Marinate însorite pentru a sublima preparatele tale de vara
Credeai ca È™tii totul despre marinate? Ei bine, acestea nu se folosesc doar pentru carnea la gratar. Acesta vin cu o mulÈ›ime de avantaje. Iata câteva cuvinte despre arta marinatelor.
La ce folosim marinatele ?
In ceea ce priveÈ™te alimentele, marinatele sunt excelente alături de carne, dar se pot folosi È™i la produsele din mare sau la legume. Dar sa nu uitam nici de zahar. O simpla salata de fructe poate fi sublimata dacă o È›ii peste noapte în frigider cu zeama de lămâie, cu putina scorÈ›iÈ™oara, cuiÈ™oare È™i anason stelat. Ai de ales intre numeroase reÈ›ete cu fructe marinate care iÈ›i vor permite sa închei masa într-o nota plina de prospeÈ›ime- un carpaccio de fructe – de căpÈ™uni de exemplu, o salata de piersici È™i caise cu spuma de căpÈ™uni, kiwi marinat în lămâie verde,ghimbir È™i citronella….
Marinata – ghid de buna folosire.
Prepararea unei marinate este un lucru extrem de plăcut și de ușor și iți poți pune imaginația si creativitatea la lucru. Ai de ales dintr-o mare paleta de ingrediente:
- un lichid sau mai multe- ulei- de susan sau de măsline, lapte de cacao sau de soia, vin rosu sau alb, alcool – bere, rom, porto…
- o nota acida- lămâie, oÈ›et sau iaurt.
- o nota dulce- miere, caramel, lichior sau alcool de fructe.
- legume- țelină, roșii, ardei, castraveți, ceapa, esalota, usturoi, mărar, ardei iute, etc.
- ierburi proaspete sau condimente- cimbru, dafin, oregano, rozmarin, busuioc, patrunjel, muștar, cuișoare.
- mirodenii – chimion, curcuma, scorÈ›iÈ™oară, ghimbir, paprika,È™ofran.
BineînÈ›eles ca alegerea acestor ingrediente este condiÈ›ionată È™i de reÈ›etele tale. Carnea roÈ™ie este ideala deci alături de vin si cu parfumurile pronunÈ›ate ale ierburilor mediteraneene. PeÈ™tii au nevoie de aciditate È™i de note mai fresh care sunt aduse de coriandru, de marar sau de fructe.
Rețete de marinate care te pot inspira.
O marinata cu bere, cu muÈ™tar, cu miere lichida sau sirop de arÈ›ar,ulei de măsline si ierburi fresh – rozmarin, dar È™i cu rozmarin uscat. Este ideala pentru carnea de curcan sau de pui.
Marinata din portocale presate
PoÈ›i încerca È™i sa prepari o marinata marocana din portocale presate- din sucul lor, din 4 curmale, din migdale, floare de portocal si miere de portocale. Este ideala pentru a sublima salatele de fructe.
Marinata in cajun style
O marinata in cajun style se poate folosi pentru carnea de vita – friptura sau frigărui sau pentru cea de oaie sau porc. Ai nevoie de suc de lămâie, de soc Worcestershire, vin rosu, ulei de măsline, suc de roÈ™ii, usturoi, piper È™i sos Tabasco.