Trucuri pentru formă – cum mă pot bucura de un grătar mai light
Vara este anotimpul ideal pentru a ne delecta cu un grătar. Este o plăcere pe care trebuie să ne-o oferim. Dar asta nu înseamnă că nu ne putem delecta cu niÈ™te preparate mai light È™i cu un grătar mai echilibrat cu alte cuvinte.
Folosește doar carnea mai slabă la grătar.
O seară la grătar tipică începe cu mici, cu ceafă, cu frigărui, care nu sunt deloc light. Dar cel mai bine ar fi să foloseÈ™ti o carne mai slabă- filet mignon, carne de vită, piept de pui, frigărui cu carne de pasăre sau de peÈ™te.
Lasă carnea la marinat înainte sa o foloseÈ™ti la grătar.
Dacă spunem carne mai puÈ›in grasă atunci spunem È™i o textură mai uscată. Dar o poÈ›i face mai moale dacă o laÈ™i la marinat două ore într-un amestec făcut cu ulei de măsline È™i cu suc de lămâie. Mai poÈ›i pune pe grătar peÈ™tii graÈ™i întregi. Sunt bogaÈ›i în proteine È™i în Omega 3. PoÈ›i apela deci la sardine, la macrou, la hering.
Iată alte trucuri pentru a câÈ™tiga în lejeritate.
- nu exagera. Nu prepara pe gratar frigărui care conÈ›in atât carne cât È™i felii de cârnaÈ›i. Sunt mai grase decât cele care sunt făcute doar cu carne.
- uită de brânză. Nu trebuie să mai încarci cu pâine È™i cu materii grase o masă care este deja bogată.
- ai grijă și la sosuri. Nu apela la un sos tartar sau la maioneză. Nici la un sos bearnaise. Cel mai bine ar fi să mizezi doar pe muștar, pe bucățele de ceapă și pe ierburile proaspete. Sau mai poți miza și pe puțin ketchup sau pe un sos salsa cu zero grăsimi.
- la desert, o salată mare de fructe. Zero grăsimi È™i un plin de fibre. Un desert ideal pentru a încheia un meniu care nu este atât de uÈ™or de digerat. Mult mai potrivit decât o cremă glasată de exemplu.
- pe post de „garnitură”, uită de chipsuri. Mai bine apelează la niÈ™te salate care sunt mult mai potrivite. PoÈ›i miza de exemplu pe o salată à la grec – roÈ™ii, castraveÈ›i, ceapă, ulei de măsline. Dar È™i pe un ghiveci mai rece, pe un tabouleh home-made sau pe niÈ™te frigărui de legume. Mai poÈ›i pune la preparat pe grătar: roÈ™ii cherry, cuburi de dovlecel È™i de vinete au chiar niÈ™te ciuperci întregi.
- nu uita să înÈ›epi cârnaÈ›ii de pe grătar. Astfel grăsimea se va putea scurge.
- apă cât mai multă.