Iată un exemplu al modului de utilizare a prunelor în rețete sărate.

Ingrediente:

 - 250 g de tofu tare

 - 12 prune uscate

 - 50 g caju crud, nesărat

 - 4 linguri de ulei de măsline

 - 1 ceapă

 - 1 roșie

 - 1 linguriță de condiment garam masala

 - o jumătate de linguriță de semințe de chimen

 - 1 iaurt de soia (natural, fără zahăr sau arome)

 - 20 g de coriandru sau pătrunjel proaspăt

 - o jumătate de linguriță de sare

Preparare:

1. Tăiați tofu-ul în cubulețe mici și căliți-l cu uleiul de măsline.
2. Tocați fin ceapa și adăugați-o, amestecând din când în când.
3. Când ceapa este translucidă, adăugați condimentele, tocați roșia și adăugați-o. Adăugați și sarea.
4. Tăiați prunele în jumătate și adăugați-le în tigaie.
5. Adăugați iaurtul și 1 cană de apă și amestecați bine. Lăsați amestecul la foc mare până începe să fiarbă și să scadă focul.
6. Lăsați-l să se reducă până este destul de cremos.
7. La final, tocați coriandrul și adăugați-l deasupra când serviți preparatul.

 

5. Biryani (preparat tradițional) indian cu prune

Iată un alt exemplu de rețetă sărată cu prune:

 Ingrediente:

2 căni de orez basmati

4 linguri de ulei de măsline

1 baton de scorțișoară

1 linguriță de piper negru

1 lingură de ghimbir proaspăt tocat sau dat pe răzătoare

1 linguriță din condimentul Garam Masala

1 linguriță de turmeric

un sfert de linguriță de chimen pulbere

1 ceapă

2 căței de usturoi tocați

8 prune uscate

1 ardei roșu iute tocat

o jumătate de linguriță de sare

coriandru sau pătrunjel proaspăt pentru servit

Preparare:

1. Tocați ceapa mărunt și căliți-o în ulei. Când este translucidă, adăugați scorțișoara și restul condimentelor și lăsați să se prăjească totul împreună. Adăugați usturoiul, chili-ul, prunele tăiate în jumătate și orezul și amestecați.
2. Adăugați 2,5 căni de apă și lăsați la foc mare, acoperit. Când începe să fiarbă, dați la foc mic până nu mai rămâne apă.
3. Opriți focul și lăsați preparatul deoparte timp de 10 minute, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
4. Presați orezul cu o furculiță, adăugați coriandrul tocat și serviți preparatul fierbinte.

Categorie:

Mai poți citi din Rețete - Mâncăruri

5 reÈ›ete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

3 reÈ›ete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

6 reÈ›ete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

4 reÈ›ete delicioase cu…

  Vinetele: alimente hrănitoare și versatile  Așa cum știm mulți dintre noi, vinetele...

5 rețete de primăvarą

  Primăvara, anotimpul rețetelor proaspete  Primăvara este anotimpul ideal pentru a începe s...

6 rețete cu ciuperci

  6 rețete cu ciuperci  Există o mare varietate de ciuperci comestibile pe care le putem folos...

Spaghete cremoase cu so…

  Spaghete cremoase cu sos de legume  Această rețetă de spaghete cremoase se prepară rapid (...

Hamburgeri sănătoÈ™i …

  Hamburgeri sănătoși din linte și quinoa  Hamburgerii sunt una dintre mâncărurile de tip ...

Gratin de dovlecei È™i …

  Care sunt beneficiile dovleceilor?  Dovleceii sunt compuși în proporție de 95% din apă. Ac...

Ghiveci de legume cu ci…

  Ghiveci de legume cu creasta cocoșului (ciupercă)  A venit toamna și ar trebui să profită...

Cum poÅ£i prepara cele …

  Reţete cu dovleac Toamna dovleacul este cel care invadează pieţele şi care ne permit să re...

Ce punem pe masă de Pa…

  Mâncăruri tradiÈ›ionale româneÈ™ti  După ce am terminat curățenia de...

10 reÅ£ete de vinegrete…

  10 reÅ£ete originale  Te-ai săturat de vinegretele care sunt mult prea clasice sau ...

ReÅ£ete delicioase cu s…

  Cele mai delicioase ÅŸi originale reÅ£ete cu somon  Somonul vine cu o mulÅ£ime de be...

Ce poÅ£i face cu menta …

  Cum poÈ›i folosi menta în bucătăria ta  Ai mentă prin bucătărie, te tente...

