Â
Vinetele: alimente hrănitoare și versatile
 Așa cum știm mulți dintre noi, vinetele sunt delicioase, putând fi combinate foarte bine cu diverse alte alimente, mai ales dacă se elimină gustul lor amar. De ce tind vinetele să aibă o aromă amară? Foarte simplu: vinovat de aceasta este sucul conținut în pulpa acestei legume, care devine amar când tăiem vinetele sau o curățăm de coajă și intră în contact cu aerul, deoarece substanțele specifice tind să se oxideze.
 În ciuda acestui fapt, vinetele se remarcă datorită conținutului lor bogat de antioxidanți naturali. În orice caz, vinetele ne surprind datorită enormei lor versatilități în bucătărie, fiind un aliment care se combină foarte bine cu multe ingrediente.
 De exemplu, vinetele la cuptor sunt un fel de mâncare savuros și ușor de pregătit. Vă oferim în acest articol 4 rețete unice cu vinete, ușor de preparat, dintre care se remarcă o delicioasă lasagna cu vinete.
Care sunt beneficiile vinetelor?
 Vinetele aparțin familiei Solanaceelor, care printre alte aspecte include în jur de 70 genuri și 2300 de specii, dintre care unele sunt comestibile și foarte populare în gastronomie, cum sunt de exemplu cartofii, roșiile sau ardeii.
 Vinetele sunt considerate afi un aliment originar din India, conform numeroaselor documente scrise care le atestă originea. Totuși, aceste legume nu au apărut în Europa decât în Evul Mediu, ajungând în țările de aici prin intermediul comercianților care proveneau din Orient.
 Să vedem în continuare care sunt principalele beneficii ale vinetelor:
1. Vinetele sunt bogate în antioxidanți naturali
 Vinetele se remarcă în special datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți naturali, printre care se remarcă nasunina, un antioxidant care se găsește doar în această legumă.
 Așa cum se știe, antioxidanții ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire deoarece reduc acțiunea radicalilor liberi. În plus, antioxidanții ne protejează de apariția bolilor degenerative și a cancerului.
2. Vinetele ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal
 Așa cum se petrece cu majoritatea legumelor și verdețurilor, vinetele se remarcă datorită conținutului lor bogat de fibre, care ne oferă diverse beneficii. Pe de o parte, vinetele sunt alimente ideale în cadrul dietelor de slăbit deoarece oferă senzația de sațietate, fiind astfel recomandate pentru reducerea senzației de foame.
 Pe de altă parte, vinetele sunt recomandate și în cazul persoanelor care suferă de constipație, deoarece stimulează tranzitul intestinal, în special când vinetele sunt consumate în mod regulat.
3. Vinetele reduc nivelul de colesterol și trigliceride
 Pe lângă conținutul său bogat în antioxidanți naturali, vinetele au de asemenea acid clorogenic, o substanță care ajută la combaterea acțiunii negative a radicalilor liberi, dar în același timp este foarte utilă în cazul nivelelor crescute de colesterol și trigliceride.
4. Vinetele sunt diuretice
 Consumul vinetelor este recomandat celor care suferă de litiază renală (calculi renali), edeme cauzate de retenția de lichide, hipertensiune arterială și tulburări cardiace, datorită faptului că cresc producerea de urină, stimulând capacitatea de filtrare a rinichilor.
 Iată care sunt rețetele cu vinete propuse de noi:
1. Rețetă de vinete la cuptor cu sos de roșii
Ingrediente:
 - 6 vinete mari
 - 1/2 kg de roșii
 - 1 ceapă
 - 50 gr de unt
 - 1 cățel de usturoi
 - ulei extravirgin de măsline
 - făină integrală de grâu
 - sare de mare și piper proaspăt măcinat
 - parmezan după gust
 - pătrunjel proaspăt tocat
Preparare:
 1. Vinetele se spală și taie rondele, se sărează și se lasă deoparte într-un bol mare timp de jumătate de oră. Apoi se clătesc cu apă din abundență și se scurg pe prosoape absorbante de bucătărie.
 2. Într-o tigaie se încinge puțin ulei de măsline, apoi se trec vinetele prin făina integrală și se prăjesc ușor. Se lasă pe o farfurie pregătită cu hârtie de bucătărie, pentru a absorbi cât mai mult ulei.
 3. Se tapetează cu unt o tavă de cuptor, se adaugă vinetele și se lasă la cuptor timp de 10 minute.
 4. Între timp, se prepară sosul de roșii astfel: se călesc ușor ceapa și usturoiul tăiate fin, apoi se adaugă roșiile curățate de coajă și se lasă la foc mic. Se adaugă puțină sare, se amestecă bine și se pasează ușor cu o lingură de lemn sau cu un blender.
