Gratin de dovlecei și brânză

 

Care sunt beneficiile dovleceilor?

Gratin de dovlecei și brânză Dovleceii sunt compuși în proporție de 95% din apă. Acest aliment are un conținut caloric foarte scăzut, iar din acest motiv este considerat foarte benefic pentru organism.

 În studiile realizate pe acest produs, s-a demonstrat că 100 g de dovlecei au doar 15 calorii, în schimb conțin o cantitate ridicată de minerale și oligoelemente, precum fosfor, potasiu, magneziu și calciu. De asemenea, 100g de dovlecei conțin 7mg de vitamina C; aceeași cantitate oferă 0,35g, de vitamina B3 și de provitamina A. Această legumă este bogată în fibre alimentare, deoarece conține între 0,5g și 1,5g fibre la 100 g.

 Pentru a putea obține toate beneficiile din aceste legume, se recomandă ca dovleceii să fie gătiți ușor la aburi, preparați la cuptor sau consumați cruzi în diverse salate.

 Aceste beneficii pot fi obținute de asemenea atunci când dovleceii sunt copți; atunci conținutul lor de fibre este mai mare și conțin mai multă celuloză. Dovleceii, consumați în mod regulat, ajută la ameliorarea simptomelor de gastrită și susțin sănătatea cardiovasculară.

 Dovleceii sunt o legumă ideală pentru persoanele care doresc să slăbească datorită conținutului abundent de fibre, însă este important să se urmeze o dietă sănătoasă și să se realizeze exerciții fizice în mod regulat.

 Vă prezentăm în acest articol 3 rețete delicioase și foarte ușor de preparat de gratin de dovlecei. Mai ales în timpul verii, aceste rețete pot fi pregătite pentru cină și pot fi consumate și reci, a doua zi. Profitați, e sezonul dovleceilor!

Varianta 1 de gratin de dovlecei și brânză:

 Pentru această rețetă se vor folosi următoarele:

Ingrediente:

 - 2 kg de dovlecei

 - 100 grame de brânză gruyere rasă

 - 50 grame de unt

 - 4 linguri de pesmet

 - 1 vârf de cuțit de sare

 - 1 vârf de cuțit de nucșoară

Cum se prepară?

 1 - Curățați dovleceii și tăiați-i în rondele potrivite (nici foarte groase, nici foarte fine).

 2 - Umpleți o crăticioară cu apă și puțină sare și puneți-o la fiert.

 3 - Când apa începe să fiarbă, introduceți dovleceii și lăsați-i 3-5 minute, ca să se înmoaie ușor, însă aveți grijă să nu se rupă.

 4 - Lăsați dovleceii la strecurat.

 5 - Ungeți cu puțin ulei o tavă și aranjați dovleceii într-un strat.

 6 - Presărați puțină brânză rasă și nucșoară.

 7 - Aranjați alt strat de dovlecei, apoi iar puțină brânză rasă și nucșoară.

 8 - Continuați astfel până când terminați ingredientele. Dacă doriți, la final puteți adăuga puțin sos de roșii proaspăt.

 9 - Preîncălziți cuptorul la 180°C.

 10 - Presărați pe ultimul strat pesmetul și câteva bucățele de unt.

 11 - Lăsați tava la cuptor timp de 15 minute până se gratinează.

 12 - Scoateți gratinul din cuptor și așteptați câteva minute să se răcească, apoi tăiați în porții și serviți.

 13 - Puteți prepara de asemenea un sos de iaurt cu usturoi și condimente proaspete (pătrunjel, mărar, busuioc sau mentă) sau un mujdei simplu de usturoi. Dovlecii sunt extraordinar de gustoși în combinație cu usturoiul.

Varianta 2 de gratin de dovlecei și brânză

 Această variantă este de asemenea sănătoasă și ușor de preparat. Sunt necesare următoarele:

Ingrediente:

 - 700 grame de dovlecei

 - 1 vârf de cuțit de sare

 - 1 ceapă

 - 2 linguri de ulei de măsline

 - 2 linguri de unt

 - 2 linguri de făină (preferabil integrală)

 - 1 cană și ½ de suc de dovlecei

 - ¼ cană cu lapte

 - piper alb proaspăt măcinat

 - 2/3 cană de parmezan ras

 - 1 vârf de cuțit de nucșoară

Cum se prepară?