Cum poÅ£i prepara porum…

  Porumbul indian - reÈ›ete  Sub formă de seminÈ›e, porumbul indian este rege pentru ...

GăteÅŸte cu ajutorul c…

  GăteÅŸte cu ceai  Ceaiul nu se foloseÅŸte doar la băut. Acest ingredient minunat s...

Cum poÅ£i prepara altfe…

  ReÈ›ete cu fenicul  Crud sau fiert, feniculul se mănâncă în într...

3 feluri în care poÅ£i…

  Te-ai plictisit de ouăle prăjite sau de omletă?  Ouăle sunt fără îndoial...

Cum să prepari un riso…

  Prepară un risotto delicios  Cremos, delicios, plin de savori, risotto reprezintă ...

Cum să prepari altfel …

  12 feluri în care poÅ£i prepara altfel carnea tocată  Nu, carnea tocată nu s...

Cum te poÈ›i delecta cu…

  Prepară cel mai delicios somon  Somonul este cel mai de preÈ› aliat al tău, cel ca...

Integrează migdalele Å

  Modalități de a integra migdalele în alimentaÈ›ia ta zilnică Migdalele sunt cele...

Rețete cu papaya

  Idei de reÈ›ete pentru a profita de beneficiile fructului papaya  Bogat în ant...

Carnea de pasăre È™i p…

  Carnea de pasăre È™i produsele lactate – un duo câÈ™tigător  Carne de ...

ReÈ›ete pe bază de leg…

  Savori de iarnă, reÈ›ete pe bază de legume È™i de fructe  Este iarnă, È™i trebuie...

Idei de reÈ›ete pline d…

  Idei de reÈ›ete pline de legume pentru a începe anul aÈ™a cum trebuie  Din cau...

Un Revelion plin de del…

  Un Revelion plin de delicii È™i pentru vegetarieni  Chiar dacă preparatele pe bază...

Introdu È™i tu varza ka…

  Varza kale, preferata multor oameni.  Dacă urmăreÈ™ti puÈ›in tendinÈ›ele în ...

Reinventează felurile …

  Reinventează felurile de mâncare cu broccoli!  Broccoli Å£i se pare a fi o le...

Trucuri pentru a prepar…

  9 trucuri pentru a prepara altfel racleta  Sezonul racletei este oficial deschis. Da...

Spaghetele vin cu o sta…

  Spaghetele pot fi partenerul tău ideal zilnic în bucătărie  Preparate ...

Umpluturi pentru prepar…

  Umpluturi parfumate pentru preparate festive  CocoÈ™, curcan, bibilică sau rață&h...

Ouă È™i ierburi – 10…

  Ouă È™i ierburi – 1001 posibilități  Apreciat de foarte multă lume È™i foa...

ReÈ›ete care îți parf…

  Topul reÈ›etelor care îÈ›i parfumează casa de Crăciun  Ce poate fi mai plăc...

De ce ar trebui să iub…

  De ce ar trebui să iubeÈ™ti sushi? 4 motive  Un fel de mâncare venit direct d...

ReÈ›ete pe bază de cle…

  ReÈ›ete delicioase pe bază de clementine  Sunt divine clementinele? Vom vedea. &Ici...

Mierea, un nectar cu mi…

  Mierea în bucătărie  Este foarte dificil să ne mai imaginăm viaÈ›a fără ...

Obiceiuri alimentare di…

  Obiceiuri alimentare inspirate din lumea întreagă  Adoptând unele obice...

Cele mai bune reÅ£ete d…

  Cele mai bune reÈ›ete de pizza  Pizza margherita, calzone sau regina… toată ...

Surimi? De ce nu?

  Surimi, apreciat atât de cei mici cat si de cei mari  Toată lumea a auzit dej...

Cele mai bune reÈ›ete d…

  Cele mai bune reÈ›ete de verine  Verinele sunt sic, creative È™i atât de dragu...

Feluri în care poÈ›i p…

  5 feluri în care poÈ›i prepara quinoa  Cu siguranță că fenomenul ultimilor ...

Popcorn versiune gurman…

  Popcorn versiune gurmandă: 6 feluri de a folosi altfel clasicul popcorn  Sărat, cu...

Marinate ÅŸi sosuri pe …

  Iaurtul îl poÈ›i folosi în reÈ›ete dulci sau sărate  Atunci când ...

ReÈ›ete originale cu sc…

  Feluri originale în care poÈ›i consuma scorÈ›iÈ™oara  È˜tiai că pe lâng...

Alternative delicioase …

  Alternative delicioase la maioneză  Un lucru este evident. Maioneza este cel mai fo...

