Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?
 Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, au o mulțime de antioxidanți, iar prunele uscate sunt o gustare excelentă.
 Cea mai cunoscută proprietate a prunelor este aceea de a fi un remediu natural pentru constipație. Cu toate acestea, prunele ascund multe beneficii esențiale și substanțe nutritive pentru sănătatea noastră.
 Prunele sunt fructe roșii sau violet cu o textură cărnoasă ale căror proprietăți nutritive sunt foarte benefice pentru sănătate. Unele dintre principalele substanțe nutritive pe care le oferă aceste fructe sunt următoarele:
 - Sunt bogate în fibre. Acest lucru este foarte important pentru buna funcționare a digestiei și evitarea constipației.
 - Conțin vitaminele C, E și K.
 - Oferă sorbitol, un compus cu proprietăți laxative.
 - Au de asemenea un conținut ridicat de minerale: potasiu, calciu, fier și magneziu, care ajută la îmbunătățirea anemiei și a stării de dispoziție scăzută.
 Să vedem în continuare care sunt principalele beneficii ale consumului de prune:
1. Combat constipația: primul și poate cel mai cunoscut beneficiu dintre toate este combaterea constipației. Datorită fibrelor alimentare și a sorbitolului pe care îl conțin prunele, aceste frucet ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. În plus, pectina, fructoza și sulful pe care le conțin constituie un remediu natural infailibil contra constipației.
2. Ajută la slăbit: dacă vrem să slăbim într-un mod sănătos și natural, aceste fructe nu pot lipsi din dieta noastră. Prunele conțin potasiu, deci putem pierde în greutate eliminând excesul de lichide. De asemenea, prunele oferă puține calorii, dar mențin o valoare nutritivă ridicată.
3. Ajută la tratarea anemiei: prunele conțin o cantitate semnificativă de fier. Dacă le consumăm împreună cu leguminoase, efectul lor este și mai mare.
4. Sunt un excelent remediu anti-îmbătrânire: datorită proprietăților lor antioxidante, prunele contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire. În plus, conținutul lor de vitamina E, care luptă împotriva radicalilor liberi și de vitamina A ajută la prevenirea ridurilor.
5. Protejează vederea: prunele ajută la menținerea sănătății ochilor datorită vitaminelor și antioxidanților pe care îi conțin.
Â
1. Porridge sau terci de prune
Începeți cu o rețetă cu prune foarte simplă: terci sau porridge de prune. Această rețetă este ușor de preparat:
 1. Amestecați fulgii de ovăz cu băuturi vegetale și presărați o prună coptă deasupra (scoateți sâmburele).
 2. Lăsați amestecul peste noapte și a doua zi adăugați o mână de muesli și gustați-l. Adăugați miere, extract de stevia sau sirop de agave pentru a-l îndulci și presărați puțină scorțișoară.
Â
2. Sos de prune uscate
 Acum vom încerca o rețetă cu prune uscate. În loc să le consumăm așa cum sunt, urmează să le gătim cu suc de struguri de casă sau must.
 1. Aduceți 10-12 prune uscate și 2 căni de must sau suc de struguri la fierbere cu un baton de scorțișoară și anason stelat, amestecând ocazional. Când începe să fiarbă, lăsați la foc mic și lăsați-l să se reducă puțin. Prunele se vor transforma în dulceață.
 2. Luați sosul de pe foc și lăsați-l să se răcească. Folosiți-l în terciul de garnitură sau în micul dejun, cu sosul inclus, este o adevărată descoperire! De asemenea, puteți folosi sosul de prune în cremele de casă, budinci, torturi de patiserie pufoasă, prăjituri dulci ... sau să faceți înghețată.
Â
3. Înghețată de prune
Ingrediente:
 - 10 prune fără sâmburi
 - 5 linguri de sirop de agave sau de arțar
 - 1 conservă de lapte de cocos
 - 200 ml de smântână sau cremă de soia pentru gătit (pentru varianta vegană)
 - o jumătate de linguriță de extract de vanilie
Preparare:
1. Tăiați prunele în sferturi și puneți-le într-o cratiță împreună cu siropul la foc mediu, amestecând din când în când, până încep să facă să bule. Luați-le de pe foc.
2. Când se răcesc, bateți-le cu mixerul, adăugând laptele de cocos, smântâna și vanilia.
3. Lăsați amestecul la frigider cel puțin 2 ore.
4. Transferați amestecul în aparatul de înghețată și preparați-l conform instrucțiunilor aparatului
5. Depozitați surplusul într-un recipient etanș în congelator.
Â
4. Tofu cu prune
 Șțiați că prunele pot fi folosite și în feluri de mâncare sărate? Prunele proaspete pot fi folosite pentru a face sosuri delicioase sau prunele uscate pot fi folosite pentru tocănițe, garnituri și curry. Iată un exemplu al modului de utilizare a prunelor în rețete sărate.
Ingrediente:
 - 250 g de tofu tare
 - 12 prune uscate
 - 50 g caju crud, nesărat
 - 4 linguri de ulei de măsline
 - 1 ceapă
 - 1 roșie
 - 1 linguriță de condiment garam masala
 - o jumătate de linguriță de semințe de chimen
 - 1 iaurt de soia (natural, fără zahăr sau arome)
 - 20 g de coriandru sau pătrunjel proaspăt
 - o jumătate de linguriță de sare
Preparare:
1. Tăiați tofu-ul în cubulețe mici și căliți-l cu uleiul de măsline.
2. Tocați fin ceapa și adăugați-o, amestecând din când în când.
3. Când ceapa este translucidă, adăugați condimentele, tocați roșia și adăugați-o. Adăugați și sarea.
4. Tăiați prunele în jumătate și adăugați-le în tigaie.
5. Adăugați iaurtul și 1 cană de apă și amestecați bine. Lăsați amestecul la foc mare până începe să fiarbă și să scadă focul.
6. Lăsați-l să se reducă până este destul de cremos.
7. La final, tocați coriandrul și adăugați-l deasupra când serviți preparatul.
Â
5. Biryani (preparat tradițional) indian cu prune
Iată un alt exemplu de rețetă sărată cu prune:
 Ingrediente:
2 căni de orez basmati
4 linguri de ulei de măsline
1 baton de scorțișoară
1 linguriță de piper negru
1 lingură de ghimbir proaspăt tocat sau dat pe răzătoare
1 linguriță din condimentul Garam Masala
1 linguriță de turmeric
un sfert de linguriță de chimen pulbere
1 ceapă
2 căței de usturoi tocați
8 prune uscate
1 ardei roșu iute tocat
o jumătate de linguriță de sare
coriandru sau pătrunjel proaspăt pentru servit
Preparare:
1. Tocați ceapa mărunt și căliți-o în ulei. Când este translucidă, adăugați scorțișoara și restul condimentelor și lăsați să se prăjească totul împreună. Adăugați usturoiul, chili-ul, prunele tăiate în jumătate și orezul și amestecați.
2. Adăugați 2,5 căni de apă și lăsați la foc mare, acoperit. Când începe să fiarbă, dați la foc mic până nu mai rămâne apă.
3. Opriți focul și lăsați preparatul deoparte timp de 10 minute, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
4. Presați orezul cu o furculiță, adăugați coriandrul tocat și serviți preparatul fierbinte.