 1 - Curățați dovleceii și tăiați-i în rondele potrivite (nici foarte groase, nici foarte fine).

 2 - Asezonați-le cu sare și lăsați-le la scurs într-o strecurătoare timp de 20 minute.

 3 - Tăiați fin ceapa și sotați-o în ulei de măsline timp de 3 minute, la foc mediu.

 4 - Într-o crăticioară, topiți untul, apoi adăugați făina, amestecând bine cu o lingură de lemn, apoi adăugați laptele și puțină apă.

 5 - Continuați să amestecați ingredientele până când încep să fiarbă și gătiți încă 2 minute.

 6 - Presărați în mod uniform parmezanul, ceapa, sarea, piperul și nucșoara.

 7 - Ungeți cu puțin ulei o tavă și aranjați un strat de dovlecei.

 8 - Turnați sosul preparat și aranjați un alt strat de dovlecei.

 9 - Presărați mai mult parmezan (poate fi și mozzarella).

 10 - Încingeți cuptorul la 200°C și lăsați tava timp de 20 minute până când brânza se gratinează și devine aurie.

 11 - Scoateți gratinul din cuptor și așteptați câteva minute să se răcească, tăiați în porții și serviți.

Varianta 3 de gratin de dovlecei și brânză:

 Potrivită pentru un prânz delicios sau o cină ușoară, varianta 3 de gratin necesită următoarele:

Ingrediente (pentru o porție):

 - 1 dovlecel

 - 2 roșii

 - 1 lingură de brânză rasă

 - 1 lingură de pesmet

 - 1 vârf de cuțit de sare

 - oregano și piper negru măcinat (după gust)

 - puțin ulei de măsline

Cum se prepară?

 1 - Curățați dovleceii și tăiați-i în rondele potrivite (nici foarte groase, nici foarte fine).

 2 - Tăiați roșiile în rondele de o grosime similară cu cele de dovlecel.

 3 - Preîncălziți cuptorul la 180°C.

 4 - Ungeți cu puțin ulei o tavă de cuptor.

 5 - Aranjați un strat de dovlecei și unul de roșii.

 6 - Presărați pesmetul, oregano, sarea, piperul negru măcinat și brânza rasă.

 7 - Adăugați uleiul de măsline.

 8 - Dați la cuptor timp de 20 minute, până când brânza se gratinează și devine aurie.

 9 - Scoateți gratinul din cuptor și așteptați câteva minute să se răcească, apoi tăiați în porții și serviți.

 10 - Puteți servi gratinul cu un sos de iaurt grecesc sau smântână cu usturoi și condimente proaspete (pătrunjel, mărar, busuioc sau mentă).

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poți citi din Rețete - Mâncăruri

3 rețete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

6 rețete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

4 rețete delicioase cu…

  Vinetele: alimente hrănitoare și versatile  Așa cum știm mulți dintre noi, vinetele...

5 rețete de primăvar…

  Primăvara, anotimpul rețetelor proaspete  Primăvara este anotimpul ideal pentru a începe s...

6 rețete cu ciuperci

  6 rețete cu ciuperci  Există o mare varietate de ciuperci comestibile pe care le putem folos...

Spaghete cremoase cu so…

  Spaghete cremoase cu sos de legume  Această rețetă de spaghete cremoase se prepară rapid (...

Hamburgeri sănătoși …

  Hamburgeri sănătoși din linte și quinoa  Hamburgerii sunt una dintre mâncărurile de tip ...

Gratin de dovlecei și …

  Care sunt beneficiile dovleceilor?  Dovleceii sunt compuși în proporție de 95% din apă. Ac...

Ghiveci de legume cu ci…

  Ghiveci de legume cu creasta cocoșului (ciupercă)  A venit toamna și ar trebui să profită...

Cum poţi prepara cele …

  Reţete cu dovleac Toamna dovleacul este cel care invadează pieţele şi care ne permit să re...

Ce punem pe masă de Pa…

  Mâncăruri tradiționale românești  După ce am terminat curățenia de...

10 reţete de vinegrete…

  10 reţete originale  Te-ai săturat de vinegretele care sunt mult prea clasice sau ...

Reţete delicioase cu s…

  Cele mai delicioase şi originale reţete cu somon  Somonul vine cu o mulţime de be...

