Savori de iarnă, rețete pe bază de legume și de fructe
Este iarnă, È™i trebuie să te gândeÈ™ti la ce vitamine vei consuma È™i la ce feluri de mâncare savuroase vei degusta. Va trebui să consumi cât mai multe fructe ÅŸi legume pentru a-È›i găsi tonusul de care ai nevoie pentru a trece cu bine peste iarnă. Fructele ÅŸi legumele de iarnă te ajută să treci cu bine peste asta.
În ceea ce priveÈ™te legumele.
Cartofi, morcovi, varză, andive, măcriÅŸ, sfeclă roÅŸie, praz, ridichi sau topinambour… toate sunt deja disponibile sau vor fi. Cine a zis că iarna nu se pot consuma multe legume?
De degustat reci.
- folosește-te de sfecla roșie, de morcovii sau de țelină răzuită, de andive, de măcriș, de avocado sau de cartofi pentru a prepara cele mai delicioase salate sau cele mai colorate aperitive.
- fii cât mai creativă ÅŸi asociază legumele cu bucăți de carne albă, de mezeluri cum ar fi jambonul sau baconul. Te poÈ›i bucura de cele mai delicioase salate cu sfeclă roÈ™ie, cu portocale ÅŸi cu bacon. Mai poÈ›i apela ÅŸi la brânză ÅŸi la fructele uscate, dar ÅŸi la fructele proaspete pentru amestecuri dulci –sărate. De exemplu poÅ£i miza pe o salată de citrice ÅŸi de mozzarella.
De degustat cald.
În ceea ce priveÈ™te felurile de mâncare felurile de mâncare calde, poÈ›i încerca:
- niÈ™te piureuri de legume de toate culorile – morcovi, varză sau È›elină. Le poÅ£i degusta singure sau în tarte ÅŸi plăcinte. O plăcintă cu carne de raţă, cu cartofi dulci sunt cele mai potrivite.
- poÈ›i încerca să variezi plăcerile ÅŸi în ceea ce priveÈ™te gratinurile. Conopida, gratinul de broccoli sau cel clasic, chiar ÅŸi cel dauphinois au mereu succes.
- apelează È™i la reÈ›etele mai creative care mizează pe mirodenii. Andivele cu smântână ÅŸi curry, verinele cu coriandru, cu morcovi ÅŸi smântână sunt cele mai delicioase.
Fructele.
Iarna este ÅŸi sezonul fructelor, al delicioaselor kiwi dar ÅŸi al merelor, perelor. Este ÅŸi cel al fructelor exotice.
Fructele le poți degusta crude.
Le poÈ›i mânca È™i crude la sfârÈ™itul mesei, în salată, chiar ÅŸi în supe alături de ierburi proaspete sau cu mirodenii – salată de fructe ÅŸi cocos.
Fructele iernii pot fi degustate È™i în verine alături de alte fructe sau pentru a garnisi un orez cu lapte de exemplu. Tartele de fructe sunt È™i ele cele mai delicioase. Le poÅ£i servi ÅŸi cu un glob de îngheÅ£ată.