Dieta macrobiotică: beneficii și alimente (I)

Ce este o dietă macrobiotică?

 După cum afirmă Institutul Kushi – una dintre autoritățile de vârf din lume în domeniul dietei macrobiotice – „Aceasta nu este pur și simplu o „dietă”. Macrobiotica recunoaște efectele profunde pe care alimentele, mediul, activitățile și atitudinea le au asupra corpului, minții și emoțiilor noastre.”

 Conceptele de bază esențiale pentru dieta macrobiotică, inclusiv credința din Medicina Tradițională Chineză care echilibrează yin și yang atât în organism, cât și în mediul cuiva, datează de multe secole în vechile tradiții orientale. Susținătorii abordărilor de alimentație macrobiotică au încurajat de multă vreme oamenii să mănânce alimente naturale, integrale, care nu numai că susțin sănătatea corpului lor, ci și ecosistemul și ordinea naturală a vieții.

 Ca o abordare a alimentației „contra-culturii”, dietele macrobiotice au devenit la modă în SUA în anii 1960, deoarece încurajau oamenii să trăiască cu mai multă armonie, să se practice o mentalitate pozitivă și să perceapă alimentele ca fiind mult mai mult decât doar calorii sau combustibil.

 Deși fiecare persoană reacționează diferit la diferite abordări alimentare, dovezile arată că dietele în stil macrobiotic pot ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii, la reducerea inflamației și la menținerea unei greutăți corporale sănătoase până la vârsta înaintată. Dieta macrobiotică este o dietă pe bază de plante, bazată pe teoria yin-yang care provine din Asia.

 Conform teoriei macrobiotice, echilibrarea yin și yang se realizează printr-o dietă în mare parte vegetariană, săracă în grăsimi, cu un echilibru de diferiți macronutrienți (proteine, carbohidrați și grăsimi), alimente care au calități energetice diferite și o gamă largă de vitamine și minerale din plante. Se crede că această abordare a alimentației susține cel mai bine agricultura în general, agricultura locală, digestia și chiar bunăstarea mentală.

 Alte recomandări pentru consumul unei diete macrobiotice includ cumpărarea de produse cultivate local, achiziționarea de alimente organice care nu sunt tratate cu pesticide chimice, consumul de alimente care sunt în sezon, consumul de alimente proaspete și crude și accentuarea alimentelor vegetale în detrimentul cărnii, lactatelor și altor produse de origine animală. Majoritatea dietelor macrobiotice pun accentul pe consumul unei varietăți mari de alimente vegetale, ceea ce înseamnă că aceste diete tind să fie relativ bogate în carbohidrați (cum ar fi dieta SCD). Cu toate acestea, deoarece zahărul rafinat și alimentele procesate/ambalate nu fac parte din planul macrobiotic, acești carbohidrați sunt „complecși”, surse excelente de fibre alimentare și pline de antioxidanți și alți nutrienți.

 Deși există multe varietăți diferite de diete macrobiotice consumate în întreaga lume, majoritatea au aproximativ următoarea defalcare:

 - Peste 50% din calorii provin din carbohidrați complecși (uneori chiar și până la 80%), 15% până la 30% grăsimi sănătoase și 10% până la 20% proteine. Chiar dacă carbohidrații sunt consumați în cantități mari, carbohidrații rafinați precum cerealele procesate și zahărul sunt evitați.

 - O proporție mare a carbohidraților din dietele macrobiotice (aproximativ 25% până la 30% din totalul caloriilor) provine din legume proaspete sau fierte. Acesta este un procent foarte mare, având în vedere cât de sărace în calorii sunt în mod natural legumele.

 - Carbohidrații complecși, cum ar fi orezul brun, orzul, meiul, ovăzul și porumbul organic (fără OMG) sunt, de asemenea, consumați frecvent, reprezentând aproximativ 30% până la 40% din totalul caloriilor.

 - Mulți obțin, de asemenea, aproximativ 5 până la 10% din calorii din leguminoase sau fasole, adesea tipurile care sunt fermentate precum tempeh, miso sau tofu.

 Legumele de mare sunt un aliment de bază în majoritatea dietelor macrobiotice, reprezentând aproximativ 5% până la 10% din totalul caloriilor.

 Un procent mic, aproximativ 5% din calorii, tind să provină din pește sau fructe de mare (de obicei consumate de mai multe ori pe săptămână, în medie).

 S-ar putea să observați că dietele macrobiotice au multe în comun cu celebra dietă Okinawa, ceea ce nu este surprinzător, având în vedere că ambele au rădăcini similare în culturile asiatice. Dieta Okinawa este numită după cea mai mare insulă din Insulele Ryukyu din Japonia și este consumată de unii dintre cei mai sănătoși și longevivi oameni din lume. De fapt, Okinawa a fost numită una dintre Zonele Albastre ale lumii, unde oamenii au cele mai mari șanse de a trăi în ultimii 100 de ani. Speranța medie de viață în Statele Unite este de 78,8 ani, dar este între 80 și 87 de ani în Japonia (mai mare pentru femei în comparație cu bărbați).