Ce poţi face cu menta …

  Cum poți folosi menta în bucătăria ta  Ai mentă prin bucătărie, te tente...

Cum poţi prepara porum…

  Porumbul indian - rețete  Sub formă de semințe, porumbul indian este rege pentru ...

Găteşte cu ajutorul c…

  Găteşte cu ceai  Ceaiul nu se foloseşte doar la băut. Acest ingredient minunat s...

Cum poţi prepara altfe…

  Rețete cu fenicul  Crud sau fiert, feniculul se mănâncă în într...

3 feluri în care poţi…

  Te-ai plictisit de ouăle prăjite sau de omletă?  Ouăle sunt fără îndoial...

Cum să prepari un riso…

  Prepară un risotto delicios  Cremos, delicios, plin de savori, risotto reprezintă ...

Cum să prepari altfel …

  12 feluri în care poţi prepara altfel carnea tocată  Nu, carnea tocată nu s...

Cum te poți delecta cu…

  Prepară cel mai delicios somon  Somonul este cel mai de preț aliat al tău, cel ca...

Integrează migdalele …

  Modalități de a integra migdalele în alimentația ta zilnică Migdalele sunt cele...

Rețete cu papaya

  Idei de rețete pentru a profita de beneficiile fructului papaya  Bogat în ant...

Carnea de pasăre și p…

  Carnea de pasăre și produsele lactate – un duo câștigător  Carne de ...

Rețete pe bază de leg…

  Savori de iarnă, rețete pe bază de legume și de fructe  Este iarnă, și trebuie...

Idei de rețete pline d…

  Idei de rețete pline de legume pentru a începe anul așa cum trebuie  Din cau...

Un Revelion plin de del…

  Un Revelion plin de delicii și pentru vegetarieni  Chiar dacă preparatele pe bază...

Introdu și tu varza ka…

  Varza kale, preferata multor oameni.  Dacă urmărești puțin tendințele în ...

Reinventează felurile …

  Reinventează felurile de mâncare cu broccoli!  Broccoli ţi se pare a fi o le...

Trucuri pentru a prepar…

  9 trucuri pentru a prepara altfel racleta  Sezonul racletei este oficial deschis. Da...

Spaghetele vin cu o sta…

  Spaghetele pot fi partenerul tău ideal zilnic în bucătărie  Preparate ...

Umpluturi pentru prepar…

  Umpluturi parfumate pentru preparate festive  Cocoș, curcan, bibilică sau rață&h...

Ouă și ierburi – 10…

  Ouă și ierburi – 1001 posibilități  Apreciat de foarte multă lume și foa...

Rețete care îți parf…

  Topul rețetelor care îți parfumează casa de Crăciun  Ce poate fi mai plăc...

De ce ar trebui să iub…

  De ce ar trebui să iubești sushi? 4 motive  Un fel de mâncare venit direct d...

Rețete pe bază de cle…

  Rețete delicioase pe bază de clementine  Sunt divine clementinele? Vom vedea. &Ici...

Mierea, un nectar cu mi…

  Mierea în bucătărie  Este foarte dificil să ne mai imaginăm viața fără ...

Obiceiuri alimentare di…

  Obiceiuri alimentare inspirate din lumea întreagă  Adoptând unele obice...

Cele mai bune reţete d…

  Cele mai bune rețete de pizza  Pizza margherita, calzone sau regina… toată ...

Surimi? De ce nu?

  Surimi, apreciat atât de cei mici cat si de cei mari  Toată lumea a auzit dej...

Cele mai bune rețete d…

  Cele mai bune rețete de verine  Verinele sunt sic, creative și atât de dragu...

Feluri în care poți p…

  5 feluri în care poți prepara quinoa  Cu siguranță că fenomenul ultimilor ...

Popcorn versiune gurman…

  Popcorn versiune gurmandă: 6 feluri de a folosi altfel clasicul popcorn  Sărat, cu...

Marinate şi sosuri pe …

  Iaurtul îl poți folosi în rețete dulci sau sărate  Atunci când ...

Rețete originale cu sc…

  Feluri originale în care poți consuma scorțișoara  Știai că pe lâng...

Alternative delicioase …

  Alternative delicioase la maioneză  Un lucru este evident. Maioneza este cel mai fo...

Cele mai bune rețete d…

  Risotto îţi permite orice tip de fantezie culinară  Risotto… o r...