Cele mai bune reÈ›ete d…

  Risotto îÅ£i permite orice tip de fantezie culinară  Risotto… o r...

Idei pentru cele mai de…

  Cele mai bune idei pentru cele mai delicioase spaghete  Probabil cel mai cunoscut fe...

Prepara o vinegretă ho…

  Trucuri ÅŸi sfaturi pentru a prepara o vinegretă home-made  Ai obiceiul să î...

5 feluri savuroase de a…

  Mămăliga merită un loc de cinste la tine în bucătărie  Un fel de mâ...

Ce poÅ£i face cu ciuper…

  Ciupercile sunt delicioase în bucătărie, folositoare sănătății.  &I...

Prepara altfel dovleacu…

  Prepară altfel dovleacul pentru Halloween  Probabil cea mai celebră curcubitacee, ...

Retete cu fenicul

  Feniculul – crud sau preparat?  Feniculul este o legumă cu un gust care ne du...

Gustul dulce-sarat in r…

  Dulce-sărat, cea mai savuroasă alianță  Gustul dulce-sărat… îl iub...

Adopta Quinoa in alimen…

  Quinoa ÅŸi trei motive de a o iubi  Ai auzit peste tot despre quinoa dar nu o folose...

Idei de pizza light

  Idei de pizza light dar savuroase  Fie pentru a privi un meci de fotbal, fie pentru ...

Idei si retete original…

  Idei È™i reÈ›ete originale pentru a mânca legumele pe care nu prea le apreciezi &nb...

Lavanda în bucatarie

  ReÈ›ete diverse cu lavanda  Ce ai zice dacă ai veni cu o notă din Provence la tine...

Retete pe baza de ciupe…

  ReÈ›ete delicioase pe bază de ciuperci  Nu toate ciupercile sunt comestibile, dar c...

Cum preparam untul arom…

  Cinci feluri de unt aromat  PuÈ›ini dintre noi È™tiu cum se prepară untul aromat È™...

Mâncare de linte verde

  Lintea verde este o incredibilă sursă de proteine  Câți dintre noi gătim linte în mod ...

Salata de alge cu garni…

  Salata de alge cu garnitura de orez(4-6 porÈ›ii)  Vrei să-È›i impresionezi iubita È...

Cum fierbem corect past…

  Fierberea corectă a pastelor  Poate că pentru mulÈ›i dintre noi fierberea pastelor...

Retete cu Graviola

  3 idei pentru a găti fructul Graviola  Graviola este un fruct considerat a fi È™i u...

Reinventeaza orezul

  Cum poÈ›i prepara altfel orezul?  Ai impresia că orezul este mult prea banal È™i cÄ...

Secretele unui sos Pest…

  Secretele unui sos Pesto reuÈ™it  Sosul Pesto este un sos italian, întâl...

Galuste cu prune

  GăluÈ™te cu prune  Pentru că toamna prunele sunt fructele-vedetă, nu trebuie să ...

Marinate pentru carne È…

  Diferite tipuri de marinate pentru carne È™i peste  Daca tot am vorbit despre grăta...

Top 5 frigarui de vara

  Top 5 frigărui de vară  Light, exotice, dulci sau sărate… frigăruile pe g...

Retete cu busuioc

  ReÈ›ete delicioase cu busuioc  Cultivat de câteva decenii încoace î...

Ce stii despre unt?

  Ce È™tii despre unt?  Untul este un clasic în bucătăria noastră. De la p&ac...

Trucuri pentru un grata…

  Trucuri pentru formă – cum mă pot bucura de un grătar mai light  Vara este ...

Marinate pentru a subli…

  Marinate însorite pentru a sublima preparatele tale de vara  Credeai ca È™tii ...

Prepara altfel frigarui…

  Prepară altfel frigăruile!  Atunci când vine vorba despre grătar, nimic nu ...

Retete exotice si fruct…

  ReÈ›ete exotice È™i fructate  Pe langa fructele de sezon de care te poÈ›i bucura &ic...

Idei pentru un picnic f…

  6 idei pentru un picnic fără prea multe calorii  Vara vine È™i cu dorinÈ›e de a ie...

Prajituri sarate

  Prăjituri sărate  Prăjiturile nu sunt numai dulci! Iată cinci idei de prăjituri...

Murele-beneficii si ret…

  Murele-beneficii È™i reÈ›ete  Murele sunt niÈ™te fructe foarte interesante datorită...

Fructe pe gratar

  Fructe pe grătar? De ce nu?  Pe grătar, te-ai obiÈ™nuit cu mici în primul r&...