 

        Beneficiile pentru sănătate ale dietei macrobiotice

1. Este bogată în nutrienți esențiali și s-a dovedit că ajută la reducerea inflamației

 În 2015, Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Memphis a publicat concluziile unui studiu care investighează potențialul antiinflamator și anticancer al dietelor macrobiotice. Studiul a comparat compoziția nutrițională a unui plan de dietă macrobiotică în comparație cu recomandările alimentare naționale (RDA) bazate pe Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției (NHANES). O comparație cheie a fost evaluarea abordării care a obținut un scor ridicat la indicele inflamator al dietei (DII), în plus față de compararea nivelurilor totale de calorii, macronutrienți și 28 de micronutrienți.

 Descoperirile au arătat că dieta macrobiotică a avut un procent mai mic de energie din grăsimi, un aport mai mare de fibre alimentare și cantități mai mari de majoritatea micronutrienților. Nutrienții din dieta macrobiotică au îndeplinit sau depășit adesea recomandările DZR, cu excepția vitaminei D, a vitaminei B12 și a calciului. Pe baza scorurilor DII, s-a dovedit că dieta macrobiotică este „mai antiinflamatoare în comparație cu datele NHANES”, iar cercetătorii au concluzionat că descoperirile generale au indicat potențialul de prevenire a bolilor atunci când se urmărește o abordare a alimentației macrobiotice.

2. Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii

 Anumite studii au găsit dovezi pentru dietele în stil macrobiotic care susțin sănătatea cardiovasculară - în special scăderea nivelului lipidelor serice și scăderea nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru nu este surprinzător având în vedere cât de multe alimente anti-inflamatorii și cu conținut ridicat de antioxidanți sunt încurajate într-o dietă macrobiotică. De exemplu, dieta macrobiotică este bogată în fibre alimentare, inclusiv tot felul de alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele, fasolea și cerealele antice neprocesate. Consumul de fibre a fost corelat cu îmbunătățirea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare prin mecanisme multiple, inclusiv reducerea lipidelor, reglarea greutății corporale, îmbunătățirea metabolismului glucozei, controlul tensiunii arteriale și reducerea inflamației cronice.

3. Poate ajuta la susținerea unei greutăți sănătoase și a unei relații cu alimentația

  La fel ca cei care mănâncă în modul Okinawa, susținătorii dietei macrobiotice se concentrează nu numai pe consumul de alimente potrivite, ci și pe consumul lor în cantitățile potrivite. Mâncatul cu atenție, încetinirea și savurarea meselor, acordarea atenției senzațiilor fizice (numit și biofeedback) și mestecarea temeinică a alimentelor sunt toate evidențiate în dieta macrobiotică.

  Această abordare vă poate ajuta să gestionați mai bine cât mâncați, să vă bucurați mai mult de a consuma mai puțin, să vă învețe să evitați mâncatul emoțional din plictiseală sau din alte sentimente negative și să obțineți mai ușor sațietatea. În loc să încercați să slăbiți doar eliminând multe alimente sau consumând mai puține, ceea ce vă poate face să vă simțiți prea înfometați, mâncarea atentă și alegerea cu înțelepciune a alimentelor vă poate ajuta să vă simțiți mai în contact cu nevoile corpului.

4. Foarte scăzută în zahăr, gluten și alimente ambalate

 Ca și alte diete bazate pe alimente integrale care elimină alimentele nedorite, produsele ambalate, băuturile îmbuteliate, prăjelile și fast-food-urile, dieta macrobiotică este foarte săracă în zahăr, calorii goale și ingrediente artificiale. Acest lucru o face o dietă foarte bogată în nutrienți, bogată în lucruri precum vitamina C, vitamina E și fibre, dar în general săracă în calorii.

 Dieta macrobiotică poate fi, de asemenea, potențial benefică pentru cei cu alergii alimentare, deoarece elimină alergenii obișnuiți care pot provoca indigestie, cum ar fi produsele lactate, aproape toate alimentele care conțin gluten și legumele din familia solanacee (cartofii, vinetele, roșiile, ardeii). Cu toate acestea, un dezavantaj și un punct critic este acela că dietele macrobiotice tind să includă o mulțime de alimente sărate și bogate în sodiu, în principal din sos de soia, produse din soia fermentată și alge de mare.

5. Poate ajuta la prevenirea cancerului

 Deși dieta este doar o piesă a puzzle-ului total atunci când vine vorba de prevenirea cancerului, iar rezultatele variază de la persoană la persoană, cercetările sugerează că consumul unei diete macrobiotice poate ajuta la scăderea riscului de cancer parțial prin furnizarea de niveluri ridicate de antioxidanți și fitoestrogeni.