 5. Cu acest sos de roșii se acoperă vinetele și se lasă la cuptor încă 10 minute.
 6. Vinetele se servesc cu parmezan și cu pătrunjel verde proaspăt tocat.
2. Rețetă de vinete gratinate la cuptor cu brânză
Ingrediente:
 - 2 vinete medii
 - 500 gr de roșii
 - 1 ceapă
 - 3 căței de usturoi
 - mozzarella după gust
 - ulei extravirgin de măsline
 - sare de mare
 - pătrunjel proaspăt tocat
Preparare:
 1. Mai întâi se spală vinetele și se taie rondele, se sărează și se lasă deoparte într-un bol mare timp de jumătate de oră. Apoi se clătesc cu apă din abundență și se scurg pe prosoape absorbante de bucătărie.
 2. Se preîncălzește cuptorul la 200º C.
 3. Între timp, se pregătește sosul de roșii, la fel ca în rețeta anterioară și anume: se călesc ușor ceapa și usturoiul tăiate fin, apoi se adaugă roșiile curățate de coajă și se lasă la foc mic. Se adaugă puțină sare, se amestecă bine și se pasează ușor cu o lingură de lemn sau cu un blender.
 4. Pe o tavă de cuptor se așează vinetele, se stropesc cu ulei de măsline și se lasă la cuptor timp de 15 minute.
 5. După aceea, se presară mozzarella deasupra și se mai gratinează vinetele la cuptor încă 20-25 minute.
 6. Se lasă puțin la răcit și se servesc cu sosul proaspăt de roșii și pătrunjel proaspăt tocat.
3. Rețetă de vinete la cuptor cu legume
Ingrediente:
 - 4 vinete medii
 - 1/2 kg de roșii
 - 1 dovlecel
 - 1 morcov
 - 2 cepe
 - 3 căței de usturoi
 - ulei extravirgin de măsline
 - brânză emmental
 - sare de mare
Preparare:
 1. Se spală bine vinetele, se taie în jumătate, se sărează și se lasă deoparte timp de 30 minute, pentru a se astfel elimina gustul amar. Apoi se clătesc cu apă din abundență și se scurg pe prosoape absorbante de bucătărie.
 2. Între timp se prepară sosul de roșii astfel: se curăță usturoiul și ceapa, se taie fin și se călesc ușor în ulei de măsline. Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaie când ceapa devine sticloasă și transparentă. Se lasă la foc mic timp de 5-7 minute, apoi se pasează cu blenderul.
 3. Vinetele se așează pe o tavă de cuptor, se crestează în mijloc și se lasă la cuptor timp de 20-25 minute la 200º C.
 4. Apoi se spală dovlecelul și se curăță morcovul. Se taie rondele, se mai curăță o ceapă și se taie fin și se călesc toate legumele într-o tigaie cu puțin ulei de măsline.
 5. Când vinetele sunt suficient de coapte în interior, se adaugă legumele călite, se presară deasupra brânză emmental rasă și se mai gratinează încă 15 minute.
4. Rețetă de lasagna de vinete la cuptor
Ingrediente:
 - 3 vinete mari
 - 5 roșii medii coapte
 - felii de brânză mozzarella
 - mozzarella rasă
 - piper negru proaspăt măcinat
 - ulei extravirgin de măsline
 - sare de mare
Preparare:
 1. La fel ca în rețeta anterioară, se spală bine vinetele, se taie în jumătate, se sărează și se lasă deoparte timp de 30 minute, pentru a se astfel elimina gustul amar. Apoi se clătesc cu apă din abundență și se scurg pe prosoape absorbante de bucătărie.
 2. Se preîncălzește cuptorul la 200º C.
 3. Următorul pas este să se spele bine roșiile, se curăță cu grijă de coajă, se scot semințele și se pasează cu un blender. Sosul asfel obținut se lasă deoparte.
 4. Se așează vinetele într-o tavă de cuptor și se gătesc la 200º C timp de 20 minute.
 5. Apoi se scot din cuptor și se lasă la răcit. Când feliile de vinete nu mai sunt calde se formează lasagna astfel: o rondea de vinde, o rondea de brânză mozzarella și încă o rondea de vinete. Se procedează astfel succesiv, de-a lungul tăvii de cuptor. Deasupra se adaugă piureul de roșii și mozzarella rasă deasupra.
 6. Se mai lasă la gratinat la cuptor încă 15 minute, apoi se lasă la răcit și se servesc proaspete.