10 ciuperci cu proprietăți terapeutice

Ciupercile medicinale, folosite de mii de ani

10 ciuperci cu proprietăți terapeutice Medicina alternativă se bazează pe experiențe de vindecare empirică realizate de mai multe generații având culturi diferite timp de secole cu substanțe furnizate de natură. Dar astăzi există mii de studii științifice care susțin acest fond empiric. Acest lucru este evident mai ales în cazul ciupercilor medicinale, ale căror proprietăți terapeutice au fost dovedite științific folosindu-se aceleași metodologii farmacologice care guvernează moleculele sintetice ale remediilor prescrise de medici.

 Medicina tradițională chineză a recomandat utilizarea ciupercilor terapeutice timp de mii de ani. Acestea conțin anumite substanțe fitochimice care ne protejează de tumori, inflamații și boala Alzheimer, stimulează sistemul imunitar și reglează glicemia, printre altele.

 În prezent există numeroase cercetări științifice care susțin proprietățile terapeutice ale ciupercilor medicinale. De exemplu, în urmă cu aproximativ 90 de ani, dr. Fleming a descoperit proprietățile antibiotice ale ciupercilor. Conform cercetărilor medicale, ciupercile medicinale sau terapeutice sintetizează anumite substanțe chimice de milioane de ani pentru a se apăra de bacterii, virusuri și alți agenți patogeni.

Ciupercile medicinale stimulează sistemul imunitar

 Unele dintre substanțele conținute în ciupercile medicinale nu acționează direct împotriva agentului patogen respectiv, ci stimulează mecanismele de apărare ale organismului nostru, chiar și la nivel epigenetic. Adică, în unele cazuri, aceste ciuperci modulează expresia anumitor gene, fie pentru a inhiba procesele dăunătoare, fie pentru a activa anumite gene silențioase care contribuie la menținerea sănătății noastre.

 Printre numeroasele substanțe pe care le conțin ciupercile medicinale, menționăm compușii fenolici și diferite tipuri de polizaharide, lectine, lentinieni, ergosterol, erithedenină, enzime fibrinolitice, triterpeni variați, adenozină, trehaloză hidratantă și multe altele. În plus, este necesar să subliniem contribuția anumitor minerale din ciupercile medicinale care sunt practic absente în dieta convențională și care sunt vitale pentru metabolismul nostru.

 

         Puterea sinergiei: efectele benefice ale ciupercilor medicinale

  Spre deosebire de agenții sintetizați de chimia farmaceutică, remediile naturale și în special ciupercile medicinale au numeroase și eficiente sinergii de vindecare pentru organismul uman. De exemplu, un extract din ciuperca Reishi nu numai că fluidizează sângele, ci în plus, scade tensiunea arterială și are efecte anti-inflamatorii, anti-diabetice, hematopoietice (potențează generarea de celule sanguine) și protectoare ale ficatului, printre altele.

 Există aproximativ 250.000 de specii de ciuperci, dar doar aproximativ o mie au fost studiate pentru proprietățile lor terapeutice și doar o sută au fost avizate prin metode experimentale științifice. Dintre toate, le-am ales pe cele care au mai multe studii științifice și sunt ușor de găsit în prezent. Iată care sunt acestea:

1. Reishi: ciuperca longevității

 Deși această ciupercă nu este comestibilă, s-a demonstrat că extractele de Ganoderma lucidum au multe proprietăți terapeutice, printre care se evidențiază acțiunile lor anti-îmbătrânire, derivate din efectele lor de îmbunătățire a sistemului imunitar și din stimularea producției de sânge nou. O revizuire Cochrane - o bază de date importantă a studiilor bazate pe dovezi, din 2016 - afirmă că extractul din ciuperca Reishi poate fi administrat alături de tratamentul convențional al cancerului, datorită potențialului său extraordinar de a stimula răspunsul sistemului imunitar la această boală.

2. Maitake: conține molecule cu acțiune antitumorală

 Ciuperca Maitake sau Grifola frondosa este utilizată în Japonia ca terapie complementară la tratamentele convenționale pentru cancer, datorită conținutului său de molecule antitumorale. Efectele anti-inflamatorii și analgezice ale ciupercii Maitake sunt, de asemenea, semnificative. Dr. Hirohaki Nanba studiază efectele anti-tumorale ale fracției D (medicament obținut din betaglucanii din ciuperca Maitake) încă din anul 1987. În 2003 a prezentat o lucrare definitivă care dovedește eficacitatea ciupercii Maitake pentru inhibarea metastazelor.