Idei pentru cele mai de…

  Cele mai bune idei pentru cele mai delicioase spaghete  Probabil cel mai cunoscut fe...

Prepara o vinegretă ho…

  Trucuri şi sfaturi pentru a prepara o vinegretă home-made  Ai obiceiul să î...

5 feluri savuroase de a…

  Mămăliga merită un loc de cinste la tine în bucătărie  Un fel de mâ...

Ce poţi face cu ciuper…

  Ciupercile sunt delicioase în bucătărie, folositoare sănătății.  &I...

Prepara altfel dovleacu…

  Prepară altfel dovleacul pentru Halloween  Probabil cea mai celebră curcubitacee, ...

Retete cu fenicul

  Feniculul – crud sau preparat?  Feniculul este o legumă cu un gust care ne du...

Gustul dulce-sarat in r…

  Dulce-sărat, cea mai savuroasă alianță  Gustul dulce-sărat… îl iub...

Adopta Quinoa in alimen…

  Quinoa şi trei motive de a o iubi  Ai auzit peste tot despre quinoa dar nu o folose...

Idei de pizza light

  Idei de pizza light dar savuroase  Fie pentru a privi un meci de fotbal, fie pentru ...

Idei si retete original…

  Idei și rețete originale pentru a mânca legumele pe care nu prea le apreciezi &nb...

Lavanda în bucatarie

  Rețete diverse cu lavanda  Ce ai zice dacă ai veni cu o notă din Provence la tine...

Retete pe baza de ciupe…

  Rețete delicioase pe bază de ciuperci  Nu toate ciupercile sunt comestibile, dar c...

Cum preparam untul arom…

  Cinci feluri de unt aromat  Puțini dintre noi știu cum se prepară untul aromat ș...

Mâncare de linte verde

  Lintea verde este o incredibilă sursă de proteine  Câți dintre noi gătim linte în mod ...

Salata de alge cu garni…

  Salata de alge cu garnitura de orez(4-6 porții)  Vrei să-ți impresionezi iubita ...

Cum fierbem corect past…

  Fierberea corectă a pastelor  Poate că pentru mulți dintre noi fierberea pastelor...

Retete cu Graviola

  3 idei pentru a găti fructul Graviola  Graviola este un fruct considerat a fi și u...

Reinventeaza orezul

  Cum poți prepara altfel orezul?  Ai impresia că orezul este mult prea banal și c...

Secretele unui sos Pest…

  Secretele unui sos Pesto reușit  Sosul Pesto este un sos italian, întâl...

Galuste cu prune

  Găluște cu prune  Pentru că toamna prunele sunt fructele-vedetă, nu trebuie să ...

Marinate pentru carne …

  Diferite tipuri de marinate pentru carne și peste  Daca tot am vorbit despre grăta...

Top 5 frigarui de vara

  Top 5 frigărui de vară  Light, exotice, dulci sau sărate… frigăruile pe g...

Retete cu busuioc

  Rețete delicioase cu busuioc  Cultivat de câteva decenii încoace î...

Ce stii despre unt?

  Ce știi despre unt?  Untul este un clasic în bucătăria noastră. De la p&ac...

Trucuri pentru un grata…

  Trucuri pentru formă – cum mă pot bucura de un grătar mai light  Vara este ...

Marinate pentru a subli…

  Marinate însorite pentru a sublima preparatele tale de vara  Credeai ca știi ...

Prepara altfel frigarui…

  Prepară altfel frigăruile!  Atunci când vine vorba despre grătar, nimic nu ...

Retete exotice si fruct…

  Rețete exotice și fructate  Pe langa fructele de sezon de care te poți bucura &ic...

Idei pentru un picnic f…

  6 idei pentru un picnic fără prea multe calorii  Vara vine și cu dorințe de a ie...

Prajituri sarate

  Prăjituri sărate  Prăjiturile nu sunt numai dulci! Iată cinci idei de prăjituri...

Murele-beneficii si ret…

  Murele-beneficii și rețete  Murele sunt niște fructe foarte interesante datorită...

Fructe pe gratar

  Fructe pe grătar? De ce nu?  Pe grătar, te-ai obișnuit cu mici în primul r&...

Retete cu branza proasp…

  5 feluri gurmande de a prepara brânza proaspătă de capră  Temperaturile est...