 Un raport din 2011 publicat în Journal of Nutrition a declarat următoarele: „Pe baza dovezilor disponibile și a similitudinii sale cu recomandările dietetice pentru prevenirea bolilor cronice, dieta macrobiotică prezintă probabil un risc redus de cancer. Femeile care consumă diete macrobiotice tind să aibă un nivel modest de estrogen circulant, ceea ce a fost legat de un risc scăzut de cancer de sân.

 Dietele macrobiotice furnizează cantități mari de fitoestrogeni din alimente, cum ar fi produsele fermentate din soia și semințele de susan, iar acestea pot contribui la reglarea producției de estrogen natural prin legarea de receptorii de estrogen. Deși prea mult estrogen are propriile sale riscuri, în cazul femeilor cu vârsta peste 50 de ani care în mod natural se confruntă cu niveluri scăzute în timpul menopauzei, estrogenul suplimentar din dietele lor ar putea ajuta la scăderea riscului de cancer, printre alte beneficii.

Mai poți citi din Diete, Cure, Regimuri

Schimbările metabolice…

Exercițiile fizice declanșează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea știe c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

Dieta macrobiotică: be…

Ce este o dietă macrobiotică?  După cum afirmă Institutul Kushi – una dintre autoritățile ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

Infuzii perfecte pentru…

6 rețete de infuzii contra gripei și răcelilor  Pentru combaterea răcelilor, nu este aproape n...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Băuturi cu efecte deto…

De ce să alegem băuturile detoxifiante?  Atât de mulți dintre noi muncim din greu în fiecare ...

Îngrijirea pielii și …

Noaptea, aliatul frumuseții  Noaptea deține un potențial enorm pentru frumusețea noastră, deo...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

Stresul și depresia, i…

Cum influențează stresul și depresia alimentația?  Stresul și depresia au fost asociate de mu...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

8 infuzii ideale pentru…

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar  Pe lângă înfruntarea frigului, ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

Dieta de detoxifiere cu…

În ce constă dieta cu struguri?  Dietele miraculoase nu încetează să ne surprindă sau să fi...

5 rețete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

Beneficiile apei pentru…

Beneficiile consumului de apă  Știm cu toții că ar trebui să bem „suficientă apă” - dar...

3 rețete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

3 rețete de salate del…

3 rețete de salate delicioase de vară  Pe timpul verii salatele sunt ideale pentru că sunt ușo...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Insulele greceşti - ce…

Insulele greceşti, destinaţia pentru această vară  Eşti în căutarea unui loc unde să îţi...

10 ciuperci cu propriet…

Ciupercile medicinale, folosite de mii de ani  Medicina alternativă se bazează pe experiențe de...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Alimentația macrobioti…

Principiile alimentației macrobiotice  Unul dintre fundamentele alimentației macrobiotice este p...

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

Deserturi la cupe pentr…

Deserturile la cupe, o tendință la modă  Aceste deserturi pot fi atât pentru plăcerea voast...

Alimente care previn in…

Alimente și băuturi care ne pot afecta somnul  Dacă aveți insomnie sau vă treziți frecvent ...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

Mască naturală pentru…

De ce este particulară pielea mixtă?  Rutina zilnică de îngrijire pentru pielea mixtă poate f...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

Fiziologia somnului (II…

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dacă avem probleme cu somnul, există o...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Dieta longevității

Postul poate reprograma organismul  Valter Longo studiază longevitatea timp de 30 de ani și în ...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

Fiziologia somnului (I)

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dormim prea puțin și prea prost, iar e...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Alimente și remedii pe…

De ce apare celulita?  Celulita este un depozit de grăsime sub piele care se manifestă ca un val...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

Cele mai bune recomand…

Care sunt cauzele căderii părului?  În prezent, căderea părului a devenit o problemă care af...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriți să trăiți mai mult, mișcați-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul c...

6 sucuri contra anemiei

Ce este anemia?  În prezent, multe persoane din întreaga lume suferă de anemie și, deși nu es...

Chei esențiale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Instinctoterapia: calea…

Cum ne ghidează instinctele?  Creierul nostru primar păstrează amintirile instinctive precum: h...

6 rețete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

Îngrijirea naturală a…

De ce apare pielea grasă?  Dacă sunteți una dintre femeile care consideră că a avea pielea gr...

6 alternative naturale …

Ce efecte adverse pot avea paracetamolul și ibuprofenul?  Paracetamolul și ibuprofenul sunt dou...

Beneficiile exercițiil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Peștele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Păr perfect, inclusiv …

Produse naturale pentru îngrijirea părului  Multe dintre produsele care există în prezent pe p...

Incredibilele beneficii…

Să invităm tăcerea în viața noastră  Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru ...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

6 diete ideale pentru v…

Vara, anotimpul ideal pentru diete  Odată cu sosirea verii, avem la îndemână o mulțime de fru...