3. Shiitake: are proprietăți antivirale și antibiotice

 Numele său științific este Lentinus edodes și este o ciupercă gustoasă, cu proprietăți antivirale și antibiotice remarcabile, la care se adaugă capacitatea sa de a combate excesul de colesterol și de trigliceride din sânge. De asemenea, ciupercile Shiitake au acțiuni stimulante asupra libidoului și fertilității. Conform studiilor efectuate în Japonia, principalul său polizaharid, lentinanul, stimulează macrofagele, limfocitele T și sinteza imunoglobulinelor care inhibă creșterea tumorilor.

4. Coama-leului: regenerează neuronii

 Ciuperca Coama leului sau Hericium erinaceus conține substanțe care stimulează generarea factorului de creștere neuronală (NGF), cu efecte împotriva bolii Alzheimer și Parkinson, precum și a depresiei și anxietății. Echipa doctorului Chia-Wei Phan a verificat în 2015, prin teste in vitro, efectele potențante ale sintezei factorului de creștere a nervilor din extractele de Coama-leului.

5. Ciuperca-soarelui: reglează răspunsul imunitar

 Această ciupercă este un deliciu gastronomic și, în plus, Agaricus subrufescens Peck are proprietăți reglatoare ale sistemului imunitar, care permit combaterea eficientă a bolilor autoimune și a alergiilor. Cercetătorii L.K. Ellersten și G. Heitland, de la Spitalul Universitar din Oslo, au raportat în anul 2008 că extractul de Agaricus sau Ciuperca-soarelui restabilește echilibrul necesar între limfocitele Th1 și Th2 și poate fi utilizat atât pentru prevenirea cât și în tratamentul alergiilor.

6. Ciuperca-omidă: secretul vitalității

 Ciuperca-omidă sau Cordyceps sinensis este puțin cunoscută, dar ar trebui să fie mai cunoscută pentru capacitatea sa de a crește vitalitatea, libidoul și fertilitatea. Această ciupercă specială este, de asemenea, un protector renal și stimulator al capacității respiratorii. Suma acțiunilor benefice ale acestei ciuperci este considerată eficientă și pentru întârzierea îmbătrânirii. Mai mulți experți internaționali au descoperit în anul 2011 că extractul de ciupercă Cordyceps a prelungit durata de viață a animalelor de laborator în medie cu 16%.

7. Coada de curcan: ajută contra cancerului

 O altă ciupercă cu tradiție estică îndelungată și care este folosită ca supliment ca adjuvant pentru tratamentele pentru cancer este Coriolus versicolor, atât pentru acțiunea conținutului său de molecule antitumorale, cât și pentru puterea sa de a stimula activitatea sistemului imunitar. În anul 2013, medicii T.C. Hsieh și J.M. Wu a demonstrat că ciuperca Coriolus denumită și coada de curcan a fost capabilă să favorizeze apoptoza sau moartea programată a celulelor tumorale. În anul 2003, dr. R. W. Tsang dovedise deja cu pacienții săi diagnosticați cu cancer pulmonar că această ciupercă medicinală a produs îmbunătățiri și a încetinit dezvoltarea bolii.

8. Enokitake: stabilizează sistemul imunitar

 Având denumirea științifică Flammulina velutipes, Enokitake este o ciupercă prețioasă de iarnă care, pe lângă faptul că are o aromă și o textură delicată, conține mai multe principii active antivirale și antibiotice, reglând în același timp sistemul imunitar. Acest lucru o face un remediu eficient împotriva bolilor și alergiilor cauzate de un sistem imunitar exacerbat sau slăbit. Echipa condusă de Dr. D. C. Tang, de la Universitatea Monash din Malaezia, a prezentat, într-un articol amplu publicat în 2016, efectele anti-tumorale, antiinflamatorii, anti-îmbătrânire și antihipertensive ale ciupercii Enokitake.

9. Polyporus: previne infecțiile urinare

 Polyporus umbellatus este o ciupercă medicinală fără utilitate gastronomică (este amară), dar ca supliment alimentar combină o acțiune bactericidă cu proprietăți diuretice, deci este eficientă pentru tratarea infecțiilor urinare. Dar, de asemenea, această ciupercă medicinală se remarcă pentru efectele sale antitumorale și antimetastatice, printre altele. În 2009, Dr. Y. Y. Zhao și colaboratorii săi au identificat o nouă moleculă, numită ergon, ca fiind cel mai activ compus diuretic din ciuperca Polyporus. Studiile ulterioare au descoperit, de asemenea, că această ciupercă medicinală are și proprietăți antitumorale.

10. Pleurotus: combate colesterolul

 Având o textură albă gustoasă, ciuperca Pleurotus ostreatus se remarcă prin conținutul său ridicat de lovastatină, compusul natural care a servit ca model pentru crearea statinelor sintetice utilizate pentru combaterea colesterolului. În plus, extractul său conține de asemenea antioxidanți puternici și protectori ai ficatului. Studiile clinice publicate în 2011 de dr. Inga Schneider și colegii săi de la Universitatea din Hanovra au arătat că consumul regulat al ciupercilor Pleurotus a dus la o scădere semnificativă a colesterolului total și a trigliceridelor din sânge.

Mai poți citi din Medicină alternativă

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

Viitorul inteligenței …

Progresul continuu al IA: un punct de cotitură în tehnologie  În ultimele decenii, inteligența...

Viitorul strălucitor a…

Introducere în energie solară  Energia solară, o sursă de energie curată și regenerabilă di...

Schimbările metabolice…

Exercițiile fizice declanșează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea știe c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

Dieta macrobiotică: be…

Ce este o dietă macrobiotică?  După cum afirmă Institutul Kushi – una dintre autoritățile ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

Infuzii perfecte pentru…

6 rețete de infuzii contra gripei și răcelilor  Pentru combaterea răcelilor, nu este aproape n...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Băuturi cu efecte deto…

De ce să alegem băuturile detoxifiante?  Atât de mulți dintre noi muncim din greu în fiecare ...

Îngrijirea pielii și …

Noaptea, aliatul frumuseții  Noaptea deține un potențial enorm pentru frumusețea noastră, deo...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

Stresul și depresia, i…

Cum influențează stresul și depresia alimentația?  Stresul și depresia au fost asociate de mu...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

8 infuzii ideale pentru…

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar  Pe lângă înfruntarea frigului, ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

Dieta de detoxifiere cu…

În ce constă dieta cu struguri?  Dietele miraculoase nu încetează să ne surprindă sau să fi...

5 rețete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

Beneficiile apei pentru…

Beneficiile consumului de apă  Știm cu toții că ar trebui să bem „suficientă apă” - dar...

3 rețete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

3 rețete de salate del…

3 rețete de salate delicioase de vară  Pe timpul verii salatele sunt ideale pentru că sunt ușo...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Insulele greceşti - ce…

Insulele greceşti, destinaţia pentru această vară  Eşti în căutarea unui loc unde să îţi...

10 ciuperci cu propriet…

Ciupercile medicinale, folosite de mii de ani  Medicina alternativă se bazează pe experiențe de...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Alimentația macrobioti…

Principiile alimentației macrobiotice  Unul dintre fundamentele alimentației macrobiotice este p...

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

Deserturi la cupe pentr…

Deserturile la cupe, o tendință la modă  Aceste deserturi pot fi atât pentru plăcerea voast...

Alimente care previn in…

Alimente și băuturi care ne pot afecta somnul  Dacă aveți insomnie sau vă treziți frecvent ...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

Mască naturală pentru…

De ce este particulară pielea mixtă?  Rutina zilnică de îngrijire pentru pielea mixtă poate f...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

Fiziologia somnului (II…

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dacă avem probleme cu somnul, există o...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Dieta longevității

Postul poate reprograma organismul  Valter Longo studiază longevitatea timp de 30 de ani și în ...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

Fiziologia somnului (I)

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dormim prea puțin și prea prost, iar e...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Alimente și remedii pe…

De ce apare celulita?  Celulita este un depozit de grăsime sub piele care se manifestă ca un val...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

Cele mai bune recomand…

Care sunt cauzele căderii părului?  În prezent, căderea părului a devenit o problemă care af...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriți să trăiți mai mult, mișcați-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul c...

6 sucuri contra anemiei

Ce este anemia?  În prezent, multe persoane din întreaga lume suferă de anemie și, deși nu es...

Chei esențiale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Instinctoterapia: calea…

Cum ne ghidează instinctele?  Creierul nostru primar păstrează amintirile instinctive precum: h...

6 rețete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

Îngrijirea naturală a…

De ce apare pielea grasă?  Dacă sunteți una dintre femeile care consideră că a avea pielea gr...

6 alternative naturale …

Ce efecte adverse pot avea paracetamolul și ibuprofenul?  Paracetamolul și ibuprofenul sunt dou...

Beneficiile exercițiil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Peștele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Păr perfect, inclusiv …

Produse naturale pentru îngrijirea părului  Multe dintre produsele care există în prezent